Ne, Brisel ne traži nove granice na Balkanu

Anonimni dokument, kojeg je navodno slovenački premijer Janez Janša uputio predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, a koji sadrži prijedlog izmjena granica na Balkanu, objavljen je u medijima. Nekolicina portala sadržaj navodnog dokumenta predstavila je naslovom u kojem se netačno tvrdi da “Brisel traži nove granice”.

Ocijenjeni članci
RTV BN Dezinformacija; Klikbejt; Skener info Dezinformacija; Klikbejt; Istok rs Dezinformacija; Klikbejt; Bijeljina Press Dezinformacija; Klikbejt;

Na portalu Skener 15.4.2021. objavljen je članak pod naslovom u kojem se tvrdi da “Brisel traži nove granice” na Balkanu.

Dokument o podjeli BiH: Brisel traži nove granice

Članak sa istim naslovom objavili su portali RTV BN, Istok RS i Bijeljina press

U članku se, pak, ne spominje tvrdnja iz naslova o tome da “Brisel traži nove granice”, niti se Brisel ikako pominje u tekstu. Umjesto toga, članak govori o “famoznom slovenačkom dokumentu koji je podigao cijeli Balkan na noge, a koji govori o idejama za komadanje Bosne i Hercegovine, pristupanju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s ​​Albanijom”.

Objavljeni su detalji famoznog slovenačkog dokumenta koji je podigao cijeli Balkan na noge, a koji govori o idejama za komadanje Bosne i Hercegovine, pristupanju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s ​​Albanijom je objavljen, odnosno predviđa stvaranje “Velike Albanije” i “Velike Srbije”.

U uvodu ovog dokumenta se spominje “neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata”, koja su se pojavila nakon raspada Jugoslavije.

Autori dokumenta ističu da čak i nakon uspostavljanja mira nakon završetka ratova, obećanih evropskih perspektiva i napretka Sjeverne Makedonije i Crne Gore u ovom pravcu u regionu, “ključna pitanja ostaju neriješena”.

 

Da li “Brisel traži nove granice” na Balkanu?

Priča o prekrajanju granica na Balkanu postala je aktuelna nakon što je na portalu Politički 12.4.2021. godine objavljen članak u kojem se tvrdi da je premijer Slovenije Janez Janša predsjedniku Evropskog vijeća predao “non paper” (nezvanični dokument) u kojem traži da se “završi raspad Jugoslavije”. Ovaj portal nije objavio sadržaj ovog dokumenta, jer, kako se navodi, on “još uvijek nije procurio u javnost”. 

Ova tvrdnja izazvala je buru reakcija u regionu, zbog čega je i slovenačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Zorica Bukinec 12.4.2021. posjetila kabinet Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH.

Isti dan, Janša je na svom Twitter profilu objavio da “nije ni bio u mogućnosti da lično uruči dokument predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu” obzirom da se nisu vidjeli od prošle godine, međutim nije eksplicitno demantovao postojanje i slanje dokumenta. U međuvremenu je i portparol Komisije za spoljnu politiku Evropske komisije izjavio, kako navodi N1 (.rs), sljedeće:

“Mi definitivno nismo primili i ne znamo ni za kakav ‘non-paper’”, izjavio je portparol Komisije za spoljnu politiku Peter Stano.

Stano kaže da je pozicija EU, što se granica na zapadnom Balkanu tiče, nepromijenjena.

„Tu je pozicija EU vrlo jasna i tu nema ništa što je potrebno menjati. Mi treba da radimo na regionalnoj saradnji i pomirenju. To je ideja i logika pristupnog procesa – pokušati rešiti sva pitanja kako proces ne bi otišao u opasna područja, držeći se evropskih zakona i načela”, rekao je Stano.

No, 15.4.2021. godine slovenački portal Necenzurirano objavio je navodni sadržaj ovog dokumenta, nazvanog “Zapadni Balkan - put naprijed”. U članku se navodi da se oficijelno ne zna ko je napisao ovaj dokument:

Ko je to napisao ne može se zvanično znati. Prema našim izvorima zasigurno nije skrojen u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova. Dio njegovog sadržaja mogao je biti napisan, prema nekim informacijama, u Budimpešti Ipak, u briselskim diplomatskim krugovima o njemu se govori kao o "slovenskom" dokumentu, jer je navodno Janšin kabinet učestvovao u slanju na razne adrese. Budući da se radi o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom komuniciranju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera, nema ni glavu ni potpis. Došao je do Charlesa Michela mimo službene diplomatske pošte, pa se njegovo postojanje može u bilo kojem trenutku javno poreći.

Članak sa slovenačkog prvi je preveo i objavio portal Klix, koji je naveden i kao izvor za članak portala Skener. U naslovu ovog članka “Brisel” se ne spominje:

Slovenski medij objavio “non paper”: “Crno na bijelo” plan za komadanje BiH

Dakle, ukoliko postoji dokument u kojem je predstavljen neformalni prijedlog za promjenu granica na području država bivše Jugoslavije, jasno je da on nije došao od “Brisela”, to jeste Evropskog vijeća ili Evropske komisije. Preciznije, nije tačno da “Brisel želi nove granice”, kako u svojim naslovima navode Skener, RTV BN, Istok RS i Bijeljina press. Ukoliko su tačni medijski navodi i ukoliko takav dokument postoji, on nije došao iz Brisela, nego je iz Slovenije nezvaničnim kanalima otišao ka pojedinim zvaničnicima EU.

Shodno tome, naslove članaka u kojima se tvrdi da “Brisel traži nove granice” ocjenjujemo kao klikbejt  i dezinformaciju

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 15. 04. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave, “pasoš Republike Srpske” i pseudonauka

Tokom protekle sedmice, Raskrinkavanje je pisalo o različitim medijskim man...

Lažna vijest
Ne, bebe u Turskoj se ne rađaju s mutacijama zbog vakcina

Turski političar Fatih Erbakan plasirao je lažnu vijest o bebama koje su u...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Balkania Info: Niti je “predsjednik nastradao” niti je “glumac završio u bolnici”

Anonimni portal Balkania Info koristi razne manipulativne tehnike kako bi n...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me