Ne, “cijena testa na COVID-19 u Njemačkoj” nije 18,73 eura

Korisnici društvenih mreža i pojedini portali objavili su sliku računa na njemačkom jeziku, za koji tvrde da je račun za COVID-19 test u iznosu od 18,74 eura, što je mnogo jeftinije od cijene tog testa u BiH i Srbiji. No, račun na slici je izdat za potpuno drugu liječničku uslugu.

Korisnici društvenih mreža na našem govornom području od 25. juna 2020. godine dijele fotografiju bolničkog računa na njemačkom jeziku, uz tvrdnje da se radi o računu za COVID-19 test čija je cijena 18,74 eura.

Slika računa uz ovakve tvrdnje prvi put na našem govornom području je objavljena na Twitter profilu Igor Čobanović:

Cena testa u Nemačkoj.
U Španiji je 20, Italiji 30, u Srbiji 50

Istog dana, 25. juna, nešto kasnije je istu sliku na Facebooku objavio profil Stefani Alex Bird, a u vrijeme pisanja ove analize, tu objavu je podijelilo 377 korisnika/ca Facebooka.

Javne objave svega nekoliko privatnih profila sa ovom fotografijom i istim tvrdnjama u opisu podijelilo je više od 1.000 korisnika/ca Facebooka. 

Portal Direktno je 25. juna objavio i članak sa slikom računa na njemačkom jeziku, u kojem se tvrdi da je testiranje na SARS-CoV-2 virus tri puta jeftinije u Njemačkoj nego u Srbiji:

Test u Njemačkoj tri puta jeftiniji nego u Srbiji!
Građani Srbije koji žele da se testiraju na koronavirus na lični zahtev, moraju da plate 6.000 dinara, a po tome smo drastično skuplji i od razvijenijih zemalja Evrope. Naime, cena ovakvog testa u Nemačkoj košta 18,7 evra, odnosno oko 2.000 dinara konvertovano, što je skuplje čak tri puta u odnosu na Srbiju.
Cena testiranja u Španiji slična je kao u Nemačkoj, a ukoliko želite da proverite da li ste pozitivni na Covid-19 u Italiji, moraćete da iskeširate 30 evra, što je takođe jeftinije neko kod nas.

Članak sa portala Direktno su prenijeli Srbin i Vestinet, dok je na Facebook stranici Fresh Press portal 26. juna također objavljena fotografija računa uz iste tvrdnje: 

Šta zapravo piše na računu?

Na fotografiji računa koja se dijeli na društvenim mrežama i portalima stoji riječ COVID-19, no ne radi se o računu za test na prisutnost virusa SARS-CoV-2, koji izaziva tu bolest. Račun je zapravo izdat za uslugu stavljanja longete. Razlog zbog kojeg na njemu piše COVID-19, kako navodi portal za provjeru medijskih činjenica Fake News Tragač u svojoj analizi objavljenoj 27. juna, je činjenica da pacijenti u njemačkim bolnicama moraju biti testirani na COVID-19 prije ljekarske intervencije.

Iako se u zaglavlju pominje da je osoba negativna na virus korona, ovaj račun se ne odnosi ni na kakvu vrstu testa na COVID-19. Pre lekarske intervencije u brojnim zdravstvenim ustanovama u Nemačkoj pacijent mora biti testiran, a ta procedura se sprovodi zbog sprečavanja širenja virusa korona među medicinskim osobljem. Iznos od 18,7 evra koja se navodi kao cena testa na virus korona zapravo je iznos koji pacijent treba da plati zbog troškova stavljanja specijalne longete (Quengelverband).

Kako navodi Fake News Tragač, COVID-19 test u Srbiji košta oko 6.000 dinara (otprilike 50 eura), što je navedeno i u članku na portalu Direktno, ali taj test u Njemačkoj košta od 130 do preko 200 eura.

Ukoliko samoinicijativno želite da se testirate u Nemačkoj cena koju ćete platiti zavisi od lokacije, osiguranja, poštarine i ustanove, pa tako u Hamburgu iznos varira između 130 i 150 evra, dok je u Diseldorfu veći od 200 evra. U Srbiji takav test trenutno košta 6000 dinara i nije skuplji od nemačkog, kao što se u spornom tekstu tvrdi.

U Bosni i Hercegovini, kako navodi portal Radio Slobodna Evropa, cijena serološkog testa dostupnog u privatnim poliklinikama košta 60 KM (oko 30 eura). Cijena tzv. komercijalnog testa koji se vrši PCR metodom je između 160 i 200 KM (80-100 eura). 

Na slici bolničkog računa iz Njemačke se dakle ne vidi nikakav račun za test na COVID-19, budući da se radi o računu za postavljanje longete. 

Shodno tome, tvrdnju iz objave na Twitter profilu Igor Čobanović o tome da fotografija prikazuje račun za test na COVID-19 ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tvrdnje iz članka na portalu Direktno također dobijaju ocjenu lažna vijest, budući da je navedeni portal takve tvrdnje prvi objavio u formi medijskog izvještaja. 

Portali koji su prenijeli članak sa portala Direktno dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

 
 
0
 Advanced issue found
 
 
 
 
0
 Advanced issue found
 
 
Napomena 02.07.2020.

Nakon objavljivanja analize 30.6.2020,  njemačka pokrajna Bavarija od 1. jula ponudila je besplatno testiranje na bolest COVID-19 za sve stanovnike pokrajne (link). 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 30. 06. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Čemu služi priča o Ukrajini kao nacističkoj državi?

Od početka invazije na Ukrajinu ruska propaganda pokušavala je ovu državu d...

Analize
Lažna vijest
Imunizacija putem konzumacije mesa vakcinisanih životinja nije moguća

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Bill Ga...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Besramno predstavljanje zemljotresa u Turskoj i Siriji kao “uništavanje duboke države”

Razorni zemljotresi u Turskoj i Siriji, koji su odnijeli hiljade života, pr...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me