Ne, španska aviokompanija ne otpušta 15.000 radnika

U klikbejt naslovima pojedinih portala netačno je ustvrđeno da španska aviokompanija Iberia otpušta više od 15.000 radnika.

Na portalu Slobodna Bosna 21.9.2021. godine objavljen je članak opremljen sljedećim naslovom:

GIGANT NA KOLJENIMA: Čuvena evropska aviokompanija privremeno otpušta više od 15.000 radnika…

Članke sa ovakvim naslovom objavili su još portali Hayat, Depo, Banjaluka IN, Buka, Crna Hronika i portal Vijesti(.uk). 

Suprotno tvrdnjama u naslovu, već se u prvim rečenicama teksta navodi da je najavljeno otpuštanje tri puta manjeg broja radnika, njih 4.000 do 5.000. 

Španska aviokompanija Iberia najavila je privremeno otpuštanje između 4.000 i 5.000 radnika od ukupno njih 15.200 zbog promjena u organizaciji kompanije i pada potražnje za letovima uslijed restrikcijskih mjera uzrokovanih koronavirusom.

Kako je u samom tekstu i objašnjeno, brojka od više od 15.000 radnika se ne odnosi na otpuštene radnike, nego na ukupan broj zaposlenih u aviokompaniji Iberia.

Vijest o privremenom otpuštanju dijela radnika u španskoj aviokompaniji prva je objavila novinska agencija HINA (20.9.), odakle su je preuzimali ostali mediji. Tekst portala Al Jazeera objavljen 21.9. identičan je onom sa portala Slobodna Bosna - jedina razlika je u naslovu. 

Aviokompanija Iberia namjerava privremeno otpustiti trećinu radnika (Aljazeera)

GIGANT NA KOLJENIMA: Čuvena evropska aviokompanija privremeno otpušta više od 15.000 radnika… (Slobodna Bosna)

U članku je objašnjeno da kompanije u Španiji tokom pandemije mogu privremeno otkazati ugovore sa radnicima/ama zbog poteškoća u poslovanju. Tim radnicima/ama je putem programa ERTE u toku od šest mjeseci od privremenog otpuštanja uplaćivana otpremnina u iznosu od 70 posto plaće koju su primali dok su bili zaposleni/e, a zatim 50 posto zahvaljujući vladinim podrškama. 

Međutim, ERTE program ističe 30. septembra, a sindikati ga u pregovorima s vladom nastoje produžiti do 31. januara 2022. godine. Kao jedan od razloga za odluku da Iberia krene u direktne pregovore sa svojim sindikatima o privremenom otpuštanju radnika/ca navodi se neizvjesnost oko toga da li će novo produžavanje ERTE programa podrazumijevati i avioprevoznike u Španiji. 

Drugi razlozi koji su motivirali ovu kompaniju na ovaj potez uključuju usporeni oporavak ekonomije, te podatak da ovaj avioprevoznik i dalje radi 30-35% manjim obimom nego u 2019. godini, i to uglavnom zbog ograničenja za putovanje turista iz SAD-a, Latinske Amerike, Japana i Kine. 

Kako se navodi u saopštenju ove kompanije, odluka o pregovorima dolazi zbog razloga vezanih za organizaciju i produktivnost i da je nužna kako bi se broj radnika prilagodio stvarnim potrebama. 

Stoga, tvrdnja da “čuvena evropska aviokompanija privremeno otpušta više od 15.000 radnika” dobija ocjenu dezinformacija, s obzirom na to da se radi o njih četiri do pet hiljada. Svi članci također dobijaju i ocjenu klikbejt, s obzirom na to da je tvrdnja iz naslova suprotna činjenicama u samom tekstu. 

Napomena

23.9.2021: Portali Buka, Crna Hronika i Slobodna Bosna su u ocijenjene članke unijeli ispravke tako da one sada sadrže tačne informacije. Zbog toga, članci ovih portala dobijaju i ocjenu ispravljeno.

24.9.2021: Portal Hayat je također izvršio ispravku netačnih navoda, zbog čega članak ovog portala dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 23. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak iz New Yorka ne prikazuje ljude koji bježe jer je neko vikao da “idu Rusi”

Društvenim mrežama širi se snimak na kojem ljudi panično trče ulicama New Y...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Izmišljeno “zaprašivanje koronom” kao motiv za političku podršku

Sad već stara teorija zavjere o “zaprašivanju otrovima” kao uzroku pandemij...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Nije tačno da je “preminuo predsjednik Ukrajine”

Nekoliko anonimnih portala je u svojim naslovima netačno navelo da je premi...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me