Ne, inauguracija Joe Bidena neće biti otkazana

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Izvještavajući o odlaganju probe inauguracije novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidena, Hayat je u naslovu članka naveo da će sama inauguracija biti otkazana.

Ocijenjeni članci
Hayat Dezinformacija; Klikbejt; Ispravljeno;

Na portalu Hayat je 15.1.2021. objavljen članak sa naslovom u kojem se tvrdi da će “inauguracija Joe Bidena biti otkazana”:

SAMO ZBOG JEDNOG RAZLOGA: INAUGURACIJA JOE BIDENA ĆE BITI OTKAZANA

U članku se izvještava o pisanju lista Politico i saznanjima tog medija da će proba inauguracije novog američkog predsjednika, planirana za 17.1, biti otkazana, a ne sama inauguracija, kako se navodi u naslovu.

(...) Proba inauguracije novog američkog predsjednika Joe Bidena koja je trebala da bude održana u nedjelju, 17. januara, odgođena je iz sigurnosnih razloga, piše portal "Politiko", pozivajući se na svoje izvore. (...)

U istom članku je navedeno i da Federalni istražni biro (FBI) traga za pojedincima koji bi mogli biti prijetnja održavanju inauguracije, planirane za 20. januar ove godine. Informacija o tome da će inauguracija biti otkazana, kako je najavljeno u naslovu, u članku se uopšte ne pominje.

Članak je podijeljen i na Facebook stranici Hayat, gdje je, do trenutka pisanja ove analize,  ostvario 222 interakcije sa 217 komentara i 17 dijeljenja.

Šta su činjenice?

Politico je 14.1.2021. objavio članak sa naslovom “Proba Bidenove inauguracije je odložena zbog sigurnosnih prijetnji” (Biden inauguration rehearsal is postponed due to security threats). 

U konačnici, proba inauguracije je održana u ponedjeljak, 18.1.2021, ali je nakratko prekinuta zbog požara u blizini Capitola, o čemu je, između ostalih, istog dana izvijestio Associated Press.

U članku koji je Politico objavio, a čije je dijelove Hayat preveo, ne navodi se da će 59. predsjednička inauguracija biti odgođena.

Na stranici Biden Inaugural je dostupan program inauguracije koja će ove godine 20.januara  biti održana u skladu sa epidemijskim, ali i sigurnosnim mjerama, te će Biden i Harris položiti zakletvu pred manje okupljenih ljudi nego je to bio slučaj ranijih godina. 

Ceremonija će, kako je i navedeno na stranici Biden Inaugural, biti dostupna online, na brojnim platformama.

Dakle, iz navedenog je jasno da je odložena proba inauguracije predsjednika Bidena, planirana za 17.1.2021, koja je održana dan kasnije.

Sama ceremonija inauguracije nije otkazana, kako Hayat tvrdi, niti postoje naznake da bi se to moglo desiti.

Tvrdnju iz naslova članka na Hayatu da će inauguracija Joe Bidena biti otkazana ocjenjujemo kao dezinformaciju. Budući da tvrdnja iz naslova nema uporište u članku, jer je nakon čitanja očito da je odložena samo proba inauguracije, ocjenjujemo je i kao klikbejt.

Napomena 20.1.2021.

Redakcija portala Hayat je prvobitni članak ispravila nakon objave naše analize, zbog čega je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 19. 01. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Priča o Billu Gatesu i novinarki kojoj je ponudio prazan ček je urbana legenda

Lažna priča o intervjuu tokom kojeg je Bill Gates novinarki ponudio prazan...

Lažna vijest
Dezinformacija
Švedske škole nisu organizovale “parade ponosa”

Na portalu Nulta tačka objavljen je članak u kojem se netačno tvrdi da šved...

Dezinformacija
Analiza
Pregled sedmice: Medijske manipulacije mišljenjem sutkinje Nyambe i “pandemija” dezinformacija

Izricanje pravosnažne presude Ratku Mladiću u Haagu tema je kojom su se med...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me