Raskrinkavanje.ba

Ne, žena koja se rukuje s Hitlerom na staroj fotografiji nije baka Ursule von der Leyen

Na društvenim mrežama dijeli se fotografija iz 1937. godine uz netačnu tvrdnju da prikazuje baku Ursule von der Leyen kako se rukuje s nacističkim vođom Adolfom Hitlerom.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Facebooku je 18. marta 2024. godine objavljena fotografija za koju se tvrdi da prikazuje baku predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen kako se rukuje s nacističkim vođom Adolfom Hitlerom. Fotografija je objavljena uz sljedeći opis:

Fotografija bake Ursule von der Leyen s Adolfom Hitlerom postala je viralna na društvenim mrežama.

Djed predsjednice Europske komisije bio je general SS-a Karl Albrecht Oberg. U rujnu 1941. Karl Oberg imenovan je "šefom SS-a i policije" (SSPf) u oblasti Radom u Poljskoj, gdje je promovirao istrebljenje Židova i Slavena, kao i čišćenje Poljaka.

Screenshot 16

Ista fotografija, uz identične tvrdnje, objavljena je i na još nekoliko Facebook profila proteklih sedmica (1, 2, 3). Njeno najranije pojavljivanje na našem govornom području pronašli smo u objavi od 24. novembra 2023. godine u grupi ISTOK PROTIV ZAPADA I NOVA SVETSKA PODELA No.2.

Šta su činjenice?

Tvrdnjom da je žena koja se na fotografiji rukuje s Hitlerom baka Ursule von der Leyen bavio se i naš partnerski fact-checking portal Faktograf u analizi objavljenoj 26. marta ove godine, kao i fact-checking portali Ellinikahoaxes i MythDetector iz Grčke i Gruzije.

Sporna fotografija može se pronaći u arhivi fotografija Istočne Pruske. Kako se navodi u arhivi, fotografija je nastala 1937. godine u gradu Bückeburg. Djevojka na fotografiji identifikovana je kao izvjesna Hildegard Zandop iz mjesta koje se tada zvalo Naunienen, a danas se zove Berezovka i nalazi se u Rusiji.

Screenshot 29

Foto: Screenshot, Arhiva Istočne Pruske

Ista fotografija, uz slične informacije, može se pronaći i na fotoservisu Getty Images. Porodično stablo Ursule von der Leyen objavljeno na stranici Geneastar, koju vodi organizacija koja se bavi prikupljanjem genoloških podataka i izradom porodičnih stabala, pokazuje da Hildegard Zandop nije njena baka. Njena baka s očeve strane zvala se Adelhaid Berg, a s majčine Gertrud Emma Ohlrogge.

Iako je djevojačko prezime Ursule von der Leyen bilo Albrecht, nije tačno da je njen djed bio ozloglašeni SS general Karl Albrecht Oberg. Njen djed s očeve strane zvao se Carl Eduard Albrecht, a pradjed Friedrich Carl Albrecht. Djed joj je, kako se navodi u analizi Faktografa, bio ljekar, a pradjed trgovac. 

Uostalom, Albrecht je djevojačko prezime Ursule von der Leyen, a u slučaju SS-ovog generala Karla Oberga, Albrecht je bilo njegovo srednje ime.

Screenshot 18

Foto: Porodično stablo Ursule von der Leyen/Genestar

Shodno činjenicama, tvrdnju da fotografija žene koja se rukuje s Hitlerom prikazuje baku Ursule von der Leyen, prvobitno objavljenu u Facebook grupi ISTOK PROTIV ZAPADA I NOVA SVETSKA PODELA No.2, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke