Raskrinkavanje.ba

Ne, Đoković nije “doživio nervni slom” kako tvrde anonimni portali

Vijest da je teniser Novak Đoković pozitivan na SARS-CoV-2 virus pokazala se kao odlična prilika za klikove, naročito anonimnim portalima.

Nakon što je teniser Novak Đoković objavio da je pozitivan na SARS-CoV-2 virus, počele su se širiti senzacionalističke vijesti o njegovom zdravstvenom stanju. Tako je Žena portal 24. juna objavio da je Đoković doživio “nervni slom”, uz pitanje da li je ovo “kraj Noletove karijere”:

Novak DOŽIVIO NERVNI SLOM, otac Srđan na rubu: ON JE KRIV ZA SVE! OVO je kraj Noletove karijere? (FOTO) (Žena portal, 24.6.2020)

U samom članku se ne spominje niti nervni slom, ni kraj Đokovićeve karijere, kao ni rečenica “on je kriv za sve!” koja je u naslovu predstavljena kao izjava oca Novaka Đokovića:

Nažalost, desilo se šta se desilo, a Novakov otac Srđan izjavio je za srbijanske medije da se Novak nikako ne osjeća dobro. On kaže kako je Nole fizički dobro, nema tegoba, ali psihički je stradao poprilično. Ovo je veliki pritisak na njega, pogotovo što nikada ništa nije radio u lošoj namjeri, a otac Srđan sve to pripisuje Dimitrovu. On smatra kako im je Dimitrov učinio veliku štetu, ali ne samo njima, nego i cijeloj Hrvatskoj i Srbiji.

Članak je na Facebooku podijeljen skoro 500 puta.

Dan poslije, sličan senzacionalistički naslov objavljen je na portalu Info News 24h, uz dodatne tvrdnje da je Đokovićev otac za sve okrivio “Bugarina”:

N0VAK DOŽIVIO NERVNI SIOM: TATA SRĐAN SE NE 0SJEĆA DOBRO, ZABRINUT JE ZA SINA, “BUGARIN JE NAŠOJ PORODICI NANIO VEIIKU B0L” (Info News 24H, 25.6.2020)

Portal Info News 24h također ne objašnjava odakle tvrdnja o nervnom slomu, niti sadrži tvrdnju iz naslova o “nanošenju velike boli” porodici Đoković. U samom članku piše da je Đokovićev otac okrivio bugarskog tenisera Dimitrova, te da je širenje virusa krenulo od njega: 

Poslije ovih saznanja, on će morati, kao i svi naredne dvije sedmice biti u iz0laciji. On i njegova žena Jelena će biti zajendo, jer je i ona p0zitivna, a kako je N0vak rekao nakon pet dana ide rete.stiranje, koje će tačnije pokazati neke stvari.Otac N0vaka Đokovića krivi za sve ovo bugarsk0g tenisera. On smatra da je upravo on došao sa v1rusom i da se nije te.stirao pri ulasku u zemlju, pa je sve krenulo od njega.

Naslov ovog članka, kao i sam ostatak teksta su napisani ne samo uz niz stilskih i pravopisnih grešaka, već je u velikom broju riječi umjesto slova O korišten broj 0; slovo I je zamijenjeno brojem 1; slovo L velikim slovom I, a neke riječi prekinute su tačkom između slova. Ovakvim taktikama pribjegavaju vlasnici anonimnih portala, koji služe samo za zaradu od oglasa, kada žele da “prevare” određene mehaničke “čitače” teksta. 

Šta su zapravo rekli Đoković i njegov otac? 

Srđan Đoković nije rekao da je njegov sin doživio “nervni slom”, niti je spominjao kraj njegove karijere: 

Nikome nije dobro, pa ni njemu. Nikome nije dobro zbog ove situacije. Naravno da se ne oseća dobro ali šta ćete, situacija je takva kakva jeste i iz ovoga moramo da izađemo jači i da shvatimo da ovo mora da prođe i da se na neki način svi zaštitimo. Zašto se to dogodilo? Zato što je čovek verovatno došao bolestan ko zna odakle i onda je to tako se dogodilo, da se tu nije testirao nego da se testirao na nekom drugom mestu. Mislim da to nije uredu ali dobro šta da se radi. Naneo je veliku štetu i vama u Hrvatskoj i nama kao porodici i nama kao Srbiji.

Izjavu o nervnom slomu ili o kraju svoje karijere nije dao ni Đoković u saopštenju za medije nakon 23. juna:

"Odmah po dolasku u Beograd otišli smo na testiranje. Moj i Jelenin rezultat je pozitivan. Deca su negativna", poručio je Novak.
"Sve što smo uradili u proteklih mesec dana radili smo čistog srca i iskrenih namera. Naš turnir je bio humanitarnog karaktera sa idejom da pomognemo teniserima iz regiona, da im omogućimo uslove da igraju, ostvare prihode, i na taj način lakše prebrode ovaj težak period. U isto vreme, želeli smo da pošaljemo poruke solidarnosti i poštovanja, fer-pleja. Cilj je bio i da pomognemo dobrotvornim fondacijama i onima kojima je pomoć najpotrebnija, i drago mi je što se veliki broj ljudi pridružio toj inicijativi", objasnio je Đoković.
"Organizovali smo turnir u trenutku u kojem je virus oslabio verujući da su se stekli uslovi za njegovo održavanje. Izuzetno mi je žao zbog svakog pojedinačnog slučaja zaraze. Pratim izjave lekara i nadam se da se broj zaraženih neće povećavati".
"Nadam se da se neće komplikovati bilo čija zdravstvena situacija i da će svi biti dobro.Ja ću ostati u samoizolaciji narednih 14 dana, i ponoviti test za 5 dana”, dodao je Novak.

Kako se navodi u saopštenju, Đoković ne oseća nikakve simptome. 

Pored Novaka Đokovića i njegovog oca, njegov brat Đorđe Đoković je također dao izjavu za RTL, gdje je rekao da se teniser osjeća dobro:

"Što se tiče Novaka i Jelene oni su dobro. Dobro se osećaju. Nažalost, platili smo veliku cijenu i vjerujemo da će poslije ovoga stvarno svatko od nas voditi mnogo više računa i da ćemo biti svjesniji o mjerama koje su nam zadate", rekao je organizator Adrua Toura u Zadru, Đorđe Đoković.

Zbog naslova koji ne odgovara tekstu, članci portala Žena portal i Info News 24h dobijaju ocjenu klikbejt. S obzirom da za tvrdnje da je Đoković “doživio nervni slom i da je ovo kraj njegove karijere” ne postoje nikakvi izvori, članak portala Žena portal dobija ocjenu lažna vijest, a članak portala Info News 24h ocjenju prenošenje lažnih vijesti. Svi portali koji su prenijeli tvrdnju sa istim ili sličnim naslovom dobijaju ocjene klikbejt i prenošenje lažnih vijesti. 

Napomena

28.4.2021: Nakon objave naše analize, portal Zdravlje za vas objavio je ispravku u tekstu članka, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 24.06.2020

Žena Portal: Novak DOŽIVIO NERVNI SLOM, otac Srđan na rubu: ON JE KRIV ZA SVE! OVO je kraj Noletove karijere? (FOTO)

Novak Đoković prekjučer se testirao na koronu zajedno sa svojom suprugom pri povratku u Beograd, nakon što su bili u kontaktu sa zaraženim teniserom D...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 25.06.2020

Info News 24h: N0VAK DOŽIVIO NERVNI SIOM: TATA SRĐAN SE NE 0SJEĆA DOBRO, ZABRINUT JE ZA SINA, “BUGARIN JE NAŠOJ PORODICI NANIO VEIIKU B0L”

Svi znamo da je u.darna vijest bila kako je jedan od najuspiješnijih tenisera na cijelom svijetu p00zitivan na v1rus. Svi znamo i možemo da vidimo o k...

  • Klikbejt
  • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 25.06.2020

Zdravlje svaki dan: Novak DOŽIVIO NERVNI SLOM, otac Srđan na rubu: ON JE KRIV ZA SVE! OVO je kraj Noletove karijere? (FOTO)

Novak Đoković je prije par dana testiran na korona virus zajedno sa svojom suprugom pri povratku u Beograd, nakon što su bili u kontaktu sa zaraženim...

  • Klikbejt
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno