Raskrinkavanje.ba

Ne zatvaraju se prodavnice Zare, Pull&Beara, Bershke i ostalih “Inditexovih” brendova

Nekoliko bh. medija je prenijelo netačnu informaciju da će modni brendovi kompanije “Inditex” svu svoju prodaju prebaciti na internet.

Lokalni portali su 5. i 6. septembra 2018. godine objavili vijest da Zara i ostali brendovi kompanije “Inditex” zatvaraju sve svoje prodavnice do 2020. godine.

NEVJEROVATNA ODLUKA: Zatvaraju se prodavnice Zare, Pull&Beara, Massimo Dutta, Bershke, Stradivariusa… (Buka)

NEVJEROVATNA ODLUKA: Zatvaraju se prodavnice Zare, Pull&Beara, Massimo Dutta, Bershke, Stradivariusa… (Slobodna Bosna)

Zara zatvara sve svoje prodavnice, pridružuju joj se Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti… (Oslobođenje)

A tek su došli u BiH: Zara zatvara sve svoje prodavaonice, pridružuju joj se Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti… (HIP.ba)

Informacija koja se našla u ovim naslovima nije tačna.

Kako bi se nosili sa velikim online prodavnicama koje prodaju odjeću, obuću i modne dodatke, kompanija “Inditex” je odlučila da svi njihovi modni brendovi budu globalno dostupni za kupovinu online do 2020. godine, uključujući i zemlje u kojima ne postoje fizičke prodavnice. Ova informacija se nalazi u i sadržaju svih članaka koje smo analizirali, sa jednom greškom.

Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex, vlasnik Zare, planira najkasnije do 2020. godine preseliti prodaju svih svojih brendova na Internet, uključujući i ona tržišta na kojima nemaju nijednu fizičku trgovinu.

Preseliti nešto znači napustiti jednu lokaciju i preći na drugu, što u ovom slučaju nije tačno. Ovaj pasus se prvi put pojavljuje u vijesti “Vlasnik Zare do 2020. namjerava prodavati sve svoje brendove putem Interneta” koju je objavila novinska agencija “HINA”. Tu se kao izvor navodi “Reuters” u čijoj vijesti nema nikakve “selidbe”.

Izvor netačnog naslova o “zatvaranju prodavnica” je portal “Slobodna Dalmacija”. Oni su 5.9.2018. godine objavili članak sa “paničnim” naslovom “Svijet u šoku, ljubiteljice šopinga van sebe: Zara zatvara sve svoje dućane, pridružuje joj se Bershka i ostatak Inditex grupe, a evo i zašto”, a koji je kasnije promijenjen u “Najveći lanac trgovina odjećom do 2020. planira prodaju svih brendova putem Interneta.” “Slobodna Dalmacija” je kao izvor članka navela agenciju ”HINA”.

Kontaktirali smo sve portale koji imaju impressum sa informacijom da nije tačna tvrdnja iz naslova, a do objave ovog članka, odgovor smo dobili od portala “Buka” koji je obrisao sporni članak i objavio novi. Odgovor smo dobili i od agencije HINA, čiju reakciju prenosimo u cjelosti.

HINA

Poštovani,

zahvaljujem na dopisu, no dozvolite da ustvrdim da je iz naslova i cijelog Hininog teksta sasvim razumljivo o čemu se radi i da nije riječ o isključivoj prodaji putem Interneta i eventualnom fizičkom zatvaranju Zarinih trgovina. 

Možemo govoriti da je lead nezgrapno ili u najgorem slučaju nedovoljno precizno napisan (riječ preseljen), ali ne i da je netočan, pogotovo kada se pročita u cijelosti. Njemu prethodi naslov koji je također razumljiv, a i nastavak teksta ne ostavlja dvojbe.  

U trećem odlomku ponovno stoji da će se prodaja putem interneta proširiti na sve zemlje u kojima imaju fizičke trgovine. Nigdje u vijesti ne stoji da će se te trgovine zatvoriti ("Tako je izvršni direktor Pablo Isla novinarima u utorak u Milanu najavio da će sustav naručivanja odjeće putem Interneta i pokrivanja tih narudžbi zalihama iz fizičkih trgovina proširiti na svih 96 zemalja u kojima Inditex ima fizičke trgovine"). 

Iza toga idu rečenice u kojima se objašnjava u koliko zemalja je do sada organizirana internetska prodaja i njihova namjera da modne kolekcije postanu dostupne korisnicima širom svijeta, čak i na tržištima ma kojima fizički ne postoje njihove trgovine.

Cijenim Vaš rad i nastojanje da čitatelje upozorite na lažne i netočne vijesti, no smatram da navedena Hinina vijest ne ulazi u te kategorije.

Srdačan pozdrav,

Serđo Obratov

glavni urednik Hine

Svi članci koji su u naslovu najavili zatvaranje prodavnica grupacije “Inditex”, dobit će ocjenu lažna vijest, dok će oni koji su naslov istakli tvrdnju da će se poslovanje preseliti na internet biti ocijenjeni kao greška. Mediji koji su izvršili korekciju netačnih tvrdnji će dobiti ocjenu demantirano.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Demantirano 05.09.2018

Oslobođenje: Zara zatvara sve svoje prodavnice, pridružuju joj se Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti…

Inditexovi brendovi uključuju Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershku, Stradivarius, Oysho i Uterque a prodaju se kroz mrežu od gotovo 7.500 fizičkih trgovi...

  • Demantirano
Greška 06.09.2018

Manager: Vlasnik Zare seli poslovanje na internet

Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex, vlasnik Zare, planira da najkasnije do 2020. godine preseliti prodaju svih svojih brendova na internet, ukl...

  • Greška
Lažna vijest 06.09.2018

HIP: A tek su došli u BiH: Zara zatvara sve svoje prodavaonice, pridružuju joj se Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti…

Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex, vlasnik Zare, planira najkasnije do 2020. godine preseliti prodaju svih svojih brendova na Internet, uključ...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 05.09.2018

Slobodna Bosna: NEVJEROVATNA ODLUKA: Zatvaraju se prodavnice Zare, Pull&Beara, Massimo Dutta, Bershke, Stradivariusa...

"Želimo da modne kolekcije budu dostupne svim našim korisnicima širom svijeta, čak i na tržištima na kojima trenutno ne postoje naše fizičke trgovine"...

  • Lažna vijest
Demantirano 06.09.2018

Buka: NEVJEROVATNA ODLUKA: Zatvaraju se prodavnice Zare, Pull&Beara, Massimo Dutta, Bershke, Stradivariusa...

"Želimo da modne kolekcije budu dostupne svim našim korisnicima širom svijeta, čak i na tržištima na kojima trenutno ne postoje naše fizičke trgovine"...

  • Demantirano
Lažna vijest 09.09.2018

IN Portal: NEVJEROVATNA ODLUKA: Zatvaraju se prodavnice Zare, Pull&Beara, Massimo Dutta, Bershke, Stradivariusa…

Želimo da modne kolekcije budu dostupne svim našim korisnicima širom svijeta, čak i na tržištima na kojima trenutno ne postoje naše fizičke trgovine”,...

  • Lažna vijest
Greška 05.09.2018

Klix: Vlasnik Zare planira kompletnu prodaju brendova preseliti na internet

Pablo Isla, predsjednik i direktor kompanije Inditex, najavio je da će do 2020. godine kompletnu prodaju Zare i drugih Inditex brendova preseliti na i...

  • Greška
Greška 05.09.2018

HINA: Vlasnik Zare do 2020. namjerava prodavati sve svoje brendove putem Interneta

MADRID, 5. rujna 2018. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex, vlasnik Zare, planira najkasnije do 2020. godine preseliti prodaju...

  • Greška