Raskrinkavanje.ba

Nasuprot tvrdnjama anonimne stranice, Tužilaštvo u Trebinju nije dobilo potvrdu da Vukanović nije diplomirao

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

U nekoliko medija objavljen je navod da je Okružno tužilaštvo u Trebinju dobilo potvrdu da Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske (NSRS), nema fakultetsku diplomu.

Foto: Nebojša Vukanović, Facebook stranica

Na web stranici Portal Autentično 20.9.2022. godine objavljen je članak s naslovom:

Nebojša USB Vukanović falcifikovao fakultetsku diplomu

U članku se navodi da je Nebojša Vukanović, kandidat za poslanika u NSRS na Opštim izborima 2022, studirao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, ali da nije diplomirao. 

Bez navođenja izvora i uz pravopisne greške, koje u citiranoj formi prenosimo bez intervencija, tvrdi se i da je istraga Okružnog tužilaštva u Trebinju u završnoj fazi i da je ovom tužilaštvu potvrđeno da Vukanović nije diplomirao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Zbog saznanja da Vukanović nema diplomu portal Autentično je podnio krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Trebinju. Formiran je predmet T60 KTA 0012901 22. Predmet je zadužio postupajući tužilac Dino Redžović. 
Istraga je u završnoj fazi i dobijena je potvda od Filozofskog fakulteta u Nikšiću da Nebojša Vukanović nikada nije diplomirao na tom fakultetu.
Uskoro se očekuje podizanje optužnice i hapšenje Nebojše USB Vukanovića zbog krivotvorenja diplome.

Tvrdnje web stranice Autentično prenio je portal Faktor magazin u članku s naslovom o tome da je Tužilaštvo u Trebinju dobilo potvrdu da Vukanović nema završen fakultet.

Tužilaštvo u Trebinju dobilo potvrdu da Nebojša Vukanović NEMA ZAVRŠEN FAKULTET? (Faktor magazin, 20.9.2022.)

Portal Faktor magazin u svom članku precizira da je ove navode objavila web stranica Autentično.

Tužilaštvo je po prijavi portala Autetično, formiralo  predmet T60 KTA 0012901 22 a u vezi istrage da li Nebojiša Vukanović ima završen fakultet u Nikšiću.
Predmet je zadužio postupajući tužilac Dino Redžović. Tvrdi portal Autetično.
Ako je ova informacija tačna, a uskoro će je potvrditi ili demantovati Tužilaštvo, Nebojša Vukannović se godinama lažno predstvaljao.

Šta su činjenice?

Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS i kandidat za istu poziciju i na Opštim izborima 2022. godine, navodi u biografiji na svojoj stranici da je “diplomirao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, i od 2007. do 2010. radio kao profesor istorije i geografije u Trebinju”. Na stranici NSRS u biografiji zastupnika Vukanovića piše da ima visoku stručnu spremu (VSS), bez drugih detalja.

Raskrinkavanje je u upitu zatražilo informacije od Okružnog tužilaštva Trebinje o tome da li je istraga protiv Vukanovića u “završnoj fazi” i da li je “dobijena potvrda od Filozofskog fakulteta u Nikšiću” da on na tom fakultetu nije diplomirao.

Obratili smo se i Filozofskom fakultetu u Nikšiću pitanjima da li je Okružno tužilaštvo Trebinje zatražilo informacije o diplomi Nebojše Vukanovića te da li je dostupan spisak svih koji/e su diplomirali/e na ovom fakultetu.

U odgovoru Okružnog tužilaštva Trebinje, koji je Raskrinkavanje primilo 19.10.2022. godine, navodi se da je “portal Autentično podnio krivičnu prijavu protiv Nebojše Vukanovića, bez navođenja dokaza koji govore u prilog krivičnoj prijavi”. 

Vukanović je, kako se navodi u e-mailu Okružnog tužilaštva Trebinje, prijavljen u vezi s navodnim falsikovanjem diplome Filozofskog fakulteta u Nikšiću. U odgovoru se precizira da je predmet u fazi prijave, u kojoj se provjeravaju navodi, te da ova institucija nije zaprimila nikakav dokument s Filozofskog fakulteta u Nikšiću kojim se potvrđuju navodi u prijavi.

Predmet je zaveden u Tužilaštvu i nalazi se u fazi prijave, odnosno provjeravaju se navodi izneseni u krivičnoj prijavi; Tužilaštvo nije zaprimilo nikakav dokument od strane Filozofskog fakulteta u Nikšiću kojim su potvrđeni navodi iz krivične prijave.

Odgovore Filozofskog fakulteta u Nikšiću nismo dobili ni nakon nekoliko pokušaja.

Dakle, tačno je da postoji krivična prijava protiv narodnog poslanika u NSRS Nebojše Vukanovića, koja je podnesena bez navođenja dokaza. Okružno tužilaštvo Trebinje, kako je potvrđeno za Raskrinkavanje iz ove institucije, provjerava navode iz prijave. Posve je netačna tvrdnja da je ovo tužilaštvo dobilo dokument kojim se dokazuje da Vukanović nije diplomirao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz članka web stranice Autentično da je “istraga u završnoj fazi i da je dobijena potvrda od Filozofskog fakulteta u Nikšiću da Vukanović nikada nije diplomirao na tom fakultetu” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tačno je da Okružno tužilaštvo provjerava navode iz krivične prijave protiv Vukanovića.

Tvrdnju iz naslova članka portala Faktor magazin da je Tužilaštvo u Trebinju dobilo potvrdu da Vukanović nema završen fakultet ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Budući da je iz članka portala Faktor magazin jasno da je riječ o prijavi te je eksplicitno navedeno da je riječ o saznanjima web stranice Autentično, naslov ocjenjujemo i kao klikbejt.


(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 22.09.2022

Autentično portal: Nebojša USB Vukanović falcifikovao fakultetsku diplomu

Kao što je poznato javnosti Nebojša USB Vukanović je studirao na fakultetu u Nikšiću. Ono što javnosti nije poznato da taj fakultet USB Vukanović nika...

  • Lažna vijest
Klikbejt 20.09.2022

Faktor magazin: Tužilaštvo u Trebinju dobilo potvrdu da Nebojša Vukanović NEMA ZAVRŠEN FAKULTET?

Tužilaštvo je po prijavi portala Autetično, formiralo predmet T60 KTA 0012901 22 a u vezi istrage da li Nebojiša Vukanović ima završen fakultet u Nik...

  • Klikbejt
  • Prenošenje lažnih vijesti