Raskrinkavanje.ba

Ne, u Nepalu niko nije zapalio predajnik za 5G mrežu

Fotografija za koju se tvrdi da pokazuje požar predajnika 5G mreže u Nepalu koji je zapaljen usljed revolta građana, brzo je postala veoma viralna na društvenim mrežama. Međutim, niti se radi o fotografiji 5G predajnika, niti je fotografija nastala u Nepalu, niti je Nepal uopšte počeo sa uvođenjem 5G mreže.

Facebook stranica Srpska čast prva je u regiji objavila fotografiju za koju se u opisu tvrdi da predstavlja predajnik za 5G mrežu koji je zapaljen iz protesta građana protiv uvođenja 5G mreže u Nepalu. Ova objava se na ovoj stranici pojavila 28. marta:

“Građani Nepala su zapalili 5G predajnik. Širi dalje i ne dozvoli 5G u Srbiji”

Ova fotografija je u trenutku pisanja ove analize imala 6.900 reakcija i više od 800 komentara, te je podijeljena više od 11.000 puta.

Napomena: 7.7.2020.

Facebook stranica Srpska čast je istu fotografiju objavila i 4. jula.

Facebook stranica Bošnjački put samo nekoliko sati kasnije prenijela je istu objavu, a ista fotografija uz iste tvrdnje u opisu objavljena je nakon toga na nekoliko privatnih profila.

U komentarima na navedene objave je nekoliko korisnika dovelo u pitanje autentičnost ovih fotografija, a provjerom smo vrlo brzo došli do zaključka da u ovim objavama nema ništa istinito. 

Istom temom se bavio i naš partnerski portal Fake News Tragač iz Srbije. 

Fake News Tragač je ustanovio da fotografija s zapaljenim predajnikom uopće nije iz Nepala i nije povezana s 5G mrežom. Riječ je o fotografiji mobilnog predajnika u plamenu koja je nastala u junu 2013. godine, tokom radova na predajniku koji su prouzročili požar u gradiću Bensalem u predgrađu Philadelphije u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji.

Osim toga, činjenica je i da u Nepalu još uvijek ne postoji 5G mreža. Prema podacima Nepal Telecoma, koji je državni i vodeći telekom operater u Nepalu, trenutno traje proces širenja 4G mreže na dodatnih 26 nepalskih gradova, nakon što su dva grada, Kathmandu i Pokhara, dobila 4G mrežu prije dvije godine

Prema tvrdnjama direktora Huaweia za Nepal, najranije što se može očekivati jeste uvođenje 5G mreže u Nepalu 2021. godine.  

Prikaz djelovanja kompanije Huawei u Nepalu posljednjih 20 godina. Izvor: Nepali Telecom

Zbog netačne tvrdnje da fotografija prikazuje zapaljeni toranj 5G mreže u Nepalu, kao i netačne tvrdnje da je toranj zapaljen usljed protesta javnosti protiv uvođenja 5G mreže, objava na Facebook stranici Srpska čast dobija ocjenu lažna vijest, dok objava na Facebook stranici Bošnjački put dobija ocjenu prenošenje lažne vijesti.  

Napomena: 7.7.2020.

Ocjenu prenošenje lažne vijesti dobija i objava Facebook stranice Srpska čast od 4. jula 2020.

(Omer Zvizdić za Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 28.03.2020

Facebook profili i stranice: Građani Nepala su zapalili 5G predajnik

Srpska čast

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 05.07.2020

Facebook profili i stranice: Budi se narode SRPSKI 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Prenošenje lažnih vijesti