Raskrinkavanje.ba

Ne postoji nikakva “plandemija”, niti “dokaz da je američka vlada sve znala još 2019.”

YouTube kanal Marije Stojaković uglavnom služi objavljivanju titlovanih teorija zavjere, što je bio slučaj i sa videom, objavljenim prije desetak dana, u kom neimenovani muškarac tvrdi da ima “dokaz da je američka vlada planirala pandemiju 2019. godine”. Autor originalnog videa je izvjesni Brian Young, koji je još prije mjesec dana sam priznao da je pogriješio i da tvrdnje iznesene u videu - nisu tačne.

Na Facebook profilu Marija Stojaković i YouTube kanalu Marija S 16.6.2020. godine podijeljen je video, sa titlovima na srpskom jeziku, uz sljedeći opis:

DOKAZ DA JE AMERIČKA VLADA ZNALA ZA KORONA PLANDEMIJU GODINU DANA RANIJE!

Dok elita, koja se podelila na dobre i loše momke, igra svoju predstavu i time zabavlja narod, novac poreskih obveznika se daje IMF i bankarskom kartelu kao pomoć zbog lažirane pandemije koju su planirali godinu dana ranije.

Profili Marije Stojaković na društvenim mrežama već su nekoliko puta bili izvor dezinformacija koje smo analizirali, uglavnom po istom “obrascu” - kroz objavljivanje titlovanih videa na engleskom jeziku, koji sadrže različite teorije zavjere.

Do objave ove analize, video na Facebook profilu Marije Stojaković zabilježio je više od 1.700 interakcija i preko 47.000 pregleda, dok je video koji je objavljen na YouTube kanalu imao više od 14.200 pregleda. 

“Dokaz” da je američka vlada prošle godine “znala da će izbiti pandemija” - to jest, da ju je još tada “pripremala” - navodno se nalazi u priloženom video snimku, u izlaganju neimenovanog muškarca koji tvrdi da je CARES Act (The Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act - Zakon o koronavirus pomoći i ekonomskoj sigurnosti) zapravo pripremljen još prošle godine. Ovaj dokument je stupio na snagu 27.3.2020. godine, kada ga je potpisao američki predsjednik Donald Trump. 

 

CITAT NETAČNO: Pogledajte, Zakon o koronavirus pomoći i ekonomskoj sigurnosti ili CARES zakon - H.R. 748 i on [Trump] potpisuje H.R.748. Potpisao je 27. marta 2020. Kada je predloženo? Opa, vidite ovo! Uvedeno je 24. januara 2019. znači, godinu dana i dva meseca pre nego sto je seo za ovaj sto i potpisao tokom “plandemije”. Zašto to nazivamo plandemijom? Zato što su to već pripremali 24. januara 2019. godine. 

(...)

Oni su predstavili CARES zakon, zakon o koronavirus pomoći i ekonomskoj sigurnosti pre nego što je iko govorio o Korona virusu, pre nego što je većina amerikanaca ikad čula za Vuhanu u Kini. Ovde su svuda otisci prstiju vladinog planiranja. 

Zakon CARES je napisan godinu dana pre nego što je korona virus stupio na scenu. Oni su znali sta će da urade pre nego što su vas obavestili šta će da urade.

Narator kao “dokaze” prikazuje screenshote zvaničnih stranica američkog Kongresa i Bijele kuće. Međutim, njegovi zaključci, a koji su poslužili i Mariji Stojaković da “opravda” tvrdnju da je sve unaprijed isplanirano, su zasnovani na fundamentalno pogrešnom tumačenju podataka koji su prezentovani. 

 

Šta su činjenice?

 

Priče o tome da je pandemija COVID-19 “planirana” jedna je od bezbrojnih teorija zavjere, i pojavljuje se u više varijanata: da se radi ili o “puštanju vještački stvorenog virusa”, da “virus ne postoji”, to jest da se radi o “izmišljanju pandemije” i sl. 

Sam termin “plandemija” potiče od Judy Mikovits, diskreditovane američke naučnice koja je ostala bez posla zbog lažiranja naučnih istraživanja. Mikovits je stekla posebnu “slavu” svojim 26-minutnim video zapisom nazvanim “Plandemija”, koji se predstavlja kao dokumentarac. U njemu Mikovits i drugi iznose brojne netačne tvrdnje o aktuelnoj pandemiji, o čemu smo detaljno pisali u zajedničkoj analizi sa partnerskim portalom Faktograf.

Samom tvrdnjom o CARES zakonu bavio se Reuters u analizi objavljenoj 7. maja ove godine (Partly false claim: CARES Act bill introduced in January 2019, hinting at coronavirus conspiracy - Djelimično netačna tvrdnja: CARES zakon predložen u januaru 2019 nagovještava koronavirus zavjeru). 

Prema zvaničnim podacima američkog Kongresa, CARES Zakon (The CARES Act) ili zakonski akt “H.R. 748” (H.R. je skraćenica za za House of Representatives - Zastupnički dom Američkog Kongresa) je postao važeći  27.3.2020. godine, nakon što je prošao procedure u Senatu (25. marta) i Zastupničkom domu (27. marta).  

Kako Reuters navodi, prijedlog H.R. 748 jeste zvanično upućen u proceduru 24.1.2019, od strane zastupnika Joea Courtneya iz Connecticuta. No, on se tada nije zvao CARES, niti je njegov naziv imao bilo kakve veze sa koronavirusom. 

Originalni naziv prijedloga zakona bio je “Middle Class health Benefits Tax Repeal Act of 2019” (Zakon o ukidanju poreza na zdravstvenu zaštitu radnika srednje klase za 2019). Zakon se, dakle, nije odnosio na “koronavirus pomoć”, već na osnaživanje Affordable Care Act-a (ACA - poznatog još pod nazivom “Obamacare”), o čemu je 17.7.2019. pisao Institut za ekonomsku politiku.

Prvobitna verzija prijedloga zakona H.R. 748 je usvojena u Zastupničkom domu 17.7.2019. i (očito) nije uključivala niti jednu odredbu vezanu za koronavirus

Prijedlog je, zatim, uvršten na dnevni red Senata (broj 157), 22.7.2019, ali je tek 20.3.2020. godine predloženo da se nastavi sa negovim daljim razmatranjem. Senat je u martu 2020. godine uklonio sadržaj prethodnog prijedloga zakona (Zakon o ukidanju poreza na zdravstvenu zaštitu radnika srednje klase za 2019) i u prijedlog uvrstio, te 25. marta izglasao pregovarane odredbe za novi, CARES zakon. 

Praksa da Senat uzme zakon koji je već prošao proceduru u Zastupničkom domu američkog Kongresa, a onda ga značajno izmijeni i/ili dopuni novim odredbama nije neoubičajena. O tome je za Reuters govorila Sarah Binder, profesorica političkih nauka na Univerzitetu George Washington.  

Binder je rekla da je ova praksa, koja je inače dozvoljena Ustavom, potencijalno iskorištena kako bi se ubrzao proces donošenja zakona o pomoći nakon izbijanja pandemije COVID-19. Na taj način je procedura bila znatno kraća nego ukoliko bi je Senat započinjao iz početka. Drugi razlog, navodi Binder, je to što Ustav zahtijeva da svi tzv. “Revenue bills” (zakoni o porezu) budu predloženi u Zastupničkom domu. 

Nakon što Senat usvoji prijedlog sa izmijenjenim tekstom i odredbama u poređenju s originalnim tekstom koji je bio usvojen u Zastupničkom domu, izmijenjeni tekst ponovo mora proći glasanje u Zastupničkom domu, prije nego ga predsjednik države potpiše, čime zvanično stupa na snagu. 

Sve se ovo desilo i u slučaju H.R. 748, odnosno CARES zakona. Prijedlog zakona je 25. marta iz Senata ponovo upućen na glasanje u Zastupnički dom, u kojem je usvojen dva dana kasnije. Predsjednik Trump ga je potpisao, i time ozvaničio, 27.3.2020. godine.  
 

Ko je izvor dezinformacije?

 

Video koji je titlovala i objavila Marija Stojaković originalno je bio objavljen 4.5.2020, na YouTube kanalu High Impact Vlogs, pod nazivom:

 ***URGENT*** Documented PROOF C.A.R.E.S "Stimulus" Act Introduced a Year BEFORE "Outbreak"
(***HITNO*** Dokumentovani DOKAZ da je C.A.R.E.S "Stimulus" predložen godinu dana PRIJE "Izbijanja pandemije")

U trenutku kada je ovaj video objavljen sa titlom na profilima Marije Stojaković, budući da krši pravila zajednice YoutTube-a, isti je već uveliko bio uklonjen, te na originalnom linku nije više dostupan. 

Neimenovani narator je Brian Young, osoba koja stoji iza navedenog YouTube kanala. Young je istog dana kada je objavio video, nakon komentara koji su mu ukazali na činjenice u vezi sa CARES zakonom, dodao napomenu u kojoj se izvinjava svojim pratiteljima i navodi da je uvidio da to što tvrdi nije tačno. 

U članku objavljenom 7. maja na stranici Techarp, sačuvan je screenshot komentara originalnog videa, u kom njegov autor navodi da je pogriješio u “tumačenju” CARES zakona nakon što su mu na to ukazali drugi YouTube korisnici/e:

Zahvaljujući Region 1 Resistance, SirBudrick, Truth by Grace, Salpertia, DTown 214 North LAKE LADY i drugima, skrenuta mi je pažnja na to da je naziv H.R. 748 prije nego što je promijenjen u CARES Act bio Middle Class Health Benefits Tax Repeal Act of 2019 i da je pisalo "Da izmijeni Interni poreski kodeks 1986 da ukine akcize na skupo zdravstveno osiguranje koje pokriva poslodavac”. HR 748 je POTPUNO promijenjen zakon i preoblikovan u čudovište od 1409 strana nazvano CARES Act ne mogu naći nikakav dokaz za tvrdnju iz ovog videa da je u originalnom zakonu od 24.1.2019 bilo gdje spomenut “koronavirus”. U međuvremenu ostavljam ovo da biste mogli dobro pogledati moju grešku (...). 

Iako je Young i sam naveo da su njegove tvrdnje neistinite, umjesto brisanja videa snimio je drugi (linkan u originalnom komentaru), koji je podigao na svoj kanal istog dana, u kom pita svoje pratitelje za savjet šta da radi sa prvim videom. Ovakvi postupci su standardne taktike za ostvarivanja većeg broja interakcija sa publikom, na osnovu kojih vlasnici YouTube kanala ostvaruju “monetizaciju” - to jest, zarađuju novac od učitanih oglasa.

Prije nego što je obrisan, video je ostvario skoro 22.000 interakcija na društvenim mrežama, uglavnom putem dijeljenja na “zavjerološkim” profilima, stranicama i Facebook grupama.

 

Dakle, CARES zakon nije nastao 2019. godine, već je samo za njegovo usvajanje korištena ranija “podloga” u vidu zakona H.R. 748 koji je predložen prošle godine. Ovaj postupak je primijenjen kao pragmatično rješenje s obzirom na urgentnost situacije i namjenu zakona. Stoga, tvrdnja da je američka vlada znala ili “pripremala” izbijanje pandemije na osnovu pogrešnih zaključaka o zakonu H.R. 748, iznešenim u videu  Briana Younga, “godinu dana prije” nije istinita - što je priznao i sam autor videa.

Tvrdnju iz objava na profilima Marije Stojaković, da je ovaj video “dokaz da je američka vlada znala za plandemiju” prošle godine, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tvrdnje o “plandemiji” iznesene u videu i njegovom opisu, ocjenjujemo kao teoriju zavjere.
 

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 16.06.2020

Youtube: Marija S: DOKAZ DA JE AMERIČKA VLADA ZNALA ZA KORONA PLANDEMIJU GODINU DANA RANIJE!

Dok elita, koja se podelila na dobre i loše momke, igra svoju predstavu i time zabavlja narod, novac poreskih obveznika se daje IMF i bankarskom karte...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest