Ne, španska aviokompanija ne otpušta 15.000 radnika

U klikbejt naslovima pojedinih portala netačno je ustvrđeno da španska aviokompanija Iberia otpušta više od 15.000 radnika.

Na portalu Slobodna Bosna 21.9.2021. godine objavljen je članak opremljen sljedećim naslovom:

GIGANT NA KOLJENIMA: Čuvena evropska aviokompanija privremeno otpušta više od 15.000 radnika…

Članke sa ovakvim naslovom objavili su još portali Hayat, Depo, Banjaluka IN, Buka, Crna Hronika i portal Vijesti(.uk). 

Suprotno tvrdnjama u naslovu, već se u prvim rečenicama teksta navodi da je najavljeno otpuštanje tri puta manjeg broja radnika, njih 4.000 do 5.000. 

Španska aviokompanija Iberia najavila je privremeno otpuštanje između 4.000 i 5.000 radnika od ukupno njih 15.200 zbog promjena u organizaciji kompanije i pada potražnje za letovima uslijed restrikcijskih mjera uzrokovanih koronavirusom.

Kako je u samom tekstu i objašnjeno, brojka od više od 15.000 radnika se ne odnosi na otpuštene radnike, nego na ukupan broj zaposlenih u aviokompaniji Iberia.

Vijest o privremenom otpuštanju dijela radnika u španskoj aviokompaniji prva je objavila novinska agencija HINA (20.9.), odakle su je preuzimali ostali mediji. Tekst portala Al Jazeera objavljen 21.9. identičan je onom sa portala Slobodna Bosna - jedina razlika je u naslovu. 

Aviokompanija Iberia namjerava privremeno otpustiti trećinu radnika (Aljazeera)

GIGANT NA KOLJENIMA: Čuvena evropska aviokompanija privremeno otpušta više od 15.000 radnika… (Slobodna Bosna)

U članku je objašnjeno da kompanije u Španiji tokom pandemije mogu privremeno otkazati ugovore sa radnicima/ama zbog poteškoća u poslovanju. Tim radnicima/ama je putem programa ERTE u toku od šest mjeseci od privremenog otpuštanja uplaćivana otpremnina u iznosu od 70 posto plaće koju su primali dok su bili zaposleni/e, a zatim 50 posto zahvaljujući vladinim podrškama. 

Međutim, ERTE program ističe 30. septembra, a sindikati ga u pregovorima s vladom nastoje produžiti do 31. januara 2022. godine. Kao jedan od razloga za odluku da Iberia krene u direktne pregovore sa svojim sindikatima o privremenom otpuštanju radnika/ca navodi se neizvjesnost oko toga da li će novo produžavanje ERTE programa podrazumijevati i avioprevoznike u Španiji. 

Drugi razlozi koji su motivirali ovu kompaniju na ovaj potez uključuju usporeni oporavak ekonomije, te podatak da ovaj avioprevoznik i dalje radi 30-35% manjim obimom nego u 2019. godini, i to uglavnom zbog ograničenja za putovanje turista iz SAD-a, Latinske Amerike, Japana i Kine. 

Kako se navodi u saopštenju ove kompanije, odluka o pregovorima dolazi zbog razloga vezanih za organizaciju i produktivnost i da je nužna kako bi se broj radnika prilagodio stvarnim potrebama. 

Stoga, tvrdnja da “čuvena evropska aviokompanija privremeno otpušta više od 15.000 radnika” dobija ocjenu dezinformacija, s obzirom na to da se radi o njih četiri do pet hiljada. Svi članci također dobijaju i ocjenu klikbejt, s obzirom na to da je tvrdnja iz naslova suprotna činjenicama u samom tekstu. 

Napomena

23.9.2021: Portali Buka, Crna Hronika i Slobodna Bosna su u ocijenjene članke unijeli ispravke tako da one sada sadrže tačne informacije. Zbog toga, članci ovih portala dobijaju i ocjenu ispravljeno.

24.9.2021: Portal Hayat je također izvršio ispravku netačnih navoda, zbog čega članak ovog portala dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 23. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me