Raskrinkavanje.ba

Ne, u Novom Pazaru nisu “ubijali pacijente” na COVID-19 odjelu

Anonimni portal “PesterPress” je objavio članak sa nevjerovatnim tvrdnjama da su pacijenti Covid odjela bolnice u Novom Pazaru - ubijani. Izvor priče je neimenovani “čiča sa Pešteri” koji je navodno svjedočio tome. Iako su ovi navodi izmišljeni, članak je ostvario skoro 50.000 interakcija na društvenim mrežama.

Na portalu PesterPress je 24.1.2021. godine objavljen članak koji je predstavljen kao ispovijest neimenovanog muškarca iz bolnice u Novom Pazaru. 

Strašna ispovijest pacijenta: Ubijali su ljude u novopazarskoj bolnici kao u ratu, pobjegao sam u pidžami, a sa mnom još 21 pacijent, bili smo na spisku da nas ubiju

U članku ovog anonimnog portala, muškarac sa Pešteri (Pešterska visoravan, jugozapad Srbije, op.a.) je, navodno, nakon pregleda u Tutinu i pozitivnog testa poslat na liječenje u “kovid” bolnicu u Novom Pazaru.

O muškarcu koji je, navodno, ovom anonimnom portalu dao ispovijest nije navedeno više detalja.

(...) Strašna ispovijest čovjeka sa Pešteri: ,, Imao sam simptome korone i otišao sam da se pregledam u Domu zdravlja u Tutinu, bio je mjesec jun 2020 godine, tamo je test pokazao da sam pozitivan, Rekli su mi da moram na odeljenje u novopazarsku bolnicu i dali mi uput za stacionarno liječenje u kovid bolnici u Pazaru.

Kada sam ušao na odeljenje, odmah su mi uzeli mobilni telefon i dali mom sinu, rekli su da me niko ne može kontaktirati dok sam na odeljenju, jedino preko ljekarskog osoblja bolnice, mogu dobijati informacije.

Doživeo sam strašan prizor, dok sam ulazio u bolnici, pacijenti su ležali po hodnicima, neki su jaukali, neki plakali a neki su bili mrtvi.

Sada nema nazad, moram na odeljenje, kamo sreće da ostadoh kod kuće pa da na miru umrem, buncam sam sa sobom.

Uveli su me u jednu sobu, tamo je bilo sve puno, donijeli su jedan sunđer i legao sam na tom sunđeru na podu. Kasnije su donijeli infuzije i uključili mi. (...)

Ovaj navodni bivši pacijent novopazarske bolnice je u “ispovijesti” naveo da je vidio kako zdravim ljudima daju kiseonik da bi potom, tokom noći, medicinski radnici isključivali aparate “iz štekera”, zbog čega su pacijenti umirali. Navodno je jedne večeri “izbrojao” 24 ubijena pacijenta.

(...) Tako sam boravio puna tri dana. Gledao sam zdrave ljude kako im uključuju kiseonik a kada bi ugasili svjetlo, ušo bi neko od medicinskih radnika i isključio iz štekera aparate, kada bi im isključili aparate, samo bi se začuo jak glas i pacijenti bi bili mrtvi.

Sjećam se jedne večeri, ubili su 24 pacijenta. Imalo je ukupno 13 respiratora i ne znam koliko boca sa kiseonikom. Tada su isključili struju i svi pacijenti koji su bili na respiratorima i kojima je bio uključen kiseonik, umrli su te noći. Brojao sam mrtve i tačno je bilo 24.pacijenta koje su ubili. (...)

U nastavku ove bizarne ispovijesti, bivši pacijent je “obrazložio” i navodni plan po kome je bolnica u Novom Pazaru sa bolnicama u Beogradu, Kragujevcu i Nišu “radila” kako bi se prodavali organi ubijenih pacijenata.

(...) Kasnije su napravili dogovor sa bolnicama u Nišu,Kragujevcu i Beogradu, pa su pacijente terali u te bolnice i nikada se nijedan nije vratio živ. najvjerovatnije su im prodavali organe.(...)

Navodna ispovijest “začinjena” je i detaljem o tome kako se jedan pacijent “odbranio” od isključivanja aparata iz struje uz pomoć “mačuge”.

(...) Jedan pacijent je imao mačugu pored sebe i pretio je ljekarima i medicinskim radnicima, da ako priđu da mu isključe aparat iz štekera, udariće ih. Tako je jednu malu sestricu udario mačugom po glavi i više nijesu smjeli prići kod štekera, gdje je bio uključen aparat.(...)

Prema tvrdnjama “čiče sa Peštera”, on se spasio tako što je pobjegao, sa još 21 pacijentom, i to nakon što mu je medicinska sestra rekla da je “na redu da bude na respiratoru”.

(...) Kada sam video mojim očima da ubijaju pacijente, odlučio sam da pobegnem. Jedna mala sestrica mi je rekla, sada ste vi deda na redu da budete na respiratoru. Tada je izašla iz sobe jer joj je zazvonio telefon , ja sam skočio iz postelje i rekao, bježimo, hoće i nas da ubiju kao ove do sada. Tada su sa mnom krenuli još 21 pacijent.

Neko je uzeo taksi da ga odvede kući, neko je molio prolaznike na ulici da mu posudi telefon kako bi zvao ukućane da dođu po njih.

Tako smo svi koji smo pobjegli preživjeli. Pacijenti koji su tada ostali u bolnici, ubijeni su. 

“Ispovijest” se završava navodima o tome da “skafanderi” koje medicinsko osoblje nosi služe da se “namaskiraju”, kako ih pacijenti ne bi prepoznali. Takođe, “čiča sa Pešteri” preporučuje svima koji imaju “simptome gripa” da se liječe kod kuće a ne u bolnici, jer “ko tamo ode, živ se ne vraća”.

(...) Plan je bio napravljen, da se pacijent navodno ,,liječi,, dva do tri dana a zatim da se ubije. One skafandere što nose medicinski radnici i ljekari, to je zbog toga da ih ne bi prepoznali. Ko zna koga su dovodili da ubija pacijente, možda uopšte nije bilo osoblje iz Pazara. Kada ga ne vidiš u skafandere namaskirani, kako možemo znati ko je i odakle je. Samo dok sam ja bio na odeljenju, ubijeno je preko 50 pacijenta, sve sam ih brojao lično, a možda i više. Kada bih hteo da odem do kupatila,prelazio sam preko mrtvaca,kao preko panjeva i tako bi ih brojao. Pacijente bi ubijali većinom noću.

Preporučujem svima koji imaju simptome gripa da ne idu u bolnicu i da se liječe kod svoje kuće, jer ko ode u bolnicu, taj se živ ne vraća. Ovo je samo jedan dio priče od onoga što sam preživjeo i video,,.

Priča kroz suze potrešeni deda sa Pešteri. 

“Ispovijest” je na Facebooku zabilježila 45.916 interakcija u vrijeme pisanja ove analize, kako pokazuju podaci Facebookovog alata za pretragu interakcija na društvenim mrežama, CrowdTangle.

Link ovog članka su korisnici/ce Facebooka dijelili u brojnim grupama, kao što su: SAKRIVENA ISTORIJA SRBA, Poštovaoci lika i djela dr Branimira Nestorovića, OTPOR DIKTATURI VUCICA‼️, Istinoljublje, Grupa podrške Ivana Pernara, Stop prisilnoj KORONA vakcinaciji i globalizaciji!!!, BOŠNJAČKI POKRET SLOBODE i drugim.

Na YouTube kanalu PLANDEMIOLOG - prof. dr Milan ZARIĆ je 25.1.2021. objavljen video sa naslovom “UBIJALI SU LJUDE U NOVOPAZARSKOJ KOVID BOLNICI?!”, u kojem narator čita članak portala PesterPress.

Link na ovaj Youtube video je podijeljen na Facebook stranici Проф. Др Милан Зарић, uz status u kojem je cijeli članak portala PesterPress.

I korisnici/ce društvene mreže Twitter su dijelili link članka anonimnog portala PesterPress, ali u daleko manjem broju u odnosu na Facebook, kako pokazuju rezultati pretrage. Broj interakcija bio je daleko manji u odnosu na Facebook - ukupno 125 interakcija za 25 objava.

Šta su činjenice?

Portal PesterPress je anoniman, bez podataka o novinarskom i uredničkom timu, kao i vlasniku/ci. U kategoriji “kontakt” dostupna je tek generička email adresa i kontakt forma sa brojevima telefona, koje u imeniku nismo pronašli. Broj koji je naveden u kontakt formi nije bio u funkciji kad smo ga pozvali.

PesterPress je i ime Facebook stranice koju prati 4.315 korisnika/ca ove društvene mreže. U odjeljku “informacije” ove Facebook stranice takođe nema nikakvih podataka o stranici, niti je naveden link na portal PesterPress. Ipak, na ovoj stranici se dijele linkovi na članke portala PesterPress.

Članak sa posve nevjerovatnom “ispovijesti čiče sa Pešteri”, koja graniči sa zdravim razumom, je objavljen bez detalja o navodno bivšem pacijentu novopazarske bolnice. Izostavljeni su datumi njegovog navodnog boravka u bolnici i “ubistava pacijenata” kojima je “svjedočio”.

Navedeno je tek da se sve desilo u junu 2020. Podsjetimo da je tokom ljeta prošle godine, Novi Pazar bio jedno od žarišta pandemije COVID-19 u Srbiji, o čemu su izvještavali brojni mediji. O teškoj situaciji u kojoj su se našle medicinske ustanove u tom gradu je izvijestio 30.6.2020. BBC na srpskom, navodeći da je došlo do značajnijeg porasta broja zaraženih. Agencija Anadolija je 20.7.2020. izvijestila da je 154 osoba preminulo od posljedica COVID-19 od početka pandemije do polovine jula u ovom gradu.

PressPester je jedini portal na kojem su objavljeni navodi o tome da su tokom jedne večeri “ubijena 24 pacijenta” u novopazarskoj bolnici. Google pretraga nije dala rezultate o takvim navodima u nekom drugom mediju.  

Kada je riječ o preminulim od COVID-19 u Novom Pazaru tokom ljetnih mjeseci prošle godine, 28. jun je bio jedan od težih dana. 11 lica je preminulo tog dana, o čemu je izvijestila Nova u članku objavljenom tog dana. Ni u ovo izvještaju se ne pominju nikakvi navodi o “ubijanju” pacijenata.

Takve navode nismo pronašli ni na stranici Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, na kojoj su dostupni samo podaci o brojevima zaraženih virusom SARS-CoV-2 u ovom gradu od počekta pandemije. 

Raskrinkavanje je kontaktiralo Opštu bolnicu Novi Pazar, kako bismo dobili komentar na navode iz članka PressPesteri, ali ni nakon nekoliko pokušaja, odgovor nismo dobili.

Dakle, ne postoje nikakvi dokazi koji bi upućivali na to da je pacijentima/cama oboljelim od COVID-19 u Novom Pazaru neko “iz štekera isključivao aparate” i tako ih ubijao.

Ni navodi o dogovoru sa bolnicama u Nišu, Kragujevcu i Beogradu, koje su “najvjerovatnije prodavale organe pacijenata”, nisu tačni. Za njih nisu ponuđeni nikakvi argumenti i objašnjenja, niti smo ih pronašli bilo gdje osim na portalu PressPester

Tačno je da su neki pacijenti/ce premiještani iz Novog Pazara u bolnice u Beogradu, Nišu i Kragujevcu kako bi dobili/e bolju njegu, a ne zbog “prodaje organa”. O tome je izvještavao BBC na srpskom jeziku u članku objavljenom 30.6.2020.

Tvrdnju da su pacijenti ubijani na COVID-19 odjelu novopazarske bolnice iz članka anonimnog portala PressPester ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tvrdnju da je postojao dogovor sa bolnicama u Nišu, Kragujevcu i Beogradu i da su ove bolnice “najvjerovatnije prodavale organe pacijenata” ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 24.01.2021

Press Pešter: Strašna ispovijest pacijenta: Ubijali su ljude u novopazarskoj bolnici kao u ratu, pobjegao sam u pidžami, a sa mnom još 21 pacijent, bili smo na spisku da nas ubiju

Strašna ispovijest čovjeka sa Pešteri: ,, Imao sam simptome korone i otišao sam da se pregledam u Domu zdravlja u Tutinu, bio je mjesec jun 2020 godin...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 25.01.2021

Facebook profili i stranice: Strašna ispovijest pacijenta

Strašna ispovijest pacijenta: Ubijali su ljude u novopazarskoj bolnici kao u ratu, pobjegao sam u pidžami, a sa mnom još 21 pacijent, bili smo na spis...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.01.2021

YouTube: pLandemiolog - prof. dr Milan ZARIĆ: UBIJALI SU LJUDE U NOVOPAZARSKOJ KOVID BOLNICI?!

Strašna ispovijest pacijenta: Ubijali su ljude u novopazarskoj bolnici kao u ratu, pobjegao sam u pidžami, a sa mnom još 21 pacijent, bili smo na spis...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti