Raskrinkavanje.ba

Ne, djeca ne obolijevaju od leukemije zbog roditeljske greške

Portali u regionu godinama koriste manipulativne naslove o leukemiji, koji bude strahove kod roditelja, kao sredstvo za skupljanje klikova.

Na portalu Recepti s potpisom 9.5.2021. godine objavljen je članak pod naslovom:

NAUČNICI PRONAŠLI UZROK LEUKEMIJE?! Djeca masovno obolijevaju zbog jedne GREŠKE roditelja, NE ČINITE OVO!

U članku se navodi da su naučnici nakon 30 godina istraživanja došli do zaključka da se leukemija može spriječiti na, kako se navodi, “jednostavan način”. Prema navodima iz članka, važno je djetetu graditi imunitet od ranog djetinjstva, tako da ono bude u kontaktu sa drugom djecom i igra se u prirodi. Činjenica da je za obolijevanje od leukemije potrebna genetska predispozicija se tek usputno spominje:

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada djecu, može sprečiti na jednostavan način.
Naime, naučnici su došli do zaključka da preterana čistića može da dovede do ove bolesti. U prosjeku jedan od 20 djece ima genetsku predispoziciju za ovu bolest, ali ako se dječiji imunitet razvije kako treba dijete će ostati zdravo. Ipak, ako ne bude bilo izloženo određenim mikrobima do prve godine njihov imunitet se neće dobro razvijati i neće znati kako da se nosi sa infekcijama. Upravo je ovo razlog zašto je čistoća povezana sa raznim bolestima i alergijama.
(...)
Roditelji danas teže da sve oko djece drže u savršenoj čistoći, ali ne shvataju da djeca treba da dođu u kontakt s određenim bakterijama dok odrastaju jer tako jačaju imunitet. Važno je da djeca budu u kontaktu s drugom djecom, da se igraju u zemlji i prirodi, da budu u kontaktu sa životinjama.

Ovaj članak, uz sličan naslov, prvobitno je objavljen na portalu Republika 6.8.2019. godine, a od tada ga je prenijelo niz portala iz našeg regiona.

 

Šta su činjenice?

Kako se navodi u enciklopediji leksikografskog zavoda “Mirsolav Krleža”, leukemija je progresivna zloćudna bolest krvotvornih organa, koju “obilježava umnažanje leukocita i njihovih prethodnika u krvi i koštanoj srži”. Prema stupnju do kojega su se stanice diferencirale, leukemija se klasificira kao akutna i hronična. Ovisno o tipu ćelija koje prevladavaju, razlikuje se mijelogena leukemija (potiče iz mijeloidnoga tkiva koštane srži, gdje prevladavaju granulirani, polimorfonuklearni leukociti, pa se naziva još granulocitnom, mijeloblastičnom i mijelocitnom leukemijom) i limfocitna leukemija (gdje buja limfoidno tkivo uz povećan broj cirkulirajućih malignih limfocita i limfoblasta, pa se još naziva limfoblastna, limfogena i limfoidna leukemija).

Na medicinskom portalu Healthline navodi se da tačan uzrok leukemije nije poznat, ali da postoje faktori koji povećavaju rizik od oboljenja:

Uzroci leukemije nisu poznati. Međutim, identificirano je nekoliko čimbenika koji mogu povećati vaš rizik od oboljenja. Oni uključuju:

-porodičnu historiju leukemije
-pušenje, što povećava rizik od razvoja akutne mijeloične leukemije (AML)
-genetski poremećaji kao što je Downov sindrom
-krvni poremećaji, poput mijelodisplastičnog sindroma, koji se ponekad naziva i “preleukemija”
-prethodno liječenje raka hemoterapijom ili zračenjem
-izloženost visokom nivou zračenja
-izlaganje hemikalijama poput benzena

U člancima koje su objavljivali portali iz našeg regiona ne navodi se ko su naučnici koji su navodno došli do zaključka da djeca obolijevaju od leukemije zbog “jedne greška roditelja”.

Ne navodi se ni kakvo je “istraživanje” u pitanju, s obzirom da se tvrdnjom kako su “naučnici nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija može spriječiti na jednostavan način” navodi na zaključak da su objavljeni rezultati istraživanja koje je trajalo 30 godina. U člancima nije naveden ni bilo kakav izvor za pomenute tvrdnje, niti je naznačeno gdje su neimenovani naučnici objavili svoj zaključak. 

Zbog načina na koji su članci formulisani, čitatelji/ke mogu doći na zaključak da je objavljeno naučno istraživanje, odnosno neka naučna studija koja definitivno određuje uzrok dječje leukemije, što nije slučaj.

Tvrdnje o građenju imuniteta kod djece kao mogućem načinu prevencije leukemije potiču od britanskog naučnika Mela Greavesa koji radi na Institutu za istraživanje raka u Londonu.

Kako se navodi u članku objavljenom na portalu Guardian 30.12.2018. godine, Greaves je došao na ideju da kreira piće nalik jogurtu koje bi sadržavalo mikrobe, u nadi da će značajno smanjiti rizik od obolijevanja od leukemije kod djece.

U članku Greaves objašnjava kako je inicijalni okidač akutne limfocitne leukemije genetička mutacija koja se pojavljuje kod jednog od 20 djece. Ipak, on smatra da je pored ovog potreban još jedan okidač koji izaziva leukemiju, a vezan je za imunološki sistem:

Akutna limfocitna leukemija uzrokovana je nizom bioloških događaja. Početni okidač je genetska mutacija koja se javlja u otprilike jednom od 20 djece.

“Ta mutacija je uzrokovana nekom vrstom nesreće u maternici. Nije nasljedno, ali ostavlja dijete u riziku od razvoja leukemije u kasnijem životu ”, dodaje Greaves.

Da bi došlo do oboljenja, mora se dogoditi još jedan biološki događaj koji uključuje imunološki sistem.

"Da bi imuni sistem mogao pravilno raditi, mora se suočiti s infekcijom u prvoj godini života", kaže Greaves. “Bez tog suočavanja s infekcijom, sistem ostaje nepripremljen i neće raditi ispravno. "
(...)
"Bolesti su potrebna dva pogotka da bi krenula", objašnjava Greaves. "Drugo dolazi od hronične upale koju pokreće nespreman imunološki sistem."

Dakle, Grieves ne navodi da je nerazvijen imunološki sistem jedini niti glavni uzrok leukemije kod djece, niti tvrdi da se leukemija “može spriječiti na jednostavan način”.

Također, iz članka objavljenog na portalu Guardian, jasno je da je teza o mogućem okidaču dječje leukemije, kao i teza o piću koje sadrži mikrobe, u ranim fazama istraživanja, te da nije u pitanju nikakvo “otkriće” niti tvrdnja. U jednoj od svojih izjava Graves navodi i da “sada možemo smisliti načine za blokiranje kronične upale”, što govori o tome da još uvijek ne postoji konkretno otkriće po ovom pitanju.

Iz ove perspektive, bolest nema nikakve veze s dalekovodima ili stanicama za preradu nuklearnog goriva, kao što se ranije mislilo, ali je uzrokovana dvostrukim udarom međusobno povezanih prenatalnih i okolišnih događaja, kao što je Greaves ranije opisao u časopisu Nature Reviews Cancer ove godine.

Ono što je najvažnije, ovaj novi uvid nudi naučnicima priliku da intervenišu i zaustave razvoj leukemije, dodaje on. "Još ne znamo kako spriječiti pojavu početne prenatalne mutacije u maternici, ali sada možemo smisliti načine za blokiranje kronične upale koja se kasnije dogodi."
(...)
Kako bi to učinio, Greaves sada eksperimentira na miševima kako bi otkrio koje bube najbolje stimuliraju imunološki sustav glodavaca. Cilj bi tada bio nastaviti s ispitivanjima na ljudima za dvije ili tri godine.

Na web stranici Američkog udruženja za rak navodi se da je egzaktan uzrok većine oblika leukemije kod djece još uvijek nepoznat.

Na njihovoj web stranici se, između ostalog, navodi da postoje istraživanja koja navode na zaključak da se određeni tipovi dječijih leukemija javljaju kao posljedica kombinacije genetske promjene koja se dogodi vrlo rano u životu i kasnoj izloženosti određenim virusima, što je ista teza koju zastupa i Greaves. 

Ipak, naglašeno je da se ovaj i drugi potencijalni uzroci leukemije tek istražuju. 

Unatoč tome, naslovi na mnogobrojnim portalima navode na zaključak da postoji samo jedan uzročnik leukemije kod djece, te impliciraju da su roditelji krivi za dječju leukemiju.

Takve tvrdnje su, kako netačne, tako i iznimno manipulativne, te imaju za cilj probuditi strah i druge negativne emocije kod roditelja, u svrhu prikupljanja klikova.

Shodno činjenicama, članke u kojima se tvrdi da su naučnici otkrili uzrok leukemije i da djeca obolijevaju zbog jedne greške roditelja, kao i da se oboljenje može spriječiti na jednostavan način, ocjenjujemo kao dezinformaciju i manipulisanje činjenicama. Zbog senzacionalističkih naslova sve članke ocjenjujemo i kao klikbejt

Napomena

11.8.2021: Nakon objave ove analize, portali Republika i Novi ispravili su svoj članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

16.8.2021: Nakon objave ove analize, portali Espreso i Srbija danas ispravili su svoj članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.3.11.2021: Nakon objave ove analize, portal Telegraf ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

19.11.2021.
 Nakon objave ove analize, portal Alo ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 04.11.2019

Novi: NAUČNICI PRONAŠLI UZROK LEUKEMIJE?! Djeca masovno obolijevaju zbog jedne GREŠKE roditelja, NE ČINITE OVO!

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada djecu, može spr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.08.2019

Optimushop: NAUČNICI PRONAŠLI UZROK LEUKEMIJE?! Djeca masovno obolijevaju zbog jedne GREŠKE roditelja, NE ČINITE OVO!

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada djecu, može spr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 26.11.2019

SVI RECEPTI SU ZA 5: NAUČNICI PRONAŠLI UZROK LEUKEMIJE?! Djeca masovno obolijevaju zbog jedne GREŠKE roditelja, NE ČINITE OVO!

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada djecu, može spr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 06.08.2019

Novi: NAUČNICI PRONAŠLI UZROK LEUKEMIJE?! Djeca masovno obolijevaju zbog jedne GREŠKE roditelja, NE ČINITE OVO!

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada djecu, može spr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 18.09.2019

Novi: NAUČNICI PRONAŠLI UZROK LEUKEMIJE?! Djeca masovno obolijevaju zbog jedne GREŠKE roditelja, NE ČINITE OVO!

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada djecu, može spr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 05.12.2019

Novi: NAUČNICI PRONAŠLI UZROK LEUKEMIJE?! Djeca masovno obolijevaju zbog jedne GREŠKE roditelja, NE ČINITE OVO!

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada djecu, može spr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 23.09.2019

E-rasprava: NAUČNICI PRONAŠLI UZROK LEUKEMIJE?! Djeca masovno obolijevaju zbog jedne GREŠKE roditelja, NE ČINITE OVO!

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada djecu, može spr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 07.08.2019

Zdravlje i kuhinja: NAUČNICI PRONAŠLI UZROK LEUKEMIJE?! Djeca masovno obolijevaju zbog jedne GREŠKE roditelja, NE ČINITE OVO!

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada djecu, može spr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 07.12.2019

E-rasprava: NAUČNICI PRONAŠLI UZROK LEUKEMIJE?! Djeca masovno obolijevaju zbog jedne GREŠKE roditelja, NE ČINITE OVO!

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada djecu, može spr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 09.05.2021

Recepti s potpisom: NAUČNICI PRONAŠLI UZROK LEUKEMIJE?! Djeca masovno obolijevaju zbog jedne GREŠKE roditelja, NE ČINITE OVO!

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada djecu, može spr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 05.11.2019

Infoblok: NAUČNICI PRONAŠLI UZROK LEUKEMIJE?! Djeca masovno obolijevaju zbog jedne GREŠKE roditelja, NE ČINITE OVO!

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada djecu, može spr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 06.11.2019

Srbija danas (.com): Naučnici našli uzrok LEUKEMIJE? Deca masovno obolevaju zbog jedne GREŠKE roditelja!

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada decu, može spre...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 06.08.2019

Telegraf: Naučnici tvrde da su našli uzrok najčešćeg raka kod dece: Previše roditelja pravi ovu grešku!

Higijena je važan deo očuvanja zdravlja, ali u njoj ne treba preterivati

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 06.11.2019

Alo: Naučnici našli uzrok leukemije i jakih alergija?! Deca masovno obolevaju zbog jedne greške roditelja!

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada decu, može spre...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 06.08.2019

Espreso.co.rs: RAK KOD DECE SE UGLAVNOM JAVLJA IZ JEDNOG RAZLOGA! Roditelji prečesto prave prave 1 GREŠKU

Važno je da deca budu u kontaktu s drugom decom...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 06.08.2019

Republika: Naučnici našli uzrok LEUKEMIJE? Deca masovno obolevaju zbog jedne GREŠKE roditelja!

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada decu, može spre...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 06.11.2019

Vesti (.rs): NAUČNICI NAŠLI UZROK LEUKEMIJE? DECA MASOVNO OBOLEVAJU ZBOG JEDNE GREŠKE RODITELJA!

Iznenadićete se!

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija