Raskrinkavanje.ba

Ne, Island nije testirao cijelu populaciju na koronavirus SARS-Cov-2

Iako je tačno da je u toj zemlji na koronavirus SARS-Cov-2 testiran veći procenat stanovništva nego u bilo kojoj drugoj zemlji, tvrdnja da je Island testirao cjelokupnu populaciju nema utemeljenje u činjenicama.

Na portalu Espreso 24.03. objavljen je članak u čijem naslovu se tvrdi da je “Island testirao cijelu populaciju” na koronavirus SARS-Cov-2:

ISLAND JE TESTIRAO CELU POPULACIJU NA KORONU: Ono što su shvatili je NEVEROVATNO!

Članak pod identičnim naslovom, također 24. marta, objavili su Novi, Prvi, Vesti Nove, a uz male izmjene istog dana na drugim portalima su se pojavili i sljedeći naslovi:

Island je testirao cijelu populaciju na virus – ono što su shvatili je šokiralo sve (Super Čarobni Svijet)

Island je testirao cijelu populaciju na virus: A ono što su shvatili je sve ostavilo bez teksta! (Balkan Life Today)

Island Je Testirao Cijelu Populaciju Na Virus – A Ono Što Su Shvatili Je Šokantno (Nezavisni portal)

Istog dana, 24. marta, Alo je objavio članak sa još senzacionalnijim naslovom u kojem se tvrdi da je testirana “bukvalno cijela država”, a slične tvrdnje objavili su i drugi portali.

CEO ISLAND PROVERIO SE NA KORONU! Testirali su bukvalno celu državu i došli do veoma važnog zaključka! (Alo)

CEO ISLAND PROVERIO SE NA KORONU! (Glas javnosti)

Iako se u naslovima svih dosad pomenutih članaka tvrdi da je “testirana cijela država”, analizom njihovih tekstova otkrivamo da takve tvrdnje nisu ni približno tačne. 

Naime, islandska vlada jeste izjavila da je testirala najveći procenat građana nego bilo koja druga zemlja, no ne i da je kompletno stanovništvo testirano na novi koronavirus SARS-Cov-2. Te informacije su jasno navedene u svim pomenutim člancima:

Mala ostrvska država od 364.000 stanovnika sprovodi opsežna testiranja među svojom populacijom, što ga čini najnovijom državom koja je postavila agresivno testiranje u središte svoje borbe protiv pandemije. Ali - što je najvažnije - testiranje takođe uključuje ljude koji ne pokazuju simptome bolesti. Islandska vlada saopštila je da je do sada testirala veći procenat svojih građana nego bilo gde drugde u svetu. Broj pojedinaca koje su testirali zdravstveni organi zemlje i biotehnološka firma deCode Genetics - 3.777 - u  poređenju sa oko 5.203 u Južnoj Koreji, 2478 u Italiji i 764 u Velikoj Britaniji.

Članak na portalu Espreso kao izvor navodi američki Buzzfeed koji je 18.03. u nešto opširnijem tekstu donio vijest o tome kako islandski pristup pandemiji, odnosno mogućnost da se veće grupe građana testiraju na novi koronavirus, može dovesti do otkrića o virusu važnih za cijelo čovječanstvo.

Kako se navodi u člancima, činjenica da se u okviru istraživanja islandske kompanije za medicinska istraživanja deCode Genetics u ovoj otočnoj državi vrše testiranja velikih razmjera, pomogla je naučnicima i ljekarima da, između ostalog, otkriju da polovina ljudi koja je bila pozitivna na novi koronavirus nije pokazivala nikakve simptome bolesti.

Rani rezultati istraživanja deCode Genetics pokazuju da nizak udio opće populacije zaražen virusom, te da polovina onih koji su testirani pozitivno na koronavirus nije imala nikakve simptome (...) Ovi podaci u budućnosti mogu predstavljati važan resurs za naučne studije o virusu. 

Napominjemo i da naslov originalnog članka na Buzzfeed-u u prevodu glasi “Na Islandu se svi mogu testirati na koronavirus: Evo kako bi rezultati toga mogli pomoći svakome od nas”.

Iako su u tekstu na portalu Espreso činjenice s Buzzfeeda prenijete vjerodostojno, autori su članku dodali i tweet španjolskog političara i pravnika Alfonsa Lopeza Tene. 

Kako se može vidjeti, Tenina objava na Twitteru s tvrdnjom da je na Islandu moguće testirati cijelu populaciju na novi koronavirus pojavila se 23. marta, a popraćena je i kratkim videom agencije Bloomberg u kojem se isto tako navodi kako je "Island u mogućnosti da testira svakog" na koronavirus, no ne da je to zaista i urađeno.

Pored ove činjenice, bitno je napomenuti i da je broj testiranih na koronavirus SARS-CoV-2 na Islandu znatno porastao od 18.03. kad je originalni članak objavljen na stranici Buzzfeed-a. Naime, broj od 3.787 testiranih osoba u ovoj državi se odnosio na podatke koje je islandska vlada objavila 15. marta, što je u članku Buzzfeed-a i naglašeno prilikom navođenja ovih podataka.

U trenutku kada je Espreso prenio članak sa BuzzFeed-a, 24. marta, broj testiranih je bilo daleko veći od navedenih 3.787, međutim podaci u tekstu nisu ažurirani. 

Kako navode podaci službene stranice za praćenje pandemije na Islandu, Covid.is, do danas (30.03.2020) u ovoj zemlji je na novi koronavirus testirano preko 16.000 ljudi. Ako uzmemo u obzir podatak da na Islandu trenutno živi oko 340.000 ljudi, jasno je da su svi navodi u naslovima koji tvrde da je na Islandu testirano cjelokupno stanovništvo - neistiniti.

Portal Izvorno, iako je imao identičan naslov kao portal Espreso i nekolicina drugih portala, bez navođenja bilo kakvih izvora, 24.03. objavio je članak drugačijeg sadržaja: 

Mala otocna drzava odlucila je da se izbori sa korona virusom a borbu je pocela opako - testirajuci cjelokupnu populaciju na korona virus.
Kod druge zemlje stede testove i novac, Island je odlucio da testira cjelokupnu populaciju kako bi znali ko je zarazen a ko ne. Otkrili su da je u njihovoj drzavi oko 300 zarazenih ali polovina od njih ne daje nikakve simptome korona virusa a jos jedan manji dio ima blage simptome. Polovina od svih zarazenih, zarazila se tokom boravka u inostranstvu (najcesce u Alpama)(...)

U tekstu ovog nespretno prepričanog članka kojeg su autori očito preuzeli s drugih portala, netačne tvrdnje iz naslova su ponovljene dva puta.

Shodno utvrđenim činjenicama, tvrdnja iz naslova portala Espreso dobija ocjenu lažna vijest, dok svi ostali portali koji su prenijeli članak sa netačnom tvrdnjom u naslovu dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Članak portala Izvorno, u kojem se osim u naslovu i u samom tekstu netačno navodi da je Island testirao kompletnu populaciju, također dobija ocjenu lažna vijest

Zbog činjenice da nijedan od analiziranih članaka ne sadrži ažurirane podatke o broju testiranih na Islandu, svi članci dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.

Napomena

7.8.2020. Nakon objavljivanja analize, portal Novi obrisao je članak, zbog čega dobija i ocjenu demantirano. 

23.1.2021. Portal Espreso je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

10.9.2023. Članci portala Izvorno, Glas javnosti, Prvii info, Balkan Life Today, Nezavisni portal, Vesti nove, Super čarobni svijet koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2020

Novi: ISLAND JE TESTIRAO CIJELU POPULACIJU NA KORONU: Ono što su shvatili je NEVJEROVATNO!

Dok se zemlje širom svijeta bore da zadrže širenje koronavirusa, Island radi nešto čini drugačije od ostalih - a pristup bi mogao imati mnogo veći ut...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2020

Alo: CEO ISLAND PROVERIO SE NA KORONU! Testirali su bukvalno celu državu i došli do veoma važnog zaključka!

Islandska vlada saopštila je da je do sada testirala veći procenat svojih građana nego bilo gde drugde u svetu

 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Espreso.rs: ISLAND JE TESTIRAO CELU POPULACIJU NA KORONU: Ono što su shvatili je NEVEROVATNO!

Islandska vlada saopštila je da je do sada testirala veći procenat svojih građana nego bilo gde drugde u svetu

 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Izvorno: ISLAND JE TESTIRAO CIJELU POPULACIJU NA KORONU: Ono što su shvatili je NEVJEROVATNO!

Mala otocna drzava odlucila je da se izbori sa korona virusom a borbu je pocela opako- testirajuci cjelokupnu populaciju na korona virus.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Glas Javnosti: CEO ISLAND PROVERIO SE NA KORONU!

Testirali su bukvalno celu državu i došli do veoma važnog zaključka!

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Prvii info: ISLAND JE TESTIRAO CELU POPULACIJU NA KORONU: Ono što su shvatili je NEVEROVATNO!

Islandska vlada saopštila je da je do sada testirala veći procenat svojih građana nego bilo gde drugde u svetu

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 26.03.2020

Balkan Life Today: Island je testirao cijelu populaciju na virus: A ono što su shvatili je sve ostavilo bez teksta!

Malo koja zemlja se danas ne bori sa novo nastalim virusom, sve se mjere poduzimaju kako bi se što prije spriječilo širenje pandemije.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Nezavisni portal: Island Je Testirao Cijelu Populaciju Na Virus – A Ono Što Su Shvatili Je Šokantno

I kako se zemlje širom svijeta bore da zadrže širenje virusa, Island skroz drugačije radi od drugih, mnogi veći uticaj na naše razumijevanje virusa bi...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 24.03.2020

Super Čarobni Svijet: Island je testirao cijelu populaciju na virus – ono što su shvatili je šokiralo sve

Dok se zemlje širom svijeta trude da spriječi širenje koronavirusa, Island čini nešto drugačije od ostatka – a pristup bi mogao imati puno veći utjeca...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti