Ne, na parkingu “kod Lidla” nije nađena slika mame i tate iz 1955.

Facebookom se dijeli fotografija sa opisom u kojem se tvrdi da je nađena “na parkingu kod Lidla” te da na njoj piše “mama i tata, Valentinovo, 1955.” U pitanju je internet šala, fotografija nije iz stvarnog života već iz promotivnog seta filma Povratak u budućnost iz 1985. godine.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Satira; Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Satira;

Na Facebook stranici Dadologija je 15.3.2021. objavljeno kako je navodno, na parkingu kod Lidla pronađena fotografija na čijoj poleđini piše “mama i tata, Valentinovo, 1955.” Fotografija je objavljena uz molbu da se dijeli, kako bi poruka došla do osoba koje su je, navodno, izgubile.

Pronašao sam jučer na  parkingu kod Lidla ovu fotografiju. 
Na poleđini piše: "Mama i tata, Valentinovo, 1955." 
Šteta što je izgubljena. Izgleda kao lijepa stara fotografija koju bi volio vratiti vlasnicima.
Dijeliti dalje možda dođe do osoba koje su je izgubile.

Do trenutka pisanja ove analize, objava sa Facebook stranice Dadologija je podijeljena 8.600 puta, uz 222 komentara te 755 interakcija.

Identične tvrdnje su objavile i Facebook stranice Brat uz Brata,Srbin uz Hrvata i I ja sam Otac, uz daleko manji broj interakcija.

Šta su činjenice?

Obrnuta Google pretraga fotografija pokazuje da se fotografija pojavljivala i ranije nego je objavljena na stranici Dadologija. Slična objava i ista fotografija na Twitteru na engleskom jeziku je objavljena 12.9.2020. kada se tvrdilo da je fotografija navodno nađena u blizini Costco trgovina, a ne Lidla.

Riječ je zapravo o fotografiji iz filma Povratak u budućnost (Back to the Future). Popularna trilogija premijerno je prikazana 1985. godine. 

AFP je u svojoj analizi objavljenoj 18.6.2020. naveo da je originalna fotografija, bez sephia efekta, dostupna na zvaničnoj stranici filma.

Stephen Clark, urednik stranice filma Back to the Future, je za AFP objasnio da zapravo ova fotografija nije korištena u samom filmu nego je iz seta promo fotografija korištenih za prvi film iz trilogije, a na njoj je glumački par, Lea Thompson i Crispin Glover. Njih dvoje su u trilogiji  tumačili uloge sa imenima George McFly and Lorraine Baines. 

(...) AFP Factual kontaktirao je putem emaila urednika ove web stranice i jednog od najpoznatijih obožavatelja trilogije, Stephena Clarka, koji je precizirao da viralna fotografija ne pripada nijednom kadru filma, već "promotivnoj sesiji za prvi film trilogije ”. Na fotografiji likovi nose iste kostime kao i scena u filmu gdje sudjeluju u srednjoškolskom plesu pod nazivom "Očaravanje pod morem". (...)

Scena u kojoj su vidljivi identični kostimi kao i na viralnoj fotografiji dostupna je na ovom linku.

Kako je i AFP u svojoj analizi naveo, fotografija sa skoro pa istim opisom, bez navođenja da je riječ o glumcima, bila je viralna i u Španiji, Gvatemali, Čileu, Brazilu i Italiji.

Najranije pojavljivanje ove fotografije, sa sephia efektom i opisom da je riječ o prvom sastanku “mojih djeda i bake” iz 1955. godine, pronašli smo na društvenoj mreži Reddit, gdje je objavljena 12.1.2020.

Jasno je iz navedenog da nikakva fotografija nije pronađena “na parkingu kod Lidla” nego je riječ o promotivnoj fotografiji iz filma Povratak u budućnost koja je iskorištena kao internet šala. 

Facebook stranica Dadologija je stranica koja objavljuje šaljivi sadržaj, što je vidljivo i iz opisa te stranice.

 

I Facebook stranica I ja sam Otac u svom opisu je navela da je riječ o stranici humorističnog sadržaja.

Budući da je riječ o sadržaju koji je označen kao šaljiv, objavu sa Facebook stranica Dadologija  i I ja sam Otac ocjenjujemo kao satiru.

Sa druge strane, stranica Brat uz Brata, Srbin uz Hrvata nije satirična stranica i inače ne objavljuje satirični sadržaj. Objavnom satiričnog sadržaja na ovoj stranici bez napomene o satiričnom karakteru sadržaja, satirični tekst je predstavljen kao stvarna vijest, čime je postao lažna vijest. 

Stoga tvrdnju da je riječ o slici nađenoj na “parkingu kod Lidla” objavljenu na stranici Brat uz Brata, Srbin uz Hrvata, bez napomene o satiričnom sadržaju, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 30. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Fotografija masovnih demonstracija u bivšem Sovjetskom Savezu predstavljena kao prizor sa nedavnog protesta u Beču

Fotografija sa protesta u Moskvi, snimljena prije 30 godina, netačno je pre...

Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Lažna vijest
“Medicinske sestre” sa protesta u Australiji šire netačne tvrdnje o vakcinisanima u toj zemlji

Videosnimci u kojima navodno bivše medicinske sestre iz Australije iznose m...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me