Raskrinkavanje.ba

Ne, Semir Osmanagić nije “naučnim mjerenjima” dokazao postojanje tzv. zmajevih linija u Istri

Nekoliko portala iz regije objavilo je kako je Semir Osmanagić "znanstvenim mjerenjima" potvrdio postojanje "zmajevih linija" u Istri.

Foto: Hippopx

Na portalu Istra 24 2.10.2022. godine objavljen je članak pod naslovom:

ZMAJEVE LINIJE U ISTRI Znanstvena mjerenja Semira Osmanagića potvrdila mjesta pozitivne energije. Najveća u Motovunu, Svetoj Foški i Nezakciju

U članku se navodi da je Semir Osmanagić, poznat po "otkriću" tzv. bosanskih piramida, vršio "znanstvena mjerenja" u Istri te tako potvrdio da na tom poluotoku postoje "energetski potentne lokacije". 

U članku se dalje navodi:

Zmajeve linije su elektromagnetne ili životne linije koje izviru na Zemlji i na pojedinim mjestima one su intenzivnije, utičući na naš boljitak. Radi se o fenomenu 'Ley Lines' poznatom već više od 100 godina, koji su razvili i izučavali u Velikoj Britaniji.
(...)
Osmanagić, koji već godinama znanstveno istražuje različite energetske fenomene širom svijeta ustanovio je da zbilja lokacije s piramidama, megalitnim krugovima, dolmenima, menhirima, hramovima i zemljanim gomilama imaju pojačano prisustvo mjerljive 'životne energije' s ponekad prisutnim elektromagnetnim anomalijama.

Tvrdnje o "znanstvenim mjerenjima" koja su navodno dokazala da u Istri postoje "zmajeve linije" objavljene su na još nekoliko hrvatskih i bh. portala (12, 3), kao i na web i Facebook stranicama Bosanska piramida Aunca (1, 2, 3) i Facebook stranici Semira Osmanagića.


Šta su "zmajeve linije"?

Iako bi članak objavljen na portalu Istra 24 mogao čitatelje/ke navesti na zaključak da su "zmajeve linije" naučni fenomen, ustvari je riječ o uvjerenju za koje nema nikakvih dokaza i koje se ne temelji ni na kakvim naučnim činjenicama. 

Izraz "zmajeve linije" (eng. ley lines) povezan je s vjerovanjem da su veliki svjetski kulturni i historijski spomenici povezani mističnim, nevidljivim linijama koje zrače određenom energijom. 

Kako je objašnjeno u članku BBC-a od 2.11.2022. godine, izraz je skovao britanski fotograf i samoproglašeni arheolog Alfred Watkins, koji je pisao o "zmajevim linijama" u svojoj knjizi "Stara ravna staza" (Old Straight Track) 1925. godine. Watkins je tvrdio da su važni historijski spomenici u Velikoj Britaniji povezani nevidljivim ravnim linijama i iznio teoriju prema kojoj su te linije nastale u predrimskoj eri te da su ih drevni narodi koji su naseljavali ta područja koristili kao trgovinske rute i mjesta za pokop.

Vremenom se teorija o nevidljivim linijama počela "ukrašavati" različitim fantastičnim tvrdnjama o njihovoj navodnoj funkciji. Kako se navodi u članku BBC-a, sredinom 20. stoljeća počele su se pojavljivati priče da su "zmajeve linije" rute za slijetanje letjelica vanzemaljaca ili da posjeduju "energetske moći" koje imaju ljekovite učinke. 

Nijedna od ovih tvrdnji nikada nije naučno dokazana niti je u skladu s bilo kakvim naučnim saznanjima. Stvarni/e arheolozi/ginje okarakterisali su "zmajeve linije" kao pseudonauku.

Štaviše, čitava teorija o tome da su spomenici u Velikoj Britaniji povezani pravim linijama pokazala se kao neutemeljena krajem osamdesetih, kada su naučnici Tom Williamson i Liz Bellamy utvrdili da je gustina arheoloških spomenika u Velikoj Britaniji toliko velika da bi povlačenje linije doslovno bilo gdje "zakačilo" barem nekoliko spomenika, objašnjeno je u članku BBC-a. U njemu se također navodi da je 2010. godine matematičar Matt Parker geometrijski povezao lokacije nekoliko starih prodavnica lanaca supermarketa Woolworth. Tako je pokušao da šaljivo prikaže manjkavosti teorije o "zmajevim linijama".

Za komentar na tvrdnje iznesene u članku obratili smo se Milivoju Uroiću, nuklearnom fizičaru s Instituta "Ruđer Bošković" u Zagrebu, koji je potvrdio da se radi o potpuno nenaučnom konceptu:

Članak možemo okarakterizirati kao tipičnu formu i suštinu pseudoznanosti. Iako uopće ne sumnjamo da Istra pozitivno utječe na ljudsko zdravlje, to bi prije pripisali dobroj klimi, očuvanju prirode, razvijenosti turizma i ugađanja turistima. Članak kod prosječno informiranog čovjeka ostavlja utisak znanstvene obrade podataka, što je vjerojatno i nakana, ali znanstvenik će prepoznati nekoliko momenata koji ukazuju na zavaravanje.

Uroić se, između ostalog, osvrnuo i na tvrdnju da je "fenomen zmajevih linija poznat već više od 100 godina": 

Fraza "fenomen Lay Lines poznat već više od 100 godina" želi stvoriti dojam neupitno znanstveno provjerene činjenice. Međutim, provjerljivost opet izostaje. Tako bi mogao tvrditi da je "fenomen pretvaranja vode u vino" poznat već dvije tisuće godina, ali to ga ne čini znanstvenom činjenicom.

Dakle, ne postoje dokazi da "zmajeve linije" uopšte postoje, kao ni da mjesta na kojima se navodno nalaze zrače nekom energijom. Njihovo postojanje je mit, a ne činjenica.


"Zmajeve linije" u Istri

Ideja o postojanju "zmajevih linija" u Istri popularizovana je nakon objavljivanja knjige "Zmajeve linije: Energetske mreže zemlje" 1998. godine autora Marka Pogačnika, umjetnika koji zagovara "holističku" nauku i alternativnu medicinu, i britanskog pisca Williama Blooma, koji gaji slične interese.

Na ovu temu 2008. godine snimljen je i dokumentarni film "Zmajeve linije" u režiji Roberta Bezbradice i Mladena Đakovića, u čijoj su izradi, između ostalih, učestvovali Marko Pogačnik i Semir Osmanagić. 

Od tada su brojni mediji izvještavali o navodnom postojanju "zmajevih linija" u Istri (123), a njihov obilazak našao se i u nekoliko turističkih ponuda (12).

Ipak, osim izvještaja o Osmanagićevim mjerenjima, nismo uspjeli pronaći izvještaje o tome da su se "linijama" u Istri ikada bavili arheolozi/ginje ili fizičari/ke, bilo iz Hrvatske ili iz drugih dijelova svijeta. 


Šta je nauka, a šta spiritualni pokret?

U članku portala Istra 24 navodi se:

Znanstvene uređaje koje je koristio [Osmanagić] na brojnim svjetski poznatim lokalitetima primjenio je tako i na lokalitetima križanja Zmajevih linija u Istri, mjereći elektromagnetno polje, nivo životne (orgonske) energije, koncentraciju pozitivnih i negativnih iona, ultrazvuk, infrazvuk, prirodnu radioaktivnost, elektromagnetni smog, te NEV kameru koja skenira bioenergetska polja u prostoru.

Primjerice, kada je u pitanju životna (orgonska) energija, tamo gdje su megalitne lokacije njen je nivo 30 posto i više, dok je u gradovima uobičajeno do 10 posto, u prirodi oko 20 posto. Dakle, sve od 30 posto naviše, prema Osmanagićevim riječima, govori o pojačanoj, dobroj životnoj energiji.

Iako se u članku tvrdi da je Osmanagić provodio "znanstvena" mjerenja i čitatelji/ke se nastoje navesti na zaključak da opisana korištena sredstva zaista spadaju u naučnu metodu, čitav koncept orgonske energije zapravo nema nikakvo naučno utemeljenje.

Orgonska energija je izraz koji je osmislio austrijsko-američki doktor Wilhelm Reich krajem tridesetih godina. Reich je vjerovao da je orgonska energija sveprisutna i da se može demonstrirati vizuelno, termički, elektroskopski i pomoću Geiger-Muellerovih brojača. Također je tvrdio da je osnovao novu naučnu disciplinu pod nazivom "orgomanija". Preminuo je 1957. godine u zatvoru, nakon što je uhapšen zbog prodavanja nadriljekarskih medicinskih uređaja za koje je tvrdio da sakupljaju i distribuiraju orgonsku energiju te tako liječe sve bolesti.

Priče o mističnim "energijama" česte su u krugovima navodnih iscjelitelja, u kojima se ovaj termin po pravilu zloupotrebljava kako bi tvrdnje o ljekovitim moćima određenih mjesta, osoba ili predmeta zvučale više "naučno".  No, naučno značenje termina "energija" nema veze s ovakvim njegovim tumačenjima – u fizici, recimo, energija označava sposobnost nekog tijela ili sistema da obavi neki mehanički rad. Ona nije stvar sama po sebi, već svojstvo nekog drugog fizičkog sistema. Kako se objašnjava u članku edukativne web stranice Sceptic Dictionary iz 2015. godine, poimanje energije kao stvari koja ima "ljekovite moći i pozitivno djelovanje" ne dolazi iz fizike, već iz New Age spiritualizma. Ovaj pokret je, kako se navodi, preuzeo dio jezika fizike, tačnije jezik kvantne mehanike, u pokušaju da metafizičke ideje predstavi kao naučne discipline. 

U članku se navodi:

New Age propovijeda jačanje vaše vitalne energije, korištenje suptilne energije svemira ili manipulaciju svojim biopoljem kako biste bili sretni, ispunjeni, uspješni i voljeni i kako bi život mogao biti smislen, značajan i beskonačan. New Age vam obećava moć da liječite bolesne i stvarate stvarnost po svojoj volji, kao da ste bog.

Naravno, New Age energija nema nikakve veze s mehanikom, elektricitetom ili jezgrima atoma: stvarima fizike. Nema erga, džula, elektron-volta, kalorija ili funti u suptilnoj energiji New Agea, koja će zauvijek ostati izvan granica naučne kontrole ili proučavanja.
(...)
New Age energija nije mjerljiva nikakvim potvrđenim naučnim instrumentom, iako ima mnogo New Age mašina za energiju koje tvrde da rade sve, od usklađivanja vibracija vaših ćelija, preko čitanja digitalnih frekvencija alergena do liječenja vašeg raka. Sve ove mašine su beskorisne varijacije radioničkog uređaja Alberta Abramsa iz dvadesetih, "nadriljekara stoljeća". One se zasnivaju na lažnom vjerovanju da se bolest otkriva u "energetskim poljima" koja se mogu mjeriti i manipulirati za zdravlje pomoću nekog magičnog uređaja.

Dakle, tvrdnje da energija ima moć liječenja i pozitivnog djelovanja nisu nešto što je proizašlo iz naučnih istraživanja.

Milivoj Uroić se za Raskrinkavanje osvrnuo i na metode korištene za mjerenja takozvane orgonske energije:

Spominju se mjereni iznosi, ali se izbjegava navesti bilo kakve mjerne jedinice. Što znači da je "nivo orgonske energije 30% ili više", ako se uopće ne referira na to što je točno mjereno, kojim instrumentima (nedostaje provjeriva referencija) i koliki su iznosi i jedinice čiji se postotak navodi. Čak i kod koncentracije iona, koja je dobro utemeljen znanstveni podatak, nije navedena mjerna jedinica. Opisi kao "elektromagnetska anomalija", "energetski potentna mjesta", "bioenergetska polja nevidljiva ljudskim očima" imaju smisla samo ako je detaljno objašnjeno o čemu se radi.

Upotrebljavaju se mjerni rezultati i instrumenti bez referencija. Imamo npr. NEV kameru za bioenergetska polja, mjerenje orgonske energije mjereći elektromagnetsko polje, te nesumnjivi znanstveni pojmovi (prirodna radioaktivnost, koncentracija iona) bez ikakvog navođenja instrumenata. Pisanje popularnih članaka bi to dozvolilo, pogotovo za neupitne pojmove, ali znanstveno ne. Ideja da se čitatelja "ne zamara tehničkim detaljima" često prikriva njihovo nepostojanje ili netočnost.

U članku objavljenom na portalu Istra 24 najavljeno je i da će nalazi Osmanagićevih "znanstvenih mjerenja" biti objavljeni na društvenim mrežama i na web stranici Bosanska piramida Sunca. Ovo su uobičajene taktike promocije pseudonaučnih "otkrića" koja se široj publici, neupućenoj u naučni metod i standarde naučnih istraživanja, predstavljaju putem videosnimaka i članaka na portalima umjesto u stvarnim naučnim publikacijama. Uroić se osvrnuo i na tu pojavu, naglasivši da se naučne činjenice objavljuju u peer reviewed časopisima, "gdje postoji recenzent koji može intervenirati u slučaju neistine ili neadekvatnog pojašnjenja", te je podsjetio na čuveni citat astrofizičara Carla Sagana koji je rekao da "izvanredne tvrdnje zahtijevaju izvanredne dokaze". U ovom bi se slučaju Uroić, kako kaže, zadovoljio bilo kakvim dokazima za tvrdnje iznesene u članku.

Shodno navedenom, tvrdnje da u Istri postoje "zmajeve linije", da se radi o "elektromagnetnim linijama koje izviru na zemlji" te da je Semir Osmanagić njihovo postojanje potvrdio naučnim mjerenjima koja su otkrila "mjesta pozitivne energije" ocjenjujemo kao pseudonauku.

Napomena

18.11.2022.

Na YouTube kanalu BosnianPyramidsTV 11.11.2022. godine objavljen je videosnimak u kojem Semir Osmanagić, između ostalog, predstavlja rezultate mjerenja “orgonske energije” u Istri, tvrdeći da koristi “naučni” instrument, navodi da su drevne civilizacije gradile građevine na “energetski potentnim mjestima”, te zaključuje da su pojedine lokacije, poput Motovuna, bogate “životnom”, tj. “orgonskom” energijom. U snimku, Osmanagić implicira da su zmajeve linije stvarne i da postoje u Istri, a tvrdi i da je, mjereći bioenergetsko polje, otkrio da na pojedinim lokacijama zrači pozitivna energija. Tvrdnje iznesene u ovom videu također ocjenjujemo kao pseudonauku.

24.11.2022.

Nakon objave ove analize, portal Kakanj -  X ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 02.10.2022

Istra24: ZMAJEVE LINIJE U ISTRI Znanstvena mjerenja Semira Osmanagića potvrdila mjesta pozitivne energije. Najveća u Motovunu, Svetoj Foški i Nezakciju

Kada je u pitanju sam Motovu, kod Crkve Svetog Stjepana na centralnom mjesnom trgu izmjerena je koncentracija negativnih jona je između 1.000 i 1.700,...

  • Pseudonauka
Pseudonauka 02.10.2022

Glas Istre: ZMAJEVE LINIJE U ISTRI Rezultati istraživanja Semira Osmanagića, tvorca ideje o bosanskim piramidama: Otkriveno koja istarska mjesta "zrače"

Stara kinodvorana Bauer smještena na najvišem motovunskom trgu bila je premala da u četvrtak navečer primi sve zainteresirane posjetitelje predavanja...

  • Pseudonauka
Pseudonauka 04.10.2022

Atma: Znanstvena mjerenja Semira Osmanagića potvrdila mjesta pozitivne energije u Istri

Znanstvena mjerenja u Istri koje je po prvi puta proveo doktor Semir Osmanagić, tragom teorije Marka Pogačnika o Zmajevim linijama, pokazala su da zai...

  • Pseudonauka
Pseudonauka 04.10.2022

Piramida sunca: Mjerenja Semira Osmanagića potvrdila mjesta pozitivne energije u Istri

Znanstvena mjerenja u Istri koje je po prvi puta proveo doktor Semir Osmanagić, tragom teorije Marka Pogačnika o Zmajevim linijama, pokazala su da zai...

  • Pseudonauka
Pseudonauka 04.10.2022

Piramida sunca: Mjerenja Semira Osmanagića potvrdila mjesta pozitivne energije u Istri

Znanstvena mjerenja u Istri koje je po prvi puta proveo doktor Semir Osmanagić, tragom teorije Marka Pogačnika o Zmajevim linijama, pokazala su da zai...

  • Pseudonauka
Pseudonauka 05.10.2022

Kakanj-X: Mjerenja Semira Osmanagića potvrdila mjesta pozitivne energije u Istri

Znanstvena mjerenja u Istri koje je po prvi puta proveo doktor Semir Osmanagić, tragom teorije Marka Pogačnika o Zmajevim linijama, pokazala su da zai...

  • Pseudonauka
  • Ispravljeno
Pseudonauka 02.10.2022

Regional Express: Znanstvena mjerenja Semira Osmanagića potvrdila mjesta pozitivne energije u Istri

ŽIVOTNA ENERGIJA NA LOKALITETIMA U PULI VEĆA OD 70 POSTO

  • Pseudonauka
Pseudonauka 02.10.2022

Istarski.hr: Mjerenja Semira Osmanagića potvrdila mjesta pozitivne energije u Istri

Znanstvena mjerenja u Istri koje je po prvi puta proveo doktor Semir Osmanagić, tragom teorije Marka Pogačnika o Zmajevim linijama, pokazala su da zai...

  • Pseudonauka