Raskrinkavanje.ba

Nebojša Vukanović nije objavio sliku “budućeg pasoša Republike Srpske”

Mnogobrojni mediji su fotografiju koju je Nebojša Vukanović objavio na svom blogu pogrešno predstavili kao “fotografiju budućeg pasoša RS”.

Na portalu Slobodna Bosna, 19.10.2021. godine objavljen je članak s naslovom u kojem se tvrdi da je “Vukanović objavio fotografiju budućeg pasoša Republike Srpske”:

"ON SE IGRA NAŠIM ŽIVOTIMA": Vukanović pisao Vučiću da urazumi Dodika, objavio fotografiju budućeg pasoša Republike Srpske...

U pomenutom članku se govori o informacijama koje je na svom blogu podijelio nezavisni zastupnik Narodne skupštine Republike Srpske Nebojša Vukanović, u tekstu u kojem je ustvrdio da se na sjednici Vlade RS, održanoj 18. oktobra, govorilo o pripremi paketa zakona o novim ličnim dokumentima.

Također, u članku se tvrdi da je Vukanović na svom blogu podijelio i fotografiju budućeg pasoša Republike Srpske:

Prema tvrdnjama nezavisnog zastupnika NSRS Nebojše Vukanovića na sinoć održanoj sjednici Vlade RS-a govorilo se i o pripremi paketa zakona o novim ličnim dokumentima.
(...)
“Prema mojim saznanjima, od veoma pouzdanih izvora iz Vlade Republike Srpske, na sjednici Vlade danas treba da se, između ostalog, usvoje Nacrti Zakona o pasošu, ličnoj karti i državljanstvu Republike Srpske, koji će po hitnoj proceduri početkom novembra biti upućeni u parlamentarnu proceduru i naći se pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske“, tvrdi Vukanović, objavljujući i fotografiju budućeg pasoša RS-a.

Isti članak s tvrdnjom da je “Vukanović objavio fotografiju budućeg pasoša RS” objavljen je tog dana i na portalima NAP, Dnevni avaz, Press media, Cazin net, Haber, Bolja Bosna i Domaćica.

Pojedini mediji objavili su nešto drugačiju verziju ove tvrdnje. U članku Oslobođenja se tako navodi da je Nebojša Vukanović “objavio fotografiju jednog od mogućih izgleda pasoša Republike Srpske”.

Pripreme za izdavanje počele: Pogledajte kako bi trebao izgledati "Dodikov" pasoš

Nezavisni zastupnik Nebojša Vukanović objavio je fotografiju jednog od mogućih izgleda pasoša kojeg najavljuje Dodik. Umejsto sadašnje plave, Dodikov pasoš bi trebao imati crvene korice. Na sebi bi imao natpise "pasoš" i "Republika Srpska", ispisane ćirilicom na srpskom jeziku, te na engleskom jeziku. Na sredini bi trebao biti grb sa ćiriličnom slovima R i S, koji bi bili oivičeni natpisom "Republika Srpska", ispisanim ćirilicom i latinicom. Na koricama bi se trebao nalaziti i biometrijski čip.

Drugi portali prenijeli su članak Oslobođenja, uz nešto drugačije naslove:

Pripreme već počele, objavljene i prve fotografije: Pogledajte kako bi trebao izgledati 'Dodikov pasoš'... (Depo)

PRIPREME ZA IZDAVANJE POČELE: POGLEDAJTE KAKO BI TREBAO IZGLEDATI “DODIKOV” PASOŠ (Cazin)

Pripreme za izdavanje počele: Pogledajte kako bi trebao izgledati pasoš RS-a (Source)

I portal Raport je u nešto drugačijem članku objavio iste tvrdnje, uz naslov: “Vukanović objavio kako bi trebao izgledati “pasoš RS”. Tvrdi da su počele pripreme za izdavanje”.

Portal Radio Sarajevo je, s druge strane, objavio članak s naslovom:

! / U sjenci harmonike na sjednici se pričalo o pasošu RS: Vukanović objavio kako izgleda

Iako u samom tekstu to nije eksplicitno navedeno, u članku portala Radio Sarajeva je, u formi opisa priložene fotografije, navedeno da je u pitanju “navodni pasoš RS”.

U Facebook objavi, u kojoj je podijeljen ovaj članak, portal Radio Sarajevo napisao je “Pogledajte kako izgleda pasoš RS (FOTO)”.


Šta su činjenice?

Nebojša Vukanović je na svom blogu 18.10. 2021. godine objavio članak pod naslovom “U sjenci harmonike – danas sjednica Vlade Srpske o pasošu, ličnoj karti, državljanstvu”.

U njemu se, između ostalog, navodi:

Prema mojim saznanjima, od veoma pouzdanih izvora iz Vlade Republike Srpske, na sjednici Vlade danas treba da se, između ostalog, usvoje Nacrti Zakona o pasošu, ličnoj karti i državljanstvu Republike Srpske, koji će po hitnoj proceduri početkom novembra biti upućeni u parlamentarnu proceduru i naći se pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

Pitanje je da li će se sa Dodikovim pasošima i ličnim kartama moći bar preko Drine u Srbiju, i da li će ih Vučić priznati, a za ostale države znam da će vrijediti taman koliko i oni crveni SNSD-ovi pasoši koje je sumaniti Dodik sa svitom dijelio građanima uoči Opštih izbora 2018. godine.

Ispod ovog citiranog pasusa, u članku je objavljena i fotografija pasoša koja se našla i u drugim medijima. Ipak, Vukanović ne tvrdi da je riječ o “novim pasošima RS-a”, kako se navodi u članku Slobodne Bosne, niti da je u pitanju “jedan od mogućih izgleda pasoša”, kako se navodi u članku Oslobođenja. 

Štaviše, Vukanović tvrdi da bi pasoši RS, ukoliko bi bili napravljeni, bili vrijedni poput pasoša koje je 2018. godine SNSD dijelio građanima/kama Republike Srpske. Ispod te tvrdnje, kao ilustraciju, uvrstio je i fotografiju jednog takvog “pasoša”.

Kako se navodi u članku portala Radio Slobodna Evropa, objavljenom 10.1.2018. godine, mladi SNSD-a su u januaru 2018. godine u Banjoj Luci građanima/kama dijelili knjižice nazvane “pasoš RS”, kao promotivnu brošuru.

Predsjednik mladih SNSD-a Denis Šulić izjavio je da se na ovaj način želi obilježiti "Dan Republike Srpske".

"Za ovu priliku smo organizovali dijeljenje promotivne brošure pasoša RS-a jer smo svjesni da ona ima velike turističke potencijale. Željeli smo da ovom aktivnošću promovišemo te turističke potencijale, našim ljudima iz RS-a, ali i ljudima koji dolaze sa strane, i pokažemo da ima dosta prirodnih bogatstava koje možemo iskoristiti za razvoj turizma i RS", kazao je Šulić.

U članku RSE-a se također nalazi fotografija “pasoša” kojeg su mladi SNSD-a dijelili tokom 2018. godine te je jasno da je riječ o istom “dokumentu” čiju je fotografiju na svom blogu podijelio Vukanović.

Istog dana, nešto kasnije, na Vukanovićevom blogu je objavljeno i otvoreno pismo predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću. U pismu, između ostalog, Vukanović izražava zabrinutost zbog navodne namjere Milorada Dodika da, kako kaže, “izradi neke nove pasoše i lične karte, izolujući RS od ostatka svijeta”. I u ovom članku je priložena ista fotografija, međutim, ni u njemu Vukanović ne tvrdi da fotografija predstavlja izgled pasoša Republike Srpske. 

O promotivnom “pasošu”, pogrešno predstavljenom kao “budućem pasošu RS”, pisao je i portal Buka u svom članku od 19. oktobra.

Pojedini mediji objavili su jutros informaciju da je Nebojša Vukanović objavio sliku budućeg paša Republike Srpske. Međutim, to nije tačna informacija.

Dakle, Vukanović je u svom blogu objavio fotografiju tri godine starog SNSD-ovog promotivnog rekvizita, a ne budućeg pasoša Republike Srpske.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Vukanović objavio fotografije budućeg pasoša RS, prvobitno objavljenu na portalu Slobodna Bosna, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da je Vukanović objavio fotografiju “jednog od mogućih izgleda” pasoša, inicijalno objavljenu na portalu Oslobođenje, također ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

20.10.2021.Nakon objave ove analize, portali Slobodna Bosna, Patria, PressMedia, Bolja Bosna, Oslobođenje, Avaz, Cazin.net, Raport i Radio Sarajevo ispravili su netačne navode u svojim člancima, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Emir Zulehjić i Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2021

Avaz: Tvrdi da je to jedan od Dodikovih planova: Vukanović objavio fotografiju budućeg pasoša RS

Naglasio je da Dodik želi da nas pretvori u Abhaziju i Južnu Osetiju izolujući od ostatka svijeta i pretvarajući u geto i evropski pojas Gaze

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2021

Cazin.ba: PRIPREME ZA IZDAVANJE POČELE: POGLEDAJTE KAKO BI TREBAO IZGLEDATI “DODIKOV” PASOŠ

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2021

Depo: Pripreme već počele, objavljene i prve fotografije: Pogledajte kako bi trebao izgledati 'Dodikov pasoš'...

Dodik je naumio da van snage stavi lične i putne isprave koje izdaju bh. institucije, odnosno one koje se štampaju pod okriljem IDDEEA-e, te da počne...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 19.10.2021

Slobodna Bosna: "ON SE IGRA NAŠIM ŽIVOTIMA": Vukanović pisao Vučiću da urazumi Dodika, objavio fotografiju budućeg pasoša Republike Srpske...

Prema tvrdnjama nezavisnog zastupnika NSRS Nebojše Vukanovića na sinoć održanoj sjednici Vlade RS-a govorilo se i o pripremi paketa zakona o novim lič...

 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2021

Source.ba: Pripreme za izdavanje počele: Pogledajte kako bi trebao izgledati pasoš RS-a

Na sinoć održanoj sjednici Vlade RS-a, kojoj su prisustvovali i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, između os...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2021

Cazin net: Vukanović objavio fotografiju budućeg pasoša RS: Tvrdi da je to jedan od Dodikovih planova

Prema tvrdnjama Nebojše Vukanovića, nezavisnog zastupnika NSRS, na sinoć održanoj sjednici Vlade RS govorilo se i o pripremi paketa zakona o novim lič...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Lažna vijest 19.10.2021

Oslobođenje: Pripreme za izdavanje počele: Pogledajte kako bi trebao izgledati "Dodikov" pasoš

Oponenti ovoj ideji pojavili su se i u samom SNSD-u

 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2021

Haber: Tvrdi da je to jedan od Dodikovih planova: Vukanović objavio fotografiju budućeg pasoša RS

Prema tvrdnjama Nebojše Vukanovića, nezavisnog zastupnika NSRS, na sinoć održanoj sjednici Vlade RS govorilo se i o pripremi paketa zakona o novim lič...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2021

Raport: Vukanović objavio kako bi trebao izgledati “pasoš RS”. Tvrdi da su počele pripreme za izdavanje

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2021

Bolja Bosna: “ON SE IGRA NAŠIM ŽIVOTIMA”: Vukanović pisao Vučiću da urazumi Dodika, objavio fotografiju budućeg pasoša Republike Srpske…

Prema tvrdnjama nezavisnog zastupnika NSRS Nebojše Vukanovića na sinoć održanoj sjednici Vlade RS-a govorilo se i o pripremi paketa zakona o novim lič...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2021

Radio Sarajevo: ! / U sjenci harmonike na sjednici se pričalo o pasošu RS: Vukanović objavio kako izgleda

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2021

Patria: Vukanović poslao pismo i apel Aleksandru Vučiću: Na vrijeme urazumi Dodika

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2021

PressMedia: Vukanović objavio fotografiju budućeg pasoša RS: Tvrdi da je to jedan od Dodikovih planova

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2021

Domaće: Vukanović pisao Vučiću da urazumi Dodika: Objavljujući i fotografiju budućeg pasoša RS-a.

Prema tvrdnjama nezavisnog zastupnika NSRS Nebojše Vukanovića na sinoć održanoj sjednici Vlade RS-a govorilo se i o pripremi paketa zakona o novim lič...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2021

Gradačački Glas: Pripreme za izdavanje počele: Pogledajte kako bi trebao izgledati pasoš RS-a

Na sinoć održanoj sjednici Vlade RS-a, kojoj su prisustvovali i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, između os...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Analizirano na osnovu sugestije:
PASOŠ RS →