Ne, Miloradu Dodiku se ne “bore za život”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nekoliko portala ispratilo je izoliranje i naknadnu hospitalizaciju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika netačnim senzacionalističkim naslovima. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, Kabinet člana Predsjedništva i portparol SNSD-a opovrgnuli su ove tvrdnje.

Žena Portal objavio je 20.12.2020. članak pod naslovom koji sadrži tvrdnju da se članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku “bore za život”.

DODIK HITNO IZOLOVAN! Bore mu se za život, TUGA U SRPSKOJ!

U tom nevješto napisanom članku navodi se i sljedeće.

Danas na žalost dolaze jako teške vijesti iz Bosne i Hercegovine, jer je Milorad Dodik pozitivan na covid 19. On je bio u kontaktu sa jednom osobom, koja je pozitivna, pa je sada preporuka doktora da bude 15 dana u izolaciji, jer što je sigurno, sigurno je. 

Međutim, nigdje u tekstu se ne navodi tvrdnja iz naslova članka o tome da se “Dodiku bore za život”. Jedini pomen njegovog zdravstvenog stanja jeste prethodno citirani pasus u kojem je navedeno kako je “Milorad Dodik pozitivan na covid 19”, iako ni za tu informaciju nije ponuđen nikakav izvor.

Tvrdnja iz naslova članka Žena Portala pojavila se i u naslovima članaka na portalima Magazin Dan i Nova danas

DODIK HITNO IZOLOVAN! Bore mu se za život, TUGA U SRPSKOJ! O čemu se radi?

Kao što je to bio slučaj i sa portalom koji je prvi objavio ovakav naslov, ni u člancima ovih portala se ne nalazi tvrdnja navedena u naslovu. Umjesto toga, ova dva portala iznose insinuacije o tome da se “mnogi”, ne navodeći pritom ko, “slažu da je ovo njegov način da se makne sa javne scene dok se ne slegne prašina oko slučaja sa ikonom”:

Naime, mediji su objavili da se Dodik nalazi u izolacije i da je navodno ili pozitivan na korona virus ili je bio u kontaktu sa osobom koja je pozitivna, pa je zbog toga u izolaciji, ali mnogi su mišljenja da je on u izolaciji samo da se slegne prašina oko ovog diplomatskog skandala i da razmisli koji bi mogao da bude njegov sljedeći potez kako bi opstao na političkoj sceni.

Eto, sada ima punih 15 dana da rzamisli o svim sljedećim planovima. (Magazin Dan)

Kada se u javnosti digla prašina oko slučaja sa ikonom Dodik se povukao u, za mnoge vrlo prigodno vrijeme,  u izolaciju jer je navodno imao kontakt sa zaraženom osobom. Mnogi se slažu da je ovo njegov način da se makne sa javne scene dok se ne slegne prašina oko slučaja sa ikonom i svi očekuju koji će biti njegov sljedeći potez. Ovako ima 15 dana samoizolacije da dobro smisli i razradi taktiku po pitanju skandala koji je nastao u vezi sa poklonjenom ikonom. (Nova danas)

Činjenice pokazuju da je zbog kontakta sa zaraženom osobom Milorad Dodik bio u kućnoj izolaciji od 19. decembra. U saopštenju Dodikovog kabineta, koje je objavljeno na portalu Srne istog dana, navedeno je kako je rezultat njegovog testa negativan:

U saopštenju iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH navedeno je da je Dodik testiran na kovid 19, a rezultat testa je negativan.

Srpski član Predsjedništva je dobrog zdravstvenog stanja i svi parametri su u fiziloškim granicama, dodaje se u saopštenju.

Dakle, u trenutku objave članka na Žena Portalu, 20. decembra, nije postojala informacija o tome da je Milorad Dodik pozitivan na SARS-CoV-2, kako je to naveo ovaj portal. Štaviše, kako je navedeno u članku objavljenom na portalu Srne, rezultat njegovog testa je dan ranije bio negativan. 

Iako je prvi rezultat testa na koronavirus bio negativan, kako je dan nakon objave članaka na navedenim portalima, 21.12.2020, rekao Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, Dodik je hospitalizovan u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, osjeća se dobro, te “nije priključen na bilo kakve aparate”.

Predsjednik je osjećao određenu malaksalost i zbog te malaksalosti kao i mučnine sinoć je primljen u UKC. Ono što je jako bitno jeste da, osim toga što sam spomenuo, predsjednik se osjeća dobro, nije priključen na bilo kakve aparate, na bilo kakve uređaje za pomoć pri disanju ili bilo čemu. Dakle, osjeća se dobro. Prati se njegovo kompletno stanje i već sutra ujutru će biti više informacija. 

To su potvrdili i iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske čija izjava se također nalazi u članku portala RTRS-a.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik hospitalizovan je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske zbog mučnine i bolova u želucu, a zdravstveno stanje za sada je stabilno i nije životno ugrožen.

U toku je detaljna dijagnostička obrada - saopšteno je iz UKC-a Srpske.

Tek dan kasnije, odnosno dva dana nakon objavljivanja članaka sa tvrdnjama da se Dodiku “bore za život”, 22.12.2020. na portalu RTRS-a objavljena je informacija o tome da je Milorad Dodik, nakon trećeg testiranja, pozitivan na koronavirus:

Kako je saopšteno iz UKC Srpske uočeno je da ima otežano disanje i bolove u predjelu želuca.

- Dijagnostikovana je obostrana upala pluća, a treći test na virus korona je pozitivan. Zdravstveno stanje Milorada Dodika je stabilno, on se osjeća dobro i prima adekvatnu terapiju - navode iz UKC.

Konzilijum nastavlja da prati njegovo zdravstveno stanje.

Kako je navedeno u članku, iz UKC-a “mole medije da prilikom obavještavanja javnosti o zdravstvenom stanju Dodika koriste relevantne informacije iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.”

Trenutno je, dakle, zdravstveno stanje Milorada Dodika ozbiljnije nego je bilo 20.12.2020, u trenutku objave članaka sa tvrdnjama o tome da mu se “bore za život”, ali je i dalje stabilno, kako se navodi iz UKC-a. 

Zbog činjenice da tvrdnja iz naslova portala Žena, o tome da se “Dodiku bore za život”, nije bila tačna ni u trenutku objave članka niti je tačna tri dana kasnije, kao i zbog toga što u trenutku objave članka nije bilo tačno da je Dodik pozitivan na koronavirus, članak dobija ocjenu lažna vijest, a svi portali koji su prenijeli članak dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti

Zbog činjenice da se sporna tvrdnja iz naslova ne spominje u tekstovima, svi članci dobijaju i ocjenu klikbejt

(Aldin Karahasanović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 23. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Jesu li državljani BiH među “vodećim kriminalcima” u Austriji?

Mnogobrojni domaći portali objavili su, pozivajući se na izvještaj austrijs...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o "obustavljanju chemtrailsa" u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me