Ne, nije bilo “varnica” prilikom posjete Predsjedništva BiH Briselu

Izvještavajući o posjeti članova Predsjedništva BiH Briselu, nekoliko portala je netačno navelo da je između Milorada Dodika i Šefika Džaferovića došlo do “varnica”. Navode je demantovalo Predsjedništvo BiH.

Na portalu Oslobođenje je 30.9.2020. objavljen članak sa naslovom:

 (VIDEO) Sijevaju varnice u Briselu: Dodik odbio da stane pored Džaferovića

U članku, u kome se izvještava o sastanku članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem, navedeno je da su prilikom fotografisanja uslijedile “male varnice”, te da je Dodik “odbijao da stane do druge dvojice članova predsjedništva”.

No, prilikom fotografisanja uslijedile su i male varnice.
Sasoli je ponudio članova Predsjedništva da stanu ispred panoa za fotografiranje. No, Dodik je zaobišao Sasolija i stao s njegove druge strane, tako da predsjednik EP-a našao između njega i Komšića i Džaferovića.
Sasoli je rukom pokazao Dodiku da stane do druge dvojice članova predsjedništva ali je on to odbijao.
Saosli je još jednom ponovio gest rukom. No, Dodik je to ponovo odbio i pokazao rukom Sasoliju da on stane do Džaferovića.
Inače, uobičajeno je da se članovi Predsjedništva BiH sa stranim zvaničnicima fotografiraju na ovaj način, odnosno da taj zvaničnik stoji u sredini.
Ovom prilikom vjerovatno je namjera Sasolija, kao domaćina sastanka, bila da pokaže jedinstvo zemlje kroz tri člana Predsjedništva koja stoje jedan do drugog.
Iz Predsjedništva BiH pojasnili su da je Milorad Dodik tek sugerirao Sassoliju gdje treba stajati, a nešto kasnije je službenik protokola slično sugerirao tokom fotografisanja sa Oliverom Varhelyijem, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

U članku je priložen i video snimak koji je istog dana emitovala RTRS no u tom video snimku nije bilo riječi o bilo kakvim “varnicama” tokom fotografisanja. Zapravo, fotografisanje se nije ni pominjalo, iako kadrovi iz priloga prikazuju Dodika kako rukom pokazuje Sassoliju da stane do Džaferovića.

Članak su potom uz blage varijacije u naslovu objavili: Klix, Radio Sarajevo, Avaz, Tuzlanski, Dnevni (ba.) Dnevno (.ba), Slobodna Bosna, Hrvatski medijski servis, Večernji, Depo, Buka, RTVUSK.

Tragikomedija u Briselu: Dodik odbio stati pored Džaferovića (Klix i RTV USK, 30.9.2020)
Bruka / Varnice u Briselu: Dodik odbio da stane pored Džaferovića! (Radio Sarajevo, 30.9.2020.)
Blamaža u Briselu: Dodik nije htio stati pored Džaferovića (Tuzlanski, 30.9.2020.)
U Briselu napravili novi gaf? (VIDEO) (Dnevni 30.9.2020.)
Kakvi lideri takva država, Milorad Dodik nije htio stati pored svog člana predsjedništva (Dnevno, 30.9.2020.)
VARNICE U BRUXELLESU: Dodik odbio da stane pored Džaferovića (VIDEO) (Slobodna Bosna, 30.9.2020)
Dodik odbio stati uz Džaferovića prilikom fotografiranja s predsjednikom Europskog parlamenta Sassolijem (HMS, 30.9.2020.)
Ruka 'vamo, ruka tamo, sijevaju varnice u Briselu: Dodik odbio da stane pored Džaferovića (Depo, Buka, 30.9.2020.)
Dodik nije htio stati do Džaferovića (Večernji, 30.9.2020.)
Trzavice u Briselu: Dodik nije htio stati do Džaferovića (Avaz, 30.9.2020.)

Portali Oslobođenje, Radio Sarajevo,Tuzlanski, Slobodna Bosna, Dnevno, Depo, Večernji, Buka i Avaz su kako vidimo iz naslova pisali o “varnicama u Briselu”. U člancima portala Klix, Dnevni, HMS, RTVUSK je navedeno da je Dodik odbio da stane pored Džaferovića, bez pominjanja “varnica”.

Šta su činjenice:

Nakon objave članaka sa tvrdnjom o “varnicama” na sastanku Predsjedništva BiH u Briselu, služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH je 30.9.2020. demantovala takve medijske navode.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odlučno odbacuje i demantuje zlonamjerno predstavljanje u pojedinim domaćim medijima o nastupu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom službene posjete Briselu.
Predsjedništvo BiH je  jedinstveno nastupilo u evropskim institucijama u Briselu - bez razmirica ili drugih nesporazuma, pa i tokom protokolarnih aktivnosti.

Članak sa demantijem Predsjedništva BiH do trenutka pisanja ove analize, od portala koji su objavili prvobitni članak, objavili su Klix, HMS, Radio Sarajevo, Avaz i Oslobođenje.

Medijske navode o "varnicama" demantovao je i Šefik Džarefović u javljanju uživo za N1 televiziju 30. septembra, u kojem je rekao:

"Nikakvih nesporazuma nije bilo.  I ja sam tražio da predsjednik Evropskog parlamenta Davidom Sassoli ne stoji na kraju, nego između nas. Nikakvih problema nije bilo", izjavio je. 

Da je inače ustaljena praksa da se članovi Predsjedništva BiH ne fotografišu jedan do drugog prilikom ovakvih sastanaka, svjedoče i fotografije sa ranijih susreta sa zvaničnicima/ama Evropske unije. Na fotografijama sa ranijih susreta se vidi raspored stajanja, na način da je strani državnik/ca između članova Predsjedništva, što je vidiljivo pretragom fotografija takvih susreta.

U prilog tome idu i priložene fotografije u nastavu ovog teksta, a koje su nastale tokom sastanka kome su 2019. godine prisustvovali članovi Predsjedništva BiH i Federica Mogherini, tadašnja visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost (prva fotografija). Isti redoslijed stajanja vidljiv je i na fotografiji sa sastanka kome su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH i Johannes Hahn, povjerenik Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u oktobru 2019.godine (druga fotografija).

Dakle, iako se na snimku može vidjeti da Milorad Dodik nije stao do Šefika Džaferovića, iz navedenog je jasno da se to se nije desilo zbog “varnica” i “odbijanja” da stane pored Džaferovića, odnosno zbog bilo kakve netrepeljivosti, nego zbog poštivanja protokola.

Međutim, određenim medijima demanti Predsjedništva, kao ni primjeri ranijih susreta koji nam govore da je ovakav raspored stajanja zapravo standardan - nisu bili dovoljni. 

Tako su portali Avaz, BNTV i BH dijaspora, u člancima u kojima su prenijeli demanti Predsjedništva BiH, izrazili sumnju u istinitost navoda iz istog. 

Avaz je uz objavljen demanti naveo da čitaoci sami procijene “da li je sve prošlo bez razmirica”.

(...)Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je jedinstveno nastupilo u evropskim institucijama u Bruxellesu, bez razmirica ili drugih nesporazuma, pa i tokom protokolarnih aktivnosti, navode iz Predsjedništva. Mi vam u nastavku još jednom prilažemo video sporne situacije, pa sami procijenite da li je u konkretnom slučaju sve prošlo "bez razmirica ili drugih nesporazuma.
(...)
Ili, ako vam iz ovog ugla snimak nije bio dovoljno uvjerljiv, pogledajte još jedan snimak, pa sami odlučite da li vjerujete više svojim očima ili press službi Predsjedništva.”

RTVBN je takođe objavio demanti Predsjedništva BiH sa naslovom “Složno u Briselu, pred kamerama malo varničilo?!” dok se u članku, uz sadržaj demantija postavlja i pitanje “Da li je baš tako bilo?”.

Članovi Predsjedništva BiH jedinstveno su nastupili u evropskim institucijama u Briselu, bez razmirica ili drugih nesporazuma, pa i tokom protokolarnih aktivnosti, saopšteno je iz ove institucije, javlja Srna. Da li ja baš tako bilo?

I portal BH dijaspora je objavio sadržaj demantija navodeći da je došlo do manjeg “incidenta”, te poput Avaza, poziva čitaoce da “sami procijene” je li sve prošlo bez “razmirica”.

U Briselu je danas održan sastanak članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem (Sassoli), a prilikom fotografiranja došlo je da manjeg incidenta. Naime Sasoli, je ponudio članovima Predsjedništva da stanu ispred panoa za fotografiranje, no, Dodik je namjerno zaobišao Sasolija i stao s njegove druge strane, tako da se predsjednik EP-a našao između njega i Komšića i Džaferovića. (...)
Mi vam u nastavku još jednom prilažemo video sporne situacije, pa sami procijenite da li je u konkretnom slučaju sve prošlo “bez razmirica ili drugih nesporazuma”.

Zbog navedenih činjenica, tvrdnju o “varnicama” u Briselu tokom fotografisanja članova Predsjedništva BiH, odnosno o “odbijanju” Dodika da stane pored Džaferovića zbog netrpeljivosti, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama na svim portalima koji su takvu tvrdnju objavili.

Raskrinkavanje je kontaktiralo redakcije medija koji nisu objavili demanti Predsjedništva BiH kako bismo ih upoznali sa činjenicama uz dostavljen link na demanti a do objave analize odgovor smo dobili od uredništva portala Buka na kome je objavljen ispravljen članak, zbog čega prvobitni članak dobija i ocjenu demantovano.

Istu ocjenu su dobili i članci portala Klix, Oslobođenje, Radio Sarajevo, Avaz i HMS,budući da su objavili demanti i prije pisanja ove analize.

Sa portala Dnevno (.hr) je odgovoreno da “ukoliko postoji demantij bilo kakvih trzavica unutar članova Predsjedništva BiH, mi ćemo ga vrlo rado objaviti” - iako je link na demanti Predsjedništva Raskrinkavanje proslijedilo u prvobitnom upitu. 

2.10.2020.

Nakon našeg upita, redakcija portala Dnevno je objavila ispravku netačnih navoda, zbog čega članak ocjenjujemo i dodatnom ocjenom, demantovano.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 01. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Teorije zavjere o adrenohromu: “Bivši sotonista” i stare dezinformacije

Na Facebooku se ponovo dijeli videosnimak iz 2021. godine u kojem navodni b...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me