Ne zatvaraju se prodavnice Zare, Pull&Beara, Bershke i ostalih “Inditexovih” brendova

Nekoliko bh. medija je prenijelo netačnu informaciju da će modni brendovi kompanije “Inditex” svu svoju prodaju prebaciti na internet.

Ocijenjeni članci
Oslobođenje Demantirano; Manager Greška; HIP Lažna vijest; Slobodna Bosna Lažna vijest; Buka Demantirano; IN Portal Lažna vijest; Klix Greška; HINA Greška;

Lokalni portali su 5. i 6. septembra 2018. godine objavili vijest da Zara i ostali brendovi kompanije “Inditex” zatvaraju sve svoje prodavnice do 2020. godine.

NEVJEROVATNA ODLUKA: Zatvaraju se prodavnice Zare, Pull&Beara, Massimo Dutta, Bershke, Stradivariusa… (Buka)

NEVJEROVATNA ODLUKA: Zatvaraju se prodavnice Zare, Pull&Beara, Massimo Dutta, Bershke, Stradivariusa… (Slobodna Bosna)

Zara zatvara sve svoje prodavnice, pridružuju joj se Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti… (Oslobođenje)

A tek su došli u BiH: Zara zatvara sve svoje prodavaonice, pridružuju joj se Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti… (HIP.ba)

Informacija koja se našla u ovim naslovima nije tačna.

Kako bi se nosili sa velikim online prodavnicama koje prodaju odjeću, obuću i modne dodatke, kompanija “Inditex” je odlučila da svi njihovi modni brendovi budu globalno dostupni za kupovinu online do 2020. godine, uključujući i zemlje u kojima ne postoje fizičke prodavnice. Ova informacija se nalazi u i sadržaju svih članaka koje smo analizirali, sa jednom greškom.

Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex, vlasnik Zare, planira najkasnije do 2020. godine preseliti prodaju svih svojih brendova na Internet, uključujući i ona tržišta na kojima nemaju nijednu fizičku trgovinu.

Preseliti nešto znači napustiti jednu lokaciju i preći na drugu, što u ovom slučaju nije tačno. Ovaj pasus se prvi put pojavljuje u vijesti “Vlasnik Zare do 2020. namjerava prodavati sve svoje brendove putem Interneta” koju je objavila novinska agencija “HINA”. Tu se kao izvor navodi “Reuters” u čijoj vijesti nema nikakve “selidbe”.

Izvor netačnog naslova o “zatvaranju prodavnica” je portal “Slobodna Dalmacija”. Oni su 5.9.2018. godine objavili članak sa “paničnim” naslovom “Svijet u šoku, ljubiteljice šopinga van sebe: Zara zatvara sve svoje dućane, pridružuje joj se Bershka i ostatak Inditex grupe, a evo i zašto”, a koji je kasnije promijenjen u “Najveći lanac trgovina odjećom do 2020. planira prodaju svih brendova putem Interneta.” “Slobodna Dalmacija” je kao izvor članka navela agenciju ”HINA”.

Kontaktirali smo sve portale koji imaju impressum sa informacijom da nije tačna tvrdnja iz naslova, a do objave ovog članka, odgovor smo dobili od portala “Buka” koji je obrisao sporni članak i objavio novi. Odgovor smo dobili i od agencije HINA, čiju reakciju prenosimo u cjelosti.

HINA

Poštovani,

zahvaljujem na dopisu, no dozvolite da ustvrdim da je iz naslova i cijelog Hininog teksta sasvim razumljivo o čemu se radi i da nije riječ o isključivoj prodaji putem Interneta i eventualnom fizičkom zatvaranju Zarinih trgovina. 

Možemo govoriti da je lead nezgrapno ili u najgorem slučaju nedovoljno precizno napisan (riječ preseljen), ali ne i da je netočan, pogotovo kada se pročita u cijelosti. Njemu prethodi naslov koji je također razumljiv, a i nastavak teksta ne ostavlja dvojbe.  

U trećem odlomku ponovno stoji da će se prodaja putem interneta proširiti na sve zemlje u kojima imaju fizičke trgovine. Nigdje u vijesti ne stoji da će se te trgovine zatvoriti ("Tako je izvršni direktor Pablo Isla novinarima u utorak u Milanu najavio da će sustav naručivanja odjeće putem Interneta i pokrivanja tih narudžbi zalihama iz fizičkih trgovina proširiti na svih 96 zemalja u kojima Inditex ima fizičke trgovine"). 

Iza toga idu rečenice u kojima se objašnjava u koliko zemalja je do sada organizirana internetska prodaja i njihova namjera da modne kolekcije postanu dostupne korisnicima širom svijeta, čak i na tržištima ma kojima fizički ne postoje njihove trgovine.

Cijenim Vaš rad i nastojanje da čitatelje upozorite na lažne i netočne vijesti, no smatram da navedena Hinina vijest ne ulazi u te kategorije.

Srdačan pozdrav,

Serđo Obratov

glavni urednik Hine

Svi članci koji su u naslovu najavili zatvaranje prodavnica grupacije “Inditex”, dobit će ocjenu lažna vijest, dok će oni koji su naslov istakli tvrdnju da će se poslovanje preseliti na internet biti ocijenjeni kao greška. Mediji koji su izvršili korekciju netačnih tvrdnji će dobiti ocjenu demantirano.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 13. 09. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izetbegović nije obećao “milion radnih mjesta”

Portal “Slavorum” prenio je izvještaj sa Kongresa SDA koji je objavila N1 t...

Lažna vijest Klikbejt
Dezinformacija
Ne juri prema Zemlji i svi znaju šta je - kometa

Svako novo nebesko tijelo koje se pojavi u Sunčevom sistemu obraduje astron...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Mirza Hatić nije pretukao učesnike Povorke ponosa

Anonimni portal na kojem postoje samo dva članka izvor je lažne vijesti o M...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me