Nekredibilni izvori sa nikakvim dokazima: Ronaldo nije prešao na Islam

Na osnovu upita čitatelja analizirali smo članak koji govori da je “Cristiano Ronaldo musliman”.

Ocijenjeni članci
24 sedam Dezinformacija; Klikbejt; Novi Dezinformacija; Klikbejt; Haber Dezinformacija; Klikbejt; Fresh press Dezinformacija; Klikbejt;

Link koji nam je čitatelj proslijedio odveo nas je na portal “24 sedam” gdje je članak objavljen 5. februara sa naslovom:

Kreće stopama Muhammada Alija: Cristiano Ronaldo je musliman?!

Link koji nam je poslao čitatelj zapravo je prenošenje članka objavljenog 1. februara na portalu “Sport” sa istim naslovom. Isto su uradili “Haber” i “Fresh press” dva dana nakon prvobitne objave. Navedeni portali zapravo su napravili kombinaciju nekoliko starijih članaka i izjava, koje su potom iskoristili za senzacionalističku najavu ničega.

Pretraga fotografije koja je objavljena uz navedene članke, a koja prikazuje tekst ispisan arapskim pismom na Ronaldovoj glavi, pokazuje da ista kruži internetom i raznim blogovima na mnogim jezicima svijeta još od 2012. godine. Fotografije prikazuju zaustavljen snimak iz videa koji je objavljen još 2012. godine, a na kojem se navodno vidi da je na Ronaldovoj glavi ispisano “Allah”.

Međutim, već u narednim sekundama videa vidi se na desetine sličnih "slova", koja nisu ništa drugo do površina glave koja se pod određenim uglom vidi kroz kosu.

Portal “Novi” je o Ronaldovom prelasku na Islam pisao u julu 2017. U naslovu se govori da je “Ronaldo promijenio vjeru” dok u tekstu stoji navodni citat Ronalda:

“Islam nije vjera kakvom je predstavljaju. Čitao sam dosta, a i prijatelji koji su muslimani su me fascinirali nekim otkrićima. Svijet je predstavlja onakvom kakva nije, prlja njen značaj.”

Izvor ovog citata, odnosno dokaz da je isti izgovorio Ronaldo, nismo uspjeli pronaći.

Skoro identičan članak objavljen je tačno godinu ranije na portalu “Info KS”.

Pretragom ključnih riječi na engleskom jeziku također smo našli niz članaka na ovu temu koji kruže internetom dugi niz godina u raznim zemljama svijeta. U moru objava, blogova, portala, Youtube kanala i Facebok stranica, nemoguće je utvrditi stvarne izvore svih tvrdnji.

U člancima ovog tipa navedeno je mnogo navodnih izjava ovog fudbalera o Islamu, međutim ni jedna nije potkrijepljena čvrstim dokazima - snimcima ili kredibilnim izvorima - da su došle upravo od njega. Također, u većini citata koji se koriste u člancima, nigdje eksplicitno nije rečeno da je Ronaldo zaista promjenio vjeru nego su u pitanju nagađanja - koja traju već duže od 7 godina.

Pretraga ključnih riječi na engleskom ne nagovještava da je Ronaldo ikada izrekao ijednu od izjava koje mu se pripisuju. Svi rezultati koje smo dobili su razni klikbejt članci bez ikakvih konkretnih dokaza, koji se prenose godinama i koji ne poznaju jezike i državne granice.

Upravo zbog tih činjenica, članke u ovoj analizi ocjenjujemo kao dezinformaciju i klikbejt.

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 07. 02. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
QAnon teorije: Ispod Capitol Hilla se ne nalazi “farma djece za proizvodnju adrenohroma”

Portal “Istinom protiv laži” najveći je promoter teorija zavjere povezanih...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Postoje li radari “na svim tunelima” na Koridoru Vc?

Na osnovu vijesti o tome da je na autoputu na dionici Lepenica - Tarčin pos...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Farme klikova: Starim vijestima do novih klikova

Anonimni portal “Čajevi za” prethodne sedmice objavio je niz članaka sa inf...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me