Raskrinkavanje.ba

Ne, u Briselu se nije održao “sajam djece” na kojem se “prodaje novorođenčad”

Izvještavajući o godišnjoj konferenciji koja se održala u Briselu, a na kojoj istospolni muški parovi između ostalog mogu dobiti podatke o surogat majčinstvu, nekolicina portala domaćeg govornog područja je skup predstavila kao “sajam djece”. U člancima se spominju i "katalozi sa fotografijama djece”, te se procedura surogat majčinstva povezuje sa - pedofilijom.

Na portalu HOP je 29.9.2018. objavljen članak sa naslovom koji govori da je održan “sajam” na kojem “Homosexualni parovi kupuju novorođenčad od surogat majki”:

U Briselu je održan 4. Sajam djece: Homosexualni parovi kupuju novorođenčad od surogat majki

U članku se između ostalog navodi i to da su “bogati muškarci” prelistavali fotografije “njihove buduće djece” ali i “žena koje će im nositi djecu” i koje će ih se “nakon poroda odreći”.

U dvoranama i prostorijama luksuznog hotela Hilton je vrvjelo od istaknutih i bogatih muškaraca, koji su prelistavali kataloge štampane na sjajnom papiru. Razgledali su fotografije djece, koja su na ovaj način prodana, i žena, koje će im nositi tu “njihovu” buduću djecu (tzv. surogat majke) i koje će biti spremne potpisati sa tim homo parovima ugovor, kojim će se obavezati, da će se nakon poroda odreći djeteta u korist tih parova, za određeni iznos novca.

Iz navedenog članka nije jasno kako je moguće da bilo ko “prelistava” fotografije djece koja, kako se navodi u tekstu, još nisu rođena. 

Iste tvrdnje su potom uz neznatne izmjene u naslovu objavili i portali Fresh press, Saff, Info klix, Cazin (.ba), Lašvanska dolina, BH vijesti, te Glas Naroda, portal koji više nije u funkciji. Za napomenuti je da članci na portalima Saff i Fresh press ne sadrže pasus sa navodima o tome da su muškarci “razgledali fotografije djece, koja su na ovaj način prodana”.

Prema podacima Facebookovog alata CrowdTangle koji pretražuje dijeljenja i interakcije na društvenim mrežama, do obavljivanja ove analize, članak portala HOP je ostvario 32.577 interakcija, a podijeljen je na 26 Facebook stranice, te dodatnih skoro 3.000 privatnih profila.

Godinu dana kasnije, na portalu Adrenalin (.ba) je 28.11.2019. godine objavljen članak u kom se izvještava o istoj temi, a u čijem naslovu se navodi “Cijene beba i do 160.000” dolara”:

Ako niste znali u Briselu se održao sajam djece (Bruxelles /21.-22. rujna 2019). Cijene beba i do 160 000 $!

U trenutku pisanja ove analize članak nije dostupan na pomenutom portalu ali je dostupna njegova arhivirana verzija. Podaci alata CrowdTangle pokazuju da je članak ostvario 16.260 interakcija. I u ovom članku se ponavlja tvrdnja o navodnom katalogu sa fotografijama djece:

Luksuzni hotel Hilton primio je još jednom bogate muškaraca, koji su gledali kataloge (fotografije) djece, kako bi se odlučili koje dijete kupiti od tzv. surogat majki koje će potpisati ugovor, kojim se obvezuju, da će se poslije devet mjeseci nošenja u utrobi odreći djeteta.

Autor članka tekst završava pitanjem “da li se ovdje možda radi legalnom načinu pedofilije”.

S pravom se pitate se da li se ovdje možda radi legalnom načinu pedofilije kao obliku seksualne izopačenosti! Sami prosudite, istražite, pročitajte, pitajte, itd…

Isti članak su potom objavili portali Treca dob Hrvatska i Svi Srbi u Parizu.

Šta su činjenice?

Faktograf, naš partnerski portal iz Hrvatske je u analizi objavljenoj 28.12.2019. godine u naveo da je stranica Adrenalin (.ba) u ovom članku navela “niz neistina, manipulacija i nebuloza”. Faktograf navodi da se na konferencijama organizacije “Men Having Babies” ne prodaju nikakva djeca.

Što se manipulacija tiče, jedna je sadržana i u naslovu teksta, gdje se navodi: “Cijene beba i do 160 000 $!”
Naime, nikakva djeca se ne prodaju u Briselu, niti u ostalim gradovima gdje organizacija “Men Having Babies” održava svoje godišnje konferencije: San Franciscu, Taipeiju, Chicagu, Miamiju, Torontu, New Yorku ili Tel Avivu.

Faktograf je navod o tome “da li se ovdje možda radi o legalnom načinu pedofilije” nazvao nepotkrijepljenim nonsensom.

Ovaj sajam ni na koji način, naime, nije povezivan s pedofilijom, već se radi isključivo o informiranju i povezivanju muškaraca homoseksualne orijentacije s organizacijama koje financiraju postupak ili na drugi način omogućuju spajanje neostvarenih roditelja sa surogat majkama. Inicijativu je pokrenula neprofitna organizacija Men Having Babies, proizašla iz njujorškog LGBT centra.

U analizi se navodi i da je “Potpuno nejasno kakve fotografije djece ti muškarci mogu gledati, ako tek trebaju potpisati ugovor o surogat majčinstvu”.

Suvišno je reći da nakon sporazumnog ulaska strana u proces surogatstva, tek kreće izuzimanje spolnih stanica, oplodnja i eventualna trudnoća. Dakle, prema adrenalinu.ba život počinje i prije oplodnje. Ne samo to – moguće ga je vidjeti, u “punoj spremi” s loknicama, bojom očiju, kože i slično.

Šta je organizacija Man having babies:

Faktograf navodi i da je organizacija MHB započela u julu 2012. godine u New Yorku, kao mreža podrške za biološke gay očeve i one koji to žele postati, nudeći im mjesečne radionice i godišnje seminare. 

Vremenom je mreža narasla na dvije tisuće osoba diljem svijeta. Kako navode na svojim stranicama, njihova misija uključuje pružanje informacija, koji pomažu gay muškarcima da postanu očevi. Nasuprot dojmu koji se može dobiti iz teksta, da se radi o profitnoj aktivnosti nalik robovlasništvu ili događaju poput aukcije djece, ova organizacija sustavno, godinama promovira priuštivost usluga vezanih za surogatstvo za gay muškarce kroz financijsku pomoć i poticanje transparentnosti te povratnih informacija uključenih. Zbog toga dodjeljuju čak i grantove, kojima sufinanciraju skup postupak angažmana surogat majki. On u Americi doista ne košta manje od 90.000, a može koštati i preko prosječnih 120 tisuća dolara.

Standardni troškovi uključuju agencijske naknade, naknade nošenja trudnoće, izvantjelesnu oplodnju, odvjetničke troškove i troškove socijalnih radnika te medicinsko osiguranje. No, ti iznosi su nerijetko uvećani za izmakle plaće surogat majke za vrijeme trudnoće ili troškove vrtića za njenu djecu, dodatne medicinske troškove, troškove carskog reza…

U tom smislu je održan i “sajam financiranja” u sklopu konferencije, kako bi ovi muškarci mogli doći do informacija o troškovima i eventualnim popustima usporedbom različitih opcija za dolazak do cilja. To se može vidjeti i u videu, koji portal koristi u svom dezinformatorskom članku.

Iz navedenog je jasno da je riječ o konferenciji na kojoj se istopolni parovi mogu informisati o surogat majčinstvu, a koja je u analiziranim člancima manipulativno i netačno predstavljena kao “sajam” na kojem se “prelistavaju katalozi” sa fotografijama djece i kao “legalna pedofilija”.

Na takvim konferencijama se parovi upoznaju sa procedurama i opcijama vezanim za ovaj vid roditeljstva, no ne postoje nikakvi “katalozi” sa “fotografijama djece”, niti se na “sajmu kupuju djeca”. 

Zbog navedenih činjenica, tvrdnja iz naslova portala HOP o “sajmu djece”, kao i tvrdnje o “katalogu sa fotografijama djece” dobijaju ocjenu lažna vijest, dok iste tvrdnje na drugim portalima dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Tvrdnju koja je objavljena u naslovu portala Adrenalin i svim prenošenjima ovog članka o tome da su na “sajmu cijene beba i do 160.000” ocenjujemo i kao manipulisanje činjenicama.

Svi članci dobijaju i ocjenu manipulisanje činjenicama i dezinformacija zbog tvrdnji i implikacija o tome da je riječ o događaju na kojem se “kupuju djeca”. 

Članci na portalima Adrenalin i Cazin su u međuvremenu obrisani, te ih ocjenjujemo i kao demantovano.

Napomena

17.6.2021.

Netačne tvrdnje iz ove analize pronašli smo u nizu članaka koji su objavljivani od 2018. godine. Jedan od novijih primjera je članak na web stranici Opusteno22, objavljen 13.6.2021. godine. Ovim člancima dajemo ocjene prenošenje lažnih vijesti, manipulisanje činjenicama i dezinformaciju.

22.4.2022: 

Tvrdnje o navodnom “sajmu djece” na kojem se “prodaju novorođenčad” u Briselu ponovo su aktuelne. Ovi navodi objavljeni su u članku portal Pozitivna Srpska 19. aprila 2022. godine. Prema analizi alata kompanije Meta CrowdTangle, ovaj članak je na Facebooku ostvario više od 1.300 interakcija. Shodno činjenicama iznesenim u analizi, ovaj članak ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti, manipulisanje činjenicama i dezinformaciju.

25.8.2022.

Netačne tvrdnje o “sajmu djece” koji se navodno održava u Briselu ponovo su aktuelne na društvenim mrežama. U proteklim mjesecima objavljene su na mnogobrojnim Facebook i Twitter profilima (1,2,3). Članak koji sadrže ove tvrdnje, objavljen na portalu Vidovdan 2018. godine, također se dijelio na društvenim mrežama proteklih sedmica. Shodno činjenicama, ove objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti, manipulisanje činjenicama i dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 29.11.2018

HOP: U Briselu je održan 4. Sajam djece: Homosexualni parovi kupuju novorođenčad od surogat majki

22. i 23. rujna ove godine u Briselu je održan 4. Sajam djece pod patronatom američke organizacije MEN HAVING BABIES.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 09.11.2019

Treća dob: SAJAM DJECE U BRISELU ZA MUŠKE GAY PAROVE – Cijene beba i do 160 000 dolara. Evo i videa!

Ako niste znali u Briselu se održao sajam djece (Bruxelles /21.-22. rujna 2019). Cijene beba i do 160 000 $!

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 10.01.2018

Fresh press: U Briselu održan 4. Sajam djece: Homoseksualni parovi kupuju novorođenčad od surogat majki

Prije dva mjeseca u Briselu je održan 4. Sajam djece pod patronatom američke organizacije MAN HAVING BABIES.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 06.11.2018

Saff: U Briselu održan 4. Sajam djece: Homoseksualni parovi kupuju novorođenčad od surogat majki

Prije dva mjeseca u Briselu je održan 4. Sajam djece pod patronatom američke organizacije MAN HAVING BABIES.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 06.11.2018

Infoklik: U Briselu je održan 4. Sajam dece: Homoseksualni parovi kupuju novorođenčad od surogat majki

Već po četvrti put, američka organizacija Men having babies (Muškaraci koji imaju bebe), otvorila je danas i juče (22. do 23. septembra 2018) vrata “s...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 07.11.2018

Cazin.ba: U Briselu Održan 4. Sajam Djece: Homoseksualni Parovi Kupuju Novorođenčad Od Surogat Majki

Prije dva mjeseca u Briselu je održan 4. Sajam djece pod patronatom američke organizacije MAN HAVING BABIES

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 06.11.2018

BH Vijesti: U Briselu Održan 4. Sajam Djece: Homoseksualni Parovi Kupuju Novorođenčad Od Surogat Majki

Prije dva mjeseca u Briselu je održan 4. Sajam djece pod patronatom američke organizacije MAN HAVING BABIES

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 06.11.2018

Glas naroda BiH: U Briselu Održan 4. Sajam Djece: Homoseksualni Parovi Kupuju Novorođenčad Od Surogat Majki

Prije dva mjeseca u Briselu je održan 4. Sajam djece pod patronatom američke organizacije MAN HAVING BABIES.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 28.11.2019

Adrenalin: Sajam dece u zemlji EU. Muški Gay parovi kupuju bebe po ceni do 180,000 €

Nekako nam se čini da se u zapadnom svetu sve radi da bi se uništio mit porodice i svega što ona nosi kroz celu evoluciju čoveka. Kako prenosi prenosi...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 26.12.2019

Svi Srbi u Parizu: VIDEO) Sajam dece u zemlji EU. Muški Gay parovi kupuju bebe po ceni do € 180,000

Nekako nam se čini da se u zapadnom svetu sve radi da bi se uništio mit porodice i svega što ona nosi kroz celu evoluciju čoveka. Kako prenosi prenosi...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 12.12.2019

Lasvanska dolina: OTVOREN SAJAM DJECE ZA GEJEVE: Cijene po djetetu od 95.000 do 160.000 dolara!

Već četvrti put u Briselu, “sajam” djece za homoseksualce. Trgovina donosi prihode, najniža cijena novorođenčeta je brzo porasla. Sa kojim pravom Euro...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 13.06.2021

Opusteno2: OTVOREN SAJAM DECE ZA GEJEVE: Cene po detetu od 95.000 do 160.000 dolara! (FOTO)

Već četvrti put u Briselu, “sajam” dece za homoseksualce. Trgovina donosi prihode, najniža cena novorođenčeta je brzo porasla. Sa kojim pravom Evropa...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 02.03.2019

NewsFlash: OTVOREN SAJAM DECE ZA GEJEVE: Cene po detetu od 95.000 do 160.000 dolara! (FOTO)

Već četvrti put u Briselu, “sajam” dece za homoseksualce. Trgovina donosi prihode, najniža cena novorođenčeta je brzo porasla. Sa kojim pravom Evropa...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 10.02.2021

Sve ja znam: OTVOREN SAJAM DECE ZA GEJEVE: Cene po detetu od 95.000 do 160.000 dolara! (FOTO)

Već četvrti put u Briselu, “sajam” dece za homoseksualce. Trgovina donosi prihode, najniža cena novorođenčeta je brzo porasla. Sa kojim pravom Evropa...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 02.10.2018

Slobodna Dalmacija: Homoseksualni sajam u Bruxellesu za prodaju žena i djece

Dok ministar Kuščević marljivo radi na brojanju potpisa za opoziv tzv. Istanbulske konvencije, koja se bavi borbom protiv nasilja prema ženama i rušen...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.09.2018

Recineeu: ”Сајам деце” у Бриселу за содомите. Цене деце од 95.000 до 160.000 долара

Већ четврти пут у Бриселу, “сајам” деце за хомосексуалце. Трговина доноси приходе, најнижа цена новорођенчета је брзо порасла. Са којим правом Европа...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 06.10.2018

Crkva na kamenu: Homoseksualni sajam u Bruxellesu za prodaju žena i djece

Dok ministar Kuščević marljivo radi na brojanju potpisa za opoziv tzv. Istanbulske konvencije, koja se bavi borbom protiv nasilja prema ženama i rušen...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.03.2019

Sada malo: OTVOREN SAJAM DECE ZA GEJEVE: Cene po detetu od 95.000 do 160.000 dolara! (FOTO)

Već četvrti put u Briselu, “sajam” dece za homoseksualce. Trgovina donosi prihode, najniža cena novorođenčeta je brzo porasla. Sa kojim pravom Evropa...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 12.05.2019

Moj klub: OTVOREN SAJAM DECE ZA Gej populaciju: Cene po detetu od 95.000 do 160.000 dolara!

Već četvrti put u Briselu, “sajam” dece za homoseksualce. Trgovina donosi prihode, najniža cena novorođenčeta je brzo porasla. Sa kojim pravom Evropa...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 19.04.2022

Pozitivna Srpska: ”Sajam” djece u Briselu – Cijene djece od 95.000 do 160.000 dolara

Već četvrti put u Briselu, “sajam” dece za homoseksualce. Trgovina donosi prihode, najniža cena novorođenčeta je brzo porasla. Sa kojim pravom Evropa...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 21.08.2022

Twitter profil: Srpski Info Štab: Sajam djece u Briselu

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 25.09.2018

Vidovdan: ”Сајам” деце у Бриселу – Цене деце од 95.000 до 160.000 долара

Већ четврти пут у Бриселу, “сајам” деце за хомосексуалце. Трговина доноси приходе, најнижа цена новорођенчета је брзо порасла. Са којим правом Европа...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 14.06.2022

Twitter profil: Sreten Jevtić: Sajam djece u Briselu

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 13.05.2022

Twitter profil: Marija Djurdjevic: Sajam djece u Briselu

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 22.04.2022

Twitter profil: Branimir Saračević: Sajam djece u Briselu

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija