Ne, NATO nije usmrtio više civila nego Talibani

Informacije Ujedinjenih Nacija o broju civilnih žrtava u Avganistanu manipulativno su predstavljene u izvještaju "Tanjuga" koji je preuzelo na desetine medija. 

Ocijenjeni članci
Tanjug Dezinformacija; Klikbejt; B 92 Dezinformacija; Klikbejt; Sputnik Dezinformacija; Klikbejt; Ekspres Dezinformacija; Klikbejt; Mondo Dezinformacija; Klikbejt; Info Bijeljina Dezinformacija; Klikbejt; Srbija danas Dezinformacija; Klikbejt; Blic Klikbejt; Demantirano; Vesti-online Dezinformacija; Klikbejt; Novosti Dezinformacija; Klikbejt; Srbin Dezinformacija; Klikbejt; Balkans Aljazeera Dezinformacija; Klikbejt; Standard Dezinformacija; Klikbejt; Demantirano; Telegraf Dezinformacija; Klikbejt; Objektiv media Dezinformacija; Klikbejt; Balkanska pravila Dezinformacija; Klikbejt; USK Info Dezinformacija; Klikbejt; Alo Dezinformacija; Klikbejt; Republika.rs Dezinformacija; Klikbejt; Intermagazin Dezinformacija; Klikbejt; TRN Info Dezinformacija; Klikbejt; Kurir Dezinformacija; Klikbejt; Cafe Dezinformacija; Klikbejt; SC Radar Dezinformacija; Klikbejt;

Novinska agencija “Tanjug” 30. jula objavila je članak čiji naslov donosi informaciju da je NATO usmrtio više civila nego Talibani u Avganistanu u zadnjih šest mjeseci:

UN:NATO umsrtio više civila nego talibani

Iako je u naslovu naveden samo NATO, u članku se govori o “NATO i avganistanskim snagama”, a ne samo o NATO snagama:

NATO i avganistanske snage usmrtile su više civila u Avganistanu nego talibanski pobunjenici i drugi ekstremisti, zaključak je izveštaja UN nacija koji obuhvata podatke u prvih šest meseci ove godine.
Većina civilnih žrtava je usmrćena tokom vazdušnih udara NATO-a i noćnih racija avganistanske vojske na skloništa ekstremista, koji se često skrivaju među civilima, prenosi agencija AP.

Ovaj članak sa identičnom uredničkom opremom preuzeli su brojni mediji, među kojima su i “USK info”, “Cafe.ba”, “Bijeljina.info”, “AlJazeera”, “B92”, “Blic”, “Sputnik” i “Večernje novosti”.

U svim člancima, navedeni su i tačni podaci o broju žrtava:

U prvih šest meseci ove godine u Avganistanu je ubijeno 717 civila, avganistanske snage usmrtile su 403, a koalicione snage predvođene SAD 314 civila.
Talibani i pripadnici islamističkh grupa u istom tom periodu ubili su 531 civila, navedeno je u izveštaju UN.

Dakle, kao što je navedeno, prema podacima Ujedinjenih nacija u operacijama međunarodnih koalicionih snaga je stradalo 314 civila, dok su Talibani odgovorni za smrt njih 531. Odnosno, nije tačna informacija koja govori da je “NATO usmrtio više civila nego Talibani”. 

Tek ukoliko se sa brojem civila koje je usmrtio NATO zbroje i žrtve avganistanskih snaga, dobije se cifra veća od 531, koliko civila su usmrtili Talibani i pripadnici islamističkh grupa.

S tim u vezi, svi članci obuhvaćeni ovom analizum ocijenjeni su kao klikbejt i dezinformacija.

Na upit “Raskrinkavanja” odgovorile su jedino redakcije portala “Ekspresno.net” i "Novi Standard". Naslovi članaka ovih portala su ispravljeni, te smo članake ocijenili kao demantirano

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 02. 08. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Upozorenje o opasnosti za Hajdučka vrata pretvoreno u lažnu vijest i klikbejt

Hipotetska “vijest iz budućnosti” o rušenju spomenika prirode Hajdučka vrat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Dezinformacija
Šta je stvarno rekao Aljoša Čampara o anonimnoj prijavi protiv Osmana Mehmedagića Osmice?

Članak na portalu N1 manipulativno je predstavio izjavu Aljoše Čampare o to...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Demantirano
Klikbejt
Nije tačno da “Vučić dobija Nobelovu nagradu za mir”, niti je za nju lično nominovan

Vijest da je švedski političar Magnus Jacobsson za Nobelovu nagradu za mir...

Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me