Raskrinkavanje.ba

Ne, domar iz Vermonta nije uštedio milione tako što se odrekao “samo jedne stvari”

Priča o Ronaldu Readu zanimljiva je sama po sebi, no Blic ju je svejedno odlučio “opremiti” klikbejt naslovom.

Blic je 4. marta objavio članak s naslovom u kojem se tvrdi kako je bivši domar iz američke države Vermont u toku života uštedio 8 miliona dolara odričući se samo jedne stvari:

CITAT NETAČNO: KRIO JE OD SVIH DO SMRTI Domar je uštedeo 8 MILIONA DOLARA tokom svog života, a odricao se samo JEDNE STVARI

Uz naslov, sadržaj članka čine tek dvije rečenice:

Ne morate da osvojite lutriju da biste postali milioner. Ovo je dokazao domar i pomoćnik na benzinskoj pumpi Ronald Rid iz Vermonta.

Uz ovu rečenicu, priložen je i video s fotografijama iz života spomenutog Ronalda Reada. Video, je kako se vidi iz vodenog žiga na snimku, preuzet s platforme Videvo, uz titlove na srpskom jeziku koje su, sudeći po oznaci u desnog uglu snimka, kreirali novinari Blica.

Za razliku od naslova u kom se tvrdi da je Read "uštedio" ovu ogromnu sumu novca, tako što se "odricao samo jedne stvari", snimak otkriva da je Read zapravo godinama ulagao u dionice različitih kompanija, te je tako stekao svoje bogatstvo. O tvrdnji iz naslova, da se Read "odricao samo jedne stvari" i tako uštedio milione dolara, u snimku nema ni pomena.

Ronald Read je bio američki filantropist koji jeste živio skromno i na berzi uspio zaraditi 8 miliona dolara. O Readu, koji je umro u junu 2014. godine, američki mediji su pisali još 2016. godine, ne samo zbog činjenice da je ovaj nekadašnji domar i zaposlenik benzinske pumpe u toku života zaradio ogromnu sumu novca, nego i zbog toga što je većinu novca oporučno ostavio biblioteci i bolnici u gradu Brattleboro u Vermontu, gdje je i živio.

Ipak, on je ovaj novac zaradio investiranjem odnosno kupovinom dionica, a ne štednjom, kako se tvrdi u naslovu članka na Blicu. 

Na osnovu činjenice da tvrdnje iz naslova ne odgovaraju sadržaju članka, članak dobija ocjenu klikbejt.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 04.03.2020

Blic: KRIO JE OD SVIH DO SMRTI Domar je uštedeo 8 MILIONA DOLARA tokom svog života, a odricao se samo JEDNE STVARI

Ne morate da osvojite lutriju da biste postali milioner.

  • Klikbejt
Klikbejt 05.03.2020

Clip.rs: KRIO JE OD SVIH DO SMRTI Domar je uštedeo 8 MILIONA DOLARA tokom svog života, a odricao se samo JEDNE STVARI

Ne morate da osvojite lutriju da biste postali milioner.

  • Klikbejt