Ne, Milorad Dodik nije izjavio da će bilo ko “morati” da primi vakcinu protiv Covid-19

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Tvrdnja da je Milorad Dodik izjavio kako će svako ko ne želi primiti vakcinu protiv Covid-19 “videti svog Boga” objavljena je na portalu Zdravlje svaki dan. Tvrdnja nije tačna budući da je Dodik nedavno izjavio potpuno suprotno - da će vakcinacija biti dobrovoljna.

Anonimni portal Zdravlje svaki dan je 19.8.2020. godine objavio članak sa naslovom u kojem je navedena i navodna izjava Milorada Dodika:

Dodik: Idem u Rusiju po vakcine: Ko ne želi da primi VIDEĆE SVOGA BOGA!

Konstatacija da će onaj ko ne želi primiti vakcinu “vidjeti svog Boga”, koja se nalazi u naslovu, upućuje na to da je Dodik najavio kako će vakcinacija protiv Covid-19 biti obavezna. 

Ovu formulaciju ili informaciju ne možemo pročitati u ostatku članka, dok je, sa druge strane, u članku parafrazirana i Dodikova navodna izjava o tome da će doktori određivati ko će morati primiti vakcinu:

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine je danas izjavio da uskoro ide za Rusiju da završi kupovinu prvog kontigenta vakcina za Bosnu i Hercegovinu. Koliko on zna, vakcine su više nego sigurne, pa ne vidi razlog zašto ih ne bi probali, neće im nauditi to je sigurno. Također je izjavio da za koga god kažu doktori da je moraju primiti, oni će je morati primiti. 

Tekst članka, čiji je veći dio zapravo posvećen informacijama o vakcini koju je razvio ruski institut Gamaleya, donosi i podatake iz ankete čiji naziv nije naveden. Naime, radi se o podatku o spremnosti ruskih doktora/ica da prime vakcinu protiv Covid-19.

Već su se pojavile neke priče vezane za samu vakcinu, kada je Putin rekao da će prvo da je prime zdravstveni radnici iz Rusije, ali je već 50% njih reklo da je ne žele primiti, jer ne znaju njen glavni sastojak.

Ovaj članak podijeljen je na 4 Facebook stranice koje prati više od 800.000 korisnika/ca Facebooka, a podijeljen je i na nekoliko privatnih profila, prema podacima Crowdtangle-a, Facebookovog alata za pretragu interakcija i dijeljenja članka na društvenim mrežama. 

Šta su činjenice

Prilikom posjete gradu Doboju 19.8.2020. godine, Milorad Dodik se u izjavama za medije dotakao i teme vakcine koju je Ruska Federacija nedavno odobrila za upotrebu protiv oboljenja Covid-19. 

Dodik je ovom prilikom najavio da će na jesen biti u posjeti Rusiji gdje bi trebao da, kako navodi, “završi posao” oko nabavke vakcine. O tome su 19. avgusta izvještavali brojni mediji, uključujući i RTRS, Radio Slobodna Evropa, te N1 (rs), dok naslov članka na portalu RTRS glasi “Dodik: Vakcinacija će biti dobrovoljna”

Nasuprot tvrdnji da će onaj ko ne želi primiti vakcinu “vidjeti svoga Boga”, ili da će doktori odlučivati ko će morati primiti vakcinu, Milorad Dodik je izjavio da će vakcinacija biti dobrovoljna:

Prema njegovim riječima, vakcinacija će biti dobrovoljna i niko neće biti natjeran da je primi.

- Onaj ko vjeruje i hoće da to uradi, biće u prilici da to uradi i to vjerovatno neće biti jedina vakcina. Pošto se sve ispolitizivalo u svijetu, pa i vakcine, vjerovatno, će biti ruske, britanske, američke, pa neka izvoli ko šta hoće. Ako neće, ne mora ništa - rekao je Dodik. (RTRS)

Iz ove izjave je jasno da Dodik nije autor rečenica koje su mu pripisane na portalu Zdravlje svaki dan

Glede spomenutih podataka o spremnosti ruskih ljekara/ki da prime ovu vakcinu, podsjećamo da je ranije ovog mjeseca, čak i prije nego je ista i odobrena, ruski ministar zdravstva Mikhail Murashko najavio da će doktori i profesori u toj zemlji biti prvi koji će biti povrgnuti imunizaciji protiv Covid-19.

Prema pisanju portala The Moscow Times, rezultati ankete sa aplikacije Doctor’s Handbook (Справочник врача) su pokazali da je zaista više od 50% doktora/ica (52% od više od 3.000 njih koji su učestvovali u anketi) izjavilo da ne bi bili spremni primiti vakcinu.

Ovaj se podatak našao i u članku portala Zdravlje svaki dan, a u istom je kao osnovni razlog nepovjerenja doktora navedeno nepoznavanje glavnog sastojka vakcine. To pak nije tačno, budući da je 66% onih doktora/ica koji nisu spremni primiti vakcinu, kao glavni razlog nepovjerenja navelo nedostatak podataka koji potvrđuju njezinu učinkovitost. Sa druge strane, 48 posto ispitanika/ca je kao razlog nepovjerenja navelo činjenicu da je vakcina razvijena prebrzo.

Zbog izmišljenih izjava o obaveznoj vakcinaciji pripisanih Miloradu Dodiku, članak portala Zdravlje svaki dan dobija ocjenu lažna vijest. Ovaj članak dobija i ocjenu dezinformacija i manipulacija činjenicama, jer podaci iz ankete o spremnosti ruskih ljekara/ki da prime vakcinu protiv Covid-19 nisu interpretirani ispravno.

Pored toga, ovaj članak dobija i ocjenu klikbejt, budući da tvrdnja iz naslova članka nije jasno elaborirana, niti uopšte pomenuta u samom tekstu.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 22. 08. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Jesu li državljani BiH među “vodećim kriminalcima” u Austriji?

Mnogobrojni domaći portali objavili su, pozivajući se na izvještaj austrijs...

Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o "obustavljanju chemtrailsa" u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me