Raskrinkavanje.ba

Ne juri prema Zemlji i svi znaju šta je - kometa

Svako novo nebesko tijelo koje se pojavi u Sunčevom sistemu obraduje astronome, a medije inspiriše za kreiranje senzacionalističkih naslova.

Na portalu “BHDijaspora” 12.9.2019. godine objavljen je članak pod naslovom:

Prema Zemlji upravo juri nešto što je stiglo iz dubokog svemira. Naučnici ne znaju šta je

Da nije riječ o nebeskom tijelu koje juri prema Zemlji i da naučnici znaju o čemu je riječ saznajemo na početku teksta.  

Za razliku od prošlih gromada koje su protutnjale blizu Zemlje, ovu su naučnici vidjeli na vrijeme. 
(...)
Gennady Borisov s Krima uočio je međuzvjezdani svemirski kamen krajem avgusta ove godine. Sada mu je dano i službeno ime C/2019 Q4 (Borisov), kako tvrde u Minor Planet Center.
Srećom kamen ne predstavlja rizik od sudara sa Zemljom te naša sudbina (barem za sad) neće završiti kao i ona dinosaurusa.

Ono što se u tekstu uporno naziva gromadom i kamenom, je zapravo kometa promjera između 2 i 16 kilometara, a za koju se pretpostavlja da je došla izvan Sunčevog sistema. 

ZAŠTO KOMETA, A NE ASTEROID?

C/2019 Q4 je klasificiran kao kometa zbog svog mutnog izgleda, što ukazuje da objekt ima centralno ledeno tijelo koje stvara oblak prašine i čestica, a koji se zagrijavaju dok se približava Suncu. (NASA)

Sam tekst članka, koji je preuzet sa portala “100posto” je tačan, s tim da je i ovaj portal u naslovu imao klikbejt element.

FOTO: DRUGI MEĐUPLANETARNI POSJETITELJ Prema Zemlji upravo juri druga gromada koja je došla izvan Sunčevog sustava, liči na asteroid koji je uzbunio znanstvenike

Trajektorija predviđa da će kometa Borisov proći kroz ekliptičnu ravan (ravan po kojoj planete kruže oko Sunca) 26. oktobra i to između Marsa i Jupitera, navodi se u članku objavljenom na stranicama NASA, pa je tvrdnja da “gromada juri prema Zemlji” netačna. 

Prema pisanju NASA-e, u svojoj najbližoj tački, komet će biti udaljen od Zemlje 300 miliona kilometara.

Trajektorija komete C/2019 Q4  (NASA/JPL-Caltech)

Isto tako, nije tačno da je komet “uzbunio” naučnike, jer su naučnici zapravo uzbuđeni zbog šanse da izbliza proučavaju nebesko tijelo koje je došlo izvan Sunčevog sistema. Već postoji studija izvodivosti koja posmatra mogućnost slijetanja na Borisova 2045. godine, kada se očekuje povratak ovog nebeskog tijela u Sunčev sistem. 

Zbog činjenice da se u naslovu portala “BHDijaspora” navodi da “nešto juri prema Zemlji” i da “naučnici ne znaju šta je”, iako je iz teksta jasno o čemu je riječ, članak i prenošenja ocjenjujemo kao klikbejt i deznformaciju. 

Iste ocjene će dobiti i članak portala “100posto” zbog tvrdnje da prema Zemlji juri gromada iako je jasno kako je riječ o nebeskom tijelu koje prolazi kroz Sunčav sistem. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 12.09.2019

BH dijaspora: Prema Zemlji upravo juri nešto što je stiglo iz dubokog svemira. Naučnici ne znaju šta je

Za razliku od prošlih gromada koje su protutnjale blizu Zemlje, ovu su naučnici vidjeli na vrijeme.

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 12.09.2019

Globalno: PREMA ZEMLJI UPRAVO JURI NEŠTO ŠTO JE STIGLO IZ DUBOKOG SVEMIRA. NAUČNICI NE ZNAJU ŠTA JE

Za razliku od prošlih gromada koje su protutnjale blizu Zemlje, ovu su naučnici vidjeli na vrijeme.

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 12.09.2019

100 Posto: FOTO: DRUGI MEĐUPLANETARNI POSJETITELJ Prema Zemlji upravo juri druga gromada koja je došla izvan Sunčevog sustava, liči na asteroid koji je uzbunio znanstvenike

Za razliku od prošlih gromada koje su protutnjale blizu Zemlje, ovu su znanstvenici vidjeli na vrijeme. Točnije astronom amater otkrio je drugog znano...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija