Naučnici ne tvrde da roditelji troje ili više djece stare šest godina brže

Izvještavajući o studiji utjecaja roditeljstva na kognitivne sposobnosti u odmakloj dobi, pojedini portali opremili su svoje članke naslovima koji sadrže netačne tvrdnje o ubrzanom starenju.

Foto: Pixabay

Na portalu Miss7 21.5.2022. godine objavljen je članak pod naslovom:

Znanstvenici tvrde da roditelji koji imaju više od dvoje djece ostare 6 godina brže od drugih

U članku se govori o istraživanju francuskih i američkih naučnika, objavljenom u časopisu Demography, prema kojem roditelji koji imaju troje ili više djece imaju lošiju kognitivnu funkciju kasnije u životu.

U članku je naveden i citat Erica Bonsanga, jednog od naučnika koji su radili na istraživanju. On je kazao da je negativan utjecaj troje ili više djece na kognitivne funkcije ekvivalentan sa 6,2 godine starenja.

Isto istraživanje predstavljeno je i u članku portala Miss7mama, pod naslovom:

Istraživanje: Roditelji troje ili više djece mentalno brže stare

Na kraju oba članka navodi se da “autori studije naglašavaju da je potrebno provesti više istraživanja o tome zašto više djece uzrokuje brže starenje mozga”. 


Šta su činjenice?

Članci govore o studiji koju su proveli/e naučnici/e s Univerziteta Kolumbija iz SAD-a i Univerziteta Paris-Dauphine iz Francuske, objavljenoj u aprilu ove godine. 

Preuzeta je s portala Scary Mommy, koji je svoj članak na engleskom jeziku od 16. maja također opremio naslovom u kojem se tvrdi da roditelji troje ili više djece stare šest godina brže.

Spomenuta studija nastoji ispitati utjecaj koji roditeljstvo osoba koje imaju troje ili više djece ima na kognitivne funkcije u starijoj dobi. 

Kognitivne funkcije predstavljaju višestruke mentalne sposobnosti, uključujući učenje, razmišljanje, rasuđivanje, pamćenje, rješavanje problema, donošenje odluka i pažnju. Sa starenjem, normalno je da određene kognitivne funkcije, kao što su kratkoročna memorija, pažnja i brzina procesuiranja, počnu opadati.

Kako se navodi u članku o studiji objavljenom na web stranici univerziteta Kolumbija 12.5.2022, istraživači/ce su analizirali/e podatke iz Ankete o zdravlju, starenju i penzionisanju u Evropi (SHARE) kako bi ispitali u kojoj mjeri troje ili više djece u odnosu na dvoje djece uzročno utiče na kognitivne sposobnosti u kasnijem životu. SHARE istražuje reprezentativne uzorke starije populacije u 20 evropskih zemalja i Izraelu. Učesnici/e su imali/e 65 ili više godina i najmanje dvoje biološke djece.

Rezultati studije sugerišu da je roditeljstvo osoba koje imaju troje ili više djece povezano s lošijim kognitivnim funkcijama kasnije u životu.

Kao što je navedeno i u člancima navedenih portala, Eric Bonsang, jedan od autora studije, izjavio je u članku za Univerzitet Kolumbija da je negativan utjecaj koji troje ili više djece imaju na kognitivne funkcije u starosti ekvivalentan sa 6,2 godine starenja, odnosno da se efekat troje ili više djece na kognitivne funkcije može uporediti s efektom koji ima 6,2 godina starenja. To, navodi se, sugerira da smanjenje udjela Evropljana koji imaju troje ili više djece može imati pozitivne implikacije na kognitivno zdravlje starije populacije.

Kako se navodi u članku portala News Medical od 28.4.2020, suptilno i postepeno opadanje kognitivnih funkcija dio je normalnog procesa starenja.

Starenje se definiše kao skup progresivnih fizioloških promjena u organizmu koje dovode do starosti ili opadanja bioloških funkcija i sposobnosti organizma da se prilagodi metaboličkom stresu. Riječ je o uzastopnoj ili progresivnoj promjeni u organizmu koja dovodi do povećanog rizika od slabosti, bolesti i smrti.

Studija, dakle, ne sugeriše da osobe koje imaju troje ili više djece “stare šest godina brže od ostalih”, kako se navodi u naslovu članka, već da su njihove kognitivne funkcije u starosti lošije od kognitivnih funkcija osoba koje imaju manje djece. Bonsang je, tako, uporedio negativan utjecaj na kognitivne funkcije u starosti roditelja koji imaju troje ili više djece s opadanjem kognitivnih funkcija u periodu od šest godina. Nije rekao da osobe koje imaju troje ili više djece “ostare šest godina brže”.

Shodno tome, tvrdnju da su naučnici ustanovili da roditelji s troje ili više djece ostare šest godina brže od ostalih ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tvrdnju da troje ili više djece uzrokuju brže starenje mozga ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Napomena

Portali Miss7 i Miss7mama su ispravilo netačne navode u člancima, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 01. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Homofobija kao sredstvo političkog obračuna, rat u Ukrajini, i pandemija

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo niz netačnih tvrdnji o Covid-19 i o...

Prenošenje lažnih vijesti
Viralni video eksplozije ruskog projektila je kompjuterska grafika

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak za koji se netačno navodi da prika...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Lažne nagradne igre na Facebook stranici Vaš Dom

Facebook stranica Vaš Dom u kratkom periodu objavila je nekoliko lažnih nag...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me