Ne, bolnica u Švedskoj nije naredila ljekarima da uskrate intenzivnu njegu pacijentima starijim od 80 godina

Brojni mediji su objavili vijest da je bolnica u Švedskoj “naredila ljekarima da nema intenzivne njege za pacijente starije od 80 godina”. Tačna informacija glasi da je bolnica izdala preporuku koja predviđa da u slučaju da bolnica ostane bez kapaciteta na odjelu intenzivne njege pacijenti iz određenih grupa nisu prioritetni za ovu uslugu. Dakle, ne postoji nikakva naredba, niti je Švedska trenutno u problemu sa kapacitetima na odjelima intenzivne njege.

Ocijenjeni članci
Anadolija Dezinformacija; Faktor Dezinformacija; Haber Dezinformacija; Demantirano;

Agencija Anadolija objavila je 9. aprila ove godine članak sa naslovom:

Bolnica u Švedskoj ljekarima naredila da nema intenzivne njege za pacijente starije od 80 godina

U članku, koji se poziva na izvještaj švedskog magazina Aftonbladet, se potom navodi:

Rukovodstvo bolnice u Švedskoj ljekarima izdalo naredbu da pacijente starije od 80 godina tokom liječenja od zaraze koronavirusa ne stavljaju u odjele za intenzivnu njegu, prenosi Anadolu Agency (AA).

List Aftonbladet“javlja da je takvo naređenje ljekarima dalo rukovodstvo Univerzitetske bolnice Karolinska, koja je široj svjetskoj javnosti poznata po naučnim istraživanja.

Istim dokumentom, rukovodstvo bolnice ljekarima je naložilo da na intenzivnu njegu prioritetno ne šalju ni pacijente starije od 60 godina ako od prije zaraze koronavirusom imaju i neku hroničnu bolest

Članak sa istim tvrdnjama su potom objavili brojni mediji, od kojih su neki tvrdnju da će starijim pacijentima biti uskraćena intenzivna njega, zamijenili nešto drugačijom tvrdnjom da u Švedskoj takve pacijente “neće stavljati na respirator”. 

Šta se zaista desilo u Švedskoj?

Magazin Aftonbladet jeste 9. aprila objavio članak u kom se izvještava o preporukama za raspoređivanje mjera liječenja određenih kategorija COVID-19 pacijenata, ali ne onako kako je to predstavljeno u medijima u regionu. Dokument o kome je riječ zasnovan je na preporukama nacionalnog odbora za zdravstvo u Švedskoj, uz objašnjenje da je riječ o preporukama za postupanje u vanrednim okolnostima, što je jasno navedeno u originalnom članku.

Evo šta je zaista objavio Aftonbladet:

Dokument pokazuje: Ne daje im se prioritet za intenzivnu njegu

Osobama s "biološkom” dobi iznad 80 godina ne treba dati prioritet za intenzivnu njegu za vrijeme korona krize.
Isto se odnosi na osobe između 70 i 80 godina koji imaju značajno zatajenje u jednom ili više sistema vitalnih organa.
O tome svjedoče dokumenti koje je Karolinska univerzitetska bolnica poslala odgovornim ljekarima. 
U dokumentu koji je poslan odgovornim ljekarima Karolinske univerzitetske bolnice, a do kojeg je došao i Aftonbladet, navodi se koje grupe pacijenata trebaju dobiti intenzivnu njegu i kojima treba dati prioritet ukoliko epidemija koronavirusa bude dovela do nedostatka slobodnih kreveta/mjesta u odjelima intezivne njege.
Za osobe sa "biološkom" dobi preko 80 godina, intenzivno liječenje nije prioritet, navodi se u dokumentu. Isto se odnosi na ljude starije od 70 godina koji imaju značajno zatajenje kod više od jednog vitalnog organa. Osobe između 60 i 70 godina  koje imaju zatajenja u više od dva sistema vitalnih organa također ne bi trebale imati prioritet.
Zatajenje sistema vitalnih organa se odnosi na osobe sa bolestima srca, pluća i bubrega. (Respiracija, cirkulacija, bubrežna funkcija, kako je navedeno u dokumentu).
U dokumentu se također navodi da postoji mogućnost prekida intezivne njege pacijentima koji se već nalaze na intenzivnoj njezi, ukoliko pripadaju nekoj od gore navedenih kategorija.

Magazin Aftonbladet je istog dana dopunio članak napomenom da je u prvobitnoj verziji netačno navedeno da intenzivno liječenje “ne treba biti prioritetno pruženo pacijentima u dobi od 60 do 70 godina sa zatajenjem od maksimalno dva vitalna organa”.

Tačna, dopunjena informacija glasi da se ova preporuka odnosi na pacijente "biološke" dobi 60 do 70 godina sa zatajenjem više od dva vitalna organa. U istom članku je pojašnjeno da “biološka dob” označava biološke godine ne na na osnovu rođenja, nego godine na osnovu ukupnog stanja organizma.

U originalnom izvještaju je jasno naznačeno da ove preporuke mogu biti korištene u praksi samo ukoliko se desi da Švedska ostane bez dovoljno kapaciteta, što za sad nije slučaj. 

U članku je citiran Björn Eriksson, Direktor zavoda za zdravstvo Štokholmske regije, koji je pojasnio situaciju na sljedeći način:

Povećan je broj pacijenata kojima je potrebna intenzivna njega, ali je povećan i broj mjesta. Danas imamo preko 300 mjesta za intenzivnu njegu i u četvrtak ujutro njih 79 je bilo upražnjeno. Stoga nije bilo razloga da se koriste smjernice Nacionalnog odbora za zdravstvo.

Novinar Emmanuel Kerste se pozabavio zabunom koja je nastala nakon objave ovog članka na blogu koji je objavljen 14. aprila:

Ne, Šveđanima starijim od 80 godina neće biti uskraćena intenzivna njega tokom pandemije koronavirusa
(...)
Prije svega, odluka se odnosi na kriznu situaciju, gdje je intenzivna njega toliko opterećena da nema mjesta za sve pacijente i moraju se utvrditi prioriteti. Mi danas nismo u toj poziciji - nigdje u Švedskoj.
 

Kerste navodi i primjer medija iz Švedske koji je napravio istu grešku kao i mediji na domaćem govornom području. Kao primjer je naveo list Expressen, čiji naslov podsjeća na primjere sa domaćeg govornog područja, koji takođe tvrdi da će intenzivna njega biti uskraćena starijima od 80 godina.

Foto: Print screen iz članka No, Swedes over 80 years should NOT be denied intensive care during the corona pandemic

Kerste je potom objasnio:

Drugo, redoslijed se ne odnosi na hronološku dob pacijenta, već na njegovu/njezinu biološku dob. Iako ovo djeluje zbunjujuće, hronološka dob je ona koja se obilježava svake godine (rođendan). Biološka dob je bazirana na izračunu inherentnih, mogućih hroničnih bolesti koje mogu uticati na životni vijek.

Dokument predstavlja proširene smjernice Nacionalnog odbora za zdravlje i dobrobit Švedske, izrađen 26. marta za krizne situacije. U dokumentu se objašnjava: Medicinska njega će se pružiti svima bez diskriminacije kako je to uređeno zakonodavstvom u Švedskoj. Zabranjeno je određivati prioritete bazirane na dobu pacijenata. Ipak, moguće je uzeti u obzir biološku dob pacijenta, što podrazumijeva stručnu procjenu temeljenu na višestrukim faktorima. Zatajenje organa, poput srca i pluća, može utjecati na procjenu.

Kao zaključak, Kerste pojašnjava:

 U slučaju ekstremnih okolnosti, kada su popunjeni kapaciteti jedinica intenzivne njege, obavit će se procjena stanja svih pacijenata kako bi se medicinska skrb pružila onima za koje se procjeni da imaju najveću mogućnost za preživljavanje. Ova odluka se neće donositi na temelju kronološke dobi. U situaciji kada su popunjeni svi kapaciteti jedinica intenzivne njege, pacijentima će se pružiti standardna medicinska njega dok se ne oslobodi mjesto u jedinici intenzivne njege. Bliski srodnici će sudjelovati u donošenju odluka.  

Prevod ovog bloga objavio je portal Nedeljnik 12. aprila, kao ispravku članka u kom su prethodno bile objavljene pogrešne tvrdnje.

Dakle, iako postoji dokument u kome su navedene preporuke da u vanrednoj situaciji bolnica u Švedskoj može da odluči kako pacijenti iz određenih grupa neće biti prioritet pri liječenju na odjelima intenzivne njege, nije tačno da je bolnica u Švedskoj “naredila” da “nema intenzivne njege za pacijente starije od 80 godina”. 

Navedenim dokumentom se zapravo propisuju preporuke za prioritiziranje liječenja u slučaju da bolnice ostanu bez kapaciteta da na odjelima intenzivne njege prime sve pacijente kojima je takva njega potrebna. 

Dodatno, trenutno stanje u ovoj zemlji je takvo da jedinice intenzivne njege funkcionišu na način da se uz povećanje broja oboljelih povećava i broj kreveta na odjelima intenzivne njege. Stoga su šanse da će ovakve preporuke morati biti primjenjene, po svoj prilici, vrlo male.

Zbog svih navedenih činjenica, tvrdnja da je bolnica u Švedskoj “naredila” da “nema intenzivne njege za pacijente starije od 80 godina” dobija ocjenu dezinformacija.

Članci na portalima koji su preuzeli agencijsku vijest (koju u pravilu mediji ne provjeravaju) dobijaju istu ocjenu zbog značaja same teme, ali i činjenice da je dezinformacija bila uočljiva i lako provjerljiva, kako se moglo vidjeti iz dodatnih informacija koje su objavili neki od portala u regiji.

Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da u Švedskoj osobe starije od 80 godina “neće stavljati na respiratore”.

Budući da je portal Nedeljnik objavio ispravku, članak će dobiti i ocjenu demantovano.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 15. 04. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Empire State Building jučer nije bio osvijetljen bojama zastave BiH

Brojni portali prenijeli su tweet Denisa Zvizdića, netačno ustvrdivši da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Demantirano
Analiza
10 najčitanijih: Dezinformacije o COVID-19

Početkom ove godine, klikbejt mediji su izmišljali lokalne slučajeve zaraze...

Analiza
Šest tipova prevara na Facebooku: Kako ih prepoznati i zaštititi sebe i druge

Lažne nagradne igre i lažne Facebook stranice mogu služiti prikupljanju laj...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me