Ne, 52.000 migranata i izbjeglica nije testirano na SARS-CoV-2 u BiH

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Nekoliko portala je izvijestilo o tome da je Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) u Bosni i Hercegovini testiralo više od 52.000 migranata, te da broj pozitivnih na virus SARS-CoV-2 nije poznat. Činjenica je da je testirano 319 migranata i izbjeglica, a broj pozitivnih je 24.

Ocijenjeni članci
Oslobođenje Lažna vijest; Demantirano; Ispravljeno; Krajina (.ba) Prenošenje lažnih vijesti; BH dijaspora Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Jajce-online Prenošenje lažnih vijesti; Crna Hronika Prenošenje lažnih vijesti; Samo Provjereno Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno;

Na portalu Oslobođenja je 20.10.2020. objavljen članak sa naslovom:

Stiže teška zima za sve u Krajini: Do sada je na Covid-19 testirano više od 52.000 migranata, ne zna se broj pozitivnih

U članku se izvještava o tome da je Dansko vijeće za izbjeglice (Danish Refugee Council), grupa povezanih organizacija koja djeluje od 1995. godine i radi na pružanju zdravstenih usluga za migrante i izbjeglice u Bosni i Hercegovini, objavilo podatke o broju migranata testiranih na virus SARS-CoV-2 u BiH.

Prema podacima Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) koji administrira pružanje zdravstvenih usluga migrantima, u BiH postoji više od 250 “skvotova” migranata koji u većim ili manjim grupama dočekuju zimu na otvorenom. DRC je objavio da je do sada testirao više od 52.000 migranata na Covid-19, izostavljajući brojku koliko ih je bilo pozitivnih. Krizna grupa Vlade USK-a registrirala je svega desetak slučajeva Covida među migrantima, no dolaskom zime ta brojka bi mogla postati veća.

Članak su potom objavili portali Krajina, BH dijaspora, Jajce online, Samo provjereno i Crna hronika. Članci su ostvarili ukupno 262 interakcije na društvenim mrežama, prema podacima Facebookovog alata CrowdTangle.

Šta su činjenice:

Oslobođenje u svom članku nije navelo gdje je DRC navodno “objavio da je do sada testirao više od 52.000 migranata na Covid-19, izostavljajući brojku koliko ih je bilo pozitivnih”. Zbog toga smo se obratili DRC-u sa pitanjem o tome da li je uopšte objavio takvu informaciju, koliko je migranata i izbjeglica do 20.10. testirano u BiH i da li su mediji kontaktirali DRC u vezi sa objavom navedenih članaka.

Nicola Bay, direktor DCR u BiH nam je potvrdio da je od početka pandemije koronavirusa pa do 20. oktobra testirano ukupno 319 migranata i izbjeglica,  prema podacima DCR-a, od čega je njih 24 imalo pozitivan rezultat testa na ovaj virus.

Bay nas je uputio na izvještaj koji je ova organizacija objavila u oktobru ove godine, u kome se navodi da je  zabilježeno 51.009 “COVID19 pregleda u prihvatnim objektima”. Pod “COVID19 pregledima” se misli na medicinske provjere u potrazi za simptomima COVID-19 unutar kampova za migrante i izbjeglice. No, takve provjere ne podrazumijevaju PCR testiranje, potvrdio je Bay za Raskrinkavanje

(..) U vezi sa pregledima koji su spomenuti u DRC-ovom izvještaju/-ima o situaciji: pregledi se sastoje od provjera na simptome COVID-19, koje provodi medicinsko osoblje. Pregledi osoba smještenih u prihvatnim centrima u BiH provode se redovno, s posebnim naglaskom na: a) pregled osoba koje tek dolaze / vraćaju se u prihvatne centre, kako bi se ublažili rizici širenja COVID-19 unutar centara; b) povremene „sveobuhvatne“ ili „masovne“ preglede osoba smještenih u prihvatnim centrima, kada se utvrde simptomatski slučajevi i postoji potreba za suzbijanjem mogućeg širenja virusa. Kao takvi, pregledi ne predstavljaju testiranje na COVID-19. Do 20. oktobra, ukupan broj pojedinačnih pregleda izvedenih u prihvatnim centrima u BiH bio je zapravo 51.009 (također prema DRC-ovom Izvještaju o situaciji br. 30).

Takođe, on je napomenuo da se testiranja migranata i izbjeglica obavljaju u nadležnim javnim ustanovama, na isti način na koji se testiraju i građani/ke BiH.

(...) Do 20. oktobra, broj tražilaca azila, izbjeglica i migranata koji su prošli testiranje na COVID-19 bio je zapravo 319, kao što je spomenuto u DRC-ovom Izvještaju o situaciji br. 30. Napominjem da se testiranje vrši u javnim zdravstvenim ustanovama, kao što je slučaj za sve stanovnike Bosne i Hercegovine. Takođe, napominjem da DRC-ovi izvještaji o situaciji redovno uključuju broj tražilaca azila, izbjeglica i migranata koji su pozitivni na COVID-19; 20. oktobra ukupan broj (tj. od početka pandemije COVID-19) iznosio je 24. (...)

Dakle, DCR nije “objavio da je do sada testirao više od 52.000 migranata na Covid-19” budući da je ova organizacija objavila da ih je testirano 319. DCR zapravo prikuplja podatke o tome koliko je migranata i izbjeglica testirano a ne sprovodi testiranja, što je jasno iz odgovora direktora ove organizacije.

Kako je navedeno u odgovoru direktora DCR-a, od 319 testiranih migranata i izbjeglica, pozitivna su 24, te nije tačno ni da je DRC “izostavio” broj pozitivnih.

Zbog navedenih činjenica, tvrdnju iz članka Oslobođenja da je “do sada na Covid-19 testirano više od 52.000 migranata” i da se “ne zna broj pozitivnih” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sve kasnije objave ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Napomena 15.12.2020.

Oslobođenje , BH dijaspora i Samo provjereno su u originalnom članku ispravili netačne tvrdnje o tome da  je do sada testirano više od 52.000 migranata i izbjeglica, te da se ne zna broj pozitivnih, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), člancima ovih portala dodijeljujemo i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)


 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 11. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nebojša Vukanović nije objavio sliku “budućeg pasoša Republike Srpske”

Mnogobrojni mediji su fotografiju koju je Nebojša Vukanović objavio na svom...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti
Sportski novinar Milojko Pantić ponovo promoviše lažne vijesti o pandemiji

U viralnom videosnimku, sportski novinar Milojko Pantić bavi se “porijeklom...

Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Lažna vijest
Huškanjem do klikova: Gorica Dodik nije “tvitnula” da su Bošnjaci izmišljeni

Portal BiH News je “nadogradio” tweet Gorice Dodik, u kojem se izjašnjava k...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me