Raskrinkavanje.ba

Ne, Emir Kusturica nije letio iznad Sarajeva "povodom 40. godišnjice filma 'Sjećaš li se Dolly Bell'”

Brojni domaći i regionalni mediji su izvijestili da je režiser Emir Kusturica obilježio 40 godina od premijere filma “Sjećaš li se Dolly Bell?” tako što je helikopterom preletio iznad Sarajeva. Takvo nešto se nije desilo.

Na portalu Iskra je 2.2.2021. objavljen članak sa naslovom:

40 GODINA OD PREMIJERE FILMA „SJEĆAŠ LI SE DOLI BEL“: Kusturica iznad Sarajeva

U članku se navodi da je na današnji dan, dakle, 2.2.1981, premijerno prikazan film “Sjećaš li se Dolly Bell?” režisera Emira Kusturice.

(...)Danas je ravno 40 godina od premijere čuvenog filma „Sjećaš li se Doli Bel“ Emira Kusturice. Film je premijerno prikazan 2. februara 1981, iste godine ovenčan je „Zlatnim lavom“ na Venecijanskom filmskog festivalu, bio je uvod u meteorsku karijeru velikog režisera. U filmu čija se radnja dešava u Sarajevu, šezdesetih godina prošlog veka, igraju Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, LJiljana Blagojević, Mira Banjac, Pavle Vuisić… (...)

Autor članka je u tekstu odlučio objaviti i tri fotografije na kojima je Kusturica u helikopteru, te nadlijeće Sarajevo. Uz fotografije je navedeno: “U znak sećanja na veliki film i velike dane s početka velike filmske karijere slavnog režisera, slike Emira Kusturice iznad Sarajeva…”

Kroz prozor helikoptera se jasno vide dijelovi centra Sarajeva, između ostalih, prepoznatljiva žuta zgrada hotela Holiday, te zgrada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U tekstu nije navedena informacija o tome kada su fotografije nastale.

U znak sećanja na veliki film i velike dane s početka velike filmske karijere slavnog režisera, slike Emira Kusturice iznad Sarajeva…

Članak je potom objavila SRNA, koristeći se istim naslovom, ali uz jednu značajnu izmjenu u samom članku. SRNA je, naime, za razliku od portala Iskra, navela da je Kusturica “nadletio iznad Sarajeva” povodom 40 godina od premijere filma “Sjećaš li se Dolly Bell?”.

(...) Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film reditelja Emira Kusturice "Sjećaš li se Doli Bel".
Tim povodom Kusturica je u helikopteru nadletio iznad Sarajeva.” (...)

Članak su, sa tvrdnjom da je Kusturičin let helikopterom povezan sa godišnjicom premijere filma “Sjećaš li se Dolly Bell?” i potom objavili brojni mediji: RTRS, Srbin, IN4S, IS Radio, Glas Srpske, Buka, Haber, Blic, Start, Republika, 24sedam, Avaz, Depo, Raport, Zgubidan, Mondo (.rs), Top portal, Banja Luka in, Objektiv, Mondo (.ba), Oslobođenje, Mondo (.me), Kakanj X, N1, Crna hronika, Slobodna Bosna, Bh dijaspora, Preokret, Tuzlanski, Bh index, Nova (.rs), RTV Doboj, Info Srpska, Avaz live, Nezavisne, Srpska cafe, Dnevno (.ba), Herceg, Radio televizija Vojvodine, ETrebinje, Novi glas, Big portal, Glas Laktaša, Radio Bijelo Polje.

Neki od ovih tekstova su u međuvremenu promijenjeni. Recimo, trenutno dostupna verzija članka na stranici Oslobođenja ne sadrži navode o razlogu leta, dok je prvobitna verzija koja je dostupna u Google cache arhivi, sadržavala takve navode, koji su naknadno izmijenjeni bez napomene o korekcijama.

Portali Nezavisne, Novi Glas, Big portal, Glas Laktaša i Radio Bijelo Polje su objavili nešto drugačije članke, koji se detaljno bave samim filmom "Sjećaš li se Dolly Bell?", ali sadrže i pasus iz teksta koji je objavila SRNA:

Danas su rečenice i izjave glumaca u ovom filmu opšteprihvaćene u svakodnevnom razgovoru, a sam film je postao dio kolektivnog nasljeđa ovih prostora i nezaobilazna stavka popularne kulture zbog svoje neizmjerne duhovitosti. Ovo umjetničko djelo prikazano je na filmskim festivalima širom svijeta, a premijerno je prikazan na najstarijem filmskom festivalu na svijetu u Veneciji 2. februara 1981. godine, gdje je osvojio cijenjenu nagradu "Zlatni lav". Film je nastao po scenariju Abdulaha Sidrana, a "Sutjeska film" i Televizija Sarajevo njegovu realizaciju i ekranizaciju povjerili su ambicioznom mladom Kusturici, svršenom studentu režije.  

(...)

Kusturica iznad Sarajeva

Povodom 40 godina od premijernog prikazivanja čuvenog filma Emir Kusturica je u helikopteru letio iznad Sarajeva. U znak sjećanja na ovaj film i dane s početka velike filmske karijere slavnog režisera, objavljene su fotografije Emira Kusturice iznad Sarajeva.

 

U članku objavljenom 2.2.2021, Najportal je takođe izvijestio da je “povod nadlijetanja” bila godišnjica premijere filma. Portali Banja Luka (.net) i RTV BN su prenijeli tekst portala Iskra, u kom nema tvrdnji o tome zašto je i kada Kusturica letio helikopterom iznad Sarajeva, ali je portal Banjaluka to naveo u naslovu:

POVODOM 40 GODINA FILMA “DOLI BEL”: Kusturica u helikopteru nadletio Sarajevo (FOTO) (Banjaluka (.net) 2.2.2012)

 

Tvrdnju o tome da je Kusturica u helikopteru letio iznad Sarajeva povodom 40 godina premijere filma “Sjećaš li se Dolly Bell?” objavio je i portal Radio Sarajevo u autorskom tekstu kojeg potpisuje Faruk Vele. U članku objavljenom 2.2.2021. navedeno je:

(...) Srpska novinska agencija (SRNA), pozivajući se na "elektronske novine Andrićgrada", odnosno portal Iskra, objavila je danas fotografije režisera Emira Kusutirce u helikopteru iznad Sarajeva.
Agencija podsjeća da je na današnji dan prije 40 godina premijerno prikazan kultni film Sjećaš li se, Dolly Bell? režisera Kusturice, nastao po scenariju velikog bosanskohercegovačkog književnika Abdulaha Sidrana, te da je tim povodom poznati filmski autor "u helikopteru nadletio iznad Sarajeva"!? (...)
Zbog svega nije jasno zašto se Kusturica ukazao nad nebom iznad Sarajeva povodom 40. godišnjice premijere svoga filma i šta je "režiser time htio reći".

Radio Sarajevo je istu tvrdnju, na identičan način, ponovilo i u članku baziranom na Facebook statusu Dragana Bursaća, koji je objavljen takođe 2.2.2021, u kojem se takođe nalazi tvrdnja da je Kusturica letom “obilježio” 40 godina od premijere filma.

Agencija podsjeća da je na današnji dan prije 40 godina premijerno prikazan kultni film Sjećaš li se, Dolly Bell? režisera Kusturice, nastao po scenariju velikog bosanskohercegovačkog književnika Abdulaha Sidrana.
To je, kako navode, bio povod ove posjete.

Isti članak objavilo je Oslobođenje, a potom Source, Press media, Fresh Press, BH Index, Index, Sandžak live, BH dijaspora i Bosnae.

U kolumni Đorđa Krajišnika, koju je objavilo Oslobođenje 3.2.2021, ponovo je navedena eksplicitna tvrdnja da je Kusturica, obilježavajući 40 godina od premijere filma, letio iznad Sarajeva.

(...)Tako je Kusturica, ovoga puta u stilu kakav dolikuje goričkoj jaliji, na povratku iz gastarbajterskog šaneraja, obilježavajući četiri decenije svog filma, izveo svečani prelet iznad Sarajeva.(...)

 

 

Šta su činjenice?
 

Prvi portal koji je objavio fotografije Emira Kusturice u helikopteru iznad Sarajeva je portal Iskra, u čijem impressumu je navedeno da su to “elektronske novine Andrićgrada”, istoimenog projekta “grada u gradu” u Višegradu, koji je idejno djelo Emira Kusturice.

Činjenica je da se u originalnom tekstu ne navodi da su same fotografije povezane sa godišnjicom premijere filma “Sjećaš li se Dolly Bell?”, niti da su nastale na taj dan. No, naslov u kome su te dvije stvari dovedene u vezu, prilično nedvosmisleno navodi čitatelje/ke na zaključak da je upravo to bio povod leta helikopterom koji se vidi na slikama.

Raskrinkavanje je kontaktiralo portal Iskra sa upitom o porijeklu fotografija i o tome kada su one snimljene. 

Zoran Šaponjić, urednik portala Iskra, potvrdio nam je da je riječ o autorskim fotografijama ove stranice, koje su nastale prošle godine, u 8. ili 9. mjesecu. 

Fotografije koje pominjete u Vašem upitu nastale su u drugoj polovini 2020. godine, avgusta ili septembra meseca, i vlasništvo su g. Emira Kusturice, odnosno portala Iskra.co.

Napominjemo takođe da se u propratnom tekstu nigde ne navodi da su fotografije nastale na dan objavljivanja, a portal Iskra nije odgovoran i ne može ulaziti u to kako su drugi portali, koji su su ovlašćeno ili neovlašćeno preuzeli fotografije, dalje interpertirali ovu vest. U propratnom tekstu objavljenom na našem portalu decidno stoji tek - "У знак сећања на велики филм и велике дане с почетка велике филмске каријере славног режисера, слике Емира Кустурице изнад Сарајева…"

Takođe, jednostavnim uvidom u fotografiju može se bez velikog istraživanja utvrditi da je nastala u periodu koji nije zimski.

Kako nam je i urednik portala Iskra napisao, na prvi pogled jasno je da fotografije nisu nastale u februaru ove godine. Prizor poput zelenih krošnji drveća su jasan znak da je riječ o nekom drugom godišnjem dobu. Naknadno smo postavili pitanje i o tome da li je godišnjica premijere filma na bilo koji način bila motiv ili “povod” za prikazani let iznad Sarajeva, na šta nam je Šaponjić pojasnio da je let u 8.ili 9. mjesecu izveden bez ikakvog posebnog povoda. 

O detaljima sa fotografije koji jasno ukazuju na to da nije nastala u zimskom periodu - to jest, u trenutku objavljivanja teksta - pisalo je i Oslobođenje, u članku objavljenom 3. februara. To je, uz neke izmjene, prenio i portal Radio Sarajevo, pri tome ipak ponovivši netačnu tvrdnju o “povodu nadlijetanja”:

Da li je Kusturica letio iznad Sarajeva? - Dok je trajala rasprava o njemu, mnogi su propustili ključne detalje
Fotografija je izazvala brojne reakcije, a dok je trajala rasprava o Emiru Kusturici i njegovom rodnom gradu, čini se da su mnogi previdjeli ključne stvari. Fotografija nije nastala jučer već mnogo ranije, naime, natpis "Samsung" na zgradi Unitic je u međuvremenu promijenio boju slova, a lišća na drveću odavno nema, te je jasno da je fotografija nastala u ljetnim mjesecima. (Oslobođenje)

I dok trajala rasprava o Kusturici i njegovom rodnom gradu, čini se da su mnogi previdjeli ključne stvari.
Mnogi su složni da fotografija nije nastala jučer već mnogo ranije.
Pojedinci su, tako, između ostalog, primijetili da je natpis Samsung, koji se nalazi na zgradi Unitic, u međuvremenu promijenio boju slova.
Drugi su opet zaključili da lišća na drveću odavno nema, te su na osnovu toga objasnili da je fotografija Kusturice iznad Sarajeva nastala u ljetnim mjesecima. (Radio Sarajevo)

U zaključku, Emir Kusturica jeste letio helikopterom iznad Sarajeva, ali to se nije desilo 2.2.2021, niti je bilo povezano sa obilježavanjem 40 godina od premijere njegovog filma “Sjećaš li se Dolly Bell?”. Fotografije su, po svim dostupnim informacijama, autentične - ali su nastale u 8. ili 9. mjesecu 2020. godine.  

Portal Iskra, dakle, u svom naslovu nije naveo eksplicitno netačnu tvrdnju, međutim, način na koji je napisan naslov čitatelje navodi na zaključak da let iznad Sarajeva i godišnjica prikazivanja filma jesu povezani, iako takva tvrdnja ne postoji u članku. Iz tog razloga, članak portala Iskra dobija ocjenu klikbejt. Istu ocjenu dobija i članak portala BN, koji je koristio isti naslov. 

Sa druge strane, eksplicitnu tvrdnju o tome da je “povodom 40 godina od premijere filma ‘Sjećaš li se Dolly Bell?’ Kusturica preletio iznad Sarajeva”, čije je najranije pojavljivanje zabilježeno u članku koji je objavila SRNA, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave ove tvrdnje, u svim medijskim izvještajima ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

S obzirom na činjenicu da je portal Oslobođenje u jednom od svojih članak ispravio netačnu tvrdnju, članak dobija i ocjenu ispravljeno

Napomena: 5.2.2021.

Nakon objavljivanja ove analize, redakcije portala Nezavisne, BH index, BH dijaspora, Buka, Raport, Banjaluka su ispravili netačne navode u člancima, koji su ocijenjeni i kao ispravljeno.

Napomena: 9.2.2021.

Redakcije portala Blic, Banjaluka (.net) ,Dnevno (.hr), Tuzlanski, Slobodna Bosna, Oslobođenje, 24sedam, Press media su nam dostavile izmjenjene verzije članaka, koji su ocijenjeni i kao ispravljeno.

Napomena

16.03.2021: Redakcija portala Fresh Press kao i Mondo (.rs) nam je dostavila izmjenjenu verziju članka, koji je potom ocijenjen i kao ispravljeno. 16.4.2021. i redakcija portala N1 nam je dostavila izmijenjenu verziju članka koji je ocijenjen kao ispravljeno. Redakcija portala Objektiv je takođe napravila izmjene originalnog članka te je ocijenjen kao ispravljeno.

13.12.2021: Portal Source je ispravio netačne navode u članku, zbog čega je članku dodana i ocjena ispravljeno.5.6.2023. godine redakcija portala Mondo (.ba) takođe  je napravila izmjene originalnog članka te je ocijenjen kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 03.02.2021

Depo: Kusturicin let iznad Sarajava: Reditelj nije odolio... Objavio fotografije dok helikopterom 'nadlijeće' svoj rodni grad

Film je premijerno prikazan 2. februara 1981, iste godine ovjenčan je „Zlatnim lavom“ na Venecijanskom filmskom festivalu

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Nezavisne: 40 godina od premijere filma "Sjećaš li se Doli Bel" (ISPRAVLJENO)

ANDRIĆGRAD - Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film reditelja Emira Kusturice "Sjećaš li se Doli Bel".

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

PressMedia: Dragan Bursać brutalno prokomentarisao Emira Kusturicu: Ako ima ičeg ljudskog u sebi, neće imati miran san…

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan film režisera Emira Kusturice “Sjećaš li se Dolly Bell”. Tim povodom Kusturica je u helikopteru...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Srpska cafe: Od premijere “Sjećaš li se Doli Bel” prošlo 40 godina

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film reditelja Emira Kusturice “Sjećaš li se Doli Bel”.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

24 sedam: Emir Kusturica helikopterom nadletao Sarajevo: Razlog je veliki jubilej

Na današnji dan pre 40 godina prikazan je prvi igrani film slavnog režisera

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Crna Hronika: EMIR KUSTURICA U HELIKOPTERU NADLETIO IZNAD SARAJEVA (FOTO)

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film “Sjećaš li se, Dolly Bell?” režisera Emira Kusturice nastao po scenariju književnik...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Nova.rs: (FOTO) Kusturica u helikopteru iznad Sarajeva

Na današnji dan pre 40 godina premijerno je prikazan čuveni film "Sjećaš li se, Dolly Bell?" režisera Emira Kusturice nastao po scenariju književnika...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Blic: Kusturica iz helikoptera posmatrao Sarajevo: Pre 40 godina bila premijera filma "Sjećaš li se Doli Bel"

..

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 03.02.2021

Kakanj-X: Emir Kusturica u helikopteru nadletio iznad Sarajeva

Film “Sjećaš li se Dolly Bell?” premijerno je prikazan 2. februara 1981. godine, a iste godine ovjenčan je “Zlatnim lavom” na Venecijanskom filmskog f...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

E Trebinje: Emir Kusturica u helikopteru nadletio iznad Sarajeva

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film “Sjećaš li se, Dolly Bell?” režisera Emira Kusturice nastao po scenariju književnik...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.02.2021

Bosnae: Bursać: “Kusturica bez Sarajeva ne bi postojao, Sarajevo živi i bez Kusturice”

Srpska novinska agencija, pozivajući se na “elektronske novine Andrićgrad”, odnosno portal Iskra, danas je objavila fotografije redatelja Emira Kustur...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Herceg TV: Kusturica iznad Sarajeva, 40 godina od premijere 'Sjećaš li se Doli Bel?'

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film reditelja Emira Kusturice "Sjećaš li se Doli Bel".

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Topportal: KUSTURICA LETIO IZNAD SARAJEVA

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film reditelja Emira Kusturice “Sjećaš li se Doli Bel”.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Source.ba: Dragan Bursać brutalno prokomentarisao Emira Kusturicu: Ako ima ičeg ljudskog u sebi, neće imati miran san

Film "Sjećaš li se Dolly Bell" premijerno je prikazan 2. februara 1981. godine, a iste godine ovjenčan je Zlatnim lavom na Venecijanskom filmskog fest...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Avaz: Emir Kusturica helikopterom letio iznad Sarajeva

To je učinio povodom 40. godine od premijernog prikazivanjima čuvenog filma

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Start BiH: Kusturica iznad Sarajeva: Helikopterom za godišnjicu filma " Sjećaš li se Dolly Bell?"

Na današnji dan još prije, sada već dalekih, 40 godina prikazan je čuveni film "Sjećaš li se Dolly Bell?"  režisera Emira Kusturice, a koji je nastao...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2020

RTRS: Kusturica iznad Sarajeva, 40 godina od premijere "Sjećaš li se Dolly Bell"

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan poznati film redatelja Emira Kusturice "Sjećate li se Dolly Bell"?

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Dnevno.ba: UHVATILA GA NOSTALGIJA? Kusturica letom iznad rodnog grada obilježio 40. obljetnicu premijere filma “Sjećaš li se Dolly Bell”

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan film reditelja Emira Kusturice "Sjećaš li se Dolly Bell". Tim povodom Kusturica je u helikopter...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

IN4S: Kusturica iznad Sarajeva, 40 godina od premijere "Sjećaš li se Dolly Bell"

U znak sjećanja na ovaj film i dane s početka velike filmske karijere slavnog redatelja, portal "Iskra" objavio je slike Emira Kusturice iznad Sarajev...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Avaz.live: Emir Kusturica u helikopteru nadletio iznad Sarajeva

Film “Sjećaš li se Dolly Bell?” premijerno je prikazan 2. februara 1981. godine, a iste godine ovjenčan je “Zlatnim lavom” na Venecijanskom filmskog f...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

IndexBA: Dragan Bursać brutalno prokomentarisao Emira Kusturicu: Ako ima ičeg ljudskog u sebi, neće imati miran san…

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan film režisera Emira Kusturice “Sjećaš li se Dolly Bell”. Tim povodom Kusturica je u helikopteru...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Nezavisne: Sjećate li se Dolly Bell nakon četiri decenije?

Dobro poznati jugoslovenski film "Sjećaš li se Dolly Bell?" cijenjenog reditelja Emira Kusturice, kojem je to ujedno i prvi igrani film koji je režira...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Tuzlanski: ‘Sjećaš li se Dolly Bell?’: Emir Kusturica u helikopteru letio iznad Sarajeva

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film “Sjećaš li se, Dolly Bell?” režisera Emira Kusturice nastao po scenariju književnik...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Mondo: Kusturica u helikopteru iznad Sarajeva u čast "Doli Bel": Četiri decenije od kultnog filma režiser uživa u pogledu

Na današnji dan, 2. februara 1981. godine premijerno je prikazan film "Sjećaš li se Doli Bel"

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Oslobođenje: Dragan Bursać brutalno prokomentarisao Emira Kusturicu: Ako ima ičeg ljudskog u sebi, neće imati miran san...

Film "Sjećaš li se Dolly Bell" premijerno je prikazan 2. februara 1981. godine, a iste godine ovjenčan je Zlatnim lavom na Venecijanskom filmskog fest...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 03.02.2021

Radio Bijelo Polje: Sjećate li se Dolly Bell nakon četiri decenije?

Dobro poznati jugoslovenski film "Sjećaš li se Dolly Bell?" cijenjenog reditelja Emira Kusturice, kojem je to ujedno i prvi igrani film koji je režira...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Slobodna Bosna: LUPA LI TI SRCE, KUSTA, VIDIŠ LI KOGA OD RAJE: Emir Kusturica u helikopteru letio iznad Sarajeva, ali dole nije smio (FOTO)

Povod je godišnjica premijernog prikazivanja filma "Sjećaš li se Dolly Bell?".

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Radio Sarajevo: Reakcija / Bursać: "Kusturica bez Sarajeva ne bi postojao, Sarajevo živi i bez Kusturice"

Srpska novinska agencija (SRNA), pozivajući se na "elektronske novine Andrićgrada", odnosno portal Iskra, objavila je danas fotografije režisera Emira...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

BH index: Emir Kusturica u helikopteru nadletio iznad Sarajeva

Film “Sjećaš li se Dolly Bell?” premijerno je prikazan 2. februara 1981. godine, a iste godine ovjenčan je “Zlatnim lavom” na Venecijanskom filmskog f...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Sandzaklive: Dragan Bursać brutalno prokomentarisao Emira Kusturicu: Ako ima ičeg ljudskog u sebi, neće imati miran san…

Film “Sjećaš li se Dolly Bell” premijerno je prikazan 2. februara 1981. godine, a iste godine ovjenčan je Zlatnim lavom na Venecijanskom filmskog fest...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.02.2021

Republikainfo: JOŠ JEDNA NEVJEROJATNA VIJEST Kusturica helikopterom letio iznad Sarajeva

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film “Sjećaš li se, Dolly Bell?” redatelja Emira Kusturice nastao po scenariju književni...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.02.2021

BH dijaspora: Emir Kusturica u helikopteru iznad Sarajeva – Dragan Bursać: “Imati strah od rodnog grada, muka je nevjerovatna!

Na današnji dan prije 40 godina premijerno prikazan kultni film Sjećaš li se, Dolly Bell? režisera Kusturice

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

IS Radio: Kusturica iznad Sarajeva, 40 godina od premijere filma "Sjećate li se Dolly Bell"

Danas je točno 40 godina od premijere poznatog filma Emira Kusturice "Sjećate li se Dolly Bell". U znak sjećanja na ovaj film i dane s početka njegove...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Novi Glas: Sjećate li se Dolly Bell nakon četiri decenije?

Dobro poznati jugoslovenski film “Sjećaš li se Dolly Bell?” cijenjenog reditelja Emira Kusturice, kojem je to ujedno i prvi igrani film koji je režira...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Glas Srpske: Kusturica je proslavio godišnjicu premijere filma "Sjećate li se Dolly Bell" leteći iznad Sarajeva

ANDRIĆGRAD- Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan poznati film redatelja Emira Kusturice "Sjećate li se Dolly Bell"? Tom prilikom Kus...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.02.2021

Big portal: Sjećate li se Dolly Bell nakon četiri decenije?

Dobro poznati jugoslovenski film “Sjećaš li se Dolly Bell?” cijenjenog reditelja Emira Kusturice, kojem je to ujedno i prvi igrani film koji je režira...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Haber: Emir Kusturica letio helikopterom iznad Sarajeva

To je učinio povodom 40. godine od premijernog prikazivanjima čuvenog filma

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Srbin: Kusturica u helikopteru iznad Sarajeva (FOTO)

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan poznati film „Sjećaš li se, Dolly Bell?“. režirao Emir Kusturica, a napisao književnik Abdullah...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.02.2021

Fresh press: Dragan Bursać brutalno prokomentarisao Emira Kusturicu: Ako ima ičeg ljudskog u sebi, neće imati miran san…

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan film režisera Emira Kusturice “Sjećaš li se Dolly Bell”. Tim povodom Kusturica je u helikopteru...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Lažna vijest 02.02.2021

Srna: КУСТУРИЦА ИЗНАД САРАЈЕВА, 40 ГОДИНА ОД ПРЕМИЈЕРЕ "СЈЕЋАШ ЛИ СЕ ДОЛИ БЕЛ"

На данашњи дан прије 40 година премијерно је приказан чувени филм редитеља Емира Кустурице "Сјећаш ли се Доли Бел".

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Radio-televizija Vojvodine: Četiri decenije od premijere filma "Sjećaš li se Doli Bel"

SARAJEVO - Na današnji dan pre 40 godina premijerno je prikazan čuveni film Emira Kusturice "Sjećaš li se Doli Bel", a tim povodom proslavljeni režise...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Info Srpska: KUSTURICA IZNAD SARAJEVA, 40 GODINA OD PREMIJERE “SJEĆAŠ LI SE DOLI BEL”

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film reditelja Emira Kusturice "Sjećaš li se Doli Bel".

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.02.2021

Banjaluka IN: Kusturicin let iznad Sarajava: Reditelj nije odolio... Objavio fotografije dok helikopterom 'nadlijeće' svoj rodni grad

Film je premijerno prikazan 2. februara 1981, iste godine ovjenčan je „Zlatnim lavom“ na Venecijanskom filmskom festivalu

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Banjaluka net: POVODOM 40 GODINA FILMA “DOLI BEL”: Kusturica u helikopteru nadletio Sarajevo (FOTO)

Danas je ravno 40 godina od premijere čuvenog filma „Sjećaš li se Doli Bel“ Emira Kusturice. Film je premijerno prikazan 2. februara 1981, iste godine...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Zgubidan: EMIR KUSTURICA Helikopterom letio iznad Sarajeva

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film “Sjećaš se, Dolly Bell?” režisera Emira Kusturice nastao je po scenariju književnik...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Objektiv.rs: 40 godina filma “Sjećaš li se Doli Bel”: Emir Kusturica je jubilej proslavio na neobičan način

Film je premijerno prikazan na današnji dan

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

BH dijaspora: “Gledaj ga lafčino” Emir Kusturica u helikopteru nadletio iznad Sarajeva

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film “Sjećaš li se, Dolly Bell?”

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Preokret: LET IZNAD ZMAJEVOG GNIJEZDA: Emir Kusturica u helikopteru nadletio iznad Sarajeva

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film “Sjećaš li se, Dolly Bell?” režisera Emira Kusturice nastao po scenariju književnik...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

N1: Emir Kusturica u helikopteru nadletio iznad Sarajeva (FOTO)

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film "Sjećaš li se, Dolly Bell?" režisera Emira Kusturice nastao po scenariju književnik...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 02.02.2021

RTV BN: 40 godina od premijere filma "Sjećaš li se Doli Bel": Kusturica iznad Sarajeva!

Danas je ravno 40 godina od premijere čuvenog filma „Sjećaš li se Doli Bel“ Emira Kusturice. Film je premijerno prikazan 2. februara 1981, iste godine...

 • Klikbejt
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Raport: Emir Kusturica u helikopteru nadletio iznad Sarajeva. Ovo je povod

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film “Sjećaš li se, Dolly Bell?” režisera Emira Kusturice nastao po scenariju književnik...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 02.02.2021

Buka: Emir Kusturica helikopterom letio iznad Sarajeva

Povodom 40. godine od premijernog prikazivanjima čuvenog filma "Sjećaš li se, Dolly Bell?", reditelj Emir Kusturica helikopterom je nadletio Sarajevo.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

BH index: Dragan Bursać brutalno prokomentarisao potez Emira Kusturice: Ako ima ičeg ljudskog u sebi, neće imati miran san…

Jučer je bilo 40 godina otkako je premijerno prikazan film režisera Emira Kusturice “Sjećaš li se Dolly Bell”. Tim povodom Kusturica je u helikopteru...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 02.02.2021

Iskra: 40 ГОДИНА ОД ПРЕМИЈЕРЕ ФИЛМА „СЈЕЋАШ ЛИ СЕ ДОЛИ БЕЛ“: Кустурица изнад Сарајева

Данас је равно 40 година од премијере чувеног филма „Сјећаш ли се Доли Бел“ Емира Кустурице. Филм је премијерно приказан 2. фебруара 1981, исте године...

 • Klikbejt
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

RTV Doboj: Kusturica iznad Sarajeva, 40 godina od premijere “Sjećaš li se Doli Bel”

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film reditelja Emira Kusturice “Sjećaš li se Doli Bel”.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Mondo.rs: KUSTURICA U HELIKOPTERU IZNAD SARAJEVA U ČAST "DOLI BEL": Četiri decenije od kultnog filma režiser uživa u pogledu

Na današnji dan, 2. februara 1981. godine premijerno je prikazan film "Sjećaš li se Doli Bel"

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 03.02.2021

Glas Laktaša: SJEĆATE LI SE DOLLY BELL NAKON ČETIRI DECENIJE?

Dobro poznati jugoslovenski film “Sjećaš li se Dolly Bell?” cijenjenog reditelja Emira Kusturice, kojem je to ujedno i prvi igrani film koji je režira...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2021

Radio Sarajevo: Onda gledaj lafčino, vidiš ga / Zašto se Emir Kusturica ukazao na nebu iznad Sarajeva?

Srpska novinska agencija (SRNA), pozivajući se na "elektronske novine Andrićgrada", odnosno portal Iskra, objavila je danas fotografije režisera Emira...

 • Prenošenje lažnih vijesti