Ne, klikom na YouTube link nećete donirati novac bolnici u Italiji

Tvrdnja iz poruka sa društvenih mreža o tome da će “ od pregleda “ pjesme Rinascerò, Rinascerai bolnica u Bergamu dobiti novac je sasvim netačna. Tačno je sa druge strane da će sav prihod od prodaje autorskih prava ove pjesme biti usmjeren za pomoć bolnici u ovom italijanskom gradu.

Pandemiju virusa SARS-CoV-2 prate brojne dezinformacije i lažne vijesti. Jedna od najnovijih je poruka koje cirkuliše Viberom i WhatsAppom, a u kojoj se navodi:

Molim te, proslijedi kome god možeš, bez obzira znaju li ili ne talijanski
Od pregleda ovog videa, bolnica u Bergamu, koja je na izmaku snaga, ce dobiti novce
https://m.youtube.com/watch?v=D5DhJS5hGWc

Iste tvrdnje, u nešto drugačijem obliku, objavljene su i na društvenim mrežama Facebook i Twitter:

Molim vas sve, bez obzira da li znate ili ne italijanski, da:
1. Odgledate ovaj video
2. Prosledite kome god možete (bez obzira znaju li ili ne italijanski), da i oni pogledaju video.
Od svakog pregleda ovog videa, bolnica u Bergamu (koja je na izmaku snaga), će dobiti novce.
HVALA SVIMA! 

Na portalu Skala Radio je 28. marta ove godine poruka sa društvenih mreža objavljena i u obliku medijskog izvještaja:

Pomognimo bolnici u Bergamu
Kao što znate Italija je najpogeđenija zemlja u Evropi, a i u svijetu koronavirusom, sa velikim brojem smrtnih slučajeva.
Dajmo podršku Italijanima i njihovim zdravstvenim radnicima u teškoj neprekidnoj borbi sa koronavirusom, posebno bolnici u Bergamu.
Od pregleda ovog videa na kanalu Youtube bolnica u Bergamu, koja je na izmaku snaga, dobiće novčana sredstva.
Hvala, zajedno smo jači!

U članku portala Radio Skala, ali i u porukama i objavama sa društvenih mreža, priložen je i link na pjesmu  Rinascerò, Rinascerai, čiji naziv u prevodu glasi “Ponovo ću se roditi, ponovo ćeš se roditi” koju izvodi Roby Facchinetti.

Naš partnerski portal za provjeru činjenica iz Crne Gore, Raskrinkavanje.me, objavio je 28. marta analizu koja se bavi istim porukama koje su kružile i u Crnoj Gori. 

Kako je utvrdilo Raskrinkavanje, “Kako stoji u opisu videa na YouTube-u, ali i na Facebook stranici izvođača Robija Fakinetija, pjesma je nastala u znak podrške njegovom gradu Bergamu i svim ljudima koji su pogođeni koronavirusom kojima će pjesma, kako kaže Fakineti, dati potrebnu energiju.”

 Raskrinkavanje je navelo i to da u opisu pjesme na Youtube-u stoji da će sav prihod od preuzimanja i autorskih prava ove pjesme biti doniran bolnici Papa Giovanni XXIII u Bergamu za kupovinu medicinske opreme. 

U opisu snimka na platformi YouTube ali i Facebook stranici izvođača, navedeno je i da je moguće uplatiti donacije na račun bolnice.

Međutim, tvrdnja da će klikom na video, kako se tvrdi na društvenim mrežama, novac biti direktno doniran bolnicama na osnovu broja pregleda snimka - nije tačna. To je, kako piše Raskrinkavanje, demantovao i autor pjesme.

Od ovakve poruke i njenog netačnog sadržaja ogradio se i izvođač pjesme, Robi Fakineti, koji je na svom Facebook-u napisao da ima onih koji su i u ovakvoj situaciji pronašli način za stvaranje haosa i nesporazuma:

„Jasno se ograđujemo od ove netačne informacije, jer jedini način na koji možete pomoći je da legalno preuzmete pjesmu sa ovog linka, koji vodi do autorizovanih digitalnih platformi ili uplatom donacije na tekući račun bolnice Papa Giovanni XXIII u Bergamu“.

Dakle, jedini način na koji bi bolnica u Bergamu dobila novac jeste ukoliko bi neko kupio pjesmu sa digitalnih platformi koje to omogućavaju, ili ukoliko bi neko novac uplatio direktno na račun bolnice. 

Budući da je Radio Skala prvi medij na našem govornom području objavio članak sa tvrdnjom da će bolnica dobiti donacije od pregleda videa, što niti je tačno niti je moguće, članak dobija ocjenu lažna vijest.

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 29. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me