Ne, vlasnik etno sela iz Viteza nije poručio da mu “ne trebaju gosti koji vole BiH”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nekoliko anonimnih portala je, izvještavajući o fontani u etno selu Čardaci koja je izazvala dosta medijske pažnje, objavilo je da je vlasnik tog objekta poručio “da mu ne trebaju gosti koji vole BiH”. Činjenica je da vlasnik tog objekta nije dao takvu izjavu.

Na portalu Deblokada je 15. maja objavljen članak sa naslovom:

HRABRO! Vlasnik etno sela iz Viteza poručio da mu ne trebaju gosti koji vole BiH

Članak je nastao nakon što su brojni mediji objavili fotografije fontane koja prikazuje tri muške siluete koje uriniraju u bazen koji je u obliku BiH, u etno selu Čardaci u Vitezu. 

Deblokada je u članku navela izjavu koju je Šakić dao medijima o tome šta skulpture predstavljaju.

Skulptura nosi naziv ‘Sloga’ te ima univerzalnu poruku. Hoće li neko tvrditi da su to predsjednici ili tri konstitutivna naroda koji imaju čudnu ljubav spram zemlje u kojoj živimo svako neka odluči, opisao je vlasnik Etno sela ‘Čardaci’ Mirko Šakić fontanu koja je naljutila mnoge bh. Patriote.

U članku se potom navodi:

(...) Vlasnik Etno sela ‘Čardaci’ iz Viteza, jasno poručuje da ga ne zanimaju posjetitelji koji vole BiH. Jasno se opredijelio za goste koji ne vole BiH.
Upravo se u potezu vlasnika ‘Čardaka’ može otkriti žilavost negatora BiH. Oni ideje, makar bile poražene i presuđene, uporno pronose. Šakić je spreman odustati od brojnih gostiju kako bi izgradio fontanu i ponizio BiH. Koliko bi probosanskih privrednika bilo spremno žrtvovati 50 posto svojih prihoda da bi ustrajali u nekom patriotskom činu, poput javnog i konkretnog iskaza o braniocima, zločincima ili isticanja simbola odbrane i države BiH? Da li bi bili spremni smanjiti svoj profit zbog istine koja će odbiti polovinu njihovih kupaca? Fontanu i tri skulputre trebamo gledati kao poruku prema gostima etno sela. Vlasnik jasno poručuje da mu ne trebaju dolaziti oni koji vole BiH. Hrabar korak, pogotovo ako se zna da se selo nalazi u Vitezu, u gradu i kantonu kojeg u velikom broju čine Bošnjaci koji su ginuli jer nisu dozvolili da im ustaše, četnici i komunisti uriniraju po državi.

Članak su, sa istim naslovom, potom objavili portali BH vijesti, Novi horizonti i Istina Vitez, takođe anonimni portali. Prema rezultatima CrowdTangle, alata za pretragu interakcija na društvenim mrežama, članak koji su objavile BH vijesti ostvario je najviše interakcija (5.809) do objave ove analize.

Šakić je za Klix u članku objavljenom 14. maja objasnio da je ideja za skulpture nastala na osnovu skulpture Davida Černija, češkog skulptora sa nazivom "Čůrající postavy". Riječ je o dva kipa koji uriniraju u bazen koji svojim izgledom podsjeća na granice Češke. Umjetnička instalacija je postavljena u Pragu 2004. godine a posjetioci mogu poslati SMS nakon kojeg će statue “ispisati” mlazom vode citate političkih lidera ove zemlje.

"Godinu dana mi se nameće ideja da završimo fontanu, a koronavirus mi je dala za pravo da ovo završimo. Skulptura nosi naziv 'Sloga' te ima univerzalnu poruku. Hoće li neko tvrditi da su to predsjednici ili tri konstitutivna naroda koji imaju čudnu ljubav spram zemlje u kojoj živimo svako neka odluči", kazao je Šakić. Podsjetio je da svako treba voljeti mjesto odakle je i da nije dovoljno to samo govoriti već i djelima pokazati. "Ja nisam moralna vertikala, ali nam se dešava degradacija morala, izgubili smo vrijednost i postali sadaka država koja opstaje zahvaljujući svima okolo, a ne shvatamo da je ovdje najljepše i da moramo graditi društvo, vjerovati u sebe i djelovati, a ne tražiti krivca", dodaje naš sagovornik. Da li je ova fontana parodija ili ozbiljna satira koja oslikava naš život i odnos prema državi ostavlja se na slobodu svim građanima BiH da i sami odgovore na ovo pitanje, a Šakić kaže da se mjesto koje volite i u kojem živite ne možete graditi dušom.

Raskrinkavanje je kontaktiralo Mirka Šakića kako bismo provjerili tačnost navoda da se “jasno opredijelio za goste koji ne vole BiH”. U telefonskom razgovoru, Šakić je rekao da nije bio upoznat sa tvrdnjama iz članka koji je objavila Deblokada te da je iznenađen time kako je njegova izjava predstavljena.

Kako ste i rekli, medijima sam već objasnio odakle ideja za skulpturu Sloga. To kako bilo ko vidi takvu skulpturu je na njemu ali reći da sam se ja opredijelio za goste koji ne vole BiH je krajnje zlonamjerno i netačno. Ja takvu izjavu nisam dao.

Iako je tačno da je fontana u etno selu Čardaci izazvala oprečne reakcije u medijima i na društvenim mrežama, te skulptura, kao umjetničko djelo može imati niz tumačenja, posve je jasno da Šakić nije “jasno poručio da ga ne zanimaju posjetitelji koji vole BiH”.

Tvrdnju iz naslova da je Šakić “poručio da mu ne trebaju gosti koji vole BiH” ocjenjujemo kao klikbejt budući da je iz samog članka jasno da on to nije izjavio nego je to interpretacija autora/ke članka.

Članak portala Deblokada i sva prenošenja ocjenjujemo i kao pristrasno izvještavanje budući da nisu kontaktirali Šakića nego su pristrasno interpretirali njegove stvarne izjave i prilagodili ih ukupnom, jednostranom, tonu teksta.

Napomena

24.8.2021: Tri mjeseca nakon objave ove analize, 15.8.2020, na portalu Religis objavljen je članak s analiziranim tvrdnjama. Ovaj članak je godinu poslije objavljivanja ponovo aktueliziran na Facebooku, gdje je podijeljen na nekoliko stranica na ovoj društvenoj mreži. I ovaj članak dobija ocjene klikbejt i pristrasno izvještavanje.

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 19. 05. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me