Ne, ovo nije kolona vozila u “nezapamćenoj gužvi na Svitavi”

U svjetlu nove odluke o 14-dnevnom karantinu za građane Bosne i Hercegovine koji namjeravaju putovati u Hrvatsku, veliki broj portala objavio je fotografiju sa graničnog prelaza Čepikuće, tvrdeći da ista prikazuje “gužvu na Svitavi”, odnosno na dijelu puta prema Neumu.  


Na portalu Faktor, 26.6.2020. godine objavljen je članak sa sljedećim naslovom:

Bosanci pohrlili u Neum: Nezapamćena gužva na Svitavi

U članku je priložena slika koja prikazuje kolonu auta, za koju se tvrdi da je snimljena “na Svitavi”, odnosno na dijelu puta između Čapljine i Neuma. Radi se o putu kojeg mnogi Bosanci i Hercegovci koriste za dolazak u Neum bez prelaska državne granice. Kao izvor fotografije naveden je “Facebook”.

Ostatak članka donosi sljedeće informacije:

Nakon što je Hrvatska uvela mjere zabrana za stanovnike Bosne i Hercegovine, pretpostavka da će to povećati broj posjeta Neumu, pokazala se ispravnom.
Lijepo vrijeme nakon obilnih kiša koje su obilježile juni, inspirisalo je Bosance i Hercegovce da se zapute prema jedinom bh. gradu na moru.
Ali očigledno su mnogi imali istu zamisao, zbog čega se već u poslijepodnevnim satima petka formirala velika gužva na Svitavi.

Ista fotografija, sa istim tvrdnjama, objavljena je potom na portalima Dnevni Avaz, Oslobođenje, Haber, 072 Info, Tuzlanski i drugi. Pojedini portali su precizirali da se razmjere gužve mogu vidjeti upravo sa pomenute fotografije.

Slika kolone vozila na Svitavi pokazuje da se veliki broj bh. građana odlučilo vikend provesti u Neumu.  (Dnevni Avaz)

Koliko se ljudi zaputilo prema bh. obali najbolje pokazuje fotografija. (Oslobođenje, Tuzlanski)

Nezapamćena gužva na Svitavi: Bosanci pohrlili u Neum, snalažljivi rasklopili suncobran… (Depo)

 

Međutim, pojedini korisnici Facebooka (primjer) su primjetili da fotografija ne prikazuje “gužvu na Svitavi”, jer je ista snimljena na graničnom prelazu Trebimlja - Čepikuće.

 

 

I zaista, u videu “Granični prijelaz Trebimlja-Čepikuće: Brži pristup Pelješcu i prema Dubrovniku iz BiH” objavljenom 31.7.2018. godine na YouTube kanalu Car trips & tricks, jasno se može vidjeti da se radi upravo o dionici puta oko graničnog prelaza Čepikuće.  

Dio koji prikazuje isto mjesto na kom je nastala i gornja fotografija vidljiv je od 04:51 minute. Već u narednih nekoliko sekundi vidi se i sam granični prelaz, te oznaka da se približava Republici Hrvatskoj, upravo na dijelu puta za koji se na Faktoru tvrdi da je “na Svitavi”. 

 

 

 

 

Na osnovu nekoliko obilježja, poput križa, jarbola za zastave graničnog prelaza, ali i pejzaža generalno, nije teško zaključiti da je fotografija iz članka portala Faktor prikazuje gužvu na području graničnog prelaza Trebimlja-Čepikuće, a ne gužvu na Svitavi. 

 

 

Ilustracije radi, Svitava - odnosno put koji vodi od Čapljine, preko Svitave i Hutova do Neuma - uopšte nema dodirnih tačaka sa dijelom puta koji je prikazan na fotografiji, niti je isti dio glavnog pravca prema Ravnom. Gruba računica servisa Google Maps prikazuje da je zračna udaljenost između Svitave i graničnog prelaza Čepikuće cca. 17 kilometara. 

 

 

Budući da fotografija prikazana u člancima ne prikazuje “nezapamćenu gužvu na Svitavi”, već gužvu u blizini graničnog prelaza Čepikuće, članak portala Faktor ocjenjujemo kao lažnu vijest. Svi portali koju su ovu forografiju objavili uz tvrdnje da se radi o gužvi na Svitavi, dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti. 

Do objave ove analize, portal Oslobođenje je svoj članak uklonio, pa sukladno s tim dobija i ocjenu demantirano, kao i portal Hayat koji je također uklonio članak. Nakon što smo ih kontaktirali, to su učinili i portali 072 info i Crna hronika.

 
 
0
 Advanced issue found
 
 
 
 
0
 Advanced issue found
 
 
Napomena 29.6.2020.

Nakon poslanog upita, portali BH-Index, Hercegovina (.in), Radio Sarajevo, TKportal te Neon TV su nas obavijestili da su svoje članke ispravili ili uklonili, te u skladu s tim dobijaju i ocjenu demantirano.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 26. 06. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me