Ne, Trump nije poslao pismo sa skrivenom uvredljivom porukom

Društvenim mrežama se dijeli pismo koje je navodno američki predsjednik Donald Trump poslao Nancy Pelosi, predsjedavajućoj Zastupničkog doma u kome, istaknuto crvenom bojom, početno slovo svakog reda posmatrajući vertikalno kreira psovku. Trump takvo pismo nikad nije poslao.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Na Facebook profilu Daniela Semeder je 5.12.2020. objavljena fotografija uz opis u kojem se tvrdi da priložena fotografija pokazuje pismo koje je navodno Donald Trump poslao Nancy Pelosi, predsjedavajućoj Zastupničkog doma SAD-a. Semeder u ovom statusu Pelosi naziva “Blelosi”, a identičan status smo pronašli i na profilu Tajson Majk.

😄😄😄😄😄😄😄
Kakav genije Tramp ❤
Ovo je Trampovo obracanje doticnoj Blelosi koja je pocepala njegov govor onomad javno pred svima sto je bilo nezakonito.
Procitajte prva slova po duzini 😂😂😂


O navodnom pismu koje sadrži skrivenu uvredu na engleskom jeziku, koja je uokvirena crvenom bojom, pisao je američki portal za provjeru tačnosti činjenica Snopes u analizi objavljenoj 22.12.2019.godine.

Snopes je ustanovio da je pismo lažno i da je navjerovatnije poteklo sa platforme 4chan te da na zvaničnoj stranici Bijele kuće u odjeljku u kome se inače nalaze sva pisma predsjednika američkom Kongresu, takvog pisma nema.

(...) Iako su neki državni službenici učestvovali u takvim podvalama ovo pismo je samo šaljiva izmišljotina (moguće da je poteklo sa ozloglašene stranice 4chan), a ne istinska pošta koju je poslao predsjednik. Ne pojavljuje se na dijelu web stranice Bijele kuće na kojem se obično objavljuje predsjednička prepiska s Kongresom, niti je bilo koja medijska kuća izvijestila o takvom pismu koje je poslao predsjednik (a još manje s opscenom porukom koja je u njemu skrivena).
Ono što su mediji zabilježili na tu temu je da je Bijela kuća samo "izdala kratku izjavu rekavši da je predsjednik" prihvatio poziv predsjedavajuće".

Iz navedenog je jasno da Trump nije nikada poslao ovakvo pismo, te da je riječ o lažnoj fotografiji pisma sa skrivenom uvredljivom porukom.

Zbog toga, objava na Facebook profilu Daniela Semeder dobija ocjenu lažna vijest, a sva prenošenja ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 24. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Dokument o pristanku na vanrednu vakcinaciju predstavljen kao Pfizerova “zvanična objava”

Zavjerolog Saša Borojević objavio je na Facebooku fotografiju dokumenta za...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Vakcine za Covid-19 zaista postoje i nisu nikakvi “genetski tretmani”

Mila Alečković, poznata teoretičarka zavjere, u intervjuu objavljenom na Yo...

Lažna vijest Pseudonauka
Lažna vijest
Fotografija istrage protiv republikanskih političara iskorištena za lažnu vijest o izbornoj krađi u Americi

Na Facebook profilu Nikole Sandulovića, osnivača Republikanske stranke u Sr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me