Raskrinkavanje.ba

Ne, Dodik za Komšića nije rekao da je “budala”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Na portalu Oslobođenje objavljen je članak sa naslovom u kome je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH za svog kolegu iz iste institucije, Željka Komšića, rekao da je “budala”. Oslobođenje je, potom, ispravilo prvobitni naslov.

Na portalu Oslobođenja je 9.9.2020. godine objavljen članak sa naslovom:

Dodik poručio: Komšić je budala

U članku, u kome se izvještava o konferenciji za medije koju je 9. septembra održao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, je navedeno da je Dodik komentarisao sastanak članova predsjedništva sa predstavnikom State Departmenta, Matthew Palmerom. 

Dodik je komentarisao i prijedlog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za održavanje sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj bi se raspravljalo o tome da li će BiH priznati Kosovo kao nezavisnu državu ili neće.

Tokom svog izlaganja je Dodik pomenuo i Komšića, međutim, u citiranoj izjavi se ne nalazi tvrdnja najavljena u naslovu prema kojoj je “poručio” da je Komšić “budala”.

Pitanje Komšića da će tražiti da BiH prizna Kosovo. Sve je to legitimno. Svi članovi Predsjedništva imaju pravo da predlože tačke za Dnevni red. Navodno su mnogi naveli da je Komšić izrevoltiran, međutim on nikada nije normalan, zapravo uvijek je izrevoltiran. Ne vidim da problem bude na Dnevnom redu, ja cu glasati protiv. Sada ćemo imati priliku da kažemo odluku o tome. Ovo je dobra prilika da se dođe do jedne odluke. Kada BiH ne bude priznala Kosovo onda je obaveza svih iz BiH da kažu da ne priznajemo Kosovu. Sada se čak mogu i zahvaliti Komšiću, neprimjerno je bilo da predlažem incijativu i oinda glasam protiv- istakao je Dodik.

U međuvremenu, Oslobođenje je promijenilo naslov članka, te on sada glasi:

Dodik poručio: Komšić nije normalan

URL članka je ostao nepromijenjen i u njemu je i dalje vidljiv prvobitni naslov, u kome Dodik navodno naziva Komšića budalom. Na ovom linku dostupna je i arhivirana verzija članka sa prvobitnim naslovom. 

Takođe, na Facebook stranici Oslobođenja i dalje je dostupna objava članka sa prvobitnim naslovom, dok verzija članka sa ispravljenim naslovom nije podijeljena na ovoj Facebook stranici.

Screenshot objave na Facebook stranici Oslobođenja

Na Facebook stranici RTRS vijesti, koja je zvanična stranica Radio televizije Republike Srpske (RTRS), 9. septembra je objavljen video zapis sa konferencije za novinare na kojoj je govorio Dodik. Ovaj snimak (13:49-15:32) sadrži i Dodikovu izjavu u kojoj je pomenuo Komšića, a koja glasi:

(...) Vidim da neki u Republici Srpskoj dižu galamu oko svega toga. Kao navodno je, izrevoltiran je, ovaj, Komšić. Pa Komšić je stalno izrevoltiran, on nikada nije normalan. Mislim, stalno je izrevoltiran, izvinjavam se. Ovaj, tako da ne vidim problem da se na dnevnom redu, da bude ova tema, odluka o priznanju Kosova. Ja ću glasati protiv, prvi put i drugi put i treći put, odnosno drugi put ću zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i ta odluka će otići na parlament Republike Srpske i mislim da je to čak dobro. Da mi donosemo odluku. Bosna i Hercegovina sada nema odluku ni o priznanju, nepriznanju. Sad ćemo imati priliku da kažemo a ne ovako da se jedni kad odu iz Federacije kažu mi priznajemo Kosovo, mi kažemo iz Republike Srpske ne priznajemo. Znači, Bosna i Hercegovina nema svoje odluke a mislim da je ovo dobra prilika da se konačno dođe do jedne odluke. Ako Bosna i Hercegovina ne bude u toj proceduri koja je predviđena, a vjerovatno će tako biti, ne bude priznala Kosovo onda je obaveza svih iz Bosne i Herecegovine da kažu mi ne priznamo Kosovo. Tako da je ovo ispala dobra prilika, ja čak se sad mogu i zahvaliti gospodinu Komšiću za tu inicijativu jer vjerujte da je bilo neprimjereno da ja tu inicijativu pokrećem, pa da onda glasam protiv. Mislim, to je zaista bilo glupo ali u svakom slučaju je evo sad ispalo da je čovjek, je vjerovatno iz racionalnih razloga upravo to učinio, što je učinio tako da će to, samo može da bude dobro, da se definišu stvari. (...)

Iz navedenog je jasno da Dodik nije Komšića nazvao “budalom”, što je u svom naslovu naveo portal Oslobođenje. 

Dodik je zapravo izjavio “pa Komšić je stalno izrevoltiran, on nikada nije normalan”, da bi se odmah nakon ove formulacije izvinio riječima “mislim, stalno je izrevoltiran, izvinjavam se.” 

Osim toga, i iz samog članka Oslobođenja je jasno da Dodik nije izrekao izjavu navedenu u naslovu tog članka.

Zbog toga, tvrdnju iz naslova Oslobođenja o tome da je Dodik nazvao Komšića “budalom” ocjenjujemo kao klikbejt. Tvrdnju ocjenjujemo i kao demantovano budući da je Oslobođenje izmijenilo naslov.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 09.09.2020

Oslobođenje: Dodik poručio: Komšić nije normalan

Član Predsjedništva BiH na konferenciji za medije govorio je o sastanku sa predstavnikom State departmenta Matthew Palmerom

  • Klikbejt
  • Demantirano