Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu i starce” ukoliko njihovi staratelji nisu vakcinisani protiv Covid-19.

Na Facebook profilu Marko Kraljevic III, 24.11.2021. godine objavljen je screenshot objave korisnika Josipa Reseta, u kojoj se tvrdi:

U Kanadi su poceli odvoditi djecu i starce ako skrbnici (roditelji I sinovi/kceri) nisu cijepljeni uz obrazlozenje da se ne mogu o njima adekvatno brinuti zbog lockdwona za ne cijepljene. Ontario i Quebec… rodjak mi javio...Hocete cekati da to ludilo krene i tu!? Cilj je jasan, neprijatelj postojan a nacin samo jedan 

Do datuma pisanja ove analize, objava na profilu Marko Kraljevic III podijeljena je 261 put.

Profil Josipa Reseta nije više dostupan. Međutim, screenshot ovih tvrdnji objavljen je na profilu Ivana Benčić 20.11.2021. godine, a potom i na nekoliko desetina Facebook profila i stranica. 


Šta su činjenice?

Google pretragom ključnih riječi nismo uspjeli pronaći bilo kakva saopštenja nadležnih institucija u Kanadi ili medijske izvještaje o mjerama koje podrazumijevaju navodno odvođenje djece i staraca jer su skrbnici nevakcinisani protiv Covid-19. 

U članku objavljenom na web stranici Family LLB 7.9.2021. godine, ontarijski advokat porodičnog prava Russell Alexander govori o mogućim sukobima na porodičnom sudu i objašnjava da li činjenica da je roditelj nevakcinisan može rezultirati privremenim gubitkom starateljstva nad djetetom. Alexander navodi primjer iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je sud u saveznoj državi Illinois privremeno oduzeo starateljstvo majci nad njenim 11-godišnjim sinom, koje je dijelila sa bivšim mužem, jer je nevakcinisana. Sud je, kako se navodi u članku, kasnije povukao tu odluku. Alexander je naglasio da takvi slučajevi i dalje nisu zabilježeni u kanadskoj pokrajini Ontario, te da je i dalje nepoznato kakav bi ishod slični slučajevi mogli imati u budućnosti. 

Russell Alexander je u još nekoliko medijskih članaka govorio na ovu temu (1,2).

Članak kojeg je napisao Alexander, kao i spomenuti slučaj u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosi se na dešavanja na porodičnom sudu i eventualne nesuglasice između razvedenih/rastavljenih roditelja koji dijele starateljstvo nad djetetom. Ne postoje izvještaji o “odvođenju” djece ili staraca iz domaćinstava u kojima žive sa svojim starateljima.

Također, fotografija dječaka, koja se nalazi u objavi na Facebook profilu Josip Reset, nema nikakve veze sa pandemijom, vakcinama ili Kanadom. Nastala je 2018. godine u Rusiji, a prikazuje hapšenje dječaka koji je učestvovao u demonstracijama protiv Vladimira Putina u Moskvi 5.5.2018. godine, navodi se u opisu fotografije na web stranici Getty images.

Dakle, nasuprot tvrdnjama čiji je izvor “rođak iz Kanade”, vlasti u Ontariju, Quebecu i drugim dijelovima Kanade ne odvode djecu i starce iz njihovih domova jer su im staratelji nevakcinisani.

Shodno činjenicama, ovu tvrdnju, prvobitno podijeljenu na Facebook profilu Ivana Benčić, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 08. 12. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Manipulativna tumačenja podataka o prijavljenim smrtima nakon primanja Pfizer vakcine

U prva tri mjeseca upotrebe Pfizer vakcine protiv Covid-19 prijavljene su 1...

Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Analiza
Pregled sedmice: 9. januar, Đoković i pandemija

U sedmici iza nas, Raskrinkavanje se bavilo dezinformacijama o aktuelnim de...

Lažna vijest
Dezinformacije “Bez pardona”: Novi niz netačnih tvrdnji o Covid-19 iz emisije TV Jadran

Telefonsko uključenje gledateljice u emisiju “Bez pardona” na TV Jadran dij...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me