Ne, 52.000 migranata i izbjeglica nije testirano na SARS-CoV-2 u BiH

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Nekoliko portala je izvijestilo o tome da je Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) u Bosni i Hercegovini testiralo više od 52.000 migranata, te da broj pozitivnih na virus SARS-CoV-2 nije poznat. Činjenica je da je testirano 319 migranata i izbjeglica, a broj pozitivnih je 24.

Na portalu Oslobođenja je 20.10.2020. objavljen članak sa naslovom:

Stiže teška zima za sve u Krajini: Do sada je na Covid-19 testirano više od 52.000 migranata, ne zna se broj pozitivnih

U članku se izvještava o tome da je Dansko vijeće za izbjeglice (Danish Refugee Council), grupa povezanih organizacija koja djeluje od 1995. godine i radi na pružanju zdravstenih usluga za migrante i izbjeglice u Bosni i Hercegovini, objavilo podatke o broju migranata testiranih na virus SARS-CoV-2 u BiH.

Prema podacima Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) koji administrira pružanje zdravstvenih usluga migrantima, u BiH postoji više od 250 “skvotova” migranata koji u većim ili manjim grupama dočekuju zimu na otvorenom. DRC je objavio da je do sada testirao više od 52.000 migranata na Covid-19, izostavljajući brojku koliko ih je bilo pozitivnih. Krizna grupa Vlade USK-a registrirala je svega desetak slučajeva Covida među migrantima, no dolaskom zime ta brojka bi mogla postati veća.

Članak su potom objavili portali Krajina, BH dijaspora, Jajce online, Samo provjereno i Crna hronika. Članci su ostvarili ukupno 262 interakcije na društvenim mrežama, prema podacima Facebookovog alata CrowdTangle.

Šta su činjenice:

Oslobođenje u svom članku nije navelo gdje je DRC navodno “objavio da je do sada testirao više od 52.000 migranata na Covid-19, izostavljajući brojku koliko ih je bilo pozitivnih”. Zbog toga smo se obratili DRC-u sa pitanjem o tome da li je uopšte objavio takvu informaciju, koliko je migranata i izbjeglica do 20.10. testirano u BiH i da li su mediji kontaktirali DRC u vezi sa objavom navedenih članaka.

Nicola Bay, direktor DCR u BiH nam je potvrdio da je od početka pandemije koronavirusa pa do 20. oktobra testirano ukupno 319 migranata i izbjeglica,  prema podacima DCR-a, od čega je njih 24 imalo pozitivan rezultat testa na ovaj virus.

Bay nas je uputio na izvještaj koji je ova organizacija objavila u oktobru ove godine, u kome se navodi da je  zabilježeno 51.009 “COVID19 pregleda u prihvatnim objektima”. Pod “COVID19 pregledima” se misli na medicinske provjere u potrazi za simptomima COVID-19 unutar kampova za migrante i izbjeglice. No, takve provjere ne podrazumijevaju PCR testiranje, potvrdio je Bay za Raskrinkavanje

(..) U vezi sa pregledima koji su spomenuti u DRC-ovom izvještaju/-ima o situaciji: pregledi se sastoje od provjera na simptome COVID-19, koje provodi medicinsko osoblje. Pregledi osoba smještenih u prihvatnim centrima u BiH provode se redovno, s posebnim naglaskom na: a) pregled osoba koje tek dolaze / vraćaju se u prihvatne centre, kako bi se ublažili rizici širenja COVID-19 unutar centara; b) povremene „sveobuhvatne“ ili „masovne“ preglede osoba smještenih u prihvatnim centrima, kada se utvrde simptomatski slučajevi i postoji potreba za suzbijanjem mogućeg širenja virusa. Kao takvi, pregledi ne predstavljaju testiranje na COVID-19. Do 20. oktobra, ukupan broj pojedinačnih pregleda izvedenih u prihvatnim centrima u BiH bio je zapravo 51.009 (također prema DRC-ovom Izvještaju o situaciji br. 30).

Takođe, on je napomenuo da se testiranja migranata i izbjeglica obavljaju u nadležnim javnim ustanovama, na isti način na koji se testiraju i građani/ke BiH.

(...) Do 20. oktobra, broj tražilaca azila, izbjeglica i migranata koji su prošli testiranje na COVID-19 bio je zapravo 319, kao što je spomenuto u DRC-ovom Izvještaju o situaciji br. 30. Napominjem da se testiranje vrši u javnim zdravstvenim ustanovama, kao što je slučaj za sve stanovnike Bosne i Hercegovine. Takođe, napominjem da DRC-ovi izvještaji o situaciji redovno uključuju broj tražilaca azila, izbjeglica i migranata koji su pozitivni na COVID-19; 20. oktobra ukupan broj (tj. od početka pandemije COVID-19) iznosio je 24. (...)

Dakle, DCR nije “objavio da je do sada testirao više od 52.000 migranata na Covid-19” budući da je ova organizacija objavila da ih je testirano 319. DCR zapravo prikuplja podatke o tome koliko je migranata i izbjeglica testirano a ne sprovodi testiranja, što je jasno iz odgovora direktora ove organizacije.

Kako je navedeno u odgovoru direktora DCR-a, od 319 testiranih migranata i izbjeglica, pozitivna su 24, te nije tačno ni da je DRC “izostavio” broj pozitivnih.

Zbog navedenih činjenica, tvrdnju iz članka Oslobođenja da je “do sada na Covid-19 testirano više od 52.000 migranata” i da se “ne zna broj pozitivnih” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sve kasnije objave ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Napomena 15.12.2020.

Oslobođenje , BH dijaspora i Samo provjereno su u originalnom članku ispravili netačne tvrdnje o tome da  je do sada testirano više od 52.000 migranata i izbjeglica, te da se ne zna broj pozitivnih, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), člancima ovih portala dodijeljujemo i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)


 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 11. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Ime nove podvarijante SARS-CoV-2 “oživjelo” staru teoriju zavjere o pandemiji

Na društvenim mrežama ponovo se dijeli teorija zavjere da 5G mreža uzrokuje...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni video učenika/ca koji gledaju snimke teškog rada roditelja je montaža

Više od milion pregleda ostvario je videosnimak sa jedne Facebook stranice...

Lažna vijest
Lažna vijest
Fotografija sarajevske Vijećnice u bojama kosovske zastave nije autentična

Širi se montirana fotografija zgrade Vijećnice u Sarajevu na kojoj je navod...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me