Raskrinkavanje.ba

Ne, Putin nije govorio o tome da Rusiji ne trebaju muslimanske manjine

Članak o potpuno izmišljenom govoru Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije, u kojem navodno negativno govori o useljavanju manjina u tu zemlju, posebno muslimanskih, na portalima i društvenim mrežama dijeli se već sedam godina.

Na portalu WebTribune je 30.9.2014. godine objavljen članak opremljen sa naslovom:

„U RUSIJI NEĆETE PROĆI“: Ovo je govor kojim je Putin poslao poruku vladarima sveta

Članak izvještava o navodnom govoru predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina iz augusta 2013. godine. U tom navodnom govoru, Putin je govorio o manjinama u ovoj zemlji, te istakao da oni koji žele da dođu u Rusiju moraju da govore ruski jezik i da poštuju ruski zakon. 

Potom se osvrnuo na muslimanske manjine, za koje je navodno rekao da ovoj zemlji “ne trebaju”, te da “ako preferiraju šerijatski zakon i ako žele da žive kao muslimani” treba da idu u zemlju u kojoj vladaju takvi propisi.

(...) U Rusiji se živi na ruski način. Sve manjine, odakle god da dolaze, ako žele da žive u Rusiji, da jedu i rade u Rusiji, moraju da pričaju ruski i poštuju ruske zakone.
Ako preferiraju šerijatski zakon i žele da žive kao muslimani, onda ih savetujem da idu tamo gde je to državni zakon.
Rusiji ne trebaju muslimanske manjine. Manjinama treba Rusija, i nećemo im obezbediti specijalne privilegije, niti menjati naše zakone kako bismo udovoljili njihovim željama, bez obzira koliko glasno viču ‘diskriminacija’.
Nećemo tolerisati nepoštovanje ruske kulture. (...)

Ostatak članka se također bavi navodnim govorom i gdje se tvrdi da je Putin izjavio kako “muslimani preuzimaju” države kao što su Engleska, Holandija i Francuska, te da to Rusija neće dozvoliti. Istaknuto je i da su političari/ke u Dumi aplaudirali “stojeći punih pet minuta”.

(...) Treba da učimo od samoubistava država poput Amerike, Engleske, Holandije i Francuske ako želimo da preživimo kao nacija.
Muslimani preuzimaju te države, ali neće preuzeti Rusiju.
Ruski običaji i tradicije nisu kompatibilni sa nedostatkom kulture niti sa primitivnim načinima šerijatskog zakona i muslimana.
Kada ovo časno zakonodavno telo razmišlja o kreiranju novih zakona, prvo se uzimaju u obzir ruski nacionalni interesi, a ne muslimanski jer muslimanske manjine nisu Rusi.
Političari u Dumi su Putinu aplaudirali stojeći punih pet minuta. (...)

Članak su potom objavili i portali Srbin i Telegraf iste godine. Portal Dnevno je zatim 2016. i 2017. godine objavio dva članka u kojima je pomenut Putinov govor iako to nije bila glavna tema članaka.

„U RUSIJI NEĆETE PROĆI“: Ovo je govor kojim je Putin poslao poruku vladarima sveta (Srbin, 30.9.2024.)
OTAC NACIJE: Ovim je Putin pokazao kako se čuva Rusija! (Telegraf,1.10.2014.)
PUTIN O NACIONALNIM MANJINAMA: ‘Žele tu živjeti? Nek pričaju ruski i poštuju ruske zakone, posebnih povlastica – nema!’ (Dnevno, 20.12.2016.)
NEUMOLJIVI PUTIN: Posebna prava nacionalnim manjinama? Ne dolazi u obzir! (Dnevno, 23.9.2017.)

Tvrdnje o navodnom Putinovom govoru o manjinama se objavljuju i u 2021. godini i to najviše u 9. i 10. mjesecu ove godine. Za razliku od 2014. godine kad su o tome izvijestili portali, sad su u pitanju objave Facebook stranica, objave na profilima korisnika/ca ove društvene mreže, te objave u Facebook grupama.

Tako je na Facebook stranici Branko Dragaš 1.9.2021. objavljen navodni Putinov govor, identičan govoru u članku portala WebTribune. Objava je do vremena pisanja ove analize ostvarila 1.300 reakcija, 64 komentara te 321 dijeljenja.

Značajan broj interakcija ostvarila je i objava na Facebook stranici Србска ЧАСТ, objavljena 24.10.2021. godine. Riječ je o 1.000 reakcija, 66 dijeljenja i 41 komentaru do trenutka pisanja ove analize.

Viralna je i objava Facebook korisnika Dane Ivanović u grupi Синови Србије, koja je objavljena 5.9.2021. godine, a koja je do trenutka pisanja ove analize ostvarila je 14.000 reakcija, 81 komentar, te je podijeljena 13.000 puta.

Šta su činjenice:

Navedeni govor koji se pripisuje Putinu i u kojem on navodno govori negativno o manjinama, posebno muslimanskim, ruski predsjednik nikada nije održao. 

O ovoj temi su do sada pisali brojni fact-checking portali. Tako je Snopes u analizi objavljenoj 4.4.2014. godine ustanovio da je u pitanju lažna vijest, te da nema dokaza da je Putin ikada održao ovakav govor. 

Snopes je analizirao objave u kojima se navodi da je Putin navodno održao isti govor u februaru 2013. godine, no takav govor nije objavljen u sekciji “govori i transkripti” na zvaničnoj stranici predsjednika Rusije.

O tome kako je možda nastala ova lažna vijest, Snopes navodi da je moguće da je riječ o varijanti pisma američkog veterana koje je u formi kolumne objavljeno nakon terorističkih napada u SAD 11.9.2001. godine. Ta kolumna je, kako Snopes piše, kasnije pripisivana različitim svjetskim liderima.

(...) Štaviše, ova objava u velikoj mjeri podsjeća (i čini se da je varijanta) na kolumnu koje je originalno napisao veteran američkog ratnog zrakoplovstva ubrzo nakon napada 11. septembra 2001, čije se verzije lažno pripisuju raznim svjetskim liderima (prvenstveno premijerima Australije i Velike Britanije), u godinama nakon napada.(...)

Riječ je o kolumni koju je napisao Barry Loudermilk za lokalne novine u saveznoj državi Georgia, kako je istakao Snopes u analizi objavljenoj 25.10.2001. godine. U osnovi, autor kolumne poziva na poštivanje ustava i usvojenih normi života u SAD, te smatra da svi oni koji na bilo koji način ne žele da to poštuju treba da razmisle o životu u drugim državama.

Snopes takođe piše da je Putin početkom 2012. godine govorio o useljenicima u Rusiju na sastanku odbora Federalne službe za migracije. Iako je riječ o sličnoj temi kao u analiziranim objavama, ton Putinovog obraćanja je daleko umjereniji. 

Snopes navodi i dio tog Putinovog govora:

(...) U cjelini, prilagođavanje useljenika je posebno i sveobuhvatno pitanje. Moramo stvoriti uslove da se imigranti normalno integrišu u naše društvo, uče ruski i, naravno, poštuju našu kulturu i tradiciju i poštuju ruske zakone. S tim u vezi, vjerujem da je odluka da se učenje ruskog jezika učini obaveznim i da se upravljaju ispitima osnovana. Da bismo to uradili, moraćemo da uspostavimo jasan sistem i da  uvedemo odgovarajuće zakonske izmene. Zamolio bih Federalnu službu za migracije i druga odjeljenja da vladi dostave posebne prijedloge. O ovim prijedlozima treba otvoreno razgovarati sa etničkim manjinama, kao i sa javnim i vjerskim organizacijama. Ovo bi trebalo biti obavezno za sve useljenike bez obzira na njihovo buduće zaposlenje.(...)

U julu 2019. godine i naš partnerski portal Faktograf je također analizirao navodni govor Vladimira Putina, te došao do zaključka da on taj govor nikad nije održao.

(...) No, kako su ranije pisali drugi mediji, uključujući i američki fact-chekerski portal Snopes riječ je o potpuno izmišljenom govoru. I, dok se predsjednik Rusije ne može pohvaliti sa zavidnom razinom poštovanja manjinskih i općenito ljudskih prava, ove riječi naprosto nikada nije izgovorio.  Kako navodi Snopes, nikakvi dokazi ne postoje da je Putin održao ovaj govor. Takav govor nije objavljen ni na jednoj službenoj stranici, uključujući i  službene stranice predsjednika gdje se njegovi govori objavljuju.

Reuters je objavio analizu o identičnom govoru 1.1.2021. sa također istim zaključkom, a to je da nema dokaza da je Putin ikada izgovorio pripisane riječi.

Shodno navedenim činjenicama, jasno je da Vladimir Putin nikada nije govorio o tome da “Rusiji ne trebaju muslimanske manjine”.

Objavu sa portala WebTribune o navodnom Putinovom govoru ocjenjujemo kao lažnu vijest, a sve kasnije objave identičnih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 30.09.2014

Webtribune: “U Rusiji nećete proći”: Ovo je govor kojim je Putin poslao poruku vladarima sveta

Nije čudo što ga je Forbs označio kao najmoćniju osobu na svetu! Putin na prvom mestu štiti nacionalne interese Rusije, pa onda razmišlja o drugim pro...

  • Lažna vijest