Raskrinkavanje.ba

Ne, roman “Oči tame” iz 1981. godine nije predvidio izbijanje novog koronavirusa

Netačni navodi o tome da je američki pisac Dean Koontz u svom romanu “Oči tame” iz 1981. godine “predvidio” izbijanje koronavirusa SARS-CoV-2 od februara do juna 2020. pojavili su se na velikom broju domaćih i regionalnih portala.

Sredinom februara 2020. na društvenim mrežama se počeo širiti odlomak iz romana američkog autora Deana Koontza pod nazivom "Oči tame" (eng. The Eyes of Darkness) iz 1981. godine.

Članak s tvrdnjom o tome da je ovaj roman "predvidio" pojavu virusa SARS-CoV-2 u našem se regionu prvi put pojavio 17.2. na portalu Dnevno, pod naslovom koji govori da je svijet u panici od virusa “o kojem se prije 40 godina pisalo u SF romanu!”.

ŠOKANTNO! Svijet je u panici od virusa o kojem se prije 40 godina pisalo u SF romanu!
(...) Iz dana u dan o koronavirusu čitamo razne informacije, a najnovija spada u red onih uistinu šokantnih. No, jeste li znali da je jedan roman znanstvene fantastike predvidio virus iz Wuhana i to prije 40 godina?

Triler roman “The Eyes of Darkness”, autora Deana Koontza, iz 1981. godine, piše o virusu nazvanom Wuhan-400 kojega su znanstvenici stvorili u laboratoriju s ciljem da postane oružje. Ovu informaciju je na Twitteru podijelio @DarrenPlymouth, objavivši na svom profilu koricu knjige i podijelivši izvadak iz romana u kojem se spominje virus Wuhan-400. “Čudan je svijet u kojem živimo”, napisao je u svojoj objavi.

Tvrdnja iz naslova da je “svijet u panici od virusa o kojem se prije 40 godina pisalo u SF romanu” navodi na zaključak da se u romanu pominje novi koronavirus koji se pojavio u Kini 2019. godine. Ipak, u samom članku navodi se da je u romanu virus nazvan Wuhan-400, a ne koronavirus. Članak portala Dnevno ne donosi detaljnije informacije niti o romanu, niti o virusu koji je u romanu pomenut. 

Pored ove objave, na nekim portalima u BiH i regionu se pojavilo još nekoliko verzija članaka s tvrdnjom da je Dean Koontz ovim romanom "predvidio" novi koronavirus.

Informer je 3.3. objavio članak u kojem stoji sljedeće:

(VIDEO) MRAČNO PROROČANSTVO IZ 1981. SE OBISTINILO! Horor knjiga predvidela koronavirus pre 39 godina! 
Koronavirus već mesecima je glavna vest u svim svetskim medijima, a reč je o virusu kojeg je u svom horor romanu predvideo pisac Din Kunc još 1981. godine. Spomenut u knjizi Oči tame, koja govori o ožalošćenoj majci i njenoj istrazi tajanstvenih okolnosti smrti njenog sina, koronavirus nosi ime "Vuhan-400", grada u kojem je i nastao. Junaci knjige raspravljaju o biološkom ratu, nazvavši virus "savršenim oružjem". 

- Kineski naučnik ... prebačen u Sjedinjene Države, poneo je disketu s najznačajnijim i najopasnijim novim biološkim oružjem u Kini u ovoj deceniji - kaže ovaj lik.
- Vuhan-400 je savršeno oružje - kaže on.

Još jedna verzija ove priče pojavila se i na portalu Dnevni avaz, 11. marta:

Da li je izbijanje koronavirusa predvidio roman iz 1981. godine? 
Američki pisac Din Kunc (Dean Koontz) ovih dana potresao je svijet svojim romanom iz 1981. godine. Riječ je o hororu "The eyes of darkness" ili "Oči tame". Naime, ova knjiga je, ako je suditi prema nekoliko odlomaka, predvidjela koronavirus u 2020. godini, prenijeli su ovih dana svjetski mediji među kojima i "The Guardian".Odlomak broj 1:

"U 2020. godini ozbiljno oboljenje pneumonija će se raširiti po svijetu napadajući pluća i disajne puteve, a bit će otporna na sve poznate medicinske tretmane. Bolest će iznenada kako je i došla jednostavno nestati, ali će se za 10 godina ponovo pojaviti i nakon toga će nestati zauvijek." U knjizi piše kako je kineski naučnik po imenu Li Čen (Chen) kada je prebačen u Sjedinjene Američke Države donio disketu sa zapisima o novom najvažanijem i najopasnijem kineskom biološkom oružju koje je stvorio. 
"Oni nazivaju tu stvar "Wuhan-400" jer je razvijena u njihovim RSNA laboratorijama smještenim izvan Vuhana, riječ je o 400 održivih sojeva mikroorganizama stvorenih u istraživačkom centru"

U Avazovom članku se navodi da je i “The Guardian” prenio navode da je Koontzova knjiga “predvidjela koronavirus u 2020. godini”. Ipak, već u samom uvodu članka koji je 5. marta objavljen na stranici ovog britanskog lista jasno stoji da su ove tvrdnje - teorija zavjere.

Bh. tabloid Express kao i TNT Portal prenijeli su ovaj članak s Avaza uz sljedeći naslov:

TEORIJA ZAVJERE ILI NEŠTO DRUGO? Američki pisac prije 39 godina najavio koronavirus i još ga detaljno opisao!?

Dalje, 12.3. na portalu Nova Danas je uz odlomke iz pomenutog romana objavljen članak u kojem stoji i da je ova knjiga “u detalje predvidjela epidemiju koronavirusa”:

Ovaj čovjek je još 1981. godine predvidio koronavirus? Evo o čemu je tada pisao i kako je se sve završilo! (Nova Danas)
- Poznati svjetski pisac je još sada davne 1981. godine do u detalje predvidio epidemiju koronavirusa, a kada vam pokažemo neke dijelove iz njegove knjige koju je tada objavio, uhvatiti će vas jeza. Sada svi njegovi fanovi objavljuju ulomke u njegovoj knjizi koji se čine i više nego prpročanski i više izgleda kao da je Dan Kunc stvarnno mogao gledati u budućnost.

Također, ova priča se na dva anonimna portala u BiH pojavila u maju i junu 2020. godine:

Koronavirus je bio samo početak! Pogledajte šta nam se sprema! Detalji iz ove knjige su jezivi! (FOTO) (Alternativa Online, 31.5.) 

“Korona” je bio samo početak! OVO nam se sprema! Detalji iz ove knjige su jezivi! (FOTO) (Sve za vas, 1.6.)

Pored toga što se u ova dva identična članka nalazi zastarjela, netačna tvrdnja da se "virus počeo širiti prije nekoliko dana", u njima stoji i sljedeće:

Međutim iz dana u dan Korona se širi Evropom pa tako i cijelim svijetom. Mnogi su takođe počeli i da sumnjaju da se još nešto nalazi iza korone virusa i da je ona samo paravan za kompletnu priču. Tako prije nekoliko dana mi smo došlo do nekih informacija koje će vas šokirati. Naime, u jednoj knjizi se govori koja je napisana 1981. godine kako će se desiti korona i da će to biti kraj svijeta. Pogledajte o kojoj knjizi se radi. Mnogi su nakon ove vijesti ostali u šoku.

Ovi nespretno napisani članci koje sadrže obilje logičkih i pravopisnih grešaka, ne donose nikakvo objašnjenje navoda iz romana, niti sliku stranice iz romana "Oči tame" u kojoj se govori o virusu "Wuhan-400". Ilustrovani su samo fotografijom koja prikazuje naslovnicu pomenutog romana.

Jedna od objava o navodnom “predviđanju” iz romana “Oči tame” se pojavila i na portalu Kurir 19. februara. Kurir je u svom naslovu naveo da je “koronavirus svjetska zavjera”:

KORONAVIRUS JE SVETSKA ZAVERA! Biološko oružje Vuhan-400 predvideli su u OVOJ KNJIZI i to 1981. godine! A UDARIĆE PONOVO
U knjizi Dina Kunca iz 1981. godine "Oči Tame" govori se o biološkom oružju nazvanom Vuhan -400. Posle skoro 40 godina, svet drhti od učinka koronavirusa zvanično nazvanog Kovid-19 koji se prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhanu.

Takođe, govori se da se virus u intervalima pojavljuje i nestaje i da će jedna od epidemija uslediti 2020 godine. Poznavaoci dela poznatog autora trilera odmah su povezali dve činjenice i na internetu objavili sliku stranice iz originalnog romana.

Ipak, na kraju teksta, u članku su navedene i detaljnije informacije o virusu koji je pomenut u romanu, odnosno razlike između fiktivnog virusa iz knjige i stvarne pandemije koja je zadesila svijet.

Iako ima dosta sličnosti, postoje i mnoge razlike. Kovid-19 nije ljudski proizveden virus, dok Vuhan -400 jeste. Prvi ima inkubaciju od dva do 14 dana, a drugi 4 sata. Smrtnost knjiškog virusa je 100 odsto, dok je trenutno Kovid-19 smrtonosan u svega dva odsto slučajeva.

Slične tvrdnje pronašli smo i na nekolicini drugih portala u regionu koji su objavili članke sa sljedećim naslovima:

Knjiga iz 1981. godine predvidela da će 2020. godine krenuti virus iz Vuhana, evo šta još piše (Telegraf.rs, 20.2.)

OVO JE NEVJEROVATNO: Ovaj je čovjek prije 40 godina najavio dolazak smrtonosnog koronavirusa…(Slobodna Bosna, 22.2.)

Jeziva slučajnost: Roman star 40 godina predvidio je 'koronu' (24sata.hr, 22.2.)

"Vuhan-400 će zbrisati čovečanstvo SA LICA ZEMLJE": Roman napisan pre 40 godina predvideo pojavu korona virusa? (FOTO) (Blic, 22.2.)

OVO PROROČANSTVO JE PREDVIDELO SMRT ČOVEČANSTVU! Sve je zapisano na ovim stranicama! EPILOG NIJE DOBAR (Espreso, 24.2.)

Ovo proročanstvo o korona virusu je napisano u ovoj knjizi još 1981. godine- Proriče se nestanak cijeloga svijeta- Epilog nikako nije dobar (FOTO) (Kreacije, 25.2.)

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Autor knjige stare 40 godina predvidio koronavirus ovim riječima?! EVO ŠTA NAS ČEKA! (Sarajevo Grad, 11.3.)

Roman star 40 godina predvideo koronavirus (Dnevna doza lepog, 14.3.)

OČI TAME Knjiga objavljena pre 4 decenije predvidela korona virus: U Vuhanu nastalo biološko oružje Wuhan-400 (Alo, 7.4.)

U svim navedenim člancima na korektan način se iznose poređenja navoda iz romana "Oči tame" sa do tad poznatim činjenicama o novom koronavirusu. Kao izvor ovih članaka navedeno je jedno od azijskih izdanja portala Mashable koje je 18. februara objavilo članak pod naslovom "Ljudi tvrde da je ovaj roman predvidio koronavirus. Da li je zaista tako?". U prevodu ovog članka koji je, između ostalih, objavio i Klix stoji sljedeće: 

Pisac u ovom trileru, koji je objavljen 1981. godine, virus naziva Wuhan-400, što je jeziva slučajnost, ali postoje velike razlike između stvarnog virusa koji je potekao iz ovog grada i onog koji je opisan u romanu.

Prva razlika je ta što je Wuhan-400 razvijen kao biooružje izvan samog grada s ciljem istrjebljenja ljudi. Zbog toga je stopa smrtnosti ovog virusa 100 posto, to jest, svi koji se zaraze njime umiru. Koronavirus, s druge strane, ima stopu smrtnosti od 2 posto.
Osim toga, Wuhan-400 ima ekstremno kratko četverosatno razdoblje inkubacije, dok on kod koronavirusa traje između dva i 14 dana.

Iako su činjenice iznesene u tekstu na Mashable-u na ovim portalima vjerodostojno prenijete, to autore/ice članaka nije spriječilo da ih objave pod senzacionalističkim i netačnim naslovima koji, suprotno informacijama iz teksta, donose tvrdnje o "predviđanju" ili "najavi" koronavirusa SARS-Cov-2.

Tvrdnje o tome da je pomenuta knjiga "predvidjela" koronavirus 18. februara su  opovrgnute i u analizi platforme za provjeru činjenica Snopes.

Pozivajući se na članak objavljen na Mashable-u, no ne iznoseći nikakve šire informacije niti pojašnjenja iz tog članka o tome zašto nije tačno da je knjiga išta predvidjela, tvrdnje o predviđanju su se pod sljedećim naslovima pojavile i na portalima Otvoreno i Hrvatska danas:

 JEZIVE SLUČAJNOSTI Je li roman star 40 godina predvidio koronavirus? (Otvoreno.hr, 23.2.)

Je li roman prije 40 godina predvidio koronavirus: Epicentar zaraze je Wuhan, a umru milijuni ljudi (Hrvatska Danas, 23.2.)

Nekoliko medija objavilo je svoje verzije članaka u kojima se donose opširnije informacije o razlikama između navoda iz Koontzove knjige i činjenica o pandemiji novog koronavirusa. Ipak, ovi članci sadrže i citate te ilustracije koji uopšte ne potiču iz knjige Deana Koontza. Portal Srbija Danas je tako 21. marta objavio članak u kojem stoji sljedeće:

OVA KNJIGA JE PREDVIDELA KORONA VIRUS?! "Biološko oružje će OPUSTOŠITI SVET, zove se VUHAN-400" (FOTO) 

(...) U jednom delu knjige nalazi se objašnjenje koje je Dina Kunca i njegovo delo gotovo četrdeset godina nakon objavljivanja ponovo dovelo u žižu interesovanja.

- Ozbiljna bolest slična upali pluća se raširila celim svetom 2020. godine. Napada bronhije i pluća, i biće otporna na svaki vid lečenja. Još je čudnije što je bolest nestala sama od sebe, pa se ponovo pojavila nakon deset godina, da bi na kraju zauvek iščezla - piše u jednom pasusu romana.

Slični članci koji navedeni odlomak također predstavljaju kao dio knjige "Oči tame" pojavili su se na još tri portala: 

 KORONAVIRUS – ZDRAVSTVENA PRIJETNJA ILI SAVRŠENO ORUŽJE?! (Hayat, 25.2)

Prije 40 godina: Američki roman predvidio pandemiju koronavirusa?( Sarajevska sehara, 25.2.)

Američki roman prije 40 godina PREDVIDIO pandemiju koronavirusa (Radio Kameleon, 26.2.)

Isti odlomak su ovoj knjizi pripisali i Dnevni avaz, Kurir, In4s i Tnt.

Kako je naveo Snopes, ovaj odlomak nije iz knjige "Oči tame", nego iz knjige "Kraj vremena" (eng. End of Days) autorice Sylvie Browne.

Još jedna slika koja navodno pokazuje jednu od stranica u Koontzovom romanu "Oči tame" također je kružila društvenim mrežama kao dodatni dokaz da je autor predvidio COVID-19 pandemiju. Ova stranica se ne nalazi u Koontzovom romanu "Oči tame". Ona se zapravo nalazi u knjizi samoprozvane proročice Sylvie Browne. 

Iako su u svojim objavama ispravno prenijeli činjenice vezane uz tvrdnje o “predviđanju” Deana Koontza, ovu su priču pod manipulativnim naslovima prenijeli i sljedeći portali:

U romanu iz 1981. američki književnik predvidio da smrtonosni virus kreće iz Wuhana (eZadar, 25.2.)

(FOTO) Knjiga iz 1981.godine u kojoj je sve predviđeno? (Svi Srbi u Parizu, 16.3)

Shodno činjenicama, sve članke u kojima se tvrdi da je knjiga "Oči tame" "predvidjela" ili "najavila" koronavirus, ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. 

Svi portali koji su u naslovima svojih članaka iznijeli tvrdnje da je roman Deana Koontza “predvidio” izbijanje koronavirusa, iako se ta tvrdnja ne nalazi u samom članku koji je prenesen sa portala Mashable i koji opovrgava takve tvrdnje , dobijaju ocjenu klikbejt.

Portal Srbija Danas, Hayat, Radio Kameleon, Sarajevska sehara, Dnevni avaz, Kurir, In4s i Tnt koji su odlomak iz knjige "Kraj vremena" autorice Sylvie Browne predstavili kao dio knjige "oči tame", za to također dobijaju ocjenu manipulacija činjenicama

Nakon što smo svim portalima čiji su članci predmet ove analize poslali upit, portal Dnevno je sporni članak uklonio sa svoje stranice zbog čega je dobio ocjenu demantirano.

Napomena 

24.12.2020: Portali Kurir i Espreso(.rs) su u originalnim člancima ispravili netačne navode, pa je u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), člancima ovih portala dodijeljena i ocjena ispravljeno. 

07.05.2021: Portal Nova Danas je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno. 

07.06.2021: Portal Ekskluziva je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno. 

19.10.2021: Portal Telegraf je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 17.02.2020

Dnevno.hr: ŠOKANTNO! Svijet je u panici od virusa o kojem se prije 40 godina pisalo u SF romanu!

Od posljedica izbijanja koronavirusa, u Kini je preminulo više od 1700 ljudi. Epicentar njegova širenja je kineski grad Wuhan. Iz njega se virus proši...

 • Lažna vijest
 • Demantirano
Klikbejt 19.02.2020

Kurir: KORONAVIRUS JE SVETSKA ZAVERA! Biološko oružje Vuhan-400 predvideli su u OVOJ KNJIZI i to 1981. godine! A UDARIĆE PONOVO

U knjizi Dina Kunca iz 1981. godine "Oči Tame" govori se o biološkom oružju nazvanom Vuhan -400

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Lažna vijest 11.03.2020

Avaz: Da li je izbijanje koronavirusa predvidio roman iz 1981. godine?

Američki pisac Din Kunc knjigu je napisao 1981. godine

 • Lažna vijest
Klikbejt 24.02.2020

Espreso.rs: OVO PROROČANSTVO JE PREDVIDELO SMRT ČOVEČANSTVU! Sve je zapisano na ovim stranicama! EPILOG NIJE DOBAR

Ljudi već objavljuju citate iz knjige jer Koontz u njoj spominje Wuhan kao epicentar zaraze te virus naziva Wuhan-400, što je, smatraju mnogi - jeziva...

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 11.03.2020

Sarajevo Grad: ŠOKANTNO OTKRIĆE: Autor knjige stare 40 godina predvidio koronavirus ovim riječima?! EVO ŠTA NAS ČEKA!

Koronavirus je trenutačno problem broj 1. u svijetu i nešto sa čim se bori svjetska zdravstvena organizacija. Mediji iz svih zemalja svijeta ne presta...

 • Klikbejt
Klikbejt 22.02.2020

24 sata hr: Jeziva slučajnost: Roman star 40 godina predvidio je 'koronu'

Ljudi već objavljuju citate iz knjige jer Koontz u njoj spominje Wuhan kao epicentar zaraze te virus naziva Wuhan-400, što je, smatraju mnogi - jeziva...

 • Klikbejt
Klikbejt 22.02.2020

Blic: "Vuhan-400 će zbrisati čovečanstvo SA LICA ZEMLJE": Roman napisan pre 40 godina predvideo pojavu korona virusa? (FOTO)

Američki pisac Din Kunc predvideo je u knjizi "Oči tame" iz 1981. godine na neki način epidemiju novog virusa, koji je u naučno-fantastičnom trileru n...

 • Klikbejt
Klikbejt 20.02.2020

Telegraf: Knjiga iz 1981. godine predvidela da će 2020. godine krenuti virus iz Vuhana, evo šta još piše

U knjizi se čak pominje i Vuhan, koji je epicentar izbijanja virusa

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 14.03.2020

DDL: Roman star 40 godina predvideo koronavirus

Internet je postao opsednut činjenicom da se bolest slična zloglasnom korona virusu (Covid-19) spominje u romanu 'The Eyes of Darkness' ('Oči tame') a...

 • Klikbejt
Klikbejt 07.04.2020

Alo: OČI TAME Knjiga objavljena pre 4 decenije predvidela korona virus: U Vuhanu nastalo biološko oružje Wuhan-400

Da li zaista možemo videti proročanstvo u svemu?

 • Klikbejt
Klikbejt 25.02.2020

Kreacije: Ovo proročanstvo o korona virusu je napisano u ovoj knjizi još 1981. godine- Proriče se nestanak cijeloga svijeta- Epilog nikako nije dobar (FOTO)

Cijeli svijet je u panici zbog korona virusa koji se polako ali sigurno širi po cijelom svijetu i svakim danom  uzima danak u životima, a ono što je v...

 • Klikbejt
Klikbejt 11.03.2020

Ekskluziva: Jezivo predviđanje: Autor knjige stare 40 godina predvidio koronavirus ovim riječima?!

Koronavirus je trenutačno problem broj 1. u svijetu i nešto sa čim se bori svjetska zdravstvena organizacija. Mediji iz svih zemalja svijeta ne presta...

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 16.03.2020

Svi Srbi u Parizu: (FOTO) Knjiga iz 1981.godine u kojoj je sve predviđeno?

Informacija koja kruži ovih dana internetom da knjiga « The Eyes of Darkness » koju je napisao američki pisac, Din Kunc, 1981.godine govori o bolesti...

 • Klikbejt
Klikbejt 25.02.2020

eZadar: U romanu iz 1981. američki književnik predvidio da smrtonosni virus kreće iz Wuhana

Američki književnik Dean Koontz objavio je 1981. godine roman “The Eyes of Darkness” koji je ubrzo postao bestseler, a čiji zaplet počinje u kineskom...

 • Klikbejt
Klikbejt 21.03.2020

Srbija danas (.com): OVA KNJIGA JE PREDVIDELA KORONA VIRUS?! "Biološko oružje će OPUSTOŠITI SVET, zove se VUHAN-400" (FOTO)

Neverovatna podudarnost ili nešto više od toga?

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.02.2020

Hayat: KORONAVIRUS – ZDRAVSTVENA PRIJETNJA ILI SAVRŠENO ORUŽJE?!

Žariše korona virusa je u kineskom gradu Wuhanu a upravo Wuhan se spominje u knjizi napisanoj davne 1981. U knjizi “The Eyes of Darkness” objavljenoj...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.02.2020

Sarajevska Sehara: Prije 40 godina: Američki roman predvidio pandemiju koronavirusa?

“The Eyez of Darkness” (Oči tame) je roman američkog autora Deana Koontza iz 1981. godine.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 26.02.2020

Kameleon: Američki roman prije 40 godina PREDVIDIO pandemiju koronavirusa

“The Eyez of Darkness” (Oči tame) je roman američkog autora Deana Koontza iz 1981. godine.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 01.06.2020

Sve za vas: “Korona” je bio samo početak! OVO nam se sprema! Detalji iz ove knjige su jezivi! (FOTO)

Kao što i sami znate u posljednje vrijeme odnosno u posljednih nekoliko dana iz dana u dan se sve više govori o jednoj temi koja je zasigurno najaktue...

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
Klikbejt 31.05.2020

Alternativa: Koronavirus je bio samo početak! Pogledajte šta nam se sprema! Detalji iz ove knjige su jezivi! (FOTO)

Kao što i sami znate u posljednje vrijeme odnosno u posljednih nekoliko dana iz dana u dan se sve više govori o jednoj temi koja je zasigurno najaktue...

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
Klikbejt 03.03.2020

Informer: (VIDEO) MRAČNO PROROČANSTVO IZ 1981. SE OBISTINILO! Horor knjiga predvidela koronavirus pre 39 godina!

Koronavirus već mesecima je glavna vest u svim svetskim medijima, a reč je o virusu kojeg je u svom horor romanu predvideo pisac Din Kunc još 1981. go...

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
Lažna vijest 11.03.2020

IN4S: Je li izbijanje koronavirusa predviđalo roman iz 1981. godine?

Američki pisac Dean Kunz knjigu je napisao 1981. godine

 • Lažna vijest
Lažna vijest 14.03.2020

TNT Portal: Teorija zavjere ili nešto drugo: Američki pisac prije 39 godina najavio koronavirus i još ga detaljno opisao!?

Američki pisac Din Kunc (Dean Koontz) ovih dana potresao je svijet svojim romanom iz 1981. godine. Riječ je o hororu “The eyes of darkness” ili “Oči t...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 12.03.2020

Nova danas: Ovaj čovjek je još 1981. godine predvidio koronavirus? Evo o čemu je tada pisao i kako je se sve završilo!

Poznati svjetski pisac je još sada davne 1981. godine do u detalje predvidio epidemiju koronavirusa, a kada vam pokažemo neke dijelove iz njegove knji...

 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Lažna vijest 23.02.2020

Hrvatska danas: Je li roman prije 40 godina predvidio koronavirus: Epicentar zaraze je Wuhan, a umru milijuni ljudi

Ozloglašeni koronavirus (Covid-19), kojim je zaraženo više od 75.600 osoba, odnio je do sada 2126 života.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 23.02.2020

Otvoreno (hr): JEZIVE SLUČAJNOSTI Je li roman star 40 godina predvidio koronavirus?

Ozloglašeni koronavirus (Covid-19), kojim je zaraženo više od 75.600 osoba, odnio je do sada 2126 života.

 • Lažna vijest