Ne, Tuzlanski kanton nije “dezifikovan” deterdžentom Degragerm

Vijest da će se na stanovnike/ce Tuzlanskog kantona “sručiti” štetne hemikalije iz zraka izazvala je uznemirenost velikog broja ljudi. Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona demantovalo ju je istog dana kada se pojavila.

Ocijenjeni članci
Živinički info Lažna vijest; Demantirano;

Redakciji Raskrinkavanje se 13. marta javilo više čitatelja/ki, većinom iz Tuzlanskog kantona, sa upitom o istinitosti vijesti zbog zbog koje je u ovom kantonu u petak zavladala panika. Link koji smo dobili vodio je na portal Živinički info, na kojem je istog dana objavljen članak pod naslovom:

[ VANDREDNE VIJESTI ] U toku je dezinfekcija DEGRAGREM Tuzlanskog Kantona OPREZ!!!

Uz nadnaslov “Važna obavijest za sve stanovnike Tuzlanskog Kantona”, u članku je, bez navođenja ikakvih izvora ili dokaza, navedeno da su  u petak 13. marta prvi avion počeli da vrše “dezinfekciju” cijelog područja TK:

Danas prvi avioni poletili sa ” Piste Ciljuge ” u blizini Živinica i počeli sa dezinfekcijom cijelog područja TK u borbi protiv začetka pandemije ” Coronavirusa “. Materija kojom će se vršiti dezinfekcija je  ŠTETNA za ljudsko tijelo i organizam zbog toga se strogo zabranjuje kretanje na otvorenom u periodu od 11:00 sati do 21:30 . Dezinfekcija će se raditi po sledećem rasporedu po gradovima u zavisnosti od količine sredstva za dezinfekciju. 

U nastavku članka je čak predstavljen i navodni raspored “dezinfekcije” pojedinačnih lokalnih zajednica u Tuzlanskom kantonu. Ponovo, bez ikakvih izvora ili dokaza:

Prvi avioni poletili u 11:00
Živinice od 11:30 do 14:00
Tuzla od 12:00 do 14:30
Lukavac od 13:00 do 15:30
Banovići od 14:00 do 16:30
Kalesija od 16:00 do 18:30
Kladanj od 16:30 do 19:00
Gračanica od 17:00 do 19:30
Gradačac od 17:30 do 20:00
Čelić od 18:00 do 20:30
Teočak od 18:30 do 21:00
Srebrenik od 19:00 do 21:30

Da je ova vijest izazvala paniku u Tuzlanskom kantonu i da su građani/ke u nju zaista povjerovali/e, pokazuju i uznemireni komentari na društvenim mrežama. U jednoj od objava u kojima je članak podijeljen na Facebooku se, tako, navodi:

Koje su to necivilizirane hijene .....na koji su to oni način  i kada obavijestili stanovništvo???? Njih treba tužiti!!!!

Samo ova jedna objava sa privatnog profila je podijeljena skoro 60 puta, a prema podacima CrowdTangle alata, članak je na Facebooku imao više od 3.000 reakcija. 

 

Redakcija Raskrinkavanja kontaktirala je Rasima Džeku, koji je naveden kao kontakt osoba na ovom portalu. Iako na portalu ne postoje informacije o uredništvu ili redakciji istog, Džeko je u telefonskom razgovoru za Raskrinkavanje potvrdio da je on vlasnik, urednik i jedini novinar koji piše za portal. 

Džeko je, međutim, na pitanje o izvoru informacije o dezinfekciji Tuzlanskog kantona, odgovorio da vijest nije objavio on, već da je neko drugi “ušao na portal i postavio vijest” bez njegovog znanja, te da nema nikakve veze sa objavljenim člankom. 

Portal Federalne televizije je, nedugo nakon objavljivanja članka na portalu Živinički info, objavio demantij vijesti zajedno sa izjavom ministrice zdravstva koja je na čelu Kriznog štaba TK-a. U članku “Nije tačna informacija da je TK dezinfikovan protiv koronavirusa je navedeno:

Informacija koja se pojavila na pojedinim portalima da je danas vršena dezinfekcija gradova i općina Tuzlanskog kantona iz aviona, protiv kako su pojedini prenijeli "začetnika koronavirusa" nije tačna, potvrdila je za Federalnu televiziju ministrica zdravstva TK-a Dajana Čolić.
- Krizni štab TK nije organizirao ovu aktivnost, niti se dezinfekcija u ovakvim situacijama radi na ovaj način. O svim dodatnim aktivnostima Kriznog štaba TK-a, a u cilju suzbijanja eventualnog širenja koronavirusa, građani će biti obaviješteni putem naših zvaničnih sredstava informisanja, rekla nam je ministrica zdravstva koja je na čelu Kriznog štaba TK-a.
Kako je navedeno u informaciji koja je izazvala zabunu i zabrinutost među stanovnicima TK-a, navodna dezinfekcija je vršena materijom koja je štetna za ljudski organizam, te je građanima TK bilo zabranjeno kretanje danas između 11:00 i 21:30 sati, što je ministrica zdravstva TK-a u razgovoru za FTV također demantovala.

Rasim Džeko je za Raskrinkavanje potvrdio da ga je 13.3. kontaktirala policija zbog objavljivanja dezinformacije o “dezinfekciji TK”, te da je i njima rekao da nije on objavio pomenuti članak. Džeko je također naveo da ne planira objaviti demantij netačne informacije, jer je, kako kaže, nije on objavio. Članak je, ipak, obrisan u petak, 13. marta, u večernjim satima.

Tvrdnju da se u petak 13.3. desila “dezinfekcija” Tuzlanskog kantona, objavljenu na portalu Živinički info, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Obzirom da je članak uklonjen sa portala, isti dobija i ocjenu demantirano

(Raskrinkavanje.ba)

Analizirano na osnovu sugestije:
Oprez, zaprašivanje protiv coronavirusa
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 14. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Ko od kandidata_kinja na ovogodišnjim izborima širi lažne vijesti o bolesti COVID-19?

U ovoj analizi, zajedno sa partnerskim portalom Istinomjer, Raskrinkavanje....

Razabiranje
Teorija zavjere
“Meme mudrovanja” o pandemiji nisu činjenično utemeljena

Slika koja navodno prikazuje razliku između “prave i inscenirane pandemije”...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Željko Ražnatović Arkan nije živ - osim u klikbejt naslovima

Nekoliko anonimnih portala je u oktobru 2020. objavlilo članke sa naslovima...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me