Ne postoji “plan za demontiranje porodice"

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Lični stav rusko-američke novinarke, autorice i LGBT aktvistice Mashe Gessen o braku i porodici, godinama se prenosi po desničarskim medijima koji ga predstavljaju kao “razotkrivanje LGBT agende razaranja porodice”. 

Ukoliko pretražite YouTube za frazu “Masha Gessen o braku” na engleskom jeziku, pronaći ćete desetine videa čiji naslovi tvrde da je Gessen “otvoreno priznala da je cilj LGBT aktivizma uništenje braka i porodice”. Priča je to koja se već godinama prenosi na raznim jezicima, uključujući i naš, otkako je prvi put objavljena u medijima u regionu prije šest godina. Posljednjih nekoliko dana članak se ponovo dijeli na društvenim mrežama. 

Najranije objavljivanje na našem jeziku bilježimo 31.5.2013. godine na portalu “Vaseljenska” (koji više ne postoji) i to pod naslovom:

Poznata lezbejka, nehotično je iznela pravu nameru LGBT u odnosu na druge osobe

Dan kasnije članak istog sadržaja, ali nešto drugačijeg naslova, objavljen je na portalu “Vesti net” koji danas također postoji samo u internet arhivi:

LEZBEJKA MAŠA GESEN: Naš krajnji cilj je razaranje i uništenje porodice  

Premda izvorna verzija članka više ne postoji, ova priča je tokom godina objavljena više puta. Na portalu “Srbin” objavljena je 2013. godine, na “Sandžak Press” i “Islam Press” 2017, na portalu “BH-Vijesti” u aprilu 2019. godine itd. 

Homoseksualni aktivista Maša Gesen, koja je uz to i novinar, ruski pisac i bivši direktor ruskog izdanja „Radio Sloboda“, koja, kako sama tvrdi, ima i američko državljanstvo, predstavila je javnosti planove, realne borbe za uvođenje istopolnih „brakova“. 
Tokom diskusije u Sidneju, u kojoj je i ona učestvovala i tom prilikom, u jednom momentu, ona otvoreno priznaje, da je svrha ovog „rata“, ne borba za dobijanje jednakosti u društvu, lezbo i gej populacije, već je pozadina svega, cilj, koji traži: punu demontažu porodice!
„Ovde se ne radi o pravima homoseksualaca na brak, već o tome, da instituciju i brak, kao takav, odnosno porodicu, treba – demontirati! Porodica ne treba dalje postojati u klasičnom obliku. Borba homoseksualaca „za brak“ obično krije ono, šta planiramo da uradimo supružanskom paru, kada postignemo cilj. Priče o tome, da institucija porodice pri tome, neće pretrpeti nikakvih izmena i promena, nisu istinite“.

Da bi ilustrovala potrebu eliminisanja porodice, ona je kao primer navela svoju „porodicu“, gde troje dece, imaju petoro odraslih roditelja, koji ih gaje i podižu … Prema njenim proračunima, „petoro roditelja su podeljeni u dve grupe od po tri“. Maša Gesen dalje kaže da: „želi da živi u takvom pravnom sistemu koji će imati sposobnost da legalizuje tu realnost, tako da se ne slaže sa institucijom braka i porodice“!

Za početak, Gessen nije predstavila nikakve “planove”, već je iznijela lično mišljenje o instituciji braka i govorila o sopstvenom iskustvu sa brakom, razvodom i komplikovanom “slikom” roditeljstva koja uključuje bračni par sa zajedničkim djetetom i djecom iz prethodnih brakova.

Gessen je o tome govorila na panel diskusiji koja je održana tokom sidnejskog festivala pisaca “Sydney Writers Festival” 2012. godine (audio zapis diskusije može se preslušati na ovom linku). Tema o kojoj su panelisti razgovarali bila je “Zašto se vjenčati, kad možeš biti sretan/na?” To pitanje je postavljeno u trenutku kada istospolni brakovi ni u Australiji ni u SAD ni u Velikoj Britaniji, odakle dolaze panelisti, nisu bili legalni. Pored Gessen, na panelu su učestvovali pisac Dennis Altman, autorica Jeanette Winterson i pisac Benjamin Law - svo troje također homoseksualne orijentacije  

I dok Gessen jeste iznijela svoj stav da brak kao institucija ne treba da postoji, dio izjave koji se odnosi na “eliminisanje porodice” potpuno je izmišljen, a ostatak citata je izmijenjen kako bi se uklopio u priču o “uništenju porodice”. Gessen, koja ima dvojno državljanstvo jer je emigrirala sa roditeljima iz SSSR u SAD početkom osamdesetih, a vratila se u Rusiju početkom devedesetih, opisala je svoju specifičnu situaciju sa porodicom koja se ne uklapa u postojeće postulate institucije braka:

Gessen: “Slažem se, nije upitno da treba da imamo pravo da se vjenčamo, ali meni je jednako neupitno da institucija braka ne bi trebalo da postoji. To mi jeste malo teško za shvatiti, a dio problema koji ja imam s tim je činjenica da sa borbom za istospolni brak generalno ide i laganje o tome šta ćemo raditi s brakom kada ga dobijemo. Jer lažemo da se institucija braka neće promijeniti, to je laž. Promijeniće se i treba da se promijeni. I, ponovo, ja mislim da ne treba da postoji. Ne volim da učestvujem u stvaranju fikcija o svom životu. Nije mi baš to bio cilj kada sam se “autovala” prije trideset godina. 
Imam troje djece koji imaju petoro roditelja, manje-više (smijeh) i ne vidim zašto ne bi mogli zakonski imati petoro roditelja. Ne vidim zašto bismo izdvojili dvoje od to petoro roditelja i pretvorili (samo) njih u zakonski priznat par. Jer među tih petoro roditelja su dvije grupe koje imaju dva različita državljanstva… 
Moderatorka: Možda bi trebalo da nam to objasnite, jer nas tih petoro roditelja malo zbunjuje. Vjenčali ste se u Massachusetsu…?
Gessen: Vjenčala sam se u Massachusetsu sa svojom bivšom partnerkom koja je Ruskinja i tada smo imale dvoje djece, od kojih je jedno usvojeno, a drugo sam ja rodila. Prekinule smo nekoliko godina kasnije, a onda sam par godina kasnije upoznala svoju novu partnerku koja je upravo dobila bebu. Biološki otac te bebe je moj brat, a biološki otac moje kćerke je čovjek koji živi u Rusiji i kog moj usvojeni sin takođe smatra svojim ocem. Tako da je to petoro roditelja, podijeljenih u dvije grupe od troje ljudi koje imaju dva različita državljanstva (smijeh). I zaista, voljela bih da živim u zakonskom sistemu koji odražava tu stvarnost. I ne mislim da je to kompatibilno sa institucijom braka. 

Dakle, Masha Gessen nije govorila o “demontiranju”, a naročito ne o “uništenju” porodice, nije rekla da „petoro roditelja podijeljenih u dve grupe od po tri odgajaju troje djece“ (“grupe” su se isključivo odnosile na različita državljanstva bioloških i adoptivnih roditelja djece), niti da se “ne slaže sa institucijom porodice”, već o tome da institucija braka ne odražava stvarnost porodica kao što je njena - što je jednako tačno za mnoge porodice heteroseksualnih parova koji imaju usvojenu djecu, djecu iz prethodnih brakova i sl, naročito ako su te porodice zasnivane u različitim državama.

Pored toga, kakav god bio lični stav Mashe Gessen o instituciji braka, on nije nikakav “plan” niti “priznanje skrivenih namjera LGBT osoba”, kako je predstavljen u ovim člancima. Istospolni brakovi su priznati u 28 država, od čega u 22 u periodu od 2012. godine (kada je održan panel u Sidneju) do danas. Ni u jednoj od tih država nije uslijedio nikakav “pokret za eliminiranje porodice i uništavanje institucije braka” - niti je uopšte jasno kako bi takva borba izgledala.  

Od početka do kraja, u članku je manipulisano idejama i izjavama jedne osobe o braku kao instituciji i jedan stav je predstavljen kao “plan” borbe protiv porodice što je u konačnici predstavljeno kao “otkriće stvarne namjere” LGBT populacije.

Zbog zamjene pojmova institucije braka i porodica, te zbog netačnog prafraziranja i manipulisanja izjavama Mashe Gessen, svi objavljeni članci će dobiti ocjenu dezinformacija i manipulacija činjenicama

Članci će dobiti i ocjenu lažna vijest/prenošenje lažne vijesti, jer je izjava istaknuta u naslovu u potpunosti izmišljena, baš kao i citat koji kaže kako se “ovde ne radi o pravima homoseksualaca na brak, već o tome, da instituciju i brak, kao takav, odnosno porodicu, treba – demontirati”, a koji sama Gessen nije izgovorila.

Zbog tvrdnje o tome da je javnosti Gessen “predstavila planove”, članak ocjenjujemo i kao teoriju zavjere, jer ne postoje bilo kakvi “planovi”.

(Raskrinkavanje.ba)

Tagovano:   lbgt
Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 05. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me