Raskrinkavanje.ba

Ne, Amerikancima nije “rečeno da će dobijati petomjesečne pojačivače” vakcine protiv Covid-19

Još od augusta internetom kruže lažne izjave američkih zvaničnika o navodnoj redovnoj vakcinaciji protiv Covid-19 svakih pet mjeseci.

Portal Nulta Tačka je 29. augusta objavio članak s naslovom:

FAUČI: SVAKIH 5 MESECI JE POTREBNA NOVA BUSTER DOZA! DECA ROĐENA DANAS MOGLA BI ZA SVOG ŽIVOTA DA BUDU 175 PUTA VAKCINISANA PROTIV COVID-a

U samom članku tvrdi se:

Ove je nedelje Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je svoj razgovor sa dr. Entonijem Faučijem o predlaganju pojačanih doza kontraverzne vakcine Pfizer COVID-19 na svakih pet meseci.

Prvobitno, Amerikancima je rečeno da će biti potrebno samo da prime dve vakcine, zatim godišnje po jedna doza pojačivača, zatim na svakih 8 meseci po jedan pojačivač, zatim šestomesečni pojačivači, a sada i petomesečni.

Pod pretpostavkom da se vakcina Pfizer nikada ne daje deci mlađoj od 12 godina, to bi značilo da bi danas rođena deca mogla primiti 175 vakcina protiv COVID-19 tokom prosečnog životnog veka.

Na konferenciji za novinare 27.08.2021., Bajden je raspravljao o pojačanim dozama vakcine protiv covid-a.

“Postavlja se pitanje treba li razmak biti kraći od 8 meseci? Treba li možda proći samo pet meseci? O tome se raspravlja, jutros sam razgovarao sa, uh, doktorom Faučijem ”, rekao je Biden.

U članku je priložen i snimak sastanka američkog predsjednika Joea Bidena i premijera Izraela Naftalija Beneta, na kojem se čuje kako Biden izgovara riječi citirane u tekstu.

Slične tvrdnje je 5.9.2021. objavio i portal Logično, u članku naslova:

Fauci: “Docijepljivat ćete se doživotno svakih 8 mjeseci” – Bagra više ne krije svoj plan

U uvodu članka ovaj put stoji da je Anthony Fauci rekao da su SAD na putu da “svakih osam mjeseci primjenjuju pojačane (buster) doze”:

Glavni medicinski savjetnik u Bijeloj kući, dr. Anthony Fauci, rekao je da su Sjedinjene Države na putu da svakih osam mjeseci primjenjuju pojačane (buster) doze vakcine protiv koronavirusa Wuhan (COVID-19).

U nastavku članka govori se i o Bidenovoj izjavi koja je tema članka portala Nulta Tačka.

Korisnici/e društvene mreže Facebook su krajem oktobra reaktualizirali/e članak s portala Nulta Tačka, objavljen prije dva mjeseca, dijeleći njegov screenshot (1, 2). 

Šta je, zapravo, rekao Joe Biden?

Iako je citirana izjava Bidena tačna, a priloženi snimak na kojem on izgovara te riječi autentičan, tvrdnje iz samog teksta, kao i naslova članka, nisu tačne. 

Prije svega, u samom članku se nigdje ne spominje navodna Faucijeva poruka iz naslova o tome da je “svakih 5 meseci potrebna nova buster doza”.

Tvrdnjama iz članka portala Nulta Tačka o tome da je “Džo Bajden potvrdio svoj razgovor sa dr. Entonijem Faučijem o predlaganju pojačanih doza kontraverzne vakcine Pfizer COVID-19 na svakih pet meseci” se već bavio naš partnerski portal Raskrinkavanje iz Crne Gore. U njihovoj fact-checking analizi od 28.10.2021. navodi se:

U tekstu je podijeljen tvit sa snimkom sastanka Bajdena i premijera Izraela Naftalija Beneta. U izvještaju sa tog sastanka, CNBC navodi da je Bajden najavio da se čekanje za buster dozu smanjuje sa osam na pet mjeseci.

„Razmatramo savjet koji ste nam dali, da treba da počnemo ranije“, rekao je Bajden dodajući da zvaničnici debatuju da li razmak treba da bude kraći. „Treba li da se skrati na pet mjeseci, o tome se diskutuje““, glasi tekst CNBC-a.

Biden, dakle, uopšte nije govorio o redovnoj vakcinaciji, te nije rekao da je “svakih 5 meseci potrebna nova buster doza”, kako tvrdi Nulta Tačka. Ono što je zapravo na sastanku održanom 27. augusta rekao jeste da se razmatra skraćenje roka između druge i treće doze s osam na pet mjeseci. Isto je zaključio i portal Istinomer iz Srbije.

Shodno tome, tvrdnja portala Nulta Tačka o tome da je “Amerikancima rečeno da će dobijati petomjesečne pojačivače” netačna je i neutemeljena u izjavama američkih zvaničnika. To i tvrdnju iz naslova da bi “deca rođena danas mogla za svog života da budu 175 puta vakcinisana protiv covid-a” čini jednako netačnom. 

Šta je rekao Anthony Fauci?

Portal Logično ustvrdio je i da je Anthony Fauci rekao sličnu stvar – “da su Sjedinjene Države na putu da svakih osam mjeseci primjenjuju pojačane (buster) doze”.

Odmah ispod uvodnog pasua u kojem se ovo tvrdi navedeno je sljedeće:

U nedjelju, 29. augusta, Fauci se pojavio u programu vodećeg medija  NBC News , “Meet the Press”. Tvrdio je da savezna vlada razmišlja o tome da Amerikancima osigura buster doze protiv COVIDA-19 osam mjeseci nakon što su primili posljednju dozu vakcine.

No,  nakon intervencije predsjednika Joea Bidena, Fauci se složio da vlada može biti “fleksibilna” o ovom pitanju. Iako se plan trenutno neće mijenjati, mogao bi se uskoro izmijeniti “na osnovu podataka”. Biden navodno želi da se Amerikancima daju buster doze moguće već pet mjeseci nakon posljednje doze.

“Još planiramo osam mjeseci”, rekao je Fauci voditelju “Meet the Press” Chucku Toddu. “To smo izračunali.

No, Fauci je dodao da su državne zdravstvene vlasti u zemlji “otvorene za bilo kakve varijacije” ovog rasporeda “na osnovu podataka”.

Tvrdnje iz naslova i uvodnog pasusa su, dakle, potpuno različite od onih koje se iznose u nastavku teksta: u jednim se govori o redovnoj vakcinaciji svakih osam mjeseci, a u drugoj o trećoj dozi koja dolazi osam mjeseci nakon druge. 

Fauci 29. augusta jeste gostovao u emisiji “Meet the Press”, a snimak intervjua objavljen je na portalu NBC-a. U intervjuu, Fauci je potvrdio da je trenutni plan da se treća doza vakcine protiv Covid-19 dobija osam mjeseci nakon druge, ali i da zdravstvene institucije prate razvoj situacije i podatke koji pristižu, te da će se razmak smanjiti na pet mjeseci ukoliko bude postojala osnova za to. 

Izjava koja mu je pripisana u naslovu članka portala Logično – “docijepljivat ćete se doživotno svakih 8 mjeseci” – nikada nije izgovorena i potpuno je izmišljena. 

Postoje li planovi za redovnu vakcinaciju protiv Covid-19?

Očigledno je da su autori/ce oba analizirana članka netačno interpretirali/e planove za treću dozu vakcine, ali i jednako netačno prenijeli/e izjave američkih zvaničnika. Naime, javna debata oko tajminga treće “booster” doze tiče se isključivo te doze. Osim toga, američki CDC najavio je da će punoljetne imunokompromitovane osobe moći dobiti i četvrtu dozu vakcine šest mjeseci nakon što prime treću dozu. Takve osobe čine 3% ukupne populacije SAD-a, odnosno sedam miliona stanovnika. Shodno ovome, u ovom trenutku je netačno tvrditi da će se stanovništvo SAD-a morati vakcinisati svakih pet ili osam mjeseci do kraja života jer se planovi za četvrtu dozu za sada odnose samo na imunokopromitovane, što i dalje ne predstavlja redovnu vakcinaciju. Trenutno ne postoje planovi za eventualnu petu dozu ili redovnu vakcinaciju za bilo koga. 

O samom ovom pitanju, iz američke Asocijacije penzionisanih osoba razgovarali su s Annom Durbin, doktoricom i stručnjakom za vakcine i zarazne bolesti na Bloomberg školi javnog zdravlja pri Univerzitetu “Johns Hopkins”. Ona je prokomentirala potencijalnu potrebnu za godišnjim “booster” dozama:

Stručnjaci nisu sigurni da li će vakcina protiv COVID-19 biti potrebna na redovnoj osnovi, poput vakcine protiv gripe. Jedna stvar koja bi taj scenarij mogla učiniti izglednijim, kaže Durbin, je “ako ne budemo u mogućnosti kontrolirati ovu pandemiju – ako nastavimo viđati poraste koji zahtijevaju hospitalizaciju i iznimno opterećuju zdravstvene sisteme.

”Međutim, ako budemo mogli kontrolirati širenje COVID-19 i smanjiti nivoe teških oboljenja koje vidimo, “možda nam neće trebati dopunske injekcije svake godine”, dodaje Durbin. 

“Ali mnogo toga će ovisiti o epidemiologiji pandemije.”

Shodno činjenicama, navodna Faucijeva poruka iz naslova članka portala Nulta Tačka, da je “svakih 5 meseci potrebna nova buster doza”, te tvrdnja da je “Amerikancima rečeno da će dobijati petomjesečne pojačivače” dobijaju ocjenu lažna vijest. Istu ocjenu dobija i tvrdnja da je  “Džo Bajden potvrdio svoj razgovor sa dr. Entonijem Faučijem o predlaganju pojačanih doza kontraverzne vakcine Pfizer COVID-19 na svakih pet meseci”.

Također, tvrdnja portala Logično, da je “Anthony Fauci rekao da su Sjedinjene Države na putu da svakih osam mjeseci primjenjuju pojačane (buster) doze vakcine protiv koronavirusa Wuhan (COVID-19)”, kao i izmišljeni citat Faucija iz naslova istog članka, dobijaju ocjenu lažna vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 29.08.2021

Nulta tačka: FAUČI: SVAKIH 5 MESECI JE POTREBNA NOVA BUSTER DOZA! DECA ROĐENA DANAS MOGLA BI ZA SVOG ŽIVOTA DA BUDU 175 PUTA VAKCINISANA PROTIV COVID-a

Beskrajne dodatne doze vakcine protiv covid-a će značiti gotovo 200 uboda vakcine protiv covid-a tokom prosečnog životnog veka, a farmaceutskim kompan...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 05.09.2021

Logično: Fauci: “Docijepljivat ćete se doživotno svakih 8 mjeseci” – Bagra više ne krije svoj plan

Glavni medicinski savjetnik u Bijeloj kući, dr. Anthony Fauci, rekao je da su Sjedinjene Države na putu da svakih osam mjeseci primjenjuju pojačane (b...

  • Lažna vijest