Raskrinkavanje.ba

Ne, ova fotografija ne prikazuje milijardera Torllita kako urinira po beskućniku

Fotografija iz 1983. godine nastala je kao satirična kritika ekonomske teorije po kojoj se bogatstvo “prelijeva nadolje” ako se najimućniji što manje oporezuju. No, već godinama se po internetu netačno predstavlja kao slika stvarnog događaja, to jest prikaz kako “milijarder iz New Yorka Brandon Torlitt urinira po beskućniku”.

Anonimni portal Glas naroda BiH je 28. maja 2020. godine objavio članak sa naslovom:

Milijarder piša po beskućniku

U članku se, uz fotografiju, navode tek dvije rečenice, :

Miljarder New Yorka Brandon Torrlit dozvoljava da ga se fotografira dok piša po čovjeku koji spava .
Slika govori jasnije od riječi o klasnim odnosima danas u svjetu.

Identičnu objavu smo pronašli na Facebook stranici Dnevne novosti.

Naš partnerski portal iz Hrvatske, Faktograf, analizom ove fotografije se bavio u članku objavljenom 29. maja 2020. godine. Faktograf navodi da je Agence France-Presse (AFP) 28.11.2019. analizirao netačne navode o tome da fotografija prikazuje stvarni događaj i da se na njoj vidi “milijarder Brandon Torllit”. 

Riječ je, zapravo, o umjetničkoj fotografiji, za koju su pozirali glumci, a koju je snimio David Gessner.

David Gessner, kreator postera koji se već godinama zlorabi i prikazuje kao stvarna fotografija, a ne kao njegova kreacija, za francuske fact-checkere medija France24 objasnio je da je nad svojim djelom “odavno izgubio kontrolu”.
Originalno je poster izgledao ovako:


“Oni su glumci. Fotografija je snimljena 1983. godine, s mojim prijateljem Davidom Rotmanom u Worchesteru u državi Massachusetts”, rekao je Gessner.

Ustanovljeno je da se ova dezinformacija pojavljivala u nekoliko država, od Brazila preko Italije, Turske, Francuske pa do Portugala.

Ideja umjetnika bila je da se kritički osvrne na teoriju poznatu pod nazivom "Trickle Down" teorija, u čijoj osnovi je teza da što država manje oporezuje bogate i vlasnike kapitala, to će više koristi imati cijelo društvo, jer će se njihovo bogatstvo “preliti nadole”. AFP je u pomenutoj analizi naveo i kako je Gessner uopšte došao na ideju plakata:

Kad sam bio na koledžu na Harvardu, nacrtao sam političku karikaturu Ronalda Reagana kako urinira na Afroamerikanca. Zvala se “su ga "Trickle Down Theory”.  Bila je to socijalna satira koja je pokušala kritikovati "Trickle Down" teoriju. Kasnije, nakon fakulteta, napravio sam plakat nečega sličnog, ali ovaj put je urinirao bogataš a ne Ronald Reagan. Za plakat sam angažovao glumce “, rekao je Gessner.

Iz navedenog je jasno da fotografija ne prikazuje “milijardera iz New Yorka, Bradona Torllita” kako se tvrdi, niti je na fotografiji uopšte prikazan stvarni događaj. 

Zbog navedenih činjenica, članak na portalu Glas naroda BiH ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Članak sa ovog portala je u međuvremenu obrisan, zbog čega dobija i ocjenu demantirano.

Objavu na Facebook stranici Dnevne novosti ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 28.05.2020

Glas naroda BiH: Milijarder piša po beskućniku

Milijarder piša po beskućniku

  • Lažna vijest
  • Demantirano