Naučnici nisu “priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život”

Pojedini portali objavili su članak u kojem se tvrdi da su naučnici priznali da će uskoro moći vratiti mrtve u život. Ova neutemeljena tvrdnja “potkrijepljena” je djelimičnim predstavljanjem kontraverznog istraživanja američke kompanije Bioquark iz 2016. godine.

Ocijenjeni članci
Alternativa Prenošenje lažnih vijesti; Pseudonauka; Klikbejt; Super Čarobni Svijet Prenošenje lažnih vijesti; Pseudonauka; Klikbejt; Savjeti za deset Prenošenje lažnih vijesti; Pseudonauka; Klikbejt; Zdravlje svaki dan Prenošenje lažnih vijesti; Pseudonauka; Klikbejt; Moj Prenošenje lažnih vijesti; Pseudonauka; Klikbejt; Infopedija Prenošenje lažnih vijesti; Pseudonauka; Klikbejt; Magazin.ba Prenošenje lažnih vijesti; Pseudonauka; Klikbejt; Dobri Bošnjani Prenošenje lažnih vijesti; Pseudonauka; Klikbejt; Fokuzz Lažna vijest; Pseudonauka; Klikbejt; Brzina Prenošenje lažnih vijesti; Pseudonauka; Klikbejt;

Na anonimnom portalu Savjeti za deset 29.12.2020. godine objavljen je članak pod naslovom:

DUGO ČUVANA TAJNA: Naučnici priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život! Evo kako će to uraditi

U članku se tvrdi da je američka firma Bioquark dobila odobrenje za “testiranje na 20 klinički mrtvih osoba”, te da će ubrizgavanjem matičnih ćelija i peptida (u članku pogrešno napisano “pretida”) pokušati reanimirati mozak.

Ove će se teorije već jako brzo početi sprooditi, odnosno testirani i to na klinički mrtvim osobama da bi se mogla probati mogućnost regeneracije i reanimacije mozga preminulog. Proces će i inače da sprovede biotehnološka kompanija Bajokvark iz SAD-a koja je skoro dobila odobrenje za testiranje i pri tome će u ovom istraživanju učestvovati 20 klinički mrtvih osoba.

Ovaj proces uključuje terapije koje se dotiču matičnih ćelija svih testnih subjekata, a naučnici će u mrtvace da ubrizgaju miks matičnih ćelija i pretida ravno u mozak.

Nekoliko portala prenijelo je članak, a neki su objavili svoje članke sa identičnom tvrdnjom u naslovu.

Tvrdnju da su “naučnici priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život” prvobitno je objavio portal Fokuzz u naslovu svog članka od 10.5.2016. U članku, koji više nije dostupan na internetu, kaže se:

Mogu li se mrtvi vratiti u život? Naučno istraživanje je upravo otišlo korak dalje u ambicioznoj potrazi za regeneracijom mozga kliničko mrtvih ljudi. Nauka reanimacije sada gleda mrtve iz drugačije perspektive.

Proces oživljavanja mrtvih počeće u narednih nekoliko meseci

Teorije će se testirati na kliničko mrtvim ljudima, kako bi se isprobala mogućnost regeneracije mozga. Proces će sprovesti "Bajokvark" biotehnološka kompanija iz SAD-a koja je dobila dozvolu za testiranja i biće testirano 20 kliničko mrtvih ljudi.

Proces uključuje terapije matičnih ćelija. Naučnici će ubrizgati kombinaciju peptida i matičnih ćelija direktno u mozak. Pored toga, pacijenti će biti stimulisani različitim nervnim simulacijama i laserskim tehnikama, u pokušaju da se oživi mozak

Prva procedura će se održati u Indiji

Ono što se naučnici nadaju da će postići je "restartovanje" fiziološkog sistema, gde se ćelije mozga regenerišu samostalno. Proces će pratiti obrazac kako reptili obnavljaju izgubljene udove, nadajući se da će moždane ćelije učiniti isto.

Prvi postupak će dokazati mogućnost koncepta i održaće se u gradu Utarhandu u Indiji. Naučnici imaju pozitivna mišljenja o ovom projektu i rezultati se očekuju u roku od 3 meseca

Članak portala Fokuzz prenijeli su portali Moj i Magazin.

Šta su činjenice?

O istraživanju kompanije Bioquark inostrani mediji počeli su izvještavati u aprilu 2016. godine. Portal Esquire objavio je članak o istraživanju 5.4.2016. godine.

U članku koji je objavio britanski Telegraph 3.5.2016. godine navodi se da je kompanija Bioquark dobila etičku dozvolu da uključi 20 pacijenata koji su proglašeni klinički mrtvima usljed fizičke ozljede mozga u istraživanje u kojem bi se ispitalo mogu li se dijelovi njihovog centralnog nervnog sistema vratiti u život.

Mrtvi bi mogli biti “vraćeni u život” u revolucionarnom projektu

Prvo takve vrste, istraživanje kako bi se utvrdilo da li je moguće regenerirati mozak mrtvih ljudi, dobilo je odobrenje zdravstvenih regulatora.

Biotehnološka kompanija iz SAD-a dobila je etičku dozvolu da uključi [u istraživanje] 20 pacijenata koji su proglašeni klinički mrtvima usljed fizičke ozljede mozga, kako bi testirali mogu li se dijelovi njihovog centralnog nervnog sistema vratiti u život.

Naučnici će koristiti kombinaciju terapija, koje uključuju ubrizgavanje matičnih ćelija i koktel peptida u mozak, kao i primjenu lasera i tehnika stimulacije nerava za koje je demonstrirano da pacijente bude iz kome.

(...)

Tim vjeruje da će ćelije moždanog debla možda moći izbrisati svoju historiju i ponovno pokrenuti život na osnovu okolnog tkiva - što je proces koji se u životinjskom carstvu dešava kod bića poput daždevnjaka, koji mogu obnoviti čitave udove.

Dio Telegraphovog članka prenio je portal Fokuzz, te ga “ukrasio” senzacionalističkim naslovom u kojem se tvrdi da su “naučnici priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život”, iako se takvo što ne navodi u članku Telegrapha.

Tvrdnjama o projektu koji navodno “vraća mrtve u život” kompanije Bioquark bavio se i fact-checking portal Africa Check u svojoj analizi iz januara 2020. godine.

Istina je da je američka kompanija Bioquark pokrenula projekat ReAnima. Na njihovoj web stranici nisu dati detalji o istom.

CEO kompanije Ira Pastor izjavio je za fact-checking portal Africa Check da je projekt ReAnima bio istraživački program „osmišljen da cilja na područje biomedicinskih istraživanja koja su tokom godina dobivala vrlo malo pažnje ili novca namijenjenog istraživanju, kao što su teški poremećaji svijesti“, navodi se u njihovoj analizi.

Početni cilj projekta, rekao je Pastor, bio je regenerirati svijest i nervne impulse i ponovno pokrenuti krv, u osnovi vraćajući ljude "iz moždane smrti".

Kako se navodi u članku naučnog časopisa Scientific American, objavljenom 1. juna 2017. godine, ispitivanje je pokrenuto u aprilu 2016. godine u jednoj bolnici u Rudapuru u Indiji, ali je okončano u novembru iste godine:

Ispitivanje je pokrenuto u Rudrapuru u Indiji, u aprilu 2016. godine, ali nikada nije uključilo nijednog pacijenta. Regulatori su ukinuli ispitivanje u novembru 2016. jer, prema Scienceu, indijski državni kontrolor lijekova nije to odobrio.

Dalje se u članku časopisa Scientific American navodi da je kompanija planirala pokrenuti još jedno istraživanje u Latinskoj Americi, međutim, nema nikakvih dokaza da su se nakon istraživanja u Indiji provodila druga klinička ispitivanja u sklopu projekta ReAnima, niti da će se provoditi u budućnosti.

Ipak, kako se navodi u analizi Africa Checka, netačne tvrdnje o nastavku istraživanja pojavile su se na web stranici Science Page News u članku objavljenom 15.10.2019. godine. Kao izvor vijesti navodi se pomenuti članak magazina Scientific American, objavljen dvije godine ranije.

Važno je naglasiti da je Bioquarkov projekat bio upitan sam po sebi. U analizi portala Africa Check navodi se:

Ariane Lewis, vanredna profesorica neurologije i neurohirurgije u Medicinskom centru Langone Univerziteta u New Yorku, koautor je odgovora na pokušaje Bioquarka da “preokrene smrt” iz novembra 2016. godine.

Rekla je da istraživanje Ire Pastora “nema znanstvenih osnova” i da se “biomedicinska nauka temelji na potrazi za znanjem kroz promatranje i eksperimentiranje”.

Lewis je za Africa Check rekla da njeni komentari iz 2016. i dalje stoje. "Ne postoje podaci koji potkrepljuju izvodljivost ovog rada”.

Dakle, iako je ova vijest u medijima predstavljena kao veliki naučni poduhvat koji bi mogao rezultirati “vraćanjem ljudi iz mrtvih”, u stvarnosti je riječ o, za sada, bezuspješnom pokušaju jedne kompanije da lansira kliničko ispitivanje za koje nije sigurno da ima naučne osnove.

Tvrdnju koja se prvobitno pojavljuje na portalu Fokuzz, da su naučnici priznali da će uskoro moći mrtve vratiti u život, ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku, s obzirom na to da ne postoje nikakvi dokazi da bi naučnici mogli izvesti takvo nešto, niti to tvrde. 

Kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

Naslovima svih ocijenjenih članaka dajemo i ocjenu klikbejt, jer se tvrdnja iz naslova ne pominje u samim člancima.

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 26. 02. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Viralni snimak ne prikazuje “prisilnu vakcinaciju” na krovu u Argentini

Snimak na kojem nekoliko uniformisanih osoba obuzdava muškarca u evidentnom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Dirljiva priča o majci koja je poginula štiteći bebu je netačna

Potresne priče koje se šire društvenim mrežama često nemaju uporište u stva...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Stari klikbejt i novo manipulisanje činjenicama o virusu Zapadnog Nila u Srbiji

Nakon što je u Srbiji otkriven virus Zapadnog Nila u komarcima, pojedini po...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me