Ne, Joe Biden ne “vaskrsava Jugoslaviju”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nekoliko portala je očekivanje diplomate Timothy Lessa da će novi predsjednik SAD-a kao jedan od zadataka možda imati i povezivanje regiona Zapadnog Balkana, koje bi ličilo na Jugoslaviju, predstavilo naslovima sa tvrdnjom da “Biden vaskrsava Jugoslaviju”, te da to “otkrivaju američki mediji”.

Ocijenjeni članci
Kurir Lažna vijest; Klikbejt; Ispravljeno; Dnevna novost Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Extra-vijesti24h Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Radio Balkan Seher Mahala Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Viralne vijesti Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Bijeljina Press Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Mondo.me Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Atraktivno online Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Pozitiv media Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Montenegro click Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Pravda Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Sandzaklive Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Crni bombarder Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Trendinfo Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Nedeljnik Afera Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Ekspresno Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt;

Kurir je 25.11.2020. objavio članak sa naslovom:

DŽO BAJDEN VASKRSAVA EKS-JUGOSLAVIJU! Ulazi šest balkanskih zemalja, Beograd bi bio sedište?! AMERIČKI MEDIJI OTKRIVAJU!

U članku se navodi da Timothy Less, potpisan kao “bivši diplomata na Balkanu”, kaže da će ovaj region, pod administracijom novog predsjednika SAD-a Joa Bidena, “biti neka vrsta “EU-Jugoslavije“:

Bivši diplomata na Balkanu Timoti Les kaže da će ovaj region, pod administracijom novog predsednika SAD Džoa Bajdena, biti neka vrsta „EU-Jugoslavije“ - novi multietnički entitet, usko povezan sa EU, u kome je šest država zapadnog Balkana, sa sedištem u Beogradu.
- To neće biti baš nova Jugoslavija, koja je bila proizvod svog vremena. Ali činjenice na terenu primoravaće Bajdena da se vrati logici nedavne prošlosti i založi za stvaranje svoje inkarnacije 21. veka - nove EU-Jugoslavije - piše Les u autorskom tekstu za Opendemokracy.net.

Članak na Kuriru je do trenutka pisanja ove analize ostvario 517 interakcija, kako pokazuju podaci Facebookovog alata CrowdTangle.

Članak su potom, u identičnom obliku, objavili i Pravda, Mondo (.me), Dnevna novost, Extra vijesti 24h, Radio Balkan seher mahala, Viralne vijesti, Bijeljina press, Atraktivno, Pozitiv media, Vidovan, Montenegro click, Sandzak live, Crni bombarder, Trend info, Eskpresno i Nedeljnik afera.

Navedeni članci su zabilježili ukupno 2.316 interakcija na društvenim mrežama, prema podacima CrowdTanglea, Facebookovog alata za pretragu interakcija na društvenim mrežama.

Šta su činjenice?

Izvor članka na Kuriru je tekst koji je Timothy Less objavio za Opendemocracy 23.11.2020.  Kako je već i u analiziranim člancima navedeno, riječ je tek o mogućnosti da nova američka administracija radi u pravcu stvaranja svojevrsnog “multietničkog entiteta” našeg regiona, odnosno o predviđanju o kojem je pisao Timothy Less.

U tom članku, Less tek u zaključku, nakon opsežnog objašnjavanja o aktuelnim, ali i mogućim ekonomskim povezivanjima regiona, navodi kako bi se “kladio se da će Bajdenova administracija podsticati novi multietnički entitet”.

(...) Dakle, kladio bih se da će Bajdenova administracija podsticati  novi multietnički entitet, usko povezan sa EU, koji uključuje šest država zapadnog Balkana i čije je sjedište u Beogradu.
To zapravo neće biti nova Jugoslavija, koja je bila proizvod svog vremena; ali činjenice na terenu primorat će Bajdena da se vrati logici nedavne prošlosti i pogura za stvaranjem njene inkarnacije 21. vijeka - nove EU Jugoslavije (...)

Iz navedenog je jasno da Joe Biden “ne vaskrsava Jugoslaviju” niti je tačno da “ulazi šest balkanskih zemalja”, nego da određeni eksperti, kao što je Timothy Less, misle da bi Bidenova administracija u narednom periodu mogla da na određeni način, najprije ekonomski, poveže region, što bi donekle ličilo na Jugoslaviju.

Primjetno je kako je Kurir, a potom i svi mediji koji su prenijeli Kurirov članak, izvorni citat preveo na nešto drugačiji način. Umjesto originalne tvrdnje u kojoj je Less napisao da se “kladi” da će Bidenova administracija poduzeti korake u povezivanju regiona, Kurir je naveo da Less “kaže da će ovaj region, pod administracijom novog predsednika SAD Džoa Bajdena, biti neka vrsta “EU-Jugoslavije”. 

Razlika između originalne tvrdnje i one koju je objavio Kurir je ta da je u Kurirovoj verziji pretpostavka predstavljena kao najava činjeničnog stanja. Na ovaj način je nešto što je izvorno jasno definisano kao mišljenje pri prenošenju i prevodu pretvoreno u činjeničnu najavu.

Zbog navedenih činjenica, tvrdnju iz naslova Kurira o tome da će Biden da “vaskrsne Jugoslaviju” u koju “ulazi šest balkanskih zemalja” što “američki mediji otkrivaju”, ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da se radi o mišljenju i predviđanju jednog diplomate i istraživača, a ne o stvarnim aktivnostima novoizabranog američkog predsjednika. 

Sve kasnije objave ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Budući da sadržaj članaka ne odgovara tvrdnji iz naslova, svi članci dobijaju i ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Napomena: 5.2.2021.

Redakcija portala Kurir je prvobitni članak dopunila tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 14. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Ne, španska aviokompanija ne otpušta 15.000 radnika

U klikbejt naslovima pojedinih portala netačno je ustvrđeno da španska avio...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Protein šiljka ne izaziva kardiovaskularne bolesti

Netačne tvrdnje o djelovanju proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 već se mjese...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Protein šiljka ne “šeta” po tijelu nakon imunizacije

Netačne tvrdnje o djelovanju proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 već se mjese...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me