Raskrinkavanje.ba

Ne, nije tačno da su brazilski parlamentarci “razotkrili potpuno praznu bolnicu”

Nisu tačne tvrdnje objavljene uz video snimak iz Brazila u kojima se tvrdi da su brazilski parlamentarci “upali” u bolnicu u kojoj je trebalo biti 5.000 pacijenata oboljelih od COVID-19 i otkrili da je u stvari prazna. Prikazana bolnica je bila prazna jer u momentu snimanja još nije bila ni otvorena, a kašnjenje otvaranja je upravo i bio razlog za nasilan upad osoba sa snimka.

Na Facebook stranici Forum Antiglobalista, 15.6.2020. godine podijeljen je video, bez prevoda, u kojem akteri govore portugalskim jezikom. U opisu objave na ovoj stranici je navedeno da snimak prikazuje “razotkrivanje” bolnice u Brazilu u kojoj se “tobože liječe bolesni od COVID-19”, a koja je zapravo, kako je navedeno, “potpuno prazna”: 

Druga bolnica u Brazilu, koja tobože leči bolesne od covida ili morone, RAZOTKRIVENA, poptuno prazna!!!!!

Još jedan dokaz u nizu organizovanog plašenja ljudi širom sveta od orkestrirane i dugoplanirane PLANDEMIJE!

Dozvolimo li da nas opet poput stoke zatvore, nismo zaslužili ni da postojimo!

Video u ovoj objavi je podijeljen sa Facebook stranice Wonder Men News, na kojoj je objavljen 5.6.2020. godine.

Potom se video uz slične tvrdnje počeo širiti i društvenom mrežom Twitter. Tako je 16.6.2020. na profilu Špiro Seneka objavljen isti video, opremljen nešto preciznijim tvrdnjama. Ovaj put se navodi da snimak prikazuje članove brazilskog parlamenta koji imaju dozvolu predsjednika, ali i to da se navodno tvrdilo da u bolnici sa snimka ima 5.000 zaraženih i 200 umrlih. Osobe sa snimka su, prema tvrdnjama iz opisa, “upale” u bolnicu za koju se tvrdilo da ima 5.000 pacijenata, i otkrili da je u stvari prazna. 

Članovi brazilskog parlamenta, njih 5 pod dozvolom predsednika Bolsonara, su upali u jednu bolnicu gde se tvrdilo da ima 5000 zaraženih i 200 preminulih od korone.

 

Kasnije se video popraćen istim tvrdnjama širio u objavama privatnih profila i grupa na Facebooku. Primjer takve objave, nalazimo na profilu Petrovic Srbislav (17.6.2020), dok je profil Mario Sučić u grupi Saznajmo istinu o Koroni, 17.6.2020. godine objavio i pitanje “Koji mediji će prenijeti vijest da je bolnica prazna i da je sve laž”.

 

Šta je zaista prikazano na snimku?

 

Neistinošću tvrdnji koje se dijele uz navedeni video bavio se i naš partnerski portal za provjeru činjenica Faktograf u analizi od 20.6.2020. U analizi ovog portala se navodi kako su kolege s latvijskog portala Re: Baltica u razgovoru s brazilskim fact-checkerima, utvrdili da je od svega navedenog tačno samo da je snimak nastao u Brazilu.

Naime, Faktograf prenosi da se “invazija” na bolnicu u distriktu São Gonçalo u Rio de Janeiru zaista dogodila, i to 27.5.2020. godine. 

Međutim, snimak ne prikazuje članove brazilskog parlamenta, kako se to navodi u viralnim objavama, nego grupu predvođenu Filippeom Poubelom, lokalnim političarem iz Rio de Janeira koji podržava brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Osim toga, razlog nasilnog ulaska u bolnicu nije bilo “razotkrivanje” navodne prevare sa brojem pacijenata u toj bolnici. 

Kako je Faktograf naveo, “Iz onoga što govori (Filippe Poubelo, op.a.) jasno je da je njegov bijes usmjeren na činjenicu što ta bolnica, usprkos obećanom, još nije počela raditi i još uvijek je u (završnoj) fazi izgradnje.”

Chico Mares, novinar brazilske fact-checking platforme lupa.news, je za Re: Balticu pojasnio da je iz izjave ovog političara sa kraja snimka jasno da razlog nasilnom upadu u bolnicu nije dokazivanje da u bolnici nema pacijenata oboljelih od COVID-19. 

On [Chico Mares] upozorava da nakon jedne minute i osam sekundi snimke taj političar kaže: “Ova [bolnica] je trebala biti otvorena 30. travnja. Pogledajte što se ovdje događa”. Marés također objašnjava da su taj datum otvorenja obećale gradske vlasti, ali bolnica ni krajem svibnja nije počela raditi. Nakon toga slijedi njegov show, nastavlja kolega iz Brazila, u kojemu političar proziva vladu i zaposlenike bolnice.

 

Upadi u bolnice poticani sa državnog vrha

 

Faktograf navodi i to da je zbog veće brige za ekonomiju nego za zdravlje građana, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro tvrdio da je COVID-19 poput obične gripe te da bi se građani sami trebali uvjeriti da su bolnice prazne. Štaviše, postoje brojni slučajevi upada u bolnice od strane građana, i to upravo zbog predsjedničkih ohrabrivanja da se tako nešto i radi. Zbog toga je glavni tužilac u toj zemlji, Augusto Aras, proslijedio zahtjeve za istragu slučajeva upada u bolnice pojedinim pokrajinskim tužilaštvima, uključujući São Paulo i Brasiliu, kako je naveo CNN 15.6.2020.

Zabrinjavajući je podatak da Brazil ima drugi najveći broj slučajeva zaraze koronavirusom SARS-Cov-2 u svijetu, sa više od milion i 150 hiljada potvrđenih slučajeva i preko 52.000 umrlih. Da državni vrh radi na zanemarivanju problema potvrđuje i podatak da je vlada početkom aprila čak bila uklonila broj zaraženih i umrlih sa portala ministarstva zdravstva, tvrdeći da lokalne vlasti napuhuju isti da bi osigurali više novca sa federalnog nivoa, prenosi Faktograf

Dakle, upad u bolnicu nisu izvršili članovi brazilskog parlamenta kako se tvrdi, nego grupa predvođena lokalnim političara iz Rio de Janeira. Stoga tvrdnje da snimak prikazuje 5 brazilskih parlamentaraca, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Ocjenu lažna vijest dobija i tvrdnja da se u bolnici trebalo nalaziti 5.000 oboljelih i 200 mrtvih, te da su osobe sa snimke “razotkrile” prevaru i utvrdile da je bolnica prazna. Osobe sa snimka su zapravo “upale” u bolnicu koja još uvijek nije bila otvorena - upravo zato što se kasnilo sa otvaranjem, te “upad” nije imao veze sa brojem pacijenata.

Tvrdnju da su “parlamentarci” imali dozvolu za ulazak u bolnicu ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama, s obzirom da je brazilski predsjednik zaista poticao takvo ponašanje, ali nikakva dozvola za nasilni upad u bolnicu nije izdana. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke