Ne, vakcinisane osobe ne sijaju pod LED rasvjetom

Pokvarena LED ulična rasvjeta u Kanadi i SAD-u podstakla je teoretičare/ke zavjere da zaključe da postoji tajni princip raspoznavanja vakcinisanih od nevakcinisanih građana/ki.

Foto: Freepik

Na Telegram kanalu iSTiNA 12.3.2023. godine objavljen je video u kojem izvjesni dr. Danijel Nagasi razgovara s teoretičarkom zavjere Jane Ruby. U opisu na engleskom jeziku navodi se da se “plava svjetla unazad dvije godine postavljaju kako bi se mogli razlikovati nevakcinisani od onih nanočipovanih”:

🇬🇧 Dr Danijel Nagase, plava svjetla se postavljaju kako bi se mogli razlikovati nevakcinisani od onih nanočipovanih koji su primili tu gensku mRNK terapiju. Takva plavo-ljubičasta svjetla se sve više postavljaju unazad dvije godine, i to namjerno! Najviše ih ima na magistralnim putevima i na mjestima gdje je velika frekvencija saobraćaja i ljudi. Mi koji se bavimo molekularnom biologijom znamo da se takvo ultravioletno svjetlo koristi  da bismo identifikovali genetski modifikovane organizme (ljude kojima je mRNK vakcinom izmijenjen gen). Policija sada tačno može da zna ko je te "vakcine" primio, a ko nije.

U videu, objavljenom s prevodom na naš jezik, Nagasi i Ruby tvrde da će oni koji su se vakcinisali svijetliti pod ovim uličnim svjetlima:

Nagase: U svijetu molekularne biologije koristimo ultravioletno svjetlo zbog imunofluorescencije. Šta je imunofluorescencija? Ako se bavite genetičkim inženjeringom i ubacite gen u ćeliju i želite da odredite da li je gen uspješno umetnut označite ga sa crvenim, zelenim proteinom ili luciferazom. Nečim što počne da svijetli kada je izloženo ultravioletnom svjetlu.

Ruby: O moj Bože! Vidim kuda idete s ovim.

Nagase: Ako ta ćelija počne proizvoditi zeleni fluorescentni protein pored toga što ste ubacili u nju, onda imate veliku vjerovatnoću da je ta ćelija uspješno spojena sa genom. Dakle ljubičasto ultravioletno svjetlo nam govori da li je nešto uspješno genetski uneseno u metu. 

Ruby: Da li vi pretpostavljate i potencijalno sugerišete da, u kontekstu ovih mRNA vakcina, da će oni koji su se vakcinisali svijetliti pod ovim uličnim svjetlima?

Nagase: Da.

Video je na Telegramu pregledalo više od 11.000 ljudi, a tvrdnje iz njega objavljene su na nekoliko Facebook profila i stranica (1, 2, 3, 4). Čak su i Facebook korisnici/e iz drugih govornih područja uz opise na različitim jezicima objavili/e video s iSTiNE, koji sadrži prevod na naš jezik (1, 2).


O kakvim je plavim svjetlima riječ?

Daniel Nagase je kanadski ljekar koji je široj javnosti postao poznat po širenju dezinformacija i teorija zavjere o pandemiji Covid-19. Nagase je tvrdio da su vakcine opasne i da su uzrokovale veliki broj mrtvorođenih beba u bolnici u pokrajini British Columbia u Kanadi te promovisao ivermektin kao lijek protiv Covid-19. Tvrdnje o velikom broju mrtvorođenčadi ispostavile su se potpuno netačnim, a Nagase se suočio s disciplinskim postupkom zbog dezinformacija koje je iznosio u javnost.

Snimak koji je objavljen na iSTiNI isječak je iz intervjua koji je na svom Rumble profilu objavila Jane Ruby, teoretičarka zavjere koja se lažno predstavlja kao “medicinska ekspertica”, a čijim smo se tvrdnjama već bavili u analizama ovdje i ovdje.

Teorije zavjere o LED uličnim svjetlima koja su postavljena u gradovima širom Kanade i SAD-a kruže u online prostoru još od jeseni prošle godine. Naime, nekoliko medija iz Kanade izvijestilo je da su u gradovima poput Vancouvera LED svjetiljke počele emitovati plavu ili ljubičastu svjetlost (1, 2). To je navelo građane/ke da krenu tražiti objašnjenja za taj fenomen, pa su se tako pojavile tvrdnje da se na taj način štedi energija i čuva okoliš, kao i tvrdnje da vakcinisane osobe svijetle pod tim svjetlima, pa čak i da svjetla služe da otjeraju vampire. Ništa od toga, pak, nije tačno.

Riječ je o fabričkom defektu, odnosno kvaru. Naime, LED diode imaju fosforni premaz koji daje pravu, u ovom slučaju bijelu boju svjetla koje se emituje. Kada se ovaj premaz skine ili ošteti, boja svjetla se mijenja. Kompanija Manitoba Hydro, koja je implementirala projekat zamjene HPS rasvjete s LED rasvjetom u nekoliko kanadskih provincija, već je morala zamijeniti hiljade pokvarenih sijalica koje su, umjesto bijele, emitovale plavu boju (1, 2).

Dakle, pokvarena ulična svjetla nemaju veze s vakcinacijom. Osim toga, tvrdnje da vakcinisane osobe svijetle pod LED rasvjetom su, u najmanju ruku, apsurdne.


Jesu li vakcine protiv Covid-19 genetički inžinjering?

Suprotno tvrdnjama Nagesea i Jane Ruby, vakcine protiv Covid-19 nisu genetički inžinjering. Naučna novinarka i biologinja Jelena Kalinić je u članku objavljenom u januaru 2021. godine na portalu Vakcine objasnila kako funkcionišu mRNA vakcine. Naime, mRNA vakcinom unosi se genetička uputa našim ćelijama za sintezu S-proteina (eng. Spike protein) pomoću kojeg virus inače ulazi u ćelije. Ćelije imunološkog sistema reaguju na ovaj protein i stvaraju antitijela.

U članku iz oktobra 2021. godine objašnjeno je zbog čega su tvrdnje da su mRNA vakcine “genska terapija” ili da mijenjaju DNK neutemeljene. mRNA vakcine, niti naš organizam, ne sadrže enzime koji bi to omogućili. Uostalom, RNK vakcine ne mogu biti “genska terapija” jer je naš genetski materijal DNK, a ne RNK.

Dakle, vakcine protiv Covid-19 ne mijenjaju naše gene, niti našu DNK, te je samim tim tvrdnja da bi se ultravioletno svjetlo moglo koristiti da se prepoznaju osobe čiji su geni izmijenjeni putem vakcinacije neutemeljena i netačna.

Uostalom, da su tvrdnje doktora Nagaseja tačne, građani/ke bi sigurno primijetili/e da neki od njih sijaju pod uličnom rasvjetom.

Shodno činjenicama, tvrdnje da se plava i ljubičasta svjetla postavljaju kako bi se razlikovali vakcinisani od nevaksinicanih građana/ki te da vakcine protiv Covid-19 mijenjaju ljudske gene, prvobitno objavljene na Telegram kanalu ISTiNA, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 29. 03. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me