Ne, Željko Komšić nije pozitivan na virus SARS-CoV-2, niti je prebolio infekciju ovim virusom

Portal "Bljesak" je prije dva dana objavio da je Željko Komšić tajno prebolio ”infekciju koronavirusom” te da je “pozitivan na COVID-19”, kao i da je Predsjedništvo BiH potvrdilo te informacije. Ništa od navedenog nije tačno.

Portal Bljesak je 1. aprila ove godine obavio nepotpisan članak sa naslovom:

Komšić pobijedio virus, čeka se Čović 

U članku se potom navodi:

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, prebolio je infekciju koronavirusom, potvrđeno nam je iz Predsjedništva BiH.

Nadalje, bez preciziranja ko je ili kada potvrdio iz Predsjedništva BiH ovu tvrdnju, članak donosi i sljedeće tvrdnje vezane za Željka Komšića:

Iako se prvotno mislilo kako Komšić nije inficiram, utvrđeno je da je pozitivan na Covid-19 ali se nije željelo s tim izlaziti u javnost kako se ne bi unosila panika u vrijeme kad su se timovi po zemlji pripremali na pandemiju.

Komšić nije hospitaliziran, ali su mu liječnički timovi pomagali tijekom samoizolacije. Istodobno, pojavili su se i novi slučajevi u Predsjedništvu koje je potvrdilo da je inficiran glavni tajnik.  

 

Naziv virusa i bolesti koju izaziva

S obzirom da se u ovoj analizi citira tvrdnja da je Željko Komšić “pozitivan na COVID-19”, važno je napomenuti da je, prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, naziv nedavno otkrivenog koronavirusa SARS-CoV-2, dok je naziv infektivne bolesti koju uzrokuje ovaj virus COVID-19.Akronim koji se koristi za naziv virusa je skraćenica od Severe Acute Respiratory Syndrome CoronaVirus 2 - teški akutni respiratorni sindrom virus korona 2. 

Članak sa Bljeska su potom objavili i Republika, Centralna i Ramski vjesnik, uz određene intervencije. 

Naime, portal Republika je prenio članak sa Bljeska uz dodavanje nekoliko pasusa kojima postavlja pitanje “zašto su političari iznimka” kada je riječ o objavljivanju rezultata testiranja na virus SARS-CoV-2, te tvrdi da je domaća javnost “upoznata s činjenicom” da je Komšić “bio zaražen”.

Nakon što je bh. javnost konačno upoznata s činjenicom da je član Predsjedništva BiH bio zaražen koronavirusom, ionako loše, povjerenje između pojedinih bh dužnosnika i građana BiH pada na još nižu razinu.

S obzirom da je neprovjerenu informaciju kako je član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, bio zaražen novim koronavirusom, objavilo samo nekolicina portala, dok se drugi mediji u BiH nisu uopšte bavili ovim pitanjem, tvrdnja kako je javnost BiH upoznata sa tom činjenicom očigledno nije tačna.

Osim dodavanja pasusa, Republika je izmijenila i naslov a članak su potom objavili Centralna i Ramski vijesnik sa naslovom:

OBMANA JAVNOSTI ZA “NJEZINO DOBRO” Komšić u tajnosti prebolovao koronavirus – koliko još političara krije istinu i kakva je to poruka za građane?

Raskrinkavanje je poslalo upit za komentar ovih navoda kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te na adrese svih savjetnika/ca u njegovom kabinetu koje su dostupne na zvaničnoj stranici Predsjedništva BiH.

Odgovor smo dobili od savjetnika Nihada Hebibovića, koji je rekao da nije tačno da je Komšić “prebolio infekciju koronavirusom”, kao ni to da je “pozitivan na COVID-19”. Hebibović nam je takođe rekao da nema novih slučajeva infekcije virusom SARS-CoV-2 u Predsjedništvu BiH.

Sve ove navode je nazvao dezinformacijom s ciljem obmanjivanja javnosti, a odgovor koji smo dobili od Hebibovića objavljujemo u cjelosti:

 

Raskrinkavanje je prije objave ove analize kontaktiralo redakciju portala Bljesak sa upitom o tome ko je iz Predsjedništva BiH izvor tvrdnje da je Komšić “prebolio infekciju koronavirusom”, te da li su i na koji način objavljene informacije provjerene iz zvaničnih izvora - uključujući i tvrdnju da se “i u čelnika HDZ sumnja na virus”.

Odgovor do trenutka objave analize nismo dobili.

Budući da je savjetnik hrvatskog člana predsjedništva demantovao tvrdnje da je Željko Komšić “pozitivan na COVID-19” kao i da je “prebolio infekciju koronavirusom” i da u Predsjedništvu BiH nema novih slučajeva, što je Bljesak tvrdio u svom članku, ovaj medijski izvještaj dobija ocjenu lažna vijest.

Prenošenja ovog članka na tri portala dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Novu ocjenu dezinformacija dodjeljujemo članku portala Republika koji je nakon preuzimanja  lažne vijesti sa Bljeska svoj članak preuredio na način da se dodaje tvrdnja da je “bh javnost konačno upoznata s činjenicom da je član Predsjedništva BiH bio zaražen koronavirusom”, te da je to dodatno narušilo povjerenje između pojedinih bh dužnosnika i građana. Istu ocjenu dobijaju i portali Centralna i Ramski vijesnik.

Dodatnu ocjenu greška dodjeljujemo svim člancima objavljenim na ova četiri portala jer tvrdnja da je “pozitivan na COVID-19” nikako ne može biti tačna, budući da je COVID-19 naziv bolesti.

03. 04. 2020.

Nakon upita koje je Raskrinkavanje poslalo redakcijama koje su objavile analizirani članak, odgovor smo dobili od redakcije portala Republika. Budući da je na ovom portalu objavljena ispravka, prvobitni članak dobija i ocjenu demantovano.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 03. 04. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me