Raskrinkavanje.ba

Neko je “smućkao” klikbejt: Manipulativni naslovi o običnim oblacima

Članak o atmosferskom fenomenu u Srbiji objavljen je na nekoliko portala uz naslove u kojima je meteorologu pripisana izjava da se radi o oblaku koji je “neko smućkao u laboratoriji”.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Početkom juna 2024. na portalima u Srbiji objavljen je niz članaka o meteorološkom fenomenu, odnosno oblaku neuobičajene boje koji je viđen u nekim dijelovima zemlje. Fotografije i snimci ovog fenomena, koji je bio vidljiv iznad nekoliko gradova u Srbiji, na društvenim su mrežama dijeljene uz tvrdnje da se radi o nečem “neprirodnom”, a pojavi su na senzacionalistički način pristupili i mediji.

Portal B92 tako je 6. juna 2024. godine objavio članak o spomenutoj pojavi uz sljedeći naslov:

Gori nebo iznad Srbije: Šta se dešava? FOTO/VIDEO

U članku stoji da je dan prije “na nebu iznad Srbije zabilježen nesvakidašnji prizor” te se navodi sljedeće:

Kako se vidi na snimcima na društvenim mrežama, na nebu širom Srbije, mogao je da se vidi veliki crveni oblak.

Mnogi građani komentarisali su da je reč o "neprirodnoj katastrofi".

"Neko je u laboratoriji smućkao ovaj oblak"; "Isto je bilo i u Lazarevcu bas mi je čudno nikada ranije nisam ovo videla", neki su od komentara.

Meteorolog Nedeljko Todorović kazao da je to normalna pojava na nebu i da nema mesta panici.

"To je potpuno normalna pojava, kada je Sunce niže, dolazi do prelamanja kapljica i kristala u oblaku i onda se vidi crvena boja. To nije neka nova pojava, i nema mesta za brigu", rekao je.

Članak je opremljen ilustracijom crvenog neba, a u njemu su “embedovane” i fotografije i videosnimci oblaka neuobičajenih boja zabilježenih iznad nekoliko gradova u Srbiji, koje su objavljene na Instagram profilu portala 192 (.rs)

Istog dana, portal Kurir prenio je članak s portala B92 i opremio ga sljedećim naslovom:

"NEKO JE U LABORATORIJI SMUĆKAO OVAJ OBLAK" Meteorolog Todorović objasnio šta se juče desilo sa nebom iznad Srbije (FOTO)

Kurir je članak ilustrovao fotografijom “crvenih” oblaka. 

Kurir Oblaci

Članke s istim i sličnim naslovima, kao i s fotografijom iz Kurirovog članka, ubrzo su objavili i portali MojaTV (.rs), IBNA i Detaljno. Portal Detaljno isti je članak objavio više puta na različitim linkovima (1, 2, 3, 4, 5).

Naslovi spomenutih članaka, uz fotografiju “crvenih” oblaka, podijeljeni su i na desetinama različitih Facebook stranica. Administratori/ce ovih stranica u komentarima su podijelili/e linkove koji vodi na članke portala Detaljno (1, 2, 3, 4, 5). 

Fb Oblaci

 

Senzacionalistički i manipulativni naslovi o “crvenim oblacima” u Srbiji

Iako Kurirov i drugi naslovi čitatelje/ke navode na zaključak da je tvrdnju o “oblaku smućkanom u laboratoriju” iznio meteorolog koji je “objasnio šta se juče desilo sa nebom iznad Srbije”, iz članaka je jasno da ovaj sagovornik takvo nešto nije izjavio.

Na stranici američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) detaljno je objašnjeno . da su raznobojni oblaci prirodni fenomen. Naime, kako se dalje navodi, boja oblaka prvenstveno zavisi od boje svjetlosti koju oblaci primaju od izvora, odnosno Sunca:

Boja oblaka prvenstveno zavisi od boje svjetlosti koju prima. Zemljin prirodni izvor svjetlosti je Sunce, koje daje bijelo svjetlo. Bijelo svjetlo kombinuje sve boje u vidljivom spektru, što je raspon boja koji možemo vidjeti.

Svaka boja u vidljivom spektru predstavlja elektromagnetne valove različitih dužina. Kako se valna dužina povećava, boje se mijenjaju od ljubičaste do indigo i plave, zelene, žute, narandžaste, crvene i tamnocrvene.

Pored objašnjenja prirodnih fenomena raspršivanja svjetlosti koji rezultiraju plavom bojom neba (Rayleighovo raspršivanje) i bijelom bojom oblaka (Mievo raspršivanje), na ovoj se stranici navodi i sljedeće:

Oblaci nisu uvijek bijeli. Izmaglica i prašina u atmosferi mogu uzrokovati da izgledaju žuto, narandžasto ili crveno. Kako se oblaci zgušnjavaju, sunčeva svjetlost koja prolazi kroz njih smanjit će se ili će biti blokirana, dajući oblaku sivu boju.

Ako nema direktne sunčeve svjetlosti koja pada na njega, oblak može čak i odražavati boju neba i izgledati plavkasto.

(...)

Neki od najslikovitijih oblaka vide se u vrijeme izlaska i zalaska sunca, kada se pojavljuju u jakoj žutoj, narandžastoj i crvenoj boji. Boje su rezultat kombinacije Rayleighovog i Mievog raspršivanja.

Iz navedenog, kao i iz objašnjenja meteorologa Nedeljka Todorovića, jasno je da crvenkasti oblaci viđeni na nebu iznad gradova u Srbiji nisu nastali “neprirodnom katastrofom” niti su “smućkani u laboratoriji”. Ipak, u analiziranim naslovima ovo se sugeriše pripisivanjem takvih izjava meteorologu, koji je objasnio o čemu se radi.  

Dodatnom manipulacijom u ovom se slučaju može okarakterisati i oprema Kurirovog članka, odnosno fotografija koja nije nastala u junu ove godine, a kojom su ranije, tačnije u decembru 2023. godine, ilustrovali i članak s prizorima oblaka viđenih iznad Užica. Fotografija je u manipulativnim objavama objavljena i na desetinama Facebook stranica koje dijele sadržaje portala Detaljno.

Shodno navedenom, naslove u kojima je izjava o “smućkanom oblaku” pripisana meteorologu Nedeljku Todoroviću ocjenjujemo kao klikbejt i manipulisanje činjenicama.

Facebook objave u kojima je uz manipulativni naslov podijeljena i fotografija iz Kurirovog članka dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.

Napomena:

17.06.2024: Portal Kurir je ispravio netačne tvrdnje u članku, a članku je dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke