Ne, indijski glumac nije dao neobičnu donaciju u novcu sakrivenom u vrećama brašna

Facebook stranice objavljuju priču o tome da je glumac Aamir Khan iz Indije donirao vreće sa brašnom siromašnim stanovnicima koji su na kraju u tim vrećama pronašli po 15,000 rupija (približno 300 BAM). Glumac Khan je demantovao da ima ikakve veze sa navedenom “donacijom”.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti;

Na Facebook stranici Jeste li znali je 1.6.2020. objavljen post o “neobičnoj donaciji” popularnog glumca iz Indije, Aamira Khana. Kako je navedeno u objavi, Khan je donirao novac za kupovinu vreća brašna da bi se na kraju ispostavilo da je u svakoj vreći bilo 15.000 rupija (približno 300 konvertibilnih maraka). Ni vrijeme ni tačna lokacija navodnog događaja nisu navedeni u objavi.

Indijski glumac Aamir Khan je dao vrlo neobičnu donaciju. Sa njegovog računa siromašnim ljudima su dijelili po 1 kilogram brašna.
"I to je bilo sve?
1 kilogram po osobi?"
Budući da je to bio samo 1 kilogram brašna, mnogi ljudi nisu ni došli na mjesto gdje se brašno dijelilo i nisu ga ni uzeli, smatrajući to sitnicom, i da za takvo nešto nije bilo potrebe gubiti vrijeme.
Došli su samo oni kojima je stvarno bila potrebna pomoć, oni kojima je taj kilogram brašna puno značio.
A onda su svi koji su prihvatili tu pomoć pronašli oko 15.000 rupija u vrećama s brašnom (oko 200 dolara). Odnosno, novac su dobili svi oni kojima je stvarno bio potreban.

Do objavljivanja ove analize, post na stranici Jeste li znali zabilježio je 3.700 lajkova, 21 komentar, te je podijeljen 53 puta. Identičan post je potom objavila i Facebook stranica Glas Krajine.

Šta su činjenice?

Portal Theweek (.in) iz Indije se u članku objavljenom 4.maja ove godine bavio provjerom tačnosti tvrdnje o navodnoj donaciji glumca Khana.

Kako je navedeno u tom članku, glasine o donaciji su počele nakon objave video snimka u kojem se tvrdi da je Khan donirao novac za vreće sa brašnom, u koje je dodat i novac za siromašne.

Kako je Theweek naveo, glumac  Aamir Khan je ove tvrdnje demantovao na svom zvaničnom Twitter profilu 4. maja ove godine.

Aamir Khan na Twitteru dematovao glasine u ponedjeljak. Tvitnuo je: „Ljudi, nisam osoba koja stavlja novac u vreće sa pšenicom. To je u potpunosti lažna priča ili Robin Hood ne želi otkriti sebe! Budite sigurni. Ljubav. a. "
 

Budući da je riječ o posve izmišljenom događaju, objavu na Facebook stranici Jeste li znali ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove objave ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Napomena 2.2.2021.

Analiza je dopunjena objavama u kojima se netačno tvrdi da je glumac Aamir Khan iz Indije donirao vreće sa brašnom siromašnim sunarodnicima, koji su u tim vrećama pronašli po 15.000 rupija. Objave Facebook stranica Zanimljivo, Mudrolije sa Twittera, Branioci Bosne i Dnevna doza kreativnosti su ocijenjene kao prenošenje lažne vijesti.

Napomena: 3.2.2021.

Facebook stranica Mudrolije sa Twittera je objavila ispravku netačnih navoda, te je objava ocijenjena i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 03. 06. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zdravstveni radnik iz Zavidovića nije preminuo od “posljedica vakcinacije” protiv Covid-19

Društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini proširila se tvrdnja da je zdravst...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Lažna vijest
Širenje panike zbog imunizacije u Srbiji: Dezinformacije o vakcinama uz govor mržnje

Besplatna vakcinacija državljana/ki drugih zemalja u Republici Srbiji pokre...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažna kompilacija nuspojava dijeli se uz tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 “eliminišu naivne”

Na Facebooku se dijeli kompilacija snimaka osoba koje se nekontrolisano tre...

Lažna vijest Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me