Raskrinkavanje.ba

Ne, ovo nije fotografija članske knjižice Dragana Čovića u Savezu komunista Jugoslavije

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Čitatelji/ke su nam prijavili/e fotografiju članske knjižice Saveza komunista Jugoslavije, koja je navodno pripadala Draganu Čoviću. Ista fotografija se 2011. i 2014. pojavljivala sa različitim imenima i fotografijama političara/ki iz Hrvatske.

Čitatelji/ke su nam prijavili/e fotografiju na kojoj je članska knjižica Saveza komunista Jugoslavije na ime Dragana Čovića, koja pokazuje da je on bio član SKJ od jula 1972. godine.

Navodna iskaznica objavljena je 10. maja 2020. na Facebook stranici Stolac Bola. U opisu objave se nalazi tekst pod naslovom “Jugoslavija i nacionalizam - gdje su nestali Titovi komunisti”. 

Uz objavu je priložen i link koji vodi na blog Sanela, odnosno na članak sa naslovom “Je li Dragan Čović agent Beograda ili Moskve”. U članku se polemiše oko političke prošlosti Dragana Čovića i njegovom učešću u Savezu komunista Jugoslavije, a u članku se ne nalazi fotografija partijske iskaznice, niti je riječ o istom tekstu koji se našao u opisu fotografije na Facebooku.

Prvo pojavljivanje teksta iz ove Facebook objave u formi članka pronašli smo na anonimnom portalu Glas naroda BiH na kome je objavljen članak sa naslovom “Jugoslavija i nacionalizam – gdje su nestali Titovi komunisti”.

najžilaviji od svih je svakako drug Dragan Čović... apsolutni rekorder po broju optužnica pred pravosuđem BiH... koji je naučio da se krizma i križa... i prima svete sakramente i pričesti... tek iza rata... kad mu se ukazala prilika da vodi HDZ…
nisu dakle Titovi komunisti nigdje otišli... naprotiv... oni su danas najveći nacionalisti... kao što su uvijek i bili... najveći razbijači Jugoslavije...

Podaci alata CrowdTangle, koji bilježi interakcije na društvenim mrežama, pokazuju da je članak Glasa javnosti do objave ove analize zabilježio ukupno 1.486 interakcija na Facebooku.

Šta su činjenice?

Dragan Čović, kako je navedeno u zvaničnoj biografiji na sajtu HDZ-a, rođen je 1956. godine što znači da je 1972. godine imao 16 godina. U istoj biografiji navedeno je da je 1971. godine završio osnovnu školu. 

Fotografija sa iskaznice očito ne prikazuje Čovića iz 1972. niti iz 1984. godine. Već na osnovu toga je jasno da se ne radi o autentičnom dokumentu. Takođe, boja slova za ime i prezime je različite boje u odnosu na ostakat dokumenta, što upućuje na zaključak da je njegovo ime dopisano. Pečat ne prelazi preko fotografije lica, što bi bilo za očekivati na autentičnom dokumentu. 

Pored toga, iskaznica sa istim serijskim brojem, datumom izdavanja i datumom učlanjenja, korištena je i ranije kao navodna potvrda članstva Tomislava Karamarka i Jadranke Kosor u Savezu komunista SFRJ.  Kosor i Karamarko su u vrijeme ovih objava, 2011. i 2014. bili na čelu HDZ-a.

U 2014. godini mediji u Hrvatskoj su objavili fotografiju navodne članske knjižice Tomislava Karamarka, koji je u to vrijeme bio predsjednik HDZ. Iz ove stranke su tad medijima izjavili da je riječ o montaži, kako je 25.8.2014. objavio Tportal.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nikada nije bio član SKJ. Evidentno se radi o montaži', odgovorila nam je glasnogovornica stranke Dajana Antonija Bebek.

Nešto ranije, u oktobru 2011. godine partijska knjižica sa identičnim datumima pripisivala se Jadranki Kosor,koja je u to vrijeme bila predsjednica HDZ-a, a u medije je dospjela nakon objava na Facebooku. Kosor se nije oglašavala u vezi sa ovom fotografijom.

Pretragom nismo mogli pronaći originalnu člansku knjižicu na kojoj su se potom pojavljivala imena i fotografije Jadranke Kosor, Tomislava Karamarka i Dragana Čovića.

Bez obzira na to kome zaista pripada članska knjižica, jasno je da je u slučaju Dragana Čovića riječ o nevještoj montaži, te stoga objavu sa Facebook stranice Stolac Bola ocjenjujemo kao lažnu vijest. Objavu na portalu Glas Naroda BiH, koji je prvi ovu fotografiju plasirao u formi medijskog izvještaja, također ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomena:

10.2.2022: Na Facebooku se ponovo dijeli montirana fotografija članske knjižice Saveza komunista Jugoslavije, koja je navodno pripadala Draganu Čoviću. Raskrinkavanje je u prvoj sedmici februara 2022. godine pronašlo objave ove fotografije na dvije Facebook stranice, Dnevna doza BiH političara (5.1.2022) i Tragovi-Istine.com (6.1.2022). Fotografija je na ovim stranicama objavljena uz opis u kom se navodi: “Teško je bilo iz komunista preći u nacionaliste. Godine i godine rada. 🤣”. Shodno činjenicama navedenim u ovoj analizi, pomenute objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 10.05.2020

Facebook profili i stranice: Jugoslavija i nacionalizam - gdje su nestali Titovi komunisti

često razgovaramo sa ljudima koji sebe predstavljaju kao Jugoslaveni i ateisti... stari i iskreni Titovi pioniri... koji se stide ovoga što je od Jugo...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 13.05.2020

Glas naroda BiH: Jugoslavija i nacionalizam – gdje su nestali Titovi komunisti

Često razgovaramo sa ljudima koji sebe predstavljaju kao Jugoslaveni i ateisti… stari i iskreni Titovi pioniri… koji se stide ovoga što je od Jugoslav...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 06.02.2022

Facebook profili i stranice: Tragovi-Istine.com: Članska knjižica Saveza komunista Jugoslavije

  • Prenošenje lažnih vijesti