Raskrinkavanje.ba

Ne, ove slike ne pokazuju avione koji nose “hemikalije za zaprašivanje”

U drugom dijelu analize tvrdnji o chemtrails bavimo se fotografijama koje navodno prikazuju unutrašnjost “aviona koji nas zaprašuju”.

Priča o “chemtrails” (skraćeno od “chemical trails” - hemijski tragovi) je teorija zavjere u kojoj se tvrdi da postoji tajni atmosferski program velikih razmjera (Secret large-scale atmospheric program - SLAP), a koji između ostalog podrazumijeva “zaprašivanje stanovništva” iz zraka. Ova teorija zavjere tvrdi da su tragovi koji na nebu ostaju iza aviona zapravo hemikalije kojima se truju i ubijaju ljudi. U nekim verzijama, tvrdi se da se putem zaprašivanja ostvaruje “kontrola umova”. 

Portal Istinom protiv laži tvrdi i da je koronavirus “dimna zavjesa” za chemtrails, a time smo se bavili u prvom dijelu analize tvrdnji o nepostojećoj bolesti “chemtrails pluća”. Priče o “chemtrails” koje nemaju nikakvo utemeljenje u stvarnosti su nebrojeno puta demantovane i opovrgnute istraživanjima. 

U ovoj analizi bavit ćemo se fotografijama aviona koje su objavljene u sklopu članaka iz prve analize, ali i dodatnim fotografijama koje su se proširile na Facebooku.

Facebook stranica Protiv Novog Svetskog Poretka objavila je 12.5.2020. sedam fotografija za koje tvrdi da prikazuju unutrašnjost aviona koji nas “svakodnevno zaprašuju iz vazduha”. Fotografije su, do trenutka pisanja ove analize, podijeljene više od hiljadu puta. 

Evo kako izgleda unutrašnjost aviona, onih koji nas zaprašuju iz vazduha, svakodnevno.

Jedna od ovih fotografija korištena je kao naslovna slika na portalu Istinom protiv laži u članku od 2.4.2020, koji je već bio predmet naše analize. Na fotografiji je prikazana unutrašnjost aviona uz opis da je to prikaz spremnika u kojima se nalaze “virusi i otrovi”:

U OVIM AVIONSKIM SPREMNICIMA NALAZE SE VIRUSI I OTROVI KLIMATSKOG INŽENJERINGA KOJE SMO UDISALI NAKON ŠPRICANJA CHEMTRAILSOM!

Ista fotografija se na portalu Istinom protiv laži pojavila i u članku objavljenom 24.5.2018. sa sličnim opisom:

AVIONSKI SPREMNICI SE U VOJNOJ BAZI VELIKA GORICA PUNE KEMIKALIJAMA S KOJIMA NAS TRUJU!

Šta su u stvari spremnici u avionima?

Sve fotografije koje su predmet ove analize zapravo pokazuju testiranja aviona prije nego što su isti pušteni u promet. 

Fotografije sa istom tematikom su još 2.10.2010. objavljene u članku američkog portala Wired, naslovljenom “Zavirite u testni avion Boeing 747-8”. Autor članka obišao je fabriku aviona Boeing u Washingtonu, gdje je imao priliku da vidi kako izgleda testiranje aviona prije puštanja na tržište. Kako avioni u testnoj fazi još uvijek nemaju završen interijer, veliki spremnici napunjeni vodom stavljaju se u avione kako bi se testiralo koliko avion tereta može da podnese. Spremnici mogu da “imitiraju” putnike, s obzirom da se voda u njima pomjera kako se avion kreće, kao što bi se i ljudi pomjerali. Neki spremnika su i pokretni, kako bi se podražavalo hodanje putnika po avionu:

Unutrašnjost aviona je napravljena za testiranje leta. U prednjem dijelu aviona se nalazi 16 spremnika sa vodom sa još 16 na zadnjem kraju. Jedan rezervoar je smješten bliže sredini, a izgleda da ima prostora i za još jedan pored prolaza. Ti rezervoari su napunjeni vodom, a inžinjeri mogu prelijevati vodu između spremnika tokom leta kako bi prebacili težinu simuliranog tereta ili putnika. Težište gravitacije, ili CG kako ga piloti zovu, je važna karakteristika leta svakog aviona. Tokom testiranja leta, Boeing mora da se uvjeri da je avion siguran i efikasan u potpunosti na prednjem dijelu aviona prije, i u zadnjem dijelu poslije, CG-a kao i na bilo kojoj kombinaciji između to dvoje.

Dakle, spremnici u avionima nisu napunjeni “hemikalijama”, odnosno “virusima i otrovima” kako se tvrdi, nego vodom. Ti avioni i spremnici koji se u njima nalaze, ne služe za “zaprašivanje”, nego za testiranje težine koju avion može da podnese. 

Odakle potiču fotografije? 

Jedan od autora istraživanja o chemtrails kojeg smo citirali u prvom dijelu analize je Mick West, autor na portalu Metabunk na kojem naučnici/e činjenicama pobijaju netačne teorije koje se pojavljuju na internetu. Jedna od tih teorija je da spremnici u avionima na fotografijama sadrže “hemikalije kojima se zaprašuje stanovništvo”. 

Administrator portala Metabunk, 20.6.2012. počeo je objavljivati fotografije koje je nalazio, za koje se tvrdilo da predstavljaju “unutrašnjost aviona koji zaprašuju”, uz originalne izvore fotografija i infromacije o tome šta one predstavljaju. Uz fotografije koje su se pojavile na stranici Protiv Novog Svetskog Poretka i portalu Istinom protiv laži, na Metabunk se mogu pronaći i brojne druge, slične fotografije aviona. 

Najzanimljivija fotografija u objavi Facebook stranice Protiv Novog Svetskog Poretka prikazuje pilota kraj jednog od spremnika, kojem navodno na prsima piše #Teamchemtrail i #Sprayandpray, u prevodu “Tim Chemtrail, zaprašuj i moli se”. 

Fotografija koja je objavljena je zapravo fotošopirana, a originalna fotografija nastala je 7.9.2008. na događaju The Great New England Show. Jedan od posjetitelja napisao je sve o ovom događaju na svom blogu, gdje je fotografija prvi put objavljena. Vidimo da znak koji se nalazi na originalnoj fotografiji ne odgovara obliku znaka na fotografiji objavljenoj na stranici Protiv Novog Svetskog Poretka. Najstariju fotošopiranu smo našli na nalogu Trench-foot na stranici Flickr objavljenu 24.10.2014. 

Pretražujući fotografije aviona C-130 koji se nalazi na fotografiji, kao i pilota koji takvim avionom upravljaju, ustanovili smo da originalni logotip na fotografiji izgleda ovako:

 

Iduća fotografija pokazuje drugi avion i u njemu plave spremnike za narandžastim čepovima.   

Fotografija je nastala 16.6.2005, a objavljena je na portalu Seattle PI. U opisu fotografije napisano je da su spremnici smješteni u avion A380 i da ih je 135. 

Bačve sa teretom također oblažu gornju palubu A380. Na glavnoj i gornjoj palubi nalazi se 135 takvih bačvi, koje mogu sadržati 65 metričkih tona kada su pune.

Na stranici Seattle Pl ova fotografija popraćena je sa još tri, koje objašnjavaju da su spremnici na bazi vode koja se ne može zamrznuti i da je svrha ovih bačvi također za testiranje novih aviona: 

Bačve sa teretom na glavnoj palubi tik pored ulaznih vrata dok gledate naprijed prema stražnjem dijelu aviona.

Glavna paluba testnog A380 napunjena je bačvama sa teretom. Korišteni od strane Boeinga i Airbusa tijekom letenja novih aviona, bačve se mogu napuniti različitim količinama vodenih rastvora koje se neće zamrznuti kako bi se simulirale različite korisne količine nosivosti.

Grupa obilazi gornju palubu A380. Za razliku od Boeinga 747, gornja paluba A380 ide dužinom aviona iako nije široka kao glavna paluba. Ipak, dovoljno je prostrana da "nikad ne biste znali da su dolje putnici", rekao je turistički vodič Wolfgang Absmeier, testni pilot Airbusa.

Iduća fotografija, ponovo sa plavim spremnicima, prikazuje još jedan od A380 aviona za testiranje. Ova fotografija nastala je 6.9.2009. godine i na njoj se vidi testni pilot aviona, Harry Nelson. U opisu ove fotografije na stranici BBC piše da pilot prolazi pokraj opreme koja se koristi:

Unutar aviona, inžinjeri provjeravaju kako avion radi - ovdje vidimo testnog pilota Harryja Nelsona dok prolazi pokraj dijelova opreme. 

Fotografija sa crnim spremnicima je malo drugačija od ostalih, s obzirom da spremnici ne izgledaju kao bačve, kako je to bio slučaj u prijašnjim fotografijama.  

Ova fotografija objavljena je na stranici Airliners 21.6.2011, a predstavlja unutrašnjost aviona Boeing 747-8JK koji se testira. 

Konačno, posljednja fotografija sa stranice Protiv Novog Svetskog Poretka prikazuje spremnike u avionu, sa opisima na slici. Tako je napisano da je na fotografiji nalaze alati u slučaju da se prolije tečnost po avionu, senzor za tečnost, privremeno uzdignut pod za članove posade i slično. Ništa od ovih opisa ne pokazuje da se na fotografiji nalaze “spremnici sa hemikalijama”. Uprkos tome, prvi put u ovom obliku fotografija se može pronaći na bugarskoj stranici Budnaera 20.2.2014. u članku koji također dijeli teoriju o “chemtrails”

Fotografija bez opisa je korištena u člancima portala Istinom protiv laži, uz tvrdnju da prikazuje avionske spremnike u “kojima se nalaze hemikalije kojima nas truju”. 

Originalna fotografija izgleda kao i fotografija na portalu Istinom protiv laži. Portal je čak ostavio i naznaku ko drži zaštitu prava fotografije, tako da je lako doći do originalne fotografije - prvi puta objavljene na stranici Airliners 25.5.2005.

Dakle, fotografije objavljene na Facebook stranici Protiv Novog Svetskog Poretka i na portalu Istinom protiv laži ne prikazuju avionske spremnike sa hemikalijama koje se ispuštaju na nas. Spomenute članke portala  Istinom protiv laži ocjenjujemo kao lažnu vijest. Članci dobijaju i ocjenu teorija zavjere zbog toga što ne postoje dokazi o “avionskim spremnicima punim hemijalijama”. Objavu stranice Protiv Novog Svetskog Poretka ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere

Napomena

23.6.2022.  Neke od slika koje su bile predmet ove analize objavljene su na Facebook profilu Lojo Era Ravnogorac 23. maja 2022. godine u formi videosnimka. U opisu objave implicira se da fotografije prikazuju hemikalije koje se ispuštaju iz aviona i kojima se navodno “truje” stanovništvo. Objava dobija ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 02.04.2020

Istinom protiv laži: Lažu nas! Ne umiremo od coronavirusa već od karcinoma pluća (chemtrail lung), jer smo puni teških metala zbog dugogodišnjeg špricanja chemtrailsom!

Da bi nalogodavci izbjegli plaćanje odšteta, čije iznose ne može pokriti sav novac koji posjeduju, lansirali su globalnu priču o korona virusu koji bi...

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 12.05.2020

Facebook profili i stranice: Protiv Novog Svetskog Poretka

Evo kako izgleda unutrašnjost aviona, onih koji nas zaprašuju iz vazduha, svakodnevno.

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.05.2018

Istinom protiv laži: Chemtrailsom su nam trajno umanjili kvalitetu života, a životni vijek smanjili za prosječno 40 godina. Za to su isključivi krivci saborski zastupnici! /javili su nam da je blokiran video/

Potpuno je jasno da saborski zastupnici odlučuju o našim životima. Oni, predstavnici naroda, izglasanim zakonima ubijaju vlastiti narod. A dokrajčiti...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest