Ne, Emir Kusturica nije letio iznad Sarajeva "povodom 40. godišnjice filma 'Sjećaš li se Dolly Bell'”

Brojni domaći i regionalni mediji su izvijestili da je režiser Emir Kusturica obilježio 40 godina od premijere filma “Sjećaš li se Dolly Bell?” tako što je helikopterom preletio iznad Sarajeva. Takvo nešto se nije desilo.

Na portalu Iskra je 2.2.2021. objavljen članak sa naslovom:

40 GODINA OD PREMIJERE FILMA „SJEĆAŠ LI SE DOLI BEL“: Kusturica iznad Sarajeva

U članku se navodi da je na današnji dan, dakle, 2.2.1981, premijerno prikazan film “Sjećaš li se Dolly Bell?” režisera Emira Kusturice.

(...)Danas je ravno 40 godina od premijere čuvenog filma „Sjećaš li se Doli Bel“ Emira Kusturice. Film je premijerno prikazan 2. februara 1981, iste godine ovenčan je „Zlatnim lavom“ na Venecijanskom filmskog festivalu, bio je uvod u meteorsku karijeru velikog režisera. U filmu čija se radnja dešava u Sarajevu, šezdesetih godina prošlog veka, igraju Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, LJiljana Blagojević, Mira Banjac, Pavle Vuisić… (...)

Autor članka je u tekstu odlučio objaviti i tri fotografije na kojima je Kusturica u helikopteru, te nadlijeće Sarajevo. Uz fotografije je navedeno: “U znak sećanja na veliki film i velike dane s početka velike filmske karijere slavnog režisera, slike Emira Kusturice iznad Sarajeva…”

Kroz prozor helikoptera se jasno vide dijelovi centra Sarajeva, između ostalih, prepoznatljiva žuta zgrada hotela Holiday, te zgrada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U tekstu nije navedena informacija o tome kada su fotografije nastale.

U znak sećanja na veliki film i velike dane s početka velike filmske karijere slavnog režisera, slike Emira Kusturice iznad Sarajeva…

Članak je potom objavila SRNA, koristeći se istim naslovom, ali uz jednu značajnu izmjenu u samom članku. SRNA je, naime, za razliku od portala Iskra, navela da je Kusturica “nadletio iznad Sarajeva” povodom 40 godina od premijere filma “Sjećaš li se Dolly Bell?”.

(...) Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film reditelja Emira Kusturice "Sjećaš li se Doli Bel".
Tim povodom Kusturica je u helikopteru nadletio iznad Sarajeva.” (...)

Članak su, sa tvrdnjom da je Kusturičin let helikopterom povezan sa godišnjicom premijere filma “Sjećaš li se Dolly Bell?” i potom objavili brojni mediji: RTRS, Srbin, IN4S, IS Radio, Glas Srpske, Buka, Haber, Blic, Start, Republika, 24sedam, Avaz, Depo, Raport, Zgubidan, Mondo (.rs), Top portal, Banja Luka in, Objektiv, Mondo (.ba), Oslobođenje, Mondo (.me), Kakanj X, N1, Crna hronika, Slobodna Bosna, Bh dijaspora, Preokret, Tuzlanski, Bh index, Nova (.rs), RTV Doboj, Info Srpska, Avaz live, Nezavisne, Srpska cafe, Dnevno (.ba), Herceg, Radio televizija Vojvodine, ETrebinje, Novi glas, Big portal, Glas Laktaša, Radio Bijelo Polje.

Neki od ovih tekstova su u međuvremenu promijenjeni. Recimo, trenutno dostupna verzija članka na stranici Oslobođenja ne sadrži navode o razlogu leta, dok je prvobitna verzija koja je dostupna u Google cache arhivi, sadržavala takve navode, koji su naknadno izmijenjeni bez napomene o korekcijama.

Portali Nezavisne, Novi Glas, Big portal, Glas Laktaša i Radio Bijelo Polje su objavili nešto drugačije članke, koji se detaljno bave samim filmom "Sjećaš li se Dolly Bell?", ali sadrže i pasus iz teksta koji je objavila SRNA:

Danas su rečenice i izjave glumaca u ovom filmu opšteprihvaćene u svakodnevnom razgovoru, a sam film je postao dio kolektivnog nasljeđa ovih prostora i nezaobilazna stavka popularne kulture zbog svoje neizmjerne duhovitosti. Ovo umjetničko djelo prikazano je na filmskim festivalima širom svijeta, a premijerno je prikazan na najstarijem filmskom festivalu na svijetu u Veneciji 2. februara 1981. godine, gdje je osvojio cijenjenu nagradu "Zlatni lav". Film je nastao po scenariju Abdulaha Sidrana, a "Sutjeska film" i Televizija Sarajevo njegovu realizaciju i ekranizaciju povjerili su ambicioznom mladom Kusturici, svršenom studentu režije.  

(...)

Kusturica iznad Sarajeva

Povodom 40 godina od premijernog prikazivanja čuvenog filma Emir Kusturica je u helikopteru letio iznad Sarajeva. U znak sjećanja na ovaj film i dane s početka velike filmske karijere slavnog režisera, objavljene su fotografije Emira Kusturice iznad Sarajeva.

 

U članku objavljenom 2.2.2021, Najportal je takođe izvijestio da je “povod nadlijetanja” bila godišnjica premijere filma. Portali Banja Luka (.net) i RTV BN su prenijeli tekst portala Iskra, u kom nema tvrdnji o tome zašto je i kada Kusturica letio helikopterom iznad Sarajeva, ali je portal Banjaluka to naveo u naslovu:

POVODOM 40 GODINA FILMA “DOLI BEL”: Kusturica u helikopteru nadletio Sarajevo (FOTO) (Banjaluka (.net) 2.2.2012)

 

Tvrdnju o tome da je Kusturica u helikopteru letio iznad Sarajeva povodom 40 godina premijere filma “Sjećaš li se Dolly Bell?” objavio je i portal Radio Sarajevo u autorskom tekstu kojeg potpisuje Faruk Vele. U članku objavljenom 2.2.2021. navedeno je:

(...) Srpska novinska agencija (SRNA), pozivajući se na "elektronske novine Andrićgrada", odnosno portal Iskra, objavila je danas fotografije režisera Emira Kusutirce u helikopteru iznad Sarajeva.
Agencija podsjeća da je na današnji dan prije 40 godina premijerno prikazan kultni film Sjećaš li se, Dolly Bell? režisera Kusturice, nastao po scenariju velikog bosanskohercegovačkog književnika Abdulaha Sidrana, te da je tim povodom poznati filmski autor "u helikopteru nadletio iznad Sarajeva"!? (...)
Zbog svega nije jasno zašto se Kusturica ukazao nad nebom iznad Sarajeva povodom 40. godišnjice premijere svoga filma i šta je "režiser time htio reći".

Radio Sarajevo je istu tvrdnju, na identičan način, ponovilo i u članku baziranom na Facebook statusu Dragana Bursaća, koji je objavljen takođe 2.2.2021, u kojem se takođe nalazi tvrdnja da je Kusturica letom “obilježio” 40 godina od premijere filma.

Agencija podsjeća da je na današnji dan prije 40 godina premijerno prikazan kultni film Sjećaš li se, Dolly Bell? režisera Kusturice, nastao po scenariju velikog bosanskohercegovačkog književnika Abdulaha Sidrana.
To je, kako navode, bio povod ove posjete.

Isti članak objavilo je Oslobođenje, a potom Source, Press media, Fresh Press, BH Index, Index, Sandžak live, BH dijaspora i Bosnae.

U kolumni Đorđa Krajišnika, koju je objavilo Oslobođenje 3.2.2021, ponovo je navedena eksplicitna tvrdnja da je Kusturica, obilježavajući 40 godina od premijere filma, letio iznad Sarajeva.

(...)Tako je Kusturica, ovoga puta u stilu kakav dolikuje goričkoj jaliji, na povratku iz gastarbajterskog šaneraja, obilježavajući četiri decenije svog filma, izveo svečani prelet iznad Sarajeva.(...)

 

 

Šta su činjenice?
 

Prvi portal koji je objavio fotografije Emira Kusturice u helikopteru iznad Sarajeva je portal Iskra, u čijem impressumu je navedeno da su to “elektronske novine Andrićgrada”, istoimenog projekta “grada u gradu” u Višegradu, koji je idejno djelo Emira Kusturice.

Činjenica je da se u originalnom tekstu ne navodi da su same fotografije povezane sa godišnjicom premijere filma “Sjećaš li se Dolly Bell?”, niti da su nastale na taj dan. No, naslov u kome su te dvije stvari dovedene u vezu, prilično nedvosmisleno navodi čitatelje/ke na zaključak da je upravo to bio povod leta helikopterom koji se vidi na slikama.

Raskrinkavanje je kontaktiralo portal Iskra sa upitom o porijeklu fotografija i o tome kada su one snimljene. 

Zoran Šaponjić, urednik portala Iskra, potvrdio nam je da je riječ o autorskim fotografijama ove stranice, koje su nastale prošle godine, u 8. ili 9. mjesecu. 

Fotografije koje pominjete u Vašem upitu nastale su u drugoj polovini 2020. godine, avgusta ili septembra meseca, i vlasništvo su g. Emira Kusturice, odnosno portala Iskra.co.

Napominjemo takođe da se u propratnom tekstu nigde ne navodi da su fotografije nastale na dan objavljivanja, a portal Iskra nije odgovoran i ne može ulaziti u to kako su drugi portali, koji su su ovlašćeno ili neovlašćeno preuzeli fotografije, dalje interpertirali ovu vest. U propratnom tekstu objavljenom na našem portalu decidno stoji tek - "У знак сећања на велики филм и велике дане с почетка велике филмске каријере славног режисера, слике Емира Кустурице изнад Сарајева…"

Takođe, jednostavnim uvidom u fotografiju može se bez velikog istraživanja utvrditi da je nastala u periodu koji nije zimski.

Kako nam je i urednik portala Iskra napisao, na prvi pogled jasno je da fotografije nisu nastale u februaru ove godine. Prizor poput zelenih krošnji drveća su jasan znak da je riječ o nekom drugom godišnjem dobu. Naknadno smo postavili pitanje i o tome da li je godišnjica premijere filma na bilo koji način bila motiv ili “povod” za prikazani let iznad Sarajeva, na šta nam je Šaponjić pojasnio da je let u 8.ili 9. mjesecu izveden bez ikakvog posebnog povoda. 

O detaljima sa fotografije koji jasno ukazuju na to da nije nastala u zimskom periodu - to jest, u trenutku objavljivanja teksta - pisalo je i Oslobođenje, u članku objavljenom 3. februara. To je, uz neke izmjene, prenio i portal Radio Sarajevo, pri tome ipak ponovivši netačnu tvrdnju o “povodu nadlijetanja”:

Da li je Kusturica letio iznad Sarajeva? - Dok je trajala rasprava o njemu, mnogi su propustili ključne detalje
Fotografija je izazvala brojne reakcije, a dok je trajala rasprava o Emiru Kusturici i njegovom rodnom gradu, čini se da su mnogi previdjeli ključne stvari. Fotografija nije nastala jučer već mnogo ranije, naime, natpis "Samsung" na zgradi Unitic je u međuvremenu promijenio boju slova, a lišća na drveću odavno nema, te je jasno da je fotografija nastala u ljetnim mjesecima. (Oslobođenje)

I dok trajala rasprava o Kusturici i njegovom rodnom gradu, čini se da su mnogi previdjeli ključne stvari.
Mnogi su složni da fotografija nije nastala jučer već mnogo ranije.
Pojedinci su, tako, između ostalog, primijetili da je natpis Samsung, koji se nalazi na zgradi Unitic, u međuvremenu promijenio boju slova.
Drugi su opet zaključili da lišća na drveću odavno nema, te su na osnovu toga objasnili da je fotografija Kusturice iznad Sarajeva nastala u ljetnim mjesecima. (Radio Sarajevo)

U zaključku, Emir Kusturica jeste letio helikopterom iznad Sarajeva, ali to se nije desilo 2.2.2021, niti je bilo povezano sa obilježavanjem 40 godina od premijere njegovog filma “Sjećaš li se Dolly Bell?”. Fotografije su, po svim dostupnim informacijama, autentične - ali su nastale u 8. ili 9. mjesecu 2020. godine.  

Portal Iskra, dakle, u svom naslovu nije naveo eksplicitno netačnu tvrdnju, međutim, način na koji je napisan naslov čitatelje navodi na zaključak da let iznad Sarajeva i godišnjica prikazivanja filma jesu povezani, iako takva tvrdnja ne postoji u članku. Iz tog razloga, članak portala Iskra dobija ocjenu klikbejt. Istu ocjenu dobija i članak portala BN, koji je koristio isti naslov. 

Sa druge strane, eksplicitnu tvrdnju o tome da je “povodom 40 godina od premijere filma ‘Sjećaš li se Dolly Bell?’ Kusturica preletio iznad Sarajeva”, čije je najranije pojavljivanje zabilježeno u članku koji je objavila SRNA, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave ove tvrdnje, u svim medijskim izvještajima ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

S obzirom na činjenicu da je portal Oslobođenje u jednom od svojih članak ispravio netačnu tvrdnju, članak dobija i ocjenu ispravljeno

Napomena: 5.2.2021.

Nakon objavljivanja ove analize, redakcije portala Nezavisne, BH index, BH dijaspora, Buka, Raport, Banjaluka su ispravili netačne navode u člancima, koji su ocijenjeni i kao ispravljeno.

Napomena: 9.2.2021.

Redakcije portala Blic, Banjaluka (.net) ,Dnevno (.hr), Tuzlanski, Slobodna Bosna, Oslobođenje, 24sedam, Press media su nam dostavile izmjenjene verzije članaka, koji su ocijenjeni i kao ispravljeno.

Napomena

16.03.2021: Redakcija portala Fresh Press kao i Mondo (.rs) nam je dostavila izmjenjenu verziju članka, koji je potom ocijenjen i kao ispravljeno. 16.4.2021. i redakcija portala N1 nam je dostavila izmijenjenu verziju članka koji je ocijenjen kao ispravljeno. Redakcija portala Objektiv je takođe napravila izmjene originalnog članka te je ocijenjen kao ispravljeno.

13.12.2021: Portal Source je ispravio netačne navode u članku, zbog čega je članku dodana i ocjena ispravljeno.5.6.2023. godine redakcija portala Mondo (.ba) takođe  je napravila izmjene originalnog članka te je ocijenjen kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 04. 02. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere
Nema zabrane letova iznad polova da bi se “sakrila ravna Zemlja”

Na Facebooku su viralne netačne tvrdnje da su letovi iznad Antarktika zabra...

Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
BiH nije “državna zajednica sastavljena u Dejtonu”

Obilježavanje godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. nov...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me