Raskrinkavanje.ba

Ne postoji nikakva “baby-kanibal igrica” kako tvrde Facebook “zavjerolozi”

Na društvenoj mreži Facebook se dijele fotografije iz igrice SIMS za koje korisnici tvrde da su “beby-kanibal igrice” (sic!).

Na Facebook profilu korisnika Saša Borojević je 26. maja ove godine objavljena fotografija iz popularne igrice SIMS, uz opis da “Sada postoje i igrice i to beby- kanibal igrice na SIMS!”

Idemo dalje!
Sada postoje i igrice i to beby- kanibal igrice na SIMS!
Dakle posle slikovnica, slatkiša, torti, crtamih filmova, knjiga, školskog programa, umetničkih dela..evo i igrica.
Sve je uradjeno da se svi naviknemo na normalnost satanističkog sveta!
Orvelov prozor na delu!

 

Ovu objavu je do trenutka objavljivanja ove analize podijelilo 176 korisnika/ca Facebook-a, dok ju je komentarisalo njih 105 i lajkalo 388.

Među 176 dijeljenja nalaze se i neke Facebook stranice poput Danak u krvi u Srbiji. Ipak, do objave ove analize nije bilo direktnih objava ovog sadržaja na Facebook stranicama.

Šta su činjenice?

Najprije se vrijedi osvrnuti na Facebook profil korisnika Saša Borojević, a o kojem smo već nekoliko puta pisali u prethodnim analizama.

Naime, ovaj profil je više puta bio izvor dezinformacija specifičnog “žanra” kreiranja moralne panike koje su preuzimali i prenosili mediji u regionu (izmišljeni slučajevi “promocije pedofilije u Evropskoj uniji”, “satanizma” i sl.).

Raskrinkavanje je pisalo o njegovom profilu kao jednom od izvora dezifnormacije o tome kako su se pojavile uznemirujuće slike koje navodno prikazuju “dječije seks-robote”. Analizu tih netačnih tvrdnji možete pročitati na linku ispod.

Borojević je, pored toga, bio i izvor jedne od prvih “viralnih” lažnih vijesti nakon izbijanja COVID-19 pandemije, o tome da su “Evropu okupirale desetine hiljade američkih specijalaca dok je pažnja javnosti okrenuta ka koronavirusu”.

Analizu Raskrinkavanje koja se bavi navedenim tvrdnjama možete pročitati na linku ispod.

Pretraga fotografije koju je Borojević objavio kao “dokaz da “postoje i igrice i to beby- kanibal igrice na SIMS”, vodi nas do sajtova BuzzFeed i Reddit.

Na sajtu BuzzFeed je 21.2.2017. objavljen članak sa naslovom “27 Glitches In “The Sims” That Made It The Most Fucked-Up Game Ever” (27 grešaka u The Sims-u koje je čine najuvrnutijom igrom ikad”, u kome je objavljena navedena fotografija.

Situacija sa fotografije koju je objavio Borojević je predstavljena kao jedna od 27 grešaka u igrici. No, greške su u ovom članku BuzzFeed-a prikazane samo kroz fotografije, bez detaljnijeg objašnjenja.

Na sajtu Reddit, koji služi kao platforma za diskusiju, pronašli smo komentar sa istom fotografijom koji je objavljen u martu 2020. U komentaru, korisnik/ca navodi da se radi o SIMS 2 igrici, te pita da li neko može objasniti o čemu se zapravo radi. Navedeno je “Da li neko zna je li u pitanju bila greška ili “mod” (op.a. dodatak igrici)”. 

Kroz maglu se sjećam mogućnosti da griluješ svoju bebu u Sims 2. Da li neko zna je li to bio "glitch" ili mod, ili? U svakom slučaju... Uznemirujuće.

U odgovorima na ovaj komentar, korisnici/ce su naveli da je riječ o OMGWTFBBQ “mod-u”, odnosno dodatku. Akronim zapravo znači “oh my god what the fuck barbeque”, kao izraz čuđenja kojim se opisuje sadržaj dodatka.

Korisnici na Redditu su u julu 2018. pisali i o tome da ovaj dodatak postoji i za četvrdi dio serijala iste igrice - SIMS 4.

Na stranici The Sims Wiki, posvećenoj ovoj igrici sa nizom informacija o njoj, pronašli smo objašnjenje o tome šta je zapravo dodatak, odnosno “mod”. 

Navodi se da je “Mod skraćenica za modifikaciju ili, u ovom slučaju, modifikaciju igre” i kako ovu modifikaciju može da izvrši bilo ko, te da to korisnici često koriste kako bi sebi napravili nove mogućnosti u igrici.

Mod je skraćenica za modifikaciju ili, u ovom slučaju, modifikaciju igre. Modovi se koriste za izmjenu jedne ili više karakteristika igre ili čak za uvođenje novih. Modovi su oblik prilagođenog sadržaja s obzirom da se moraju preuzeti i da njihove datoteke moraju biti pravilno postavljene. Međutim,  to nisu predmeti u igri kao što su odjeća ili novi ukrasni predmeti, mada neki modovi koriste stavku u igri kako bi omogućili ili onemogućili njihove značajke.
To ih razlikuje od "hakiranih objekata". Modovi uglavnom mijenjaju mogućnosti igranja ili dodaju/mijenjaju već postojeće značajke. Na primjer, mod bi mogao omogućiti se djeca skuhaju ili da tinejdžeri rade “WooHoo” i zatrudne.

U tekstu se navodi i da “nepravilno instalirani modovi ili modovi koji ne rade ispravno mogu rezultirati oštećenjima podataka, gubljenjem spremljenih podataka i velikim greškama (gliches)”, te da “modovi mogu oštetiti objekte ili čak prouzrokovati kvarove u kodu igre, što rezultira time da jedan ili više kvartova nestanu, zbog čega je igru potrebno potpuno ispočetka instalirati”.

U zaključku, jednom kada se neki “mod” instalira, kod igre biva promijenjen i to više nije ista originalna igra sa svojim izvornim mogućnostima. Dodatno “mod-ove” ne kreiraju autori niti kompanije koja je proizvela originalnu igru, nego njeni korisnici/e. 

Iz navedenog je jasno da je “mod”, odnosno dodatak koji su kreirali korisnici SIMS-a,  u objavili na profilu Saše Borojevića predstavljen kao originalna igrica, to jest kao dokaz da postoje “baby-kanibal igrice”. 

Dodatno, u svojoj objavi je Borojević u maniru teoretičara zavjere naveo i da je to urađeno kako bismo se svi “navikli na normalnost satanističkog sveta”. Time se navodi na zaključak da iza kreiranja “baby-kanibal igrice” stoji neki plan, to jest zavjera, bez otkrivanja ko iza takvog plana stoji, odnosno ko je “sve uradio” kako navodi Borojević.

Zbog navedenih činjenica, tvrdnju iz objave na Facebook profilu Saša Borojević da “sada postoje baby-kanibal igrice” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

S obzirom da je na fotografiji koju je objavio kao dokaz za tu tvrdnju prikazan dodatak koji su kreirali korisnici, a ne proizvođač same igre, objavu ocjenjujemo i kao manipulisanje činjenicama.

Dodatno, tvrdnja da je “sve je uradjeno da se svi naviknemo na normalnost satanističkog sveta” ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 26.05.2020

Facebook profili i stranice: Saša Borojević

Sada postoje i igrice i to beby- kanibal igrice na SIMS!

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest